Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου

Τα πρώτα έργα των νησιών των Κυκλάδων

  • Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2017 - 11:52

Την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, εντάσσονται τα πρώτα έργα στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, κοινοποιεί ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός.

Πρόκειται για τα προγράμματα που δημιούργησε το Υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρεις Βορίου και Νοτίου Αιγαίου και τα οποία θα στηρίξουν τα νησιά με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ.

O κ. Χαρίτσης δήλωσε σχετικά:

«Στεκόμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των νησιών του Αιγαίου και παρέχουμε τους πόρους και τα κατάλληλα εργαλεία για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα και να ενισχύσουμε περισσότερο τα νησιά που σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Τα Προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία και κατατέθηκαν δεκάδες ποιοτικές προτάσεις των οποίων η αξιολόγηση ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας. Σήμερα εντάσσουμε τα πρώτα έργα προϋπολογισμού 15,5 εκατ. ευρώ περίπου (6 στο Βόρειο Αιγαίο και 5στο Νότιο). Χωροθετούνται τόσο σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά όσο και σε μεγαλύτερα που έχουν δεχτεί το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Πρόκειται για έργα υψηλής προτεραιότητας που αναβαθμίζουν τις τοπικές υποδομές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και των επισκεπτών και ενισχύουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών οικονομιών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ενταχθούν δεκάδες νέα έργα τόσο στα Προγράμματα αυτά όσο και σε νέα προγράμματα που προετοιμάζει το Υπουργείο μας».

Αναλυτικότερα, τα πρώτα έργα, που εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Νοτίου Αιγαίου που αφορούν το Νομό Κυκλάδων, ύψους 5.700.000 ευρώ, είναι:

 

1) Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Ανάφης- 1η Φάση, προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ, με φορέα πρότασης το 


Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου και αφορά την Ανάφη και

 

2) Δημιουργία Εξαγωγικού cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα αγροδιατροφής και της γαστροφαγίας, προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ, με φορέα πρότασης το Επιμελητήριο Κυκλάδων και αφορά όλες τις Κυκλάδες.

 

Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ενταχθούν και άλλα νέα έργα.