Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Σύμη

"Ζωτικής σημασίας η δημιουργία κατάλληλων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας"

  • Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, 2017 - 06:21

"Ολοένα και συχνότερα ζούμε τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης έργων υποδομής που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή.

Η τεράστια καταστροφή στη Σύμη από την σφοδρή κακοκαιρία ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί, αφού είχε προηγηθεί η επί χρόνια εγκατάλειψη έργων καθαρισμού των ελάχιστων αντιπλημμυρικών έργων που υπήρχαν, αλλά δεν υπήρχε και κανένας προγραμματισμός νέων έργων που να προστατεύουν τον οικισμό από παρόμοια καιρικά φαινόμενα.

Είναι τεράστιες και οι πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που δεν χρηματοδοτούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν είναι «θελκτικά» σε επενδυτές, επειδή  δεν έχουν εσαεί κερδοφορία. Για τον ίδιο λόγο  δεν είναι «επιλέξιμα» σε χρηματοδότηση, μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Την πολιτική αυτή την ακολουθούν και οι Τοπικές Διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρεια, οι οποίες αρκούνται σε έργα αποκατάστασης, όταν τα προβλήματα είναι σε όξυνση, πολλά δε από τα οποία υλοποιούνται αρκετά χρόνια αργότερα.

Η συρρίκνωση σε προσωπικό και μέσα των Υπηρεσιών, η τήρηση των δεσμεύσεων για «λιγότερο κράτος», δεν μπορεί άλλο να γίνεται ανεκτή από τα λαϊκά στρώματα που καλούνται να πληρώνουν οι ίδιοι τις υπηρεσίες που πρέπει να έχουν καθημερινά, πόσο μάλλον όταν υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών που ακολουθούνται με ευθύνη των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων.

Αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο, ότι οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων και του λαού στους νόμους του κέρδους.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος του ΚΚΕ με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Μαρία Χατζηγιάννη, σε  συζητήσεις και επαφές που είχε  με τους κατοίκους στη Σύμη που υπέστησαν καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις είπε, ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αναδεικνύει συνεχώς την ανάγκη κατασκευής έργων που προστατεύουν τη ζωή των κατοίκων των νησιών μας, αλλά είναι ζήτημα του ίδιου του λαού στα νησιά να πάρει οργανωμένα την κατάσταση στα χέρια του και να απαιτήσει αποκατάσταση στο 100% των ζημιών που υπέστησαν, να ληφθούν άμεσα - επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα για τις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος παρόμοιου φαινομένου. Ν’ απαλλαγούν από  οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ), τουλάχιστον για το έτος  2017 εξ αιτίας των ζημιών που υπέστησαν από την αδιαφορία του κράτους και των μηχανισμών του, απαλλαγή από τα τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες.

Η δημιουργία κατάλληλων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας στα νησιά, όπως και σε όλη τη χώρα είναι θέμα ζωτικής σημασίας και η άμεση πραγματοποίησή τους, θα είναι σχετική με την αποφασιστικότητα των νησιωτών και όχι με τις γενικές εξαγγελίες και υποσχέσεις κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης".