Τι προβλέπεται να αλλάξει στους δύο σημαντικούς οικισμούς του Πύργου και του Πανόρμου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει τουριστικής περιόδου σε οικισμούς της Τήνου

Αίτημα προς τον Δήμο Τήνου για τροποποίηση της κανονιστικής ρύθμισης κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων στα όρια απέστειλε η Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου, μετά τη πρόσφατη συνεδρίαση της.

Σ. Πρίντεζης: "Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργείται τους μήνες της τουριστικής αιχμής αποτελεί πληγή για τον τόπο μας"

Εισηγούμενος το θέμα της ημερήσιας διάταξης ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σωτήρης Πρίντεζης, ανέφερε στα μέλη ότι “η κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργείται στους οικισμούς του Πύργου και του Πανόρμου τους μήνες της τουριστικής αιχμής αποτελεί πληγή για τον τόπο μας. Η σημαντική και συνεχής αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια έχει οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα και καθιστά επιτακτική την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας όσο και για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών”.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τους δύο οικισμούς

Οικισμός Πύργου

Για τον οικισμό του Πύργου προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου οχημάτων εντός του οικισμού Πύργος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η τροφοδοσία των καταστημάτων του οικισμού θα επιτρέπεται από τις 07.30π.μ. έως τις 11.00π.μ. και από τις 17.00μ.μ έως τις 18.00μ.μ.. Πλανόδιοι μικροπωλητές αγροτικών προϊόντων θα μπορούν να σταθμεύουν στις εισόδους του οικισμού με σκοπό την πώληση των προϊόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τον περιορισμό, κατά την διάρκεια του δεκαπενθημέρου του Πάσχα (μία εβδομάδα πριν και μία μετά την εορτή του Πάσχα) και από την 1η Ιουνίου έως την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, να εισέρχονται εντός του οικισμού από τις 07.30π.μ. έως τις 11.00π.μ.. Μετά το πέρας του ανωτέρω χρονικού ορίου οι πλανόδιοι μικροπωλητές αγροτικών προϊόντων θα μπορούν να σταθμεύουν στην πλατεία Σαμοθράκη επί της δεξιάς πλευράς του επαρχιακού δρόμου Τήνου Πανόρμου στην είσοδο του χωριού. Πέραν αυτών των εξαιρέσεων, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων εντός του οικισμού Πύργος, παρά μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Οικισμός Πανόρμου

Για τον οικισμό Πανόρμου, ο νέος κανονισμός προβλέπει:

1. Την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης παντός οχήματος καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στην εξωτερική πλευρά της παραλιακής οδού του Πανόρμου, από την είσοδο του οικισμού (οικία Λάζαρου Σαλταμανίκα), μέχρι και το κατάστημα “Μαρίνα”.

2. Την απαγόρευση στάθμευσης παντός οχήματος μία εβδομάδα πριν την εορτή του Πάσχα και έως την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους, στην εσωτερική πλευρά της παραλιακής οδού του Πανόρμου, από την είσοδο του οικισμού, οικία Λάζαρου Σαλταμανίκα μέχρι και το κατάστημα “Μαρίνα”. Κατάτις ανωτέρω χρονικές περιόδους επιτρέπεται μόνο η φορτοεκφόρτωση επιβατών, εμπορευμάτων και υλικών. Η τροφοδοσία των καταστημάτων θα μπορεί να γίνεται από τις 7:30π.μ. έως τις 13.00 μ.μ.

3. Την απαγόρευση στάθμευσης επί της δεξιάς πλευράς του δρόμου, στην είσοδο του οικισμού Πανόρμου, από οικία Κούλας Φωσκόλου έως και οικία Ανδρέα Χριστάκη με τοποθέτηση κώνων σήμανσης.

4. Τον ορισμό δύο θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ στην εσωτερική πλευρά της παραλιακής οδού Πανόρμου, μία στην είσοδο του οικισμού μπροστά από ιδιοκτησία Άννας Αλεξοπούλου σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 15/27-07-2023 απόφασή μας και μία αμέσως μετά το εστιατόριο “Μαρίνα”.

5. Την τοποθέτηση απαγορευτικής πινακίδας στον δρόμο προς «Δύο Στόματα».

6. Την απαγόρευση διέλευσης των εκδρομικών λεωφορείων από την παραλιακή οδό του Πανόρμου, το διάστημα μία εβδομάδα πριν την εορτή του Πάσχα και έως την 31η Οκτωβρίου. Τα εκδρομικά λεωφορεία θα αποβιβάζουν και επιβιβάζουν τους επιβάτες τους στην είσοδο του οικισμού και θα σταθμεύουν στο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται λίγο πριν τον οικισμό του Πανόρμου. Εξαιρούνται τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που κάνουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο Χώρα – Πάνορμος καθώς και λεωφορεία της γραμμής ή εκδρομικά λεωφορεία που έχουν προορισμό την παραλία Ρόχαρι.

7. Τον καθορισμό δύο στάσεων για τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, μία στην πλατεία “χελιδόνα” ,στην είσοδο του οικισμού και μία στο τέλος του οικισμού, έξω από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, πριν το μεγάλο μόλο.

8. Την απαγόρευση φορτοεκφόρτωσης καυσίμων, αδρανών και άλλων υλικών από πλοία, στο λιμάνι του Πανόρμου, από την 1η Ιουλίου έως την 31η Αυγούστου. Η διέλευση βαρέων οχημάτων από την παραλιακή οδό του Πανόρμου τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργεί πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση, αλλά και μεγάλο κίνδυνο ατυχήματος, καθώς πλήθος πεζών, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, διέρχονται ή παίζουν επί της παραλιακής οδού.