Κοινή επερώτηση των τριών παρατάξεων του Π.Σ. Ν.Αιγαίου και 3 Ανεξάρτητων Περ. Συμβούλων για το θέμα του διαγωνισμού για τα LED στη Ρόδο

Συζήτηση του διαγωνισμού των LED στο περιφερειακό συμβούλιο

  • Τρίτη, 6 Μαρτίου, 2018 - 12:21

Κοινή επερώτηση προς το Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Αιγαίου, κ.Κώστα Μπιζά, κατέθεσαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν.Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, για το «Ν.Αιγαίο- Αρχιπέλαγος Δημιουργίας», Μπενέτος Σπύρος για τη «Νησιωτική Ανατροπή», Μαρία Χατζηγιάννη για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και οι τρεις (3) Ανεξάρτητοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Παναγιώτης Κουνάκης, Ηλίας Ζωγραφίδης και Άγγελος Ανανίας.

Αντικείμενο της επερώτησης αποτελεί το κοινό αίτημα όλων των επερωτώντων να απαντηθούν από τον Περιφερειάρχη Ν.Αιγαίο, Γ.Χατζημάρκο  ερωτήματα που αφορούν στην ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED στο οδικό δίκτυο φωτισμού του νησιού της Ρόδου, από την Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών ( Α.Ε.Π.Π.) (υπ’ αρ. 127/2018 απόφαση).

Ειδικότερα, τα πολιτικά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής:

-ΠΡΩΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης αν παραδέχεται το «φωτογραφικό» χαρακτήρα ορισμένων από τους όρους του διαγωνισμού, όπως τον διέγνωσε η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών στην υπ’ αρ. 127/2018 απόφαση της;  (Όπως αυτό αποτυπώνεται στην παράγραφο 45 της απόφασής της Α.Ε.Π.Π. χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις  συμμετοχής στο διαγωνισμό που αναφέρονται στα άρθρα 2.2.6 και 2.2.9.2 της διακήρυξης ως «φωτογραφικές»).  

-ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιος συνέταξε τα τεύχη δημοπράτησης αυτού του διαγωνισμού; Με απλά λόγια, ποιος έγραψε τους όρους αυτής της διακήρυξης που η Α.Ε.Π.Π. χαρακτηρίζει «φωτογραφικούς»;  

-Εγκρίθηκαν από το Kέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) οι όροι του εν λόγω τεύχους δημοπράτησης, ιδιαίτερα οι όροι 2.2.6 και 2.2.4.2;

-ΤΡΙΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Εάν ο κος Περιφερειάρχης αμφισβητεί το χαρακτηρισμό της Α.Ε.Π.Π., γιατί δεν προέβη στην άσκηση των προβλεπομένων ένδικων βοηθημάτων; (κατά το άρθρο 372 του ν.4412/2016).

Τα ερωτήματα  που εξακολουθούν να τίθενται και χρήζουν απάντησης:
-Πώς προστάτευσε η Περιφερειακή Αρχή το δημόσιο συμφέρον στο διαγωνισμό αυτό;
-Πως παρεισέφρησαν οι ‘φωτογραφικές’  διατάξεις  στη σχετική διακήρυξη;
-Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες;

 Κοινό αίτημα όλων των επερωτώντων είναι η συζήτηση της επερώτησης στη συνεδρίαση του επερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να δοθούν στο σώμα οι απαντήσεις από τον  Περιφερειάρχη  καθώς οι μέχρι σήμερα εξηγήσεις και δημόσιες απαντήσεις του για το θέμα αυτό ουδόλως έχουν διαφωτίσει σχετικά με το τι ακριβώς έχει συμβεί με τον εν λόγω διαγωνισμό.

Απάντηση Περιφερειακής Αρχής

Όπως δηλώσαμε και πριν λίγες μόνο ημέρες, βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Τα ίδια πρόσωπα, επιδίδονται και πάλι στο ίδιο παιχνίδι, όπως ακριβώς έκαναν και με το Φράγμα Γαδουρά το 2017.  Τότε αποδείχθηκε ποιοί και πώς υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του τόπου μας και ποιοί προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν για μικροπολιτική σκοπιμότητα τα εμπόδια που έστησαν τα εργολαβικά συμφέροντα.

Το θέμα που διαφημίζουν ως αίτημα σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού, μόνοι, πρώτοι και με δική της πρωτοβουλία το έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Περιφερειακή αρχή. Η Περιφερειακή αρχή που επίσης απήντησε στις ερωτήσεις που προ επτά μόλις ημερών ετέθησαν, γραπτώς.

Η άγνοια, η παραπληροφόρηση και η παραποίηση του Κανονισμού είναι πρωτοφανής. Οπως πρωτοφανής είναι και η εμπάθεια και η απόπειρα ποινικοποίησης ανοικτών διαδικασιών στη λειτουργία.  Η Δημοκρατία που ευαγγελίζονται στενάζει κάτω από το πολιτικό κενό τους.

Το μόνο ερώτημα είναι το εξής : Θα αντέξει η αντιπολίτευση και οι «συνεργαζόμενοι», την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή θα δραπετεύσουν πάλι όπως έκαναν πολύ πρόσφατα σε αντίστοιχη περίπτωση σε συζήτηση που πάλι η Περιφερειακή αρχή προκάλεσε ;

Στο θόρυβο και στον ψίθυρο είναι πράγματι καλοί.

Λαϊκή Συσπείρωση

Για το θέμα της επερώτησης στην Περιφερειακή Αρχή σχετικά με διαγωνισμό για προμήθεια λαμπτήρων LED.
Τόσο η υπόθεση της «νομιμότητας» του διαγωνισμού για την παράδοση της διαχείρισης του Φράγματος Γαδουρά, όσο και η «νομιμότητα» του διαγωνισμού για την ανάθεση της προμήθειας των λαμπτήρων, δεν μπορεί να κρύψει  την ουσία, δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα που πρέπει να γνωρίζουν αυτοί, που ξεζουμίζονται για να πληρώνουν πανάκριβα υπηρεσίες, προμήθειες και αγαθά μέσω της πολιτικής που ακολουθεί κυβέρνηση και τοπική διοίκηση.
Ο χαρακτήρας των προμηθειών του κράτους και των φορέων του, λειτουργεί ως ένα πρόσθετο εργαλείο αναδιανομής των εισοδημάτων υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι κατά τεκμήριο αποτελούν και τους μεγάλους προμηθευτές του δημοσίου. Κανένας έλεγχος και διαφάνεια της διαδικασίας υλοποίησης των δημόσιων συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων δεν αλλάζει στο παραμικρό την ουσία του ζητήματος, που είναι το φαγοπότι του λαϊκού πλούτου.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υπερασπίζεται τη θέση της δημιουργίας ενός κρατικού φορέα σχεδιασμού, παραγωγής, εκτέλεσης δημοσίων έργων, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα πραγματοποιεί τεράστια εξοικονόμηση πόρων, γιατί το κέρδος είναι ο βασικός λόγος που εκτινάσσεται το κόστος των δημοσίων έργων, των προμηθειών, των μελετών, είναι ο λόγος που περνάνε και οι «φωτογραφικές» διατάξεις σε διαγωνισμούς.
Αυτό είναι και το κύριο ζήτημα στο οποίο πρέπει να πάρει θέση κάθε παράταξη,  τη στιγμή που μπαίνει το ερώτημα της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.