Οι τοποθετήσεις περί επέκτασης του έργου δωρεάν υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας από εταιρεία της ΠΝΑι στις Κυκλάδες, προκάλεσαν εκνευρισμό στο περιφερειακό συμβούλιο

Απαξίωση δίκαιων αιτημάτων

Να υποβαθμιστούν οι παρεμβάσεις αιρετών που ζήτησαν την επέκταση της παροχής ιατρικών αποστολών με σκοπό τις δωρεάν εξετάσεις πολιτών σε απομακρυσμένα νησιά από την εταιρεία “Γαληνός” της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και στο γεωγραφικό τμήμα των Κυκλάδων, επιχειρήθηκε εντέχνως από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος κατόπιν των σχετικών παρατηρήσεων, παρέθεσε τις απαντήσεις του σε υψηλούς τόνους, αποχωρώντας εν συνεχεία από την αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Ειδικότερα, στην προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Σύρο, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΝΑι, της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και της εταιρείας “Γαληνός” για το έργο “προαγωγή υγείας, μέριμνας και αλληλεγγύης στο νομό Δωδεκανήσου”, επισημάνθηκε – εκ μέρους αιρετών - η ανάγκη ανάπτυξης ανάλογων υπηρεσιών και στις Κυκλάδες, αφού κατά το παρελθόν, το εν λόγω αίτημα, είχε αποτελέσει δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής.

Μάλιστα, με σκοπό την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στο νησιώτικο χώρο, είχε προταθεί η τροποποίηση – προ διετίας - του καταστατικού της εταιρείας “Γαληνός” που προήλθε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, ώστε να μπορεί να συμμετέχει ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων στο ΔΣ κι άρα, να είναι εφικτή η αποστολή ιατρικών κλιμακίων σε μικρά κι απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων, προκειμένου να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Με φόντο την υπερψήφιση της ανωτέρω σύμβασης ύψους 170.000 ευρώ για την ενότητα της Δωδεκανήσου και παρά το γεγονός πως η Περιφέρεια έχει επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά στο θέμα της ενίσχυσης των υπηρεσιών Υγείας στα νησιά, αφού έχει πιέσει για την παροχή οικονομικών κινήτρων από την πλευρά της προς ιατρούς που στελεχώνουν τις μικρές δομές Υγείας, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η απαξιωτική στάση του Περιφερειάρχη απέναντι σε φωνές, που μεταξύ άλλων έθιξαν το αυτονόητο.

 

Δέσμευση που δεν έχει υλοποιηθεί

Συγκεκριμένα, ερωτήσεις αλλά και παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της λήψης απάντησης σχετικά με τον χρόνο επέκτασης και στις Κυκλάδες του αξιοσημείωτου έργου που παρέχεται μέσω της “Γαληνός” σε μικρά νησιά κι απομονωμένες περιοχές μέχρι στιγμής της Δωδεκανήσου, διατύπωσαν προφορικά ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Μ. Δαδάος, καθώς επίσης και ο έπαρχος Κέας – Κύθνου, Π. Βιτάλης, αλλά επιπλέον, η περιφερειακή σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Α. Μαυρουδή καθώς και το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γ. Δεκαβάλλας.

Με δεδομένα τα ανοικτά ζητήματα που παραμένουν σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας στους μικρούς νησιώτικους προορισμούς, εξαιτίας της μη ανάπτυξης ουσιαστικής πολιτικής στο πεδίο της Υγείας καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο κ. Δαδάος αναγνωρίζοντας τις ευαίσθητες “χορδές” της Περιφερειακής Αρχής στο εν λόγω θέμα, όπως μεταξύ άλλων σχολίασε, πρόσθεσε πως, δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία, καθώς όπως δήλωσε, “εγώ κοροϊδία για τρίτη χρονιά δεν μπορώ να υποστώ”. Διευκρίνισε δε, πως, ο ίδιος θα απέχει από σχετικές διαδικασίες ψηφοφορίας, έως ότου αναπτυχθεί ανάλογο προληπτικό έργο Υγείας μέσω της “Γαληνός” και στις Κυκλάδες.

Πέραν των ανωτέρω, τέθηκε ερώτηση και από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον κ. Δεκαβάλλα να εστιάζει σε συγκεκριμένο σημείο της σύμβασης που κάνει λόγο “για την πραγματοποίηση προσυμπτωματικού ελέγχου καρκινικών και λοιπών νεοπλασιών στον γενικό πληθυσμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου”, ρωτώντας να ενημερωθεί αν και πότε θα ακολουθήσουν αυτές οι παροχές σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία καθώς και αν αυτές θα αφορούν και το νομό Κυκλάδων.

 

Ν. Καραμαρίτης: Θέμα χρημάτων για τις Κυκλάδες

Επί της ουσίας απάντηση για τη μη δυνατότητα επέκτασης της δωρεάν παροχής υπηρεσιών προληπτικού χαρακτήρα (πρωτοβάθμιας Υγείας) μέσω της “Γαληνός” επιχείρησε να δώσει ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Υγείας της Δωδεκανήσου, Νικόλαος Καραμαρίτης, ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα, “φωτίζοντας” αμέσως το ζήτημα της μη διάθεσης χρημάτων για τον νομό των Κυκλάδων.

“Είχαμε δεσμευθεί σε αυτήν την αίθουσα, ότι θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα του “Γαληνού” και τις Κυκλάδες. Σαν απόδειξη αυτού, βάλαμε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο (σσ. της εταιρείας), μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων” ανέφερε αρχικά ο κ. Καραμαρίτης, επισημαίνοντας πως, στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, για τις σχετικές εξορμήσεις που θα έπρεπε να αναλάβει ιατρικό προσωπικό που ανήκει στον Σύλλογο. “Μίλησα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου για το ότι οι εξορμήσεις θα γινόντουσαν από ιατρούς της δικιάς σας Περιφέρειας, όμως κολλήσαμε στα λεφτά. Απ΄ ό,τι κατάλαβα δεν έχουν λεφτά γι αυτή την προγραμματική σύμβαση” σχολίασε επιπρόσθετα ο εντεταλμένος σύμβουλος, καθιστώντας εμμέσως πλην σαφώς, πως, στον προϋπολογισμό των Κυκλάδων δεν έχει προβλεφθεί ανάλογο κονδύλι. “Εάν βρεθούν τα λεφτά ευχαρίστως εμείς να πάμε όχι στις Κυκλάδες, αλλά μέχρι το Σούνιο” σχολίασε κατηγορηματικά ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως, η ανάλογη προγραμματική σύμβαση δεν μπορεί να υπάρξει και κατ΄ επέκταση, η Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία δεν μπορεί μέσω της “Γαληνός” να επισκεφθεί τις Κυκλάδες.

 

Γ. Χατζημάρκος: “Τί εμπάθεια είναι αυτή;”

Καθώς η συζήτηση του θέματος, τόσο της έγκρισης του απολογισμού της “Γαληνός” για το 2016, όσο και η έγκριση της σύμβασης για την αποστολή ιατρικών κλιμακίων στα Δωδεκάνησα το 2017 απασχόλησε επί ημίωρο στη δημόσια συνεδρίαση, φέρνοντας στην επιφάνεια δε και εσω-παραταξιακές κόντρες της Περιφερειακής Αρχής, ο Γιώργος Χατζημάρκος θέλησε να κλείσει τη συζήτηση επιδεικνύοντας απαξιωτική στάση προς το σώμα κι αποχωρώντας από την αίθουσα.

“Έρχεται ένα θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και παρακολουθώ έκπληκτος ότι έχει “φάει” 35 λεπτά η συζήτηση. Ένα θέμα που ένα Νομικό Πρόσωπο που δεν είναι από αυτά που υποχρεωτικά υπάρχουν στον “Καλλικράτη”, έρχεται από την παλιά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου και προσφέρει πέντε πράγματα” σημείωσε προλογικά, για να ισχυριστεί ευθύς αμέσως πως, ο τρόπος συζήτησής του, οδήγησε σε “μηδενισμό” του έργου.

“Πήγε η Ελληνική Ογκολογική Εταιρεία κι έκανε εξετάσεις στα νησιά. Έναν άνθρωπο να βρει να προλάβει τον καρκίνο του, όλοι εδώ μέσα πρέπει να πούμε, ένας συμπατριώτης μας πρόλαβε. Τί συζήτηση είναι αυτή;” σχολίασε υψηλόφωνα, κάνοντας συστάσεις προς το σώμα για τον τρόπο που τοποθετήθηκε. “Ας σοβαρευτούμε λίγο” ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας επί τάπητος με τη μορφή ρητορικής ερώτησης την παρατήρηση, “Υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι πρέπει να γίνεται κάτι μόνο σε ένα νησί κι όχι σε άλλο; Συγγνώμη δηλαδή”.

Μάλιστα, προτού αποχωρήσει από την αίθουσα ο κ. Χατζημάρκος, σχολίασε πως, το εν λόγω θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαράθεση, χρεώνοντας παράλληλα “εμπάθεια” σε τοποθετήσεις αιρετών. “Να αξίζει η αναμέτρηση ρε παιδιά, να έχει νόημα να πλακωθούμε. Τι τσακωθήκαμε τώρα για τους καρκινοπαθείς που βρήκαμε στα νησιά; Τί μιζέρια είναι αυτή; Τί εμπάθεια;” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξερχόμενος της αίθουσας.

 

Τζ. Μακρυωνίτης: “Αξιοπρέπεια κε Περιφερειάρχη”

Αναφορικά με την απαξιωτική στάση του Περιφερειάρχη έκανε παρέμβαση προς το προεδρείο αλλά και προς τον ίδιο, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο οποίος απαίτησε “αξιοπρέπεια” από τον κ. Χατζημάρκο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συμπεριφορά του “απαράδεκτη”.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης του θέματος μετά και την ψηφοφορία κλήθηκε σε λιτές δηλώσεις ο κ. Μακρυωνίτης. “Οπωσδήποτε αυτές οι δράσεις πρέπει να γίνονται και τις στηρίζουμε” ανέφερε επί της ουσίας, λέγοντας ταυτόχρονα όμως, πως, “θεωρούμε ότι πρέπει να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων αυτό το έργο”.

Μάλιστα, εκτιμώντας πως, αυτή η παρατήρησή του, “νομίζω είναι θέση όλων των περιφερειακών συμβούλων”, υποστήριξε πως, “το οικονομικό θέμα δεν πρέπει να τίθεται” καθώς αν και “είναι γεγονός ότι τα Δωδεκάνησα έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από τις Κυκλάδες” ωστόσο, πρόσθεσε ότι “μία τέτοια δράση θα έπρεπε να τη θέσουμε σε προτεραιότητα σε σχέση με όλες αυτές τις αθλητικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάθε άλλο παρά προάγουν τον πολιτισμό στον τόπο μας”. Έκλεισε τις δηλώσεις του δε, επισημαίνοντας πως, “Ενώ συζητούσαμε θέματα πολιτισμού, ουσιαστικά, αν αυτός είναι ο πολιτισμός της Περιφερειακής Αρχής, το έδειξε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης με αυτόν τον τρόπο”.