Ο δήμαρχος Ιάκωβος Ρούσσος μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" για το σημαντικό έργο, που θα αλλάξει την εικόνα του νησιού

Προ των πυλών νέος σύγχρονος χώρος άθλησης στην Ανάφη

Ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του νησιού της Ανάφης, ετοιμάζεται, καθώς ο Δήμος θα προχωρήσει σε μία ολοκληρωμένη ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου και στην δημιουργία χώρου αναψυχής. Αυτό θεωρείται, ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, για το νησί, που θα προσφέρει κάτι διαφορετικό στους κατοίκους, διότι θα κατασκευαστεί ένας χώρος στον οποίο θα μπορούν μικροί και μεγάλοι να γυμνάζονται. Παράλληλα, ο Δήμος θα προμηθευτεί και δύο νέα ηλεκτρικά οχήματα, με το ένα να είναι ένα mini bus, το οποίο θα μεταφέρει χωρίς εισιτήριο, όσα άτομα το έχουν ανάγκη.

Ι. Ρούσσος: "Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο θα είμαστε έτοιμοι να το χαρούμε"

Ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το έργο της ανάπλασης, για το πόσο σημαντικό είναι για το νησί του αλλά και για το πως το υποδέχεται ο κόσμος. Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι, "κάθε έργο που γίνεται σε αυτά τα μέρη τα μικρά, σαν την Ανάφη, είναι σημαντικό, πόσο μάλλον για ένα έργο, που δεν είναι ανάπλαση μόνο, είναι ένας χώρος αθλητισμού, θα γίνει μία πολύ όμορφη καινούργια παιδική χαρά, φτιάχνεται και ένα γήπεδο 5χ5, μπαίνουν καινούργια παγκάκια, δεντροφυτεύουμε την περιοχή και όπως καταλαβαίνει κανείς, θα αλλάξει εντελώς την εικόνα, του συγκεκριμένου σημείου του νησιού μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί το τρέχουμε, είναι αρκετά μεγάλο το ποσό και ελπίζω να ξεκινήσει σύντομα, γιατί τα έργα όταν έχουν να κάνουν με το δημόσιο πάνε λίγο αργά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι σε ένα χρόνο θα είμαστε έτοιμοι να το χαρούμε. Ο κόσμος, ακούει τη λέξη ανάπλαση, καθώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που είναι αρκετά μεγάλοι σε ηλικία, δεν μπορούν να καταλάβουν τι θα γίνει. Εμείς που έχουμε παραλάβει τις μελέτες και έχουμε μία εικόνα του τι πρόκειται να γίνει, έχουμε καταλάβει τι ακριβώς είναι. Όπως και να έχει ο κόσμος χαίρεται με ότι έργο γίνεται στον τόπο μας και το αγκαλιάζει."

Όσο για την φάση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο, ο κ. Ρούσσος, είπε, ότι, "αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι για τον διαγωνισμό και νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες, θα προχωρήσουμε στην έναρξη του και ελπίζω να βρεθεί μία εταιρία, να το πάρει, που πιστεύω ότι θα γίνει, οπότε με το καλό να το υλοποιήσουμε."

Τι αφορά η επικείμενη ανάπλαση

Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την ολοκληρωμένη ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου και στην δημιουργία χώρου αναψυχής στο Δήμο Ανάφης. Με την προμήθεια, σκοπός του Δήμου είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου όπου θα μπορεί να προσελκύσει άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων και απαιτήσεων και αφορά τη προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπλασης κοινόχρηστου χώρου και δημιουργίας χώρου αναψυχής στο Δήμο Ανάφης.

Με την προμήθεια, σκοπός του Δήμου είναι η δημιουργία ενός χώρου επισκεψιμότητας από διάφορες ομάδες της κοινωνίας ώστε ο χώρος αυτός να μπορεί να είναι προσβάσιμος σε όλους, χωρίς περιορισμούς σε κανέναν χώρο του πάρκου αναψυχής, ώστε να μπορούν να απολαύσουν κάθε δραστηριότητα του χώρου, ο οποίος θα περιλαμβάνει αστικό εξοπλισμό, εξοπλισμό υπαίθριας άθλησης, παιδικής χαράς, φυτικού υλικού ,σύγχρονου αρδευτικού συστήματος και πάρκο σκύλων. Ειδικότερα για ότι αφορά τον εξοπλισμό παιδικής χαράς ως στόχος τίθεται η ασφαλής λειτουργία και η εναρμόνιση, με τις προδιαγραφές τις ισχύουσας νομοθεσίας για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ. Ο χώρος θα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας της σειράς του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Προτύπου “Playground Equipment and Surfacing” ή άλλου ισοδύναμου προτύπου.

Σύμβαση με τη ΘΗΡΑ – Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε.

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η άσκηση της αρμοδιότητας του φορέα υλοποίησης της πράξης με τίτλο «Ολοκληρωμένη ανάπλαση κοινοχρήστου χώρου και δημιουργίας χώρου αναψυχής στο Δήμο Ανάφης» για λογαριασμό του Κυρίου του έργου. Ειδικότερα, ανατίθεται στη ΘΗΡΑ – Σ.Α.Φ.Ι. Α.Ε. η υλοποίηση αρμοδιοτήτων Αναθέτουσας Αρχής για λογαριασμό του Κυρίου του Έργου και συγκεκριμένα για την εκπόνηση τευχών δημοπράτησης του έργου, τη διεξαγωγή των διαδικασιών ανάθεσης της σύμβασης προμήθειας και την παρακολούθηση υλοποίησης της πράξης.

Προμήθεια δύο ηλεκτρικών οχημάτων

Επίσης, ο Δήμος Ανάφης θα προχωρήσει στην προμήθεια δύο ηλεκτρικών οχημάτων για τις λειτουργικές ανάγκες του. Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπισθούν ουσιαστικά άμεσες ανάγκες λειτουργίας του Δήμου τόσο στον τομέα της δημοτικής συγκοινωνίας, όσο και στην μετακίνηση του προσωπικού του Δήμου εντός του νησιού. Το έργο πέραν των παραπάνω (ανάπτυξη δημοτικής συγκοινωνίας / μετακινήσεις προσωπικού), θα συμβάλει ευθέως στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της χρήσης των σύγχρονων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών. Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθεί προμήθεια ενός ηλεκτρικού λεωφορείου 22 -26 θέσεων και ενός οχήματος τύπου 4x4.

"Μετακίνηση όσων έχουν ανάγκη, χωρίς κόμιστρο"

Όσο για την προμήθεια δύο νέων σύγχρονων ηλεκτρικών οχημάτων, ο κ. Ρούσσος, ανέφερε, ότι,

"Πρόκειται να αγοράσουμε ένα ηλεκτροκίνητο 4χ4 για τις ανάγκες του Δήμου από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και ένα μικρό λεωφορείο, 22 θέσεων, πάλι για τις ανάγκες του Δήμου, για να μεταφέρομε τους Α.μ.ε.Α., τους ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκη στο νησί, χωρίς κόμιστρο. Θα είναι σαν mini bus και θα εξυπηρετεί καθημερινά", δήλωσε ο κ. Ρούσσος

Η προσφορά του λεωφορείου

Το λεωφορείο θα είναι 22-26 επιβατών και θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας στο νησί, δεδομένου ότι σήμερα ο Δήμος δεν διαθέτει δημοτικό λεωφορείο και επομένως δεν υπάρχει δημοτική συγκοινωνία. Για τον λόγο αυτό ο Δήμος αναθέτει κάθε χρόνο σε ιδιώτες τη εξυπηρέτηση των τοπικών δρομολογίων με σημαντικό κόστος για τον περιορισμένο προϋπολογισμό του. Το λεωφορείο αυτό θα εκτελεί δρομολόγια στις παρακάτω διαδρομές:

• Χώρα-Κλεισίδι-λιμάνι Αγίου Νικολάου-Χώρα (7 περίπου χιλιόμετρα)

• Χώρα-Ρούκουνας-Μοναστήρι-Χώρα (20 περίπου χιλιόμετρα)

• Χώρα-Βαγιά-αεροδιάδρομος υπό κατασκευή-Χώρα (10 περίπου χιλιόμετρα)

Κατά τους θερινούς μήνες θα εκτελεί έξι δρομολόγια σε κάθε μια από τις παραπάνω διαδρομές. Στην πρώτη διαδρομή διακινούνται περίπου 500-1.000 άτομα ημερησίως κατά του θερινούς μήνες και 50-200 άτομα κατά τους χειμερινούς. Στην δεύτερη διαδρομή διακινούνται πάνω από 1.000 άτομα ημερησίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και 50-100 άτομα τους χειμερινούς. Στην τρίτη διαδρομή, μετά την λειτουργία του αεροδιαδρόμου εκτιμάται ότι θα διακινούνται πάνω από 2.000 άτομα ημερησίως και έως 300 άτομα κατά τους χειμερινούς. Το όχημα τύπου 4x4 θα χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό του Δήμου για Υπηρεσιακές μετακινήσεις.