Η ημερίδα "Αφαίρεση αλκοόλης σε οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΓΕ Κυκλάδες" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιουνίου στις 12:00 στο συνεδριακό κέντρο της Santo Wines

Η νέα τάση στα κρασιά "ταξιδεύει" στη Σαντορίνη

Με ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο κρασιά με χαμηλότερους βαθμούς αλκοόλ, αλλά και τα αποτελέσματά του, θα ασχοληθεί η ημερίδα "Αφαίρεση αλκοόλης σε οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΓΕ Κυκλάδες" που διοργανώνουν, ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας "OINOS", την Παρασκευή 20 Ιουνίου και ώρα 12:00, στο συνεδριακό κέντρο της Santo Wines.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πρόκειται να γίνει γευστική δοκιμή των κρασιών και περιγραφή/αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, ενώ θα συζητηθούν και οι προοπτικές παραγωγής αποαλκοολωμένων οίνων.

Το πλαίσιο του προγράμματος και οι συμμετέχοντες

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Μέτρου 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του ΠΑΑ και του υπομέτρου 16.2 "Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας", ιδρύθηκε η Επιχειρησιακή Ομάδα "ΟΙΝΟS", με σκοπό την ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή μεθόδου μη οινοπνευματικής οινοποίησης (παραγωγή οίνων με ολική ή μερική αφαίρεση αλκοόλης).

Συντονιστής φορέας είναι ο ΚΕΟΣΟΕ και μέλη ως ερευνητικός φορέας το Πανεπιστήμιο Πατρών – Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, ως παραγωγικός φορέας η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines) και ως διαμεσολαβητής καινοτομίας η Master AE (Κέντρο κατάρτισης και Συμβουλευτικής).

Π. Κορδοπάτης: "Ο στόχος του προγράμματος ήταν να αποαλκοολόσουμε, συγκεκριμένα κρασιά της Σαντορίνης"

Ο διευθυντής του ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το νέο καινοτόμο πρόγραμμα που έχει αρχίσει και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στην ημερίδα της Σαντορίνης.

"Το 2022 ιδρύσαμε την Επιχειρησιακή Ομάδα "ΟΙΝΟS" στο πλαίσιο της σύμπραξης για τον αγροτικό τομέα και ο στόχος αυτής της ομάδας ήταν να αξιοποιηθεί μία καινοτόμος μεθοδολογία του Πανεπιστημίου Πατρών, για την αφαίρεση αλκοόλης από τους οίνους. Συμπράττοντα μέλη σε αυτή τη διαδικασία ήταν ο ΚΕΟΣΟΕ, η Santo Wines ως παραγωγικός φορέας και το Πανεπιστήμιο Πατρών ως ερευνητικός φορέας. Ο στόχος του προγράμματος ήταν να αποαλκοολόσουμε, ας μου επιτραπεί αυτή η λέξη, συγκεκριμένα κρασιά της Σαντορίνης. Το πρόγραμμα διανύει το τρίτο έτος του και έχουμε προχωρήσει στην πειραματική αφαίρεση αλκοόλ από τους έτοιμους οίνους. Αυτό, γιατί η νομοθεσία δεν επιτρέπει για την ώρα να σταματούμε τη ζύμωση σε χαμηλό αλκοολικό βαθμό, αλλά μπορούμε να το κάνουμε μετέπειτα στους έτοιμους οίνους, γιατί έτσι διατηρείται ο ορισμός του οίνου. Οίνος σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι αυτός που έχει πάνω από 8,5 με 9 βαθμούς αλκοόλη", υπογράμμισε αρχικά.

"Η νέα μεθοδολογία αφήνει ανέπαφους τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες του κρασιού, που είναι η γεύση, το άρωμα και το χρώμα"

Στη συνέχεια και σε ερώτηση για το αν αυτή η μεθοδολογία αφαιρεί βασικά στοιχεία του κρασιού όπως η γεύση και το άρωμα, ο κ. Κορδοπάτης σημείωσε πως "η καινοτόμος μεθοδολογία του Πανεπιστημίου Πατρών έχει δύο χαρακτηριστικά. Το ένα είναι ότι αφήνει ανέπαφους τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες του κρασιού, που είναι η γεύση, το άρωμα και το χρώμα και το άλλο είναι ότι αυξάνει τα επίπεδα ρεσβερατρόλης και αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκονται μέσα στους οίνους. Συνεπώς έχουμε ένα διπλό αποτέλεσμα, που είναι και η μείωση της αλκοόλης και η αύξηση των αντιοξειδωτικών ουσιών. Αυτό είναι και το βασικό αποτέλεσμα της νέας μεθοδολογίας, η οποία γίνεται με μικρορεύματα, με μη θερμική επεξεργασία από το Πανεπιστήμιο Πατρών και θα γίνει σχετική ενημέρωση από τους ίδιους, κατά τη διάρκεια της ημερίδας".

"Μετά την εμφάνιση της πανδημίας, επικράτησε μία λογική στο κοινό, για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής"

Αναφορικά, στο αν η αφαίρεση αλκοόλ από τα κρασιά, ακολουθεί μία παγκόσμια τάση και μόδα, όπως την αφαίρεση αλκοόλ σε άλλα διαδεδομένα ποτά, όπως η μπύρα, τόνισε ότι "ένας λόγος είναι και αυτός αλλά δε θεωρώ ότι είναι ο κύριος λόγος. Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από το 2020 και μετά με την εμφάνιση της πανδημίας, επικράτησε μία λογική στο κοινό, για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Παράλληλα, όμως εμφανίστηκε και μία τάση που έγινε κανόνας, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος υιοθέτησε μία έκθεση ενός ιατρικού περιοδικού, που ανέφερε ότι το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για πολλούς καρκίνους και ότι το ασφαλές επίπεδο αλκοόλης για την πρόσληψή τους, είναι το μηδενικό. Αυτό το υιοθέτησε ο Π.Ο.Υ. και είχε βγει για ψήφιση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αλλά εκεί έγινε χαμός, καθώς ήταν αιτία "κήρυξης πολέμου" καθώς τι πιο ανακριβές από να πούμε ότι μία πολυπαραγοντική ασθένεια οφείλεται στο αλκοόλ. Εκεί ακούστηκε και ότι ο μολυσμένος αέρας προκαλεί καρκίνο, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τον αναπνέουμε. Έτσι μετριάστηκε η επιθετικότητα τους και κατέληξαν ότι η κατάχρηση μπορεί να βλάψει, όπως συμβαίνει με το κάθε τι. Οπότε έχουμε από την μία πλευρά τους υγιεινιστές και από την άλλη πλευρά είναι μία αναδυόμενη τάση, τα alcohol free, κυρίως στους νέους".

Σε τι θα συμβάλει το νέο εγχείρημα

Το συγκεκριμένο εγχείρημα που θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των παραπάνω φορέων αναμένεται να συμβάλει:

  • Στην παραγωγή ενός νέου τύπου οίνου που διατηρεί τα oργανοληπτικά/αρωματικά χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μειωμένες θερμίδες,

  • Στην κατανάλωση από άτομα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ λόγω προβλημάτων υγείας και

  • Στην προσφορά περισσότερων ισχυρισμών υγείας.

Η τεχνολογία που προτάθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Η προτεινόμενη από το Πανεπιστήμιο Πατρών τεχνολογία είναι μια καινοτόμος τεχνολογία μη θερμικής επεξεργασίας που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε αλκοολικό διάλυμα, στο οποίο η συγκέντρωση αλκοόλης προέρχεται από τη ζύμωση (όπως οίνος και μπύρα) ή/και απόσταξη (όπως το τσίπουρο και το ουίσκι). Η μέθοδος αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και μικρορρευμάτων που εφαρμόζονται απευθείας στο τελικό προϊόν οινοποίησης.

Η τεχνολογία αυτή όχι μόνο μειώνει την περιεκτικότητα σε αλκοόλη στους οίνους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και διατηρεί τον ξηρό χαρακτήρα των κρασιών και των κύριων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (όπως γεύση και άρωμα), αλλά αυξάνει επίσης τα επίπεδα ρεσβερατρόλης στα ερυθρά κρασιά και τον αντιοξειδωτικό χαρακτήρα τους.

Παράλληλα ο οίνος που παράγεται διαθέτει μειωμένες θερμίδες, μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ λόγω προβλημάτων υγείας και μπορεί να προσφέρει περισσότερους ισχυρισμούς υγείας. Με την παραπάνω διαδικασία, έχουν ήδη παραχθεί πειραματικά, οι λευκοί οίνοι ΠΟΠ Σαντορίνη Ασύρτικο και ΠΟΠ Σαντορίνη Νυχτέρι, καθώς και οι ερυθροί οίνοι ΠΓΕ Κυκλάδες Μανδηλαριά και ΠΓΕ Κυκλάδες Μαυροτράγανο.