Γιώργος Λεονταρίτης: “Η πολιτεία θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης και όχι στην αλλαγή της δομής τους”

Αγωνία για το μέλλον του Κέντρου Πρόληψης “Θησέας”

Εύλογα ερωτήματα, αλλά και έντονη ανησυχία έχουν προκληθεί στην κοινωνία των Κυκλάδων, από την επιχειρούμενη αλλαγή μοντέλου λειτουργίας, που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, στο Κέντρο Πρόληψης “Θησέας”.

Με το σχέδιο νόμου περί “ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”, το Υπουργείο επιχειρεί να μεταφέρει τη διοίκηση αυτών των Κέντρων σε κεντρικό επίπεδο, αποξενώνοντάς από τις τοπικές κοινωνίες, τη στιγμή μάλιστα που οι ανάγκες για ψυχική στήριξη και όχι μόνο, συνεχώς αυξάνονται.

Για τους κινδύνους που εγκυμονούν για το “Θησέα” Κυκλάδων, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε να μην εφαρμοστεί στο σχέδιο που προωθείται, μιλά στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου και αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον του “Θησέα”

Για ένα μέτρο που εφόσον εφαρμοστεί θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον του “Θησέα”, κάνει λόγο ο κ. Λεονταρίτης, ο οποίος καθιστά σαφές ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αυτή η απόφαση της πολιτείας θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

“Η υλοποίηση του συγκεκριμένου θα επηρεάσει αρνητικά το μέλλον του «Θησέα». Εύχομαι μετά από τη διαβούλευση που έχει υπάρξει και τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει όλα τα Κέντρα Πρόληψης, αυτή η απόφαση να αναθεωρηθεί  και να μην εφαρμοστεί, τουλάχιστον με τον τρόπο που αυτή εισηγείται από το υπουργείο Υγείας.

Ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε νομοθέτημα προτάσσω πάντα τη νησιωτικότητα, διότι είμαστε μία διαφορετική περιοχή και δυστυχώς δεν μας έχει αντιμετωπίσει έτσι καμία κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα αυτό να το διεκδικούμε δυναμικά, δηλαδή να διεκδικούμε τη διαφορετική αντιμετώπιση από την κεντρική εξουσία”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Λεονταρίτης, προσθέτοντας ότι “το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας» είναι ένα πολύ επιτυχημένο μοντέλο που ξεκίνησε τη λειτουργία του στις Κυκλάδες το 1994.  Εάν αυτό αλλάξει μορφή και η διοίκηση μεταφερθεί κεντρικά, τότε πολύ φοβάμαι ότι δε θα υπάρχει η ίδια μέριμνα απέναντι στα πολλά και ποικίλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας”.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει κίνδυνος ακόμη και παύσης της λειτουργίας του “Θησέα”, από μία πιθανολογούμενη εφαρμογή αυτού του σχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργος Λεονταρίτης, υπογράμμισε ότι αυτό που θα αλλάξει θα είναι η δομή του η οποία θα φύγει από τις Κυκλάδες με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία.

“Δεν πιστεύω ότι θα σταματήσει η λειτουργία του. Όμως θα μετατραπεί σε ένα πολύ συγκεντρωτικό κέντρο που θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας. Δεν βλέπουμε το λόγο που πρέπει να συμβεί αυτό. Από οικονομικής πλευράς το κράτος δεν θα ωφεληθεί, διότι οι άνθρωποι που υπηρετούν σήμερα στον «Θησέα», θα συνεχίσουν να εργάζονται και αύριο. Το κόστος των μετακινήσεων δε θα αλλάξει. Ποιος επομένως είναι ο λόγος που πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης; Θα πρέπει επίσης να διευκρινίσω ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είμαστε άμισθοι. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ένα επιτυχημένο μοντέλο και που δεν έχει και καμία οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με αυτό που προτείνεται κεντρικά”, σημειώνει.

Ο κ. Λεονταρίτης κάνει γνωστό ότι εκτός από τις δικές του ενέργειες ως πρόεδρος του “Θησέα”, αλλά και τις θεσμικές του ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει ζητήσει από τους δημάρχους των Κυκλάδων, μέσω των δημοτικών τους συμβουλίων να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα, ώστε και αυτά να προστεθούν σε μία συνολική παρέμβαση προς το υπουργείο Υγείας.

Η παρουσία των στελεχών του «Θησέα» στην τοπική κοινωνία είναι πολύ σημαντική

Ο κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης “Θησέας”, τονίζοντας παράλληλα ότι καλούνται να παρέμβουν σε μία σειρά από σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και πολύ περισσότερο η νεολαία των Κυκλάδων.

“Είναι πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η κοινωνία έχει αλλάξει, οι εξαρτήσεις ξεκινούν πλέον από πολύ μικρές ηλικίες. Και όταν μιλάμε για εξαρτήσεις δεν αναφερόμαστε μόνο στο θέμα των ναρκωτικών ουσιών. Επομένως η παρουσία των στελεχών του «Θησέα» στην τοπική κοινωνία είναι πολύ σημαντική”, δηλώνει στην εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, υποστηρίζει πως οι ανάγκες της κοινωνίας συνεχώς αυξάνονται και γι’ αυτό το λόγο ως διοίκηση του “Θησέα”, μέσα από το αποθεματικό του, ζητούν να τους επιτραπεί να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό από το ήδη υπάρχον.

“Με τη σημερινή μορφή που έχει το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας» στις Κυκλάδες, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησής του και από τους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και από το υπουργείο Υγείας. Εάν αλλάξει αυτό και εφαρμοστεί η πρόταση που τώρα βρίσκεται υπό διαβούλευση, η χρηματοδότηση θα προέρχεται μόνο από το υπουργείο Υγείας, κάτι το οποίο σίγουρα θα επιφέρει προβλήματα. Έτσι και σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας, η πολιτεία θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην ενίσχυση αυτών των Κέντρων Πρόληψης βασικά με προσωπικό”, υποστηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

Ο κ. Λεονταρίτης κλείνοντας την τοποθέτησή του στην “Κοινή Γνώμη”, δηλώνει ότι αυτό που έρχεται ως πρώτη προτεραιότητα και αυτό που προτάσσει προς το Υπουργείο Υγείας, είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

“Αυτό που για εμάς είναι σε πρώτη προτεραιότητα και αυτό που προτάσσουμε στο Υπουργείο Υγείας, είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη και κατά δεύτερον οι θέσεις εργασίας των ήδη απασχολουμένων στο Κέντρο. Αυτό που προέχει είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και εμείς πιστεύουμε ότι με το σημερινό μοντέλο, αυτές είναι σε υψηλά επίπεδα και άρα δεν υπάρχει λόγος αυτό να αλλάξει”, καταλήγει στις δηλώσεις του.

Στήριξη στο Κέντρο «Θησέας» από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Τη στήριξη προς το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας» και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του, εξέφρασε προ ημερών με σχετικό Δελτίο Τύπου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

“Το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων», στα 25 χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποτελέσει έναν ουσιαστικό και σταθερό υποστηρικτή της κάθε οικογένειας, των εκπαιδευτικών κοινοτήτων και εν γένει της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό που διαθέτει οργανώνει με τον πλέον επιστημονικό τρόπο προγράμματα και δράσεις και προτείνουν λύσεις που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και στην υποστήριξη της ψυχοκοινωνικής υγείας των κατοίκων των νησιών.

Με γνώμονα τη σοβαρότητα των κινδύνων που προκαλούν οι εξαρτήσεις και τη σπουδαιότητα της πρόληψης, το Επιμελητήριο Κυκλάδων υποστηρίζει και ζητά την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης των Κυκλάδων και επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι ιδιαιτερότητες του νομού εξαιτίας της νησιωτικότητας”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Επιμελητήριο Κυκλάδων.