Δριμεία κριτική της παράταξης Μαχαιρίδη στα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής από την έναρξη της θητείας έως και σήμερα

“Τρία χρόνια οπισθοδρόμησης για την ΠΝΑι”

Σε προκλητικό ύφος η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής

Τέλος στην “περίοδο χάριτος” προς τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή και την “περίοδο προσαρμογής του Περιφερειάρχη” θέτει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Γιάννη Μαχαιρίδη, ασκώντας καυστική και δριμεία κριτική στην τριετή πορεία της, κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία.

Περί έλλειψης οράματος, σχεδίου κι οργάνωσης κι ως εκ τούτου, περί αναποτελεσματικότητας κάνει λόγο – ξεκάθαρα – η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, χρεώνοντας επί της ουσίας στην Περιφερειακή Αρχή ανεπάρκεια αναφορικά με τις σοβαρές και κρίσιμου ύφους ανάγκες του νησιώτικου χώρου του Νοτίου Αιγαίου.

Με φόντο το σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2018, η παράταξη Μαχαιρίδη εξέδωσε ανακοίνωση, στο περιεχόμενο της οποίας εκτός των ανωτέρω, παρατηρεί πως, η πολιτική της Περιφερειακής Αρχής εξαντλείται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και όχι στην ουσία της πολιτικής, γεγονός που πυροδότησε απάντηση από την πλευρά της.

Συγκεκριμένα, σε τόνο ιδιαιτέρως προκλητικό, η πλευρά του Περιφερειάρχη θέλησε να δώσει τις δικές της απαντήσεις, χαρακτηρίζοντας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης “εκφραστή της τζάμπα ζεϊμπεκομαγκιάς”.

Πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε μοιραία την ανταπάντηση του Γιάννη Μαχαιρίδη, αλλά και μία ακόμη δεύτερη ανακοίνωση από την Περιφερειακή Αρχή.

Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας: “Παιχνίδι εντυπώσεων και οικειοποίηση έργων των προκατόχων του”

“Η αποτίμηση του έργου της Περιφερειακής Αρχής μέχρι σήμερα έχει αρνητικό πρόσημο, καθώς η πλειοψηφία των έργων, που υλοποιούνται ή έχουν ξεκινήσει να εκτελούνται, αποτελούν σχεδόν στο σύνολο τους έργα που δρομολόγησε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με επικεφαλής τον Γιάννη Μαχαιρίδη” σημείωσε προλογικά η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στην πρώτη ανακοίνωσή της, γνωστοποιώντας πως, η περίοδος χάριτος προς την Περιφερειακή Αρχή “έχει λάβει τέλος” και η αντιπολίτευση ασκεί με συνέπεια τον ρόλο που της αναλογεί.

Με φόντο το νέο προϋπολογισμό για το 2018, η παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη σημειώνει πως, η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να παρουσιάζει “απουσία οράματος, πολιτικού σχεδιασμού και αναποτελεσματικότητα” καθώς όπως εξηγεί μεταξύ άλλων, “συνεχίζει και φέτος να ισοσκελίζει τον Προϋπολογισμού της ΠΝΑ με τους πόρους που του αφήσαμε , της τάξης των 60 εκ.€.”. Προς επιβεβαίωση της καυστικής κριτικής περί αναποτελεσματικότητας, η αντιπολίτευση τονίζει πως, ο Περιφερειάρχης “οικειοποιείται έργα προκατόχων του, παρουσιάζοντάς τα με περισσό θράσος ως δικά του, κόβοντας συνεχώς κορδέλες έργων που υλοποιήσαμε εμείς”, εξηγώντας μάλιστα πως, τα ανωτέρω, επιβεβαιώνονται από “τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε με διθυραμβικό τρόπο για τον απολογισμό του ΕΣΠΑ 2007-2013 στη Ρόδο και στη Σύρο”.

Εστιάζοντας στη στάση της Περιφερειακής δε, ο κ. Μαχαιρίδης και τα μέλη της περιφερειακής ομάδας του, εξηγούν πως, ο Περιφερειάρχης “αν θέλει δόξες δικές του, ας επιταχύνει τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ 2014-2020, που δυστυχώς ακόμα και εδώ έχει δημιουργήσει μόνο εντυπώσεις”, σημειώνοντας μάλιστα πως, ο ίδιος έρχεται να προβάλει “τις εντάξεις των έργων των ΟΤΑ και άλλων φορέων στο ΕΣΠΑ, σαν να τους κάνει χάρη και να τους δίνει χρήματα από τους πόρους της Περιφέρειας, ενώ η ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ, αποτελεί μια διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία προκρίνονται όσοι έχουν ετοιμότητα φακέλου”.

Προ του επιλόγου της πρώτης δημόσιας τοποθέτησης της αντιπολίτευσης με φόντο τον προϋπολογισμό του 2018, που μεταξύ άλλων, ευθέως υποστηρίζει πως η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει ευθύνη “για τα τρία χρόνια οπισθοδρόμησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου”, συμπληρώνει πως, “τελικά, στο μόνο που επιδίδεται ο κος Χατζημάρκος με μεγάλη επιτυχία είναι το παιχνίδι των εντυπώσεων, με τις χιλιάδες φωτογραφίες και τις δημόσιες σχέσεις”, παρατηρώντας κατηγορηματικά πως, “Η πολιτική του περιορίζεται και μόνο σε μια επικοινωνιακή στρατηγική και μάλιστα με την πρόσληψη επαγγελματιών του είδους”, που όπως αναφέρει και στη δεύτερη ανακοίνωσή του, αποτελούν μέχρι σήμερα “ένα άτυπο γραφείο Τύπου”.

Περιφερειακή Αρχή: “Είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για αναποτελεσματικότητα”

Με το γνωστό προκλητικό ύφος που πολλάκις έχει χρησιμοποιήσει για να τοποθετηθεί δημοσίως η Περιφερειακή Αρχή απέναντι στην κριτική που της ασκείται, έρχεται να απαντήσει προς την παράταξη Μαχαιρίδη, σχολιάζοντας εριστικά μάλιστα τον πρώην Περιφερειάρχη.

“Ο άνθρωπος που επί δεκαετίες, ασκώντας διοίκηση, κατάφερνε να κρύβει την ανικανότητά του πίσω από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων που διαχειρίστηκε και σήμερα κατηγορεί άλλους για έλλειψη οράματος, ο μετρ του ψεύδους, που δεν διστάζει να παραποιήσει την αλήθεια, για όσα ο ψυχισμός του δεν μπορεί να αποδεχτεί και σήμερα κατηγορεί άλλους για απουσία έργου, ο πρωταθλητής του θεατρινισμού, ο άνθρωπος που άφηνε μούσια και έστηνε το γραφείο του έξω από το Νοσοκομείο και σήμερα κατηγορεί άλλους για επικοινωνιακά παιχνίδια, ο εκφραστής της τζάμπα ζεϊμπεκομαγκιάς, ως σύμβολο πολιτικής, πολιτισμικής και αισθητικής κατάπτωσης και παρακμής, αυτός ο άνθρωπος έχει το θράσος να εμφανίζεται τιμητής των πάντων, ίσως γιατί πιστεύει ότι η κοινή γνώμη έχει ξεχάσει ότι αποτελεί τον βασικό εκφραστή του συστήματος εξουσίας που καταδίκασε τη χώρα στην κατάρρευση” αναφέρει αρχικά η Περιφερειακή Αρχή στην πρώτη ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντάς μάλιστα τον κ. Μαχαιρίδη “πειθήνιο όργανο του εκάστοτε συστήματος”.

Υποστηρίζοντας πως αν και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή “διοίκησε σε εποχές παχιών αγελάδων”, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας με την ανάληψη των καθηκόντων της συνάντησε “έναν τόπο γεμάτο πληγές”, λέγοντας δε, πως ο κ. Μαχαιρίδης “είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλά για αναποτελεσματικότητα και κατασπατάληση πόρων”.

“Επί της δικής μας θητείας, το Νότιο Αιγαίο απέκτησε για πρώτη φορά σχέδιο” σχολίασε εν συνεχεία, η πλευρά της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, τονίζοντας μάλιστα πως, “σε μια Ελλάδα στη μέγγενη των μνημονίων, με σθεναρή και τεκμηριωμένη διεκδίκηση, καταφέραμε να ενισχύσουμε το ΠΔΕ της Περιφέρειάς μας, με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο υλοποιούμε ένα τεράστιο τεχνικό πρόγραμμα, χωρίς να χαθεί ούτε ένα έργο, παρά την σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών μας” και “καθαρίζουμε τα “ναρκοπέδια” που μας άφησαν”. Στα θετικά που καταγράφει για τη θητεία της η Περιφερειακή Αρχή επισημαίνει και “τις επιτυχημένες θεσμικές παρεμβάσεις, σε καίριους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία” ενώ επιπλέον, εστιάζοντας στο ΕΣΠΑ και το δικό της έργο για τα νησιά, η Περιφερειακή Αρχή αναφέρει πως, “σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος, και μέχρι σήμερα: α. έχουν δημοσιοποιηθεί 45 προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων προς ένταξη, β. έχουν ενταχθεί 84 πράξεις με προϋπολογισμό 75,1 εκ. €, γ. οι νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις που έχουν υπογραφεί) ανέρχονται σε 39,1 εκ. € και δ. οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται σε 15,1 εκ. €”.

Ανταπαντήσεις και επικοινωνιακή πολιτική

Στις παρατηρήσεις της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, ήρθε να τοποθετηθεί με δεύτερη ανακοίνωσή της η παράταξη Μαχαιρίδη, τονίζοντας κατηγορηματικά πως, ο κ. Μαχαιρίδης κατά την προηγούμενη θητεία “άφησε προίκα 60 εκ. ευρώ δεσμευμένα έργα , με μελέτες για κάθε νησί”, επισημαίνοντας πως η σημερινή διοίκηση, βρήκε ουσιαστικά “ένα ώριμο ουσιαστικά Τεχνικό Πρόγραμμα”. Πέραν της κριτικής μάλιστα για τον μεγάλο αριθμό προγραμματικών συμβάσεων που συνάπτει καθ΄ όλη τη διάρκεια των τριών ετών της παρούσας θητείας, η μείζων αντιπολίτευση, συμπληρώνει πως μετά τη δική της θητεία, “Σας παραδώσαμε ένα ΕΣΠΑ ολοκληρωμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με απορρόφηση 75% επί των συνολικών πόρων που είχαν διατεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ καλύψαμε έγκαιρα το στόχο της απορρόφησης και του κανόνα ν+2 και ν+3 και του μνημονίου για το 2013”, συμπληρώνοντας δε, πως, “Από τα 161 ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ τα 3, 5 χρόνια που ήμασταν στο τιμόνι της περιφέρειας Ν.Αιγαίου, ολοκληρώσαμε τα 40, ήταν σχεδόν ολοκληρωμένα τα 77 και τα 44 είναι σε στάδιο ανάληψης νομικών δεσμεύσεων”.

Κατόπιν των παραπάνω απαντήσεων, η παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη επέμεινε πως η σημερινή Περιφερειακή Αρχή “το μόνο που κάνει είναι να καρπώνεται έργα και να κόβει κορδέλες”, ρωτώντας μάλιστα “Αλήθεια, κύριε Χατζημάρκο τι έχει απογίνει η αύξηση των πόρων;” με φόντο τις “προεκλογικές καταγγελίες σχετικά με τους χαμηλούς πόρους στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020” της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής;

Συμπληρωματικά, η πλευρά της αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως, “Ως προς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τι να πείτε αφού υπάρχει το απόλυτο τίποτα” υπενθυμίζοντας τα πεπραγμένα της προηγούμενης θητείας.

“Στο σύνολο είχαμε προγραμματίσει 340 έργα με προϋπολογισμό 114.370.066,91 Ευρώ , ολοκληρώσαμε 90 έργα προϋπολογισμού 104.122.345,65 Ευρώ και απορροφήθηκαν πόροι 41.157.670,00 Ευρώ από το ΠΔΕ, σε εξέλιξη αφήσαμε 142 έργα με προϋπολογισμό 34.027.050,59 Ευρώ και έτοιμα για δημοπράτηση 111 έργα με προϋπολογισμό 58.763.327,18 Ευρώ. Και όλα αυτά σε 3, 5 χρόνια” αναφέρεται κατηγορηματικά στη δεύτερη ανακοίνωση, η οποία ολοκληρώνεται, με την παράταξη Μαχαιρίδη να θίγει “τις προβλέψιμες, χαμηλής αισθητικής ως προς τη γραφή τους” ανακοινώσεις της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, με τη δεύτερη πλευρά μάλιστα να ανταπαντά πως, “Η χαμηλή αισθητική είναι “προσόν” των δικών σας ξεφρενιασμένων που την περιφέρουν διαρκώς”.