Συνέντευξη Τύπου του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα στη Σύρο με φόντο το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο στις Κυκλάδες

Αποκεντρωμένος διάλογος για την ανασυγκρότηση

Το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης στην προσπάθεια σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας υπογράμμισε ως προτεραιότητα στις δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σύρο και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί, με αφορμή το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για τις Κυκλάδες.

O κ. Ρήγας αφού αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει έναν ουσιαστικό κι αποκεντρωμένο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων σε όλη τη χώρα, με σκοπό τη συνδιαμόρφωση του τρόπου που θα επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της σημερινής κυβέρνησης, γεγονός που χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετικό και μάλιστα με δεδομένη την προσπάθεια αντίπαλων κομματικών παρατάξεων, που επιχείρησαν να θέσουν εμπόδια στην εν λόγω πολιτική πρωτοβουλία.

Συζήτηση με φορείς και πολίτες

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ειδικότερα για το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο στις Κυκλάδες “είναι το προτελευταίο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε στη Σύρο και είναι μία πρωτοβουλία” η οποία όπως πρόσθεσε συνολικά για τη χώρα, “ξεκίνησε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος πέρυσι, υλοποιείται από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και η εκτίμηση που έχουμε κάνει είναι ότι πρώτον έχει υπάρξει πρωτογενής συζήτηση με τους φορείς και τους πολίτες”.

Ο κ. Ρήγας συμπλήρωσε μάλιστα πως, “καταλήγουμε σε συνδιαμόρφωση πολλών προτάσεων για την ανάπτυξη των περιοχών όπως και στην περιοχή των Κυκλάδων”, διευκρινίζοντας επιπλέον πως, “αυτή η συζήτηση δεν ολοκληρώνεται σήμερα” αφού όπως πρόσθεσε, “θα παρακολουθούνται όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν για να έχουν βάθος ολοκλήρωσης μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης” και “όσον αφορά τα έργα, τα οποία ήδη είχαν ξεκινήσει, ήδη μπορούν να γίνουν”.

Στα ανωτέρω, συμπλήρωσε δε, πως, “Βεβαίως σε βάθος χρόνου της επόμενης τετραετίας που θα είμαστε κυβέρνηση, θα ολοκληρωθούν και οι μεγάλες τομές που θα γίνουν στην περιοχή των Κυκλάδων”.

Σχολιάζοντας την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας, ο ίδιος υποστήριξε πως, “Υπήρξε μία ανταπόκριση κι επιβεβαίωση της ειλικρίνειας της οποίας δείξαμε και αυτό αναγνωρίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους ανεξάρτητα της πολιτικής τοποθέτησης που έχουν”.

Μάλιστα θέλησε να καυτηριάσει τη στάση αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων όπως της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας συγκεκριμένα πως, επιδίωξαν “να διαμορφώσουν ένα κλίμα απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία και προσπαθώντας με έναν τελείως αντιθεσμικό ρόλο να διαμορφώσουν και μία προσπάθεια μη συμμετοχής των Περιφερειαρχών που ενδεχομένως δεν έχουν καταλάβει ότι λειτουργούν για όλους τους πολίτες”.

Πέραν των ανωτέρω, αναφέρθηκε και στην έξοδο από τα μνημόνια, λέγοντας σχετικά πως, ολοκληρώνεται και τελειώνει η επιτροπεία, τονίζοντας επίσης πως, “δεν θα υπάρξει άλλη δανειακή σύμβαση” ενώ για τους στόχους που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, σημείωσε πως, “η κυβέρνηση θα τους υλοποιεί όχι κατ΄ επιταγήν, αλλά η χώρα θα επιλέγει τα μέτρα με τα οποία θα υλοποιήσει αυτούς τους στόχους”.

Στηλιτεύοντας τη γενικότερη στάση της Νέας Δημοκρατίας και των πολιτικών προσώπων της, υπογράμμισε παρακάτω πως, “δεν μπορούν να πιστέψουν πως κάποιοι περίεργοι αριστεροί, κάποιοι περίεργοι ριζοσπάστες κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια και από την κρίση την οικονομική. Και αυτό, γιατί η στάση τους ήταν βαθιά αντικοινωνική, βαθιά αντεθνική και είναι εκείνοι που συνεχίζουν να θέλουν να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια που είχαν συμφωνήσει με όσους στήριζαν, δηλαδή το διαπλεκόμενο σύστημα”.

Μεταφορικό ισοδύναμο

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε ειδικότερα και στην προσπάθεια “ελάφρυνσης της φορολογίας και αύξησης του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας μάλιστα πως, “αυτά περιγράφονται και στο Αναπτυξιακό σχέδιο που θα συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες”. Σε δημοσιογραφική ερώτηση για την επαναφορά του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά, ο ίδιος υπήρξε σαφής, κάνοντας αναφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο: “Εξαγγείλαμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Θεωρώ και θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό. Βλέπουμε με ολιστικό τρόπο την αντίληψη στα νησιά και στη νησιωτικότητα” σχολίασε, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Θα εξετασθεί ενδεχομένως ή θα εξετασθούν ορισμένες άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να διευκολύνουν κυρίως τους ανθρώπους που είναι μόνιμοι κάτοικοι στα νησιά για να μπορούν να απολαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη”.

Συνεργασία όχι διάσπαση

Με φόντο την πραγματοποίηση δύο Περιφερειακών Συνεδρίων στο Ν. Αιγαίο, ο κ. Ρήγας κλήθηκε να προβεί και σε σχετικές διευκρινίσεις, με φόντο δε και δημόσιες αναφορές από την πλευρά της Δωδεκανήσου, οι οποίες τον στοχοποίησαν αφού τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα μεταφοράς της έδρας από τη Σύρο στη Ρόδο.

“Δεν είναι το πρόβλημα που θα πάει η έδρα της Περιφέρειας. Είναι το πώς βλέπουμε την ανάπτυξη και τη συνεργασία των νησιών όλων. Και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να το κατανοήσουμε και όχι ως μία αντιπαλότητα την έδρα της Περιφέρειας μεταξύ των κατοίκων των νησιών” δήλωσε κατηγορηματικά, προσθέτοντας τέλος πως, “Για εμάς έχει σημασία ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαλότητα. Η ανάπτυξη δεν καθορίζεται από την έδρα της Περιφέρειας, αλλά από τις πολιτικές και όσοι σπρώχνουν σε μία τέτοια αντιπαλότητα ας σκεφθούν τί έχουν κάνει για την ανάπτυξη και στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες”.