Συνέντευξη του ανεξάρτητου Περιφερειακού Συμβούλου, Παν. Κουνάκη

«Όποιος διαφωνεί συκοφαντείται από τα Περιφερειακά τρολ»

Ο Παναγιώτης Κουνάκης είναι ένας από τους Περιφερειακούς Συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου και έκτοτε η έντονη κριτική που ασκεί στην Περιφερειακή Αρχή έχει συχνά προκαλέσει την στοχοποίηση του, για τις ενέργειες και τις θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει.

Ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη», κατέστησε σαφή τη διάσταση που προκάλεσε στις σχέσεις του με την Περιφερειακή Αρχή η ανεξαρτητοποίηση του, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλει δημοσίως αθέμιτες πρακτικές αιρετών προσώπων.

Συνεχίζει να σας ακολουθεί η απόφαση ανεξαρτητοποίησης και αποχώρησης από την παράταξη Χατζημάρκου, με αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο να προκαλούν την αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής.

Π. Κ.: «Ήταν η πρώτη φορά που το 2014 ασχολήθηκα με την τοπική αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, η εμπειρία που αποκόμισα από την πολιτική δεν είναι και η καλύτερη. Πρώτα απ’ όλα, παρά το γεγονός ότι εκλέχθηκα τρίτος στην Περιφέρεια, ο τέταρτος, κ. Φλεβάρης, έκανε ένσταση σε βάρος μου. Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο με υποδέχθηκε η παράταξη αυτή. Όταν έθεσα τότε το θέμα στον κ. Χατζημάρκο, αυτός- αντί άλλης απάντησης- μου ζήτησε να παραιτηθώ! Έτσι ξεκινήσαμε. Δεν είχα την πολιτική εμπειρία, ώστε να πάρω την απόφαση ανεξαρτητοποίησής μου από τότε. Πίστευα ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να γίνουν κάποια πράγματα. Γι’ αυτό το λόγο παρέμεινα, έριξα τον όποιο εγωισμό μου, με την ελπίδα ότι θα γινόταν έργο. Πάντα, όμως, υπήρχαν διαφωνίες.

Όταν μου ζητήθηκε να συνεισφέρω στην παράταξη, εξ αρχής είχα ζητήσει από τον κ. Χατζημάρκο να ασχοληθώ με την κρουαζιέρα και τη δημιουργία ενός cluster, με την Ασιατική αγορά και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Στην πορεία των 2,5 χρόνων δεν είχα καμία βοήθεια και στήριξη σε αυτές μου τις προσπάθειες. Απεναντίας, οι προτάσεις μου έπεφταν κάθε φορά στο κενό. Όπως και με τον αγώνα μου κατά της άγρας πελατών, δεν δέχτηκα καμία βοήθεια. Όταν έγινε ο Περιφερειακός ανασχηματισμός και είδα να δημοσιεύονται για τον κ. Ανανία σε τοπική εφημερίδα ανώνυμες επιστολές, με προσβλητικούς και άδικους χαρακτηρισμούς, κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω με αυτή την Περιφερειακή Αρχή, με την οποία εξάλλου, εκτός των παραπάνω, οι υποσχέσεις μου στους ανθρώπους που με στήριξαν δεν υπήρχε περίπτωση να υλοποιηθούν».

Όμως ήταν σαφής η πλευρά της Περιφερειακής Αρχής τότε, ότι επιλέξατε την ανεξαρτητοποίηση, επειδή δεν σας δόθηκαν θέσεις.

Π. Κ.: «Έφυγα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Είμαι μαθηματικός και έχω πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων, έχω αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση εδώ και 10 χρόνια, την οποία αγαπάω ιδιαίτερα, και δεν έχω σκοπό να γίνω πολιτικός καριέρας. Με ενδιαφέρουν τα κοινά, γιατί πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουμε συμμετοχή στις αποφάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι τους χαρακτηρισμούς εκείνης της εποχής, ότι τάχα διεκδικούσα μία έμμισθη θέση. Ακριβώς γι’ αυτό, μετά από επαναλαμβανόμενες επιθέσεις και από τον Περιφερειάρχη και από το Γραφείο Τύπου του και από Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης του, καταλήξαμε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για συκοφαντική δυσφήμιση. Και τονίζω ότι δεν ήταν ο σκοπός μου να γίνω υπάλληλος του Γιώργου Χατζημάρκου, αλλά να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτά που είχαμε συμφωνήσει.»

Πως οι ειδικές οικονομικές σας γνώσεις δεν συνετέλεσαν στην αξιοποίηση σας στα ανάλογα περιφερειακά όργανα;

Π.Κ.: «Πράγματι, οι γνώσεις μου στα οικονομικά θα δικαιολογούσαν την επιλογή μου ως μέλους της Οικονομικής Επιτροπής. Το ίδιο ισχύει και για άλλα άτομα τα οποία, παρόλο που πληρούσαν τα κριτήρια μίας αξιοκρατικής επιλογής, δεν προκρίθηκαν σε τέτοιες θέσεις. Ήταν προφανώς επιλογή του κ. Χατζημάρκου να μη με χρησιμοποιήσει ποτέ κάπου από όπου θα μπορούσα πραγματικά να προσφέρω. Από τη στιγμή, μάλιστα, που χάθηκε η εμπιστοσύνη μου στην Περιφερειακή Αρχή, φρόντιζα να διαβάζω πολύ προσεκτικά τα πάντα. Από τους πρώτους που σήκωσαν την πέτρα να με χτυπήσουν ήταν ο πρόεδρος νεολαίας κόμματος, ο οποίος φέρεται να εισέπραξε χρηματικά ποσά για τις υπηρεσίες του, μέσω προσωπικής εταιρείας στην οποία συμμετέχει, μετά από πολλαπλές απευθείας αναθέσεις από την Περιφερειακή Αρχή. Έπειτα, με στοχοποίησε ο διατελέσας Πρόεδρος του ΚΕΚ Γεννηματά, ο οποίος φέρεται να απώλεσε δυνατότητα διεκδίκησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων λόγω έλλειψης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Και πολλοί ακόμα από την Περιφερειακή Αρχή μου επιτίθενται, άνθρωποι που είναι οικογενειακοί φίλοι, τους οποίους πάντα σεβάστηκα. Τώρα, βέβαια, φανερώθηκαν οι λόγοι για τους οποίους το έκαναν. Ακόμα και το Γραφείο Τύπου της Περιφερειακής Αρχής έβαλλε εναντίον μου μέσω συκοφαντικών δημοσιευμάτων, τα οποία γράφονται από μία δημοσιογράφο η οποία, ενώ δεν κατάφερε να μπει από την πόρτα, ούτε ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης αλλά ούτε ως αιρετή, βρήκε τελικά οικονομική στέγη, με μοναδικό ρόλο την «εξολόθρευση» προσωπικοτήτων που έχουν το σθένος να καταθέτουν διαφορετική άποψη. Η τακτική είναι πλέον γνωστή: κάθε φορά που κάποιος πολιτικά διαφωνεί, συκοφαντείται επώνυμα ή και ανώνυμα από το κονκλάβιο και από τα περιφερειακά τρολ. Προκαλώ, λοιπόν, οποιονδήποτε με χτύπησε τόσο πολιτικά όσο και επί προσωπικού, αλλά και επιχείρησε να με θίξει επαγγελματικά, να πάμε με το βιογραφικό του ο καθένας για αναζήτηση εργασίας, για να διαπιστώσουμε την πραγματική αξία του καθενός, όταν αυτή ζυγιστεί αξιοκρατικά. Τελικά, η κάλυψη των αναγκών όποιου είναι κοντά στον Περιφερειάρχη ή ο διορισμός παιδιών Περιφερειακών Συμβούλων είναι ηθικώς αποδεκτά από την κοινωνία;».

Είσαστε από τα πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν, κατά τη γενικευμένη αντίδραση για το μεγάλο θέμα, που εξέθεσε την Περιφερειακή Αρχή, της προμήθειας των φωτιστικών LED.

Π. Κ.: «Ήμουν ο πρώτος που κατέθεσε ερωτήσεις στην Οικονομική Επιτροπή, στις αρχές Γενάρη, γνωρίζοντας ότι στην Επιτροπή υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν τις σχετικές γνώσεις. Δεν τις δημοσιοποίησα ωστόσο, καθώς είναι οικογενειακοί φίλοι και ήθελα να προστατευθούν. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό, εφόσον γνώριζα το έγγραφο του ΣΑΤΕ, να θέσω συγκεκριμένα ερωτήματα για το εάν επρόκειτο για έργο ή προμήθεια και για το εάν οι όροι, που αποδείχθηκαν φωτογραφικοί, δημιουργούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο σκοπός μου ήταν να προστατεύσω την Οικονομική Επιτροπή και το δημόσιο συμφέρον, αν και κατηγορηθήκαμε όλοι οι αντιπολιτευόμενοι γι’ αυτό. Είναι ανήκουστο! Από πότε η αντιπολίτευση, που δεν έχει καμία ευθύνη, καμία υπογραφή, δεν προασπίζει το δημόσιο συμφέρον; Είναι απαράδεκτο, να κατηγορείται όποιος ασκεί έλεγχο στην εξουσία ότι προσπαθεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα εταιρειών. Εμείς θέλουμε να παραχθεί έργο. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις μας, ώστε τα έργα να προχωρήσουν. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερες εταιρείες και ο καλύτερος, ποιοτικά και ποσοτικά, να αναλάβει στην συγκεκριμένη περίπτωση την προμήθεια.»

Μόλις στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο , υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, οπότε εξηγήστε την θέση σας σε σχέση με το θέμα του ΚΕΚ Γεννηματάς.

Π. Κ.: «Οι ερωτήσεις που τέθηκαν ήταν πάρα πολύ απλές. Γιατί στο ΚΕΚ, τα πρώτα δύο χρόνια είχαμε αποτελέσματα μείωσης των κερδών; Ρωτήσαμε εάν υπήρχε προσωπική ευθύνη του προηγούμενου Προέδρου και απάντηση δεν πήραμε. Προφανώς υπήρχε. Όλοι θέλουμε το ΚΕΚ να λειτουργήσει. Βρέθηκε ο τρόπος, καθυστερημένα και μετά από ενστάσεις του κ. Ανανία να αλλάξει το καθεστώς και το δικαίωμα υπογραφής ανατέθηκε σε άλλο πρόσωπο και έτσι μπόρεσαν να προχωρήσουν κάποια πράγματα, όμως περάσανε 22 μήνες».

Μία παρατήρηση του Περιφερειακού Συμβουλίου μαρτυρά ότι όχι μόνο εσείς οι τρεις που ανεξαρτητοποιηθήκατε αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, συμπράττετε στον έλεγχο και την κριτική των αποφάσεων της Περιφερειακής Αρχής, στις παρατηρήσεις που κάνετε, στα ερωτήματα που θέτετε, στον τρόπο που αντιπολιτεύεστε.

Π. Κ.: «Αυτό διαφέρει κατά περίπτωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που συμφωνούμε με τις παρατάξεις και άλλες όχι. Έχω μία ταύτιση, σε πάρα πολλά θέματα με τους κκ Ανανία και Ζωγραφίδη. Ειδικά όμως στην περίπτωση των LED υπήρξε ταύτιση όλων των αντιπολιτευτικών παρατάξεων. Σε κάποιο άλλο θέμα μπορεί να μην υπάρξει».

 

 

Ετικέτες: