Προσπάθεια ολοκλήρωσης των τεχνικών φακέλων είκοσι υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Απροσδιόριστη χρονικά η υλοποίηση

Σε εξέλιξη η διαδικασία για τον ανάδοχο που θα προωθήσει τα θέματα των αδειοδοτήσεων

Καμία σαφή χρονική εκτίμηση υλοποίησης των υδατοδρομίων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα δεν μπορεί να αναφερθεί ακόμη και σήμερα, καθώς από την τελευταία συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, χθες το μεσημέρι, σε Σύρο και Ρόδο με τηλεδιάσκεψη, κατέστη ξεκάθαρο πως η διαδικασία ολοκλήρωσης των τεχνικών φακέλων για κάθε ένα από αυτά, βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Δύο θέματα που σχετίζονται με τη δρομολόγηση βασικών ενεργειών όπως εξασφάλισης και διάθεσης πιστώσεων για την πορεία προώθησης των τεχνικών φακέλων των είκοσι υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αποτέλεσαν την αφορμή για τον περιφερειακό σύμβουλο, Τζώρτζη Μακρυωνίτη, να ζητήσει σαφή ενημέρωση από την Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τον χρόνο υλοποίησής τους.

Ωστόσο, υπηρεσιακός παράγοντας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Ρόδο, ο οποίος και εισηγήθηκε το προγραμματισμένο θέμα της συνεδρίασης για τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στους ολοκληρωμένους τεχνικούς φακέλους, περιορίστηκε – όπως ήταν λογικό – στο να επισημάνει πως οι υπηρεσίες πράττουν ό,τι είναι απαραίτητο για να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν τα υδατοδρόμια.

Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου για τα υδατοδρόμια των νησιών.

Ενέργειες για αδειοδοτήσεις και ολοκληρωμένους τεχνικούς φακέλους

Ειδικότερα, χθες στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου συζητήθηκε κι εγκρίθηκε ομόφωνα αλλά και με παρατηρήσεις το θέμα των όρων δημοπράτησης και επιτροπής διαγωνισμού για την παροχή υπηρεσιών όσον αφορά στις ανάγκες αδειοδοτήσεων των προς ίδρυση υδατοδρομίων της ΠΝΑι.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπηρεσιακού παράγοντα, πρέπει να συνταχθεί πλήρως ο κάθε φάκελος για τα έντεκα υδατοδρόμια της Δωδεκανήσου και για τα εννέα των Κυκλάδων, με τον ίδιο να εξηγεί δε, πως η αρμόδια υπηρεσία έχει κάνει μία εκτίμηση για την παροχή υπηρεσίας που ανέρχεται περίπου στα 24.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την αδειοδότηση του κάθε υδατοδρομίου.

Κληθείς να προβεί σε διευκρινίσεις για το έργο του αναδόχου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “ο ανάδοχος θα αναλάβει την υπηρεσία και την ευθύνη για την παροχή όλων των εξειδικευμένων υπηρεσιών που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία για την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε επίπεδο εγκρίσεως τεχνικού φακέλου με σκοπό την αδειοδότηση, ίδρυση σχεδόν είκοσι υδατοδρομίων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες”.

Συμπληρώνοντας στα παραπάνω, τόνισε επίσης πως, “Σε επίπεδο τεχνικού φακέλου θα είναι μία ομάδα αυτή που θα παρέχει την υπηρεσία και συγκεκριμένα η ομάδα εργασίας θα αφορά - όπως αναφέρεται στη μελέτη – σε: πιλότο υδροπλάνου με επαγγελματικό πτυχίο, υπεύθυνο εξοπλισμού υδατοδρομίων, υπεύθυνο χωροθέτησης υδατοδρομίων και υπεύθυνο εγχειριδίων”.

Όπως πρόσθεσε δε, “Βασικά θέλουμε να έχουμε έναν πλήρη τεχνικό φάκελο προκειμένου να προχωρήσουμε μετά με όλες τις αδειοδοτήσεις που θα μας παρέχουν, στην υλοποίηση των υδατοδρομίων αυτών”.

Αναφορικά με τα νησιά των Κυκλάδων, υπενθύμισε πως τα υδατοδρόμια αφορούν στα νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κύθνου, της Κέας, της Άνδρου, της Σικίνου, της Σερίφου, της Δονούσας και της Ανάφης, εξηγώντας πως οι ανωτέρω διαδικασίες στην παρούσα φάση προχωρούν για τα προαναφερθέντα νησιά.

Εκτός αυτού του θέματος, πρέπει να αναφερθεί επίσης πως, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε και η δαπάνη (πολυετής δέσμευση) για τα υδατοδρόμια της Σερίφου, της Ανάφης και της Δονούσας για τα έτη από 2018 ως και 2021.

Τα ποσά που αναφέρθηκαν για τα τρία υδατοδρόμια συνολικά έχουν ως ακολούθως: Για το 2018 1.000 ευρώ, για το 2019 35.000 ευρώ, για το 2020 70.000 ευρώ και για το 2021 80.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της κριτικής του, ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, επεσήμανε τη σταθερή παρατήρηση της παράταξής του περί μη ύπαρξης μελέτης για τα υδατοδρόμια, επισημαίνοντας εμμέσως πως η Περιφερειακή Αρχή προχωρά “στα τυφλά”.

“Πάντα τα υδατοδρόμια τα ψηφίζουμε με την επιφύλαξη ότι δεν έχει γίνει η σχετική οικονομοτεχνική μελέτη, όπως το παρατηρούμε κάθε φορά και στο περιφερειακό συμβούλιο” σχολίασε κατηγορηματικά.

Άγνωστος ο χρόνος υλοποίησης και λειτουργίας

Ορμώμενος από τα παραπάνω θέματα, ο κ. Μακρυωνίτης αιτήθηκε να έχει το σώμα της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑι ενημέρωση αναφορικά τον χρόνο προώθησης του οράματος της Περιφερειακής Αρχής.

“Έχουμε εικόνα για το πόσο χρόνο θα πάρει για να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις; Συνήθως είναι δύσκολο να προβλέψουμε κάτι τέτοιο αλλά αν είναι εύκολο μία εκτίμηση” σημείωσε σχετικά ο κ. Μακρυωνίτης, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής παραμένει θολό το τοπίο του χρόνου.

“Αυτή η παροχή υπηρεσίας που εισηγούμαι σημαίνει ότι θα αναλάβει η ομάδα να προχωρήσει στους τεχνικούς φακέλους και σε όλες τις αδειοδοτήσεις από τα Υπουργεία. Αφού έχουμε τους φακέλους, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση σαν έργο πλέον. Δεν μπορώ να απαντήσω για τον χρόνο. Θα το τρέξουμε το συντομότερο δυνατό” σχολίασε ο υπηρεσιακός παράγοντας, κλείνοντας το θέμα.

Ετικέτες: