Πως κύλησε ο χρόνος για την Περιφέρεια

26/1: Τη νομότυπη σύσταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητούν οι υπάλληλοι της από τα νησιά των Κυκλάδων, κατόπιν απόφασης της δίωρης συζήτησης στη γενική συνέλευσή τους, με αποκλειστικό στόχο την κατοχύρωση των αποφάσεων – σε νόμιμη βάση - που αυτό θα λαμβάνει, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, κατά τη διάρκεια της “θητείας” του.

6/2: Ο έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου, Κώστας Μπιζάς αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

7/2: Τη στήριξή τους στα αιτήματα των επάρχων αναφορικά με τον “όγκο” των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την προσπάθεια άσκησης των καθημερινών καθηκόντων τους στον ιδιαίτερο – γεωγραφικά - χώρο του Νοτίου Αιγαίου, παρέχουν συνολικά τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου.

28/2: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την απόφαση του Περιφερειακού Ταμείου Ν. Αιγαίου για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ίδιου, της ΠΝΑι και του ΣΕΤΕ για δράσεις τουριστικής προβολής.

6/3: Με έντονο το στοιχείο της καινοτομίας, όσον αφορά στη δομή και την στόχευση, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ανακοινώνει το νέο σχήμα περιφερειακής διακυβέρνησης του Νοτίου Αιγαίου, για τα επόμενη δυόμιση χρόνια θητείας της Περιφερειακής Αρχής.

22/3: Ταξίδι στο Μαϊάμι του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, με αιτιολογία την ανάπτυξη του Χόλυγουντ στη Σύρο.

10/5: Τα στοιχεία της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ, τόσο της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου όσο και της τρέχουσας, παρουσίασε απολογιστικά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, όμως για ακόμα μία φορά δεν τηρήθηκε, η δεοντολογία βάσει του αξιακού δεδομένου ότι η Σύρος είναι η έδρα της Περιφέρειας, και η απολογιστική παρουσίαση έγινε και αυτή στην Ρόδο, κατά την προσφιλή τακτική του Περιφερειάρχη, που ατύπως αλλά ουσιαστικώς έχει μεταφέρει εκεί την διοίκηση της.

29/5: Λίγες μόνο ώρες μετά την δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ, που τοποθέτησε το Νότιο Αιγαίο στο βάθρο του πρωταθλητή στον ξενοδοχειακό τομέα, μια νέα έρευνα, αυτή τη φορά της Τραπέζης της Ελλάδος, έρχεται να εδραιώσει και να αποτυπώσει στατιστικά την πρωτιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη του ελληνικού τουρισμού.

6/8: Ενώπιον του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβούλου, Αντώνη Χατζηιωάννου, πρώτου αναπληρωματικού Περιφερειακού Συμβούλου της Π.Ε. Ρόδου, του συνδυασμού «Νότιο Αιγαίο – Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», που καταλαμβάνει την θέση του παραιτηθέντος Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μιχάλη Δρακιού. 

4/9: Τέλος στην “περίοδο χάριτος” προς τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή και την “περίοδο προσαρμογής του Περιφερειάρχη” θέτει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Γιάννη Μαχαιρίδη, ασκώντας καυστική και δριμεία κριτική στην τριετή πορεία της, κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική θητεία.

2/10: “Σε μια Περιφερειακή Αρχή που δεν έχει ίχνος δημοκρατικής νοοτροπίας, ίχνος πολιτικού πολιτισμού, τη διακρίνει η έπαρση, η αλαζονεία, τα άπειρα – κενά περιεχομένου – δελτία τύπου και ο πόλεμος λάσπης δεν είχαμε καμία θέση από την πρώτη στιγμή” δηλώνουν οι δύο περιφερειακή σύμβουλοι Παναγιώτης Κουνάκης και Άγγελος Αννανίας που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη Χατζημάρκου.

19/10: Οι ανεξάρτητοι περιφερειακοί σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου, Άγγελος Ανανίας, Ηλίας Ζωγραφίδης και Παναγιώτης Κουνάκης, κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση προς τον αρμόδιο υπουργό, σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις εκτέλεσης συμβάσεων που υπογράφονται από Δημάρχους και ιδιαίτερα τους Περιφερειάρχες, ζητώντας σχετικώς τη διαμόρφωση ενός ιδιαίτερου νομικού καθεστώτος.

26/10: Θεσμικοί εκπρόσωποι του φορέα αναλαμβάνουν τον ρόλο του ατζέντη ιδιωτικών συμφερόντων, υιοθετώντας μία απολύτως λαϊκίστικη ρητορεία περί τουριστικής προώθησης μέσω επενδύσεων του Χόλυγουντ στη Σύρο, δεν πείθει καθώς προδίδεται από τα γεγονότα, καθώς η “κοσμοσυρροή” των επισκεπτών στο νησί για να συμμετάσχουν στην ιστορική και μεγαλειώδη προσφορά τέχνης, των πρώτων σεμιναρίων, περιορίστηκαν σε λιγότερο από 2 δεκάδες άτομα.

3/11: Η παράταξη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, αφού εξέτασε τις πολιτικές συμπεριφορές και τη στάση των μελών της, Χαράλαμπου Κόκκινου, Άγγελου Ανανία και Ηλία Ζωγραφίδη, ομόφωνα αποφάσισε την διαγραφή τους.

16/11: Την “προκλητική τακτική” της συνεχίζει η Περιφερειακή Αρχή ως προς το κομμάτι της συστηματικής απόρριψης των αιτημάτων μετακίνησης για υποθέσεις της γεωγραφικής ενότητας του Νοτίου Αιγαίου που θέτει ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, με τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής να αποδεικνύει παράλληλα, την “ευνοϊκή μεταχείριση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων”.

30/11: Ζητήματα λειτουργίας, αλλά και διαφάνειας, σχετικά με τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, επισημαίνει η περιφερειακή σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Άννα Μαυρουδή, η οποία μετέχει στο όργανο και στηλιτεύει τις πρακτικές που ακολουθούνται εκ μέρους της περιφερειακής αρχής στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

1/12: Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται ως προς τη στάση της Περιφερειακής Αρχής να έχει λάβει αποφάσεις “χωρίς τεκμηρίωση” σχετικά με “αναιτιολόγητες και αιφνιδιαστικές μετακινήσεις υπαλλήλων” στη χωρική Ενότητα των Κυκλάδων, συμπεριφορά που καταγγέλλει κατηγορηματικά ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων.

4/12: Ως «πασάδες» και «εμίρηδες» φέρονται οι Περιφερειάρχες, όπως αναφέρθηκε στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή πολλών αυτοδιοικητικών από τα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καταδεικνύοντας έτσι τον ηγεμονικό ρόλο που αναπτύσσεται συχνά εκ μέρους των Περιφερειών έναντι των Δήμων και στηλιτεύοντας την τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης.

19/12: Να διασπάσει την ενότητα των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων επιδίωξε – ατυχώς – η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, οπότε και τέθηκαν επί τάπητος τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων.