Τέλος στην ανοχή προς την Περιφερειακή Αρχή θέτει η παράταξη του Γ. Μαχαιρίδη αναφορικά με τη μη λειτουργία της Τουριστικής Επιτροπής της ΠΝΑι

Καταψηφίζουν για λόγους ουσίας

Κάθετα αντίθετοι με την κοστοβόρα πολιτική της τουριστικής προβολής οι σύμβουλοι Λ. Φτακλάκη και Τζ. Μακρυωνίτης

Την απόφασή της να καταψηφίζει κάθε εισήγηση της κοστοβόρας πολιτικής που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά στην τουριστική προβολή και προώθηση των νησιών της Περιφέρειας, γνωστοποίησε η παράταξη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Μαχαιρίδη στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η συστηματική “απόρριψη” εκ μέρους της Περιφερειακής πλειοψηφίας, του σημαντικού αιτήματος της μείζονος μειοψηφίας να λειτουργήσει η Τουριστική Επιτροπή στην οποία θα έχει και η αντιπολίτευση συμμετοχή και λόγο επί των προτάσεων που παρουσιάζονται προς ψήφιση, οδήγησε την Λίτσα Φτακλάκη καθώς και τον Τζώρτζη Μακρυωνίτη να δηλώσουν ρητά την ανωτέρω απόφασή τους, επισημαίνοντας παράλληλα, τη διαφωνία τους αναφορικά με το ύψος των δαπανών που προωθεί η Περιφερειακή Αρχή σε δράσεις προβολής.

Πέραν αυτών των λόγων, η κ. Φτακλάκη παρατηρώντας το αποτέλεσμα των διαγωνιστικών διαδικασιών σχετικά με την εμφάνιση – συστηματικά – ενός μόνον αναδόχου ως προς το θέμα της οργάνωσης των εκθέσεων, καυτηρίασε τη στάση της Περιφερειακής Αρχής να μην δείχνει ούτε στοιχειωδώς τον “προβληματισμό” της ως προς τα δεδομένα, καλώντας η ίδια μάλιστα τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμονα Ζαννετίδη να επανεξετάσει τη σχετική διαδικασία.

Διαμαρτύρονται για την ανενεργή Τουριστική Επιτροπή

Ειδικότερα, με φόντο τις δύο εισηγήσεις έγκρισης των απαιτούμενων πρακτικών αποσφράγισης των δικαιολογητικών των διαγωνισμών για την κατασκευή δύο τουριστικών περιπτέρων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τη συμμετοχή και παρουσία των νησιών στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις ITB Berlin 2018 και ΜΙΤΤ Μόσχας 2018, η παράταξη της πλειοψηφίας διατύπωσε εκ νέου το σταθερό αίτημά της σχετικά με την ανάγκη ενεργοποίησης της Τουριστικής Επιτροπής.

Κατόπιν των δύο εισηγήσεων των συγκεκριμένων θεμάτων από υπηρεσιακό προσωπικό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η κ. Φτακλάκη επανέλαβε τη θέση της παράταξης του Γιάννη Μαχαιρίδη, σχολιάζοντας πως η τουριστική πολιτική της ΠΝΑι χρήσιμο είναι να διαμορφώνεται με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης.

Αρχικά η ίδια διαφώνησε με το περιεχόμενο της εισήγησης του θέματος κατασκευής περιπτέρου για την έκθεση ITB Berlin 2018 επισημαίνοντας πως η αντιπολίτευση δεν έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της προκειμένου να τα εξετάσει την τεκμηρίωση της απόφασης εκτέλεσης του έργου από τη μία και μοναδική εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια υπάλληλος, ανέφερε πως, “έλαβε μέρος ένας διαγωνιζόμενος, η εταιρεία ΚΣΔ ΑΕ” εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Η Επιτροπή του διαγωνισμού αφού έλεγξε τα δικαιολογητικά και την τεχνική προσφορά, έκανε αποδεκτό τον ανωτέρω διαγωνιζόμενο και προχώρησε στην ηλεκτρονική αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς του” ενώ εν συνεχεία, αφού επιπλέον “έλεγξε και την οικονομική προσφορά, προτείνει την ανάθεση της κατασκευής περιπτέρου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την έκθεση ΙΤΒ Βερολίνο 2018 στον προσωρινό ανάδοχο ΚΣΔ ΑΕ”.

Επί της σχετικής ενημέρωσης, η Λίτσα Φτακλάκη αιτιολογώντας την καταψήφισή του θέματος τόνισε πως, “Καταρχήν η υπηρεσία δεν μας καλύπτει. Δεν έχει τεκμηρίωση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του διαγωνισμού”, κάτι που όπως υπενθύμισε “το είχαμε πει και όταν είχε βγει ο διαγωνισμός”. Μάλιστα προσθέτοντας πως, “Με δεδομένο ότι για πολλαπλή συνεχή φορά έχουμε τον ίδιο ανάδοχο, έχουμε ρωτήσει ξανά αν υπήρχαν άλλοι συμμετέχοντες και μας είχατε πει πως όχι”, γνωστοποίησε πως, “Εμείς το καταψηφίζουμε γιατί θεωρούμε πως αυτή η διαδικασία κάπως δεν στέκει. Δεν μπορεί να έρχεται μία υπηρεσία και να μας λέει ότι πληρεί τις προδιαγραφές χωρίς να μας φέρνει μία αναλυτική εισήγηση για το ποιές είναι αυτές οι προδιαγραφές”.

Όπως υποστήριξε κατηγορηματικά δε “είμαστε αποφασιστικό όργανο όχι διεκπεραιωτικό” .

Προτού τεθεί επί τάπητος και η εισήγηση του θέματος της κατασκευής περιπτέρου για την τουριστική έκθεση MITT 2018 της Μόσχας, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 72.435, 68 ευρώ με ΦΠΑ όπως ανέφερε η εισηγήτρια, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής απάντησε προς την Λίτσα Φτακλάκη πως, για την ανάδειξη αναδόχου διενεργείται ηλεκτρονικός διαγωνισμός “κι εκεί αναφέρονται όλα”.

Παρομοίως και για τη δεύτερη έκθεση η κ. Φτακλάκη γνωστοποίησε την αντίθεση της παράταξής της στο θέμα της ανάδειξης αναδόχου για το τουριστικό περίπτερο, εκφράζοντας επί της ουσίας πως η εν λόγω στάση έρχεται και ως μορφή διαμαρτυρίας για την απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να μη σεβαστεί από την έναρξη της θητείας της ως σήμερα, την απαίτηση λειτουργίας της Τουριστικής Επιτροπής.

“Το καταψηφίζουμε για τον απλό λόγο ότι επανειλημμένως έχουμε πει ότι αν δεν ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Τουρισμού για να υπάρξει μία συλλογική συζήτηση για την τουριστική πολιτική, απλά από εδώ και πέρα πλέον, θα καταψηφίζουμε ακόμη και τις προτάσεις με τις οποίες συμφωνούμε” δήλωσε σχετικά η ίδια.

Κοστοβόρα τουριστική πολιτική

Η κριτική διάθεση εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης συνεχίστηκε και στο θέμα των εγκρίσεων τουριστικής προβολής σχετικά με τη συμμετοχή της ΠΝΑι στις δύο παραπάνω εκθέσεις, όπως επίσης μεταξύ άλλων και στην έκθεση του Παρισιού Salon Mondial du Tourisme 2018.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τη συμμετοχή στην έκθεση του Βερολίνου θα απαιτηθεί η έγκριση της δαπάνης ύψους 62.108,25 ευρώ για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπως επίσης το ποσό των 40.071 ευρώ για την ΜΙΤΤ 2018, ενώ επιπλέον, απαραίτητη κρίθηκε η δαπάνη των 19.99, 75 ευρώ για την έκθεση του Παρισιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την αρχική τοποθέτησή της για θέματα τουριστικής προβολής και πολιτικής που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή, η Λίτσα Φτακλάκη – όπως παρομοίως συμφώνησε και ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης – τόνισε τα εξής: “Επανέρχομαι ξανά στο γνωστό θέμα της μη λειτουργίας της Τουριστικής Επιτροπής. Δεν ψηφίζουμε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι δεν συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή που υπάρχει. Κατά δεύτερον για να είμαστε ξεκάθαροι εμείς ως παράταξη δεν είμαστε κατά των εκθέσεων αντιθέτως ήμασταν οι πρώτοι που ξεκινήσαμε τις εκθέσεις. Η δική σας παράταξη το κατέκρινε προεκλογικά. Είμαστε όμως κατά των μεγάλων ποσών που περνάτε”. Υπογράμμισε μάλιστα πως, “Αυτό είναι μία δεύτερη αντίρρησή μας που πρέπει να καταγραφεί” δίνοντας έμφαση και στον τρίτο λόγο διαφωνίας της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, που αφορά στη διαπίστωση της παρουσίας ενός μόνον αναδόχου.

“Κατά τρίτον, ως προς τις εκθέσεις καλό θα είναι να επανεξετασθεί το θέμα του βασικού προμηθευτή που συνεχώς βρίσκουμε μπροστά μας” ανέφερε κατηγορηματικά η Λίτσα Φτακλάκη, διευκρινίζοντας όμως πως, το εν λόγω σχόλιο πραγματοποιείται “καλοπροαίρετα και χωρίς κανένα ίχνος καταγγελίας” προς την εταιρεία. Προσδιορίζοντας όμως με σαφήνεια το σημείο της διαφωνίας της, συμπλήρωσε ακόμη πως, “Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται. Δείτε το λίγο, επανεξετάστε αυτή τη διαδικασία των διαγωνισμών γιατί πραγματικά το να είναι ένας ο ανάδοχος συνεχώς είναι λίγο περίεργο. Δεν νομίζω ότι είναι ένας μόνο στην Ελλάδα αυτός που οργανώνει εκθέσεις”. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, υπογράμμισε τέλος πως, “Εάν κι εφόσον δεν συνεδριάσει η Επιτροπή μας, εμείς εφεξής θα καταψηφίζουμε τα θέματά σας”.