Ο Νίκος Μουστάκας πίσω από το τουριστικό κομμάτι σε δύο διαφορετικές Δημοτικές Αρχές

Υψηλοί στόχοι και συναίνεση για την τουριστική προβολή της Άνδρου

Δυναμικά στη χρονιά, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θέλει να μπει η Άνδρος. Στην έγκριση του προγράμματος τουριστικής προβολής για το 2024, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου, με όλους τους συμμετέχοντες να συμφωνούν πάνω στο πλάνο που έχει συνταχθεί.

Ν. Μουστάκας: "Η τουριστική προβολή, είναι κάτι πολύ βασικό για το νησί μας και πρέπει ομολογουμένως να υπάρχει συνέχεια"

Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Τουρισμού, Νίκος Μουστάκας, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο υπερψηφίστηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2024, ανέφερε, ότι, "μετά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση στο συμβούλιο της, αποδείχτηκε περίτρανα αυτό ακριβώς που έλεγα και στη διάρκεια της συνεργασίας μου με τον κ. Λοτσάρη, αυτό που λέω και τώρα με τον κ. Σουσούδη, ότι σε ότι αφορά στην οποιαδήποτε τουριστική δράση από τη μεριά του Δήμου, η όλη διαδικασία, δεν σηκώνει ταμπέλες. Η τουριστική προβολή, είναι κάτι πολύ βασικό για το νησί μας και πρέπει ομολογουμένως να υπάρχει συνέχεια. Θεωρώ, ότι έχοντας την πολυτέλεια ακόμη και με τις 20.000 ευρώ παραπάνω στον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι ο Δήμος, δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να μπορεί να διαχειριστεί την οποιαδήποτε προβολή ή την όποια άλλη δράση έχει να κάνει με την εξωστρέφεια, ότι καταφέραμε να έχουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό, είναι πολύ σημαντικό. Ευχαριστώ και τον κ. Σουσούδη που έδωσε το πράσινο φως για το οτιδήποτε παραπάνω μπορεί να είναι διαχειρίσιμο, να το εντάξουμε στον προγραμματισμό μας και θα βρούμε τη φόρμουλα να το διαχειριστούμε. Ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη που έχουν στο πρόσωπό μου για να μπορέσουμε να προβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το νησί μας, για να επιτευχθεί το πολύ επιθυμητό της επιμήκυνσης της σεζόν."

Οι δράσεις που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου Άνδρου θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα δράσεων με στόχο την τουριστική προβολή με σύγχρονους όρους και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους οικονομικούς και γραφειοκρατικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει ένας Δήμος στην εποχή μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Δήμος:

  • Θα συνεχίσει τη συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων τουριστικού μάρκετινγκ για την υποστήριξη από έμπειρους και καταρτισμένους συμβούλους σε εύρος πεδίων.

  • Θα συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού με οργανωμένο τρόπο ώστε να πραγματοποιούνται στοχευμένες και προγραμματισμένες επαφές με δημοσιογράφους, bloggers, εκπροσώπους φορέων και επαγγελματίες. Θα προτιμώνται εκθέσεις, που θα εντάσσονται στον προγραμματισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των δράσεων, τη διασφάλιση μεγαλύτερης συνοχής και την εξοικονόμηση πόρων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, πως αναμένεται η τελική επιβεβαίωση των συμμετοχών της Περιφέρειας σε τουριστικές εκθέσεις. Η μέχρι στιγμής εκτίμηση είναι, πως η Περιφέρεια θα συμμετέχει στις δύο διεθνείς εκθέσεις, στο Βερολίνο και το Λονδίνο. Στο πρόγραμμα έχουν επιλεγεί τρεις ακόμη σημαντικές διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. Δυο εξ αυτών (Ferien Messe και BMT) είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΕΟΤ, ενώ ενδεχόμενα θα υπάρξει και παρουσία του Οργανισμού και στην έκθεση στο Παρίσι. Ο Δήμος θα εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΠΝΑι στις τρεις αυτές εκθέσεις, ώστε στη συνέχεια να διερευνήσει την παρουσία του στο περίπτερο της ΠΝΑι.

  • Θα δρομολογήσει ταξίδια εξοικείωσης δημοσιογράφων, bloggers, τηλεοπτικών παραγωγών και άλλων φορέων με στόχο την ανάδειξη του πολύπλευρου τουριστικου "προϊοντος" του προορισμού.

  • Θα δώσει βαρύτητα στην ανάπτυξη μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ταξιδιωτικό περιεχόμενο προκειμένου να προβληθούν διαφορετικές διαστάσεις της Άνδρου.

  • Θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δημοσιότητα σε Ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης και blogs, αναδεικνύοντας κάθε φορά διαφορετικές πτυχές του προορισμού.

  • Παράλληλα θα διερευνηθούν επιπλέον δράσεις όπως διαφήμιση, αξιολόγηση ειδικών δράσεων και δημιουργία ή/και εμπλουτισμός οπτικοακουστικού - προωθητικού υλικού.

Μία χρονιά με δύο όψεις το 2024

Σύμφωνα με τους τουριστικούς αναλυτές, το 2024 θα είναι μια τουριστική χρονιά με δύο όψεις. Από τη μία πλευρά, αναμένεται να συνεχιστεί η θετική πορεία του κλάδου με το ταξίδι να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των αγορών και για το επόμενο έτος. Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού. Η συνέχιση των πολεμικών συρράξεων σε Ουκρανία και Γάζα συμβάλλει στο κλίμα αστάθειας των αγορών και την αύξηση του ενεργειακού κόστους με αλυσιδωτές αυξήσεις στα λειτουργικά των τουριστικών επιχειρήσεων, τις μετακινήσεις και σε όλους τους συνδεδεμένους κλάδους. Επιπλέον, σημαντικά εμπόδια είναι η αύξηση του πληθωρισμού και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, γεγονός που πλήττει ειδικά τα τουριστικά πλάνα των Ελλήνων τουριστών.

Οι αγορές και οι κοινοί στόχοι

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή Άνδρου, οι παραπάνω λόγοι συνιστούν προσεκτική παρακολούθηση των εξελίξεων και την κατάρτιση ενός δυναμικού και σύγχρονου προγράμματος προβολής, που θα προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και τις δυνατότητες του Δήμου, που εκ φύσεως καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ενός Ο.Τ.Α. όπως διαδικασίες, περιορισμένα οικονομικά, κλπ. Αγορές ενδιαφέροντος που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για στόχευση είναι Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία Σκανδιναβία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισραήλ, καθώς και άλλες αγορές που εμφανίζουν δυναμική όπως ΗΠΑ.

Η προβολή θα απευθύνεται σε εύρος ταξιδιωτικών ομάδων όπως ζευγάρια, οικογένειες, παρέες, παραθεριστές, φίλοι των activities, πεζοπόροι, φίλοι του πολιτισμού, των τεχνών και της ιστορίας, περιηγητές χωριών και φυσιολάτρες. Στόχος είναι η διάχυση ενός πολύπλευρου αφηγήματος, που θα περιλαμβάνει την εναλλαγή των φυσικών τοπίων από το ορεινό στοιχείο σε εξωτικές ακτές, την εξερεύνηση χωριών, την επαφή με παραδόσεις, την μύηση στην τοπική κουζίνα, την εξοικείωση με εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το εκτεταμένο περιπατητικό δίκτυο, τις ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Αναπόσπαστο «συστατικό» του αφηγήματος θα είναι η εγγύτητα με την Αθήνα. Η υλοποίηση του προγράμματος θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας ,αλλά και στην ενίσχυση των ροών σε μήνες εκτός υψηλής σεζόν προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη.