Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

7 εκατ. ευρώ για το οδικό δίκτυο των νησιών

  • Τετάρτη, 2 Αυγούστου, 2017 - 18:58

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει αναδείξει το 2018 ως έτος παρεμβάσεων που αλλάζουν ριζικά την εικόνα του οδικού δικτύου και ανεβάζουν κατακόρυφα τα στάνταρτς ασφαλείας, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενισχύει με 7 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, τον προϋπολογισμό των έργων που αφορούν το οδικό δίκτυο των νησιών και τις παρεμβάσεις βελτίωσης της ασφάλειας του, δημιουργώντας και δύο διακριτές ομάδες παρέμβασης, ανάμεσα στα μικρά και τα μεγάλα νησιά με 3,5 εκ. ευρώ ανά ομάδα νησιών.

Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε τις δύο αντίστοιχες προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».

Η πρόσκληση με τίτλο «Δημιουργία και βελτίωση των υποδομών σύνδεσης με τις πύλες εισόδου – εξόδου – έργα οδικής ασφάλειας», συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 3.500.000 ευρώ, από τον άξονα προτεραιότητας «Βελτίωση βασικών υποδομών» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αφορά στην βελτίωση του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου στα μεγάλα νησιά της Περιφέρειας, με στόχο την άρση της απομόνωσης και τη διάχυση της τουριστικής κίνησης.

Η πρόσκληση με τίτλο «Βελτίωση ασφάλειας του οδικού δικτύου των μικρών νησιών της Περιφέρειας» συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 3.500.000 ευρώ, από τον άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αφορά στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των μικρών νησιών, το οποίο συμβάλει στην άρση της απομόνωσης και στην διάχυση της τουριστικής κίνησης, σε τμήματα που πρέπει να βελτιωθούν, προκειμένου να ικανοποιούνται οι κανόνες οδικής ασφάλειας.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων και για τις δύο προσκλήσεις, ορίζεται από τις 02/08/2017 έως τις 31/10/2017.

Ο στόχος που έχει θέσει η περιφερειακή αρχή είναι, το 2018 οι προδιαγραφές ασφαλείας και η εικόνα του οδικού δικτύου των νησιών να είναι εντελώς διαφορετικές από τα σημερινά δεδομένα.

Ήδη, στους πρώτους μήνες του έτους έχουν δημοπρατηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 10 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Επέκταση – βελτίωση δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο νήσου Ρόδου.

Παράλληλα, υπάρχει ετοιμότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε επίπεδο μελετών, για την εκτέλεση και νέων έργων επί του οδικού δικτύου των νησιών, ενώ συνεχής είναι η προσπάθεια εξασφάλισης πρόσθετης χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους.

 

 

Ετικέτες: