Ο Μ. Γλυνός διεκδικητής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Ένα βήμα πριν από την ανακοίνωση και επισήμως της απόφασής του να διεκδικήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, βρίσκεται ο ορμώμενος εκ Ρόδου, Μανώλης Γλυνός. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο εν δυνάμει διεκδικητή της Περιφέρειας, πραγματοποιεί συνεχείς επαφές με στελέχη του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, τόσο στο νομό Δωδεκανήσων, από όπου προέρχεται, όσο και στο νομό Κυκλάδων, όπου επιθυμεί να συστηθεί.

Οι διεργασίες, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, είναι πυρετώδεις, όταν την ίδια στιγμή οι στενοί του συνεργάτες καταγράφουν τις πρώτες αντιδράσεις, με την ανταπόκριση να έχει ήδη ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες, γεγονός που συνέτεινε στην οριστικοποίηση της απόφασής του.

«Το ρεύμα που δημιουργήθηκε από την στιγμή που ακούστηκε το όνομα του Μανώλη Γλυνού για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, δεν επέτρεπε δεύτερες σκέψεις», δηλώνει στενός του συνεργάτης. Σημειώνεται δε ότι το όνομα του κ. Γλυνού έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα στο νησί της Ρόδου, που αποτελεί νησί βαρόμετρο για την έκβαση των εκλογών, όταν παράλληλα έχει ήδη καταγραφεί θετική ανταπόκριση στην υποψηφιότητα του και από πολλούς Δημάρχους των Κυκλάδων.

Πολιτικό προφίλ χωρίς κομματική ταυτότητα

Η παρουσία του Μανώλη Γλυνού στην αυτοδιοίκηση δεν είναι νέα, πολύ δε περισσότερο δεν είναι τυχαία, καθώς η διαχρονική παρουσία του πορεία στα κοινά χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δυναμική, δεδομένων της πρωτιάς σε ψήφους στη Ρόδο, σε πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Σε αυτό συνηγορούν οι κεντρογενείς ιδεολογικές καταβολές του ιδίου, που σε συνδυασμό με το ηγετικό αλλά συναινετικό και λαοφιλές προφίλ επιτρέπουν την διείσδυσή του σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ο Μανώλης Γλυνός εμφανίζεται να διαθέτει την κουλτούρα των πολιτικών συνεργασιών και συγκλίσεων που απαιτούνται για δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι στα προβλήματα. Άλλωστε αυτή η κρίσιμη περίοδος επιβάλλει την συστράτευση και όχι την πολυδιάσπαση, οπότε η σύνθεση και η σύμπνοια αποτελούν την μόνη ασφαλή επιλογή για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και των πλεονεκτημάτων των νησιών, που οραματικά καθορίζει την προοπτική της πολιτικής του Μ. Γλυνού.

«Είναι η τελευταία ευκαιρία για την εκτόξευση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και δεν θα πρέπει να πάει χαμένη. Είναι η τελευταία ευκαιρία, μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει η Ε.Ε. για να κάνουμε ως Περιφέρεια τη διαφορά ώστε να πάψουμε να ανακυκλώνουμε την μιζέρια. Κι αυτό μπορεί να το εγγυηθεί ο Μανώλης Γλυνός», υποστηρίζουν στην «Κοινή Γνώμη», οι στενοί συνεργάτες του.

Το άκουσμα της πιθανής υποψηφιότητας του Μανώλη Γλυνού στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προκάλεσε χαρά και ικανοποίηση σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, ως απόρροια της πολιτικής του παρουσία αλλά και της στάσης ζωής του, σε όλα αυτά τα χρόνια της ομολογουμένως επιτυχημένης θητείας του. Στενοί του συνεργάτες, αναφέρουν ότι η ανταπόκριση αυτή είναι ουσιαστικά η δικαίωση της δημοκρατικής, δίκαιης και ευπρεπούς λειτουργίας του, χωρίς ακρότητες και εντάσεις και η επιβράβευση του τρόπου με τον οποίον έχει επιλέξει να πολιτεύεται, χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με την παραγωγή έργου. Τόσο ως αντιδήμαρχος όσο και ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, πορεύθηκε με γνώμονα την σύνθεση των απόψεων και τις συνεργασίες σε κάθε επίπεδο προς όφελος της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην κοινωνία της Ρόδου, αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των συμπολιτών του με το μικρό του όνομα.

Αυτός είναι ο Μανώλης. Ο ευγενικός μα συνάμα φιλικός και οικείος, γνωστός επιστήμονας, οικογενειάρχης και πολιτικός, που πάνω από όλα είναι Συμπολίτης.

Οι στενοί του συνεργάτες, θέλοντας να δώσουν το στίγμα της αυριανής ηγετικής του παρουσίας στο τιμόνι της Περιφέρειας, επικεντρώνουν στο γεγονός ότι πρώτιστο στόχο θα έχει να διαμορφώσει κλίμα συναίνεσης και κοινό μέτωπο όλων των υγειών δυνάμεων. Με αυτή την προϋπόθεση και με τις αναγκαίες συγκρούσεις σε κεντρικό επίπεδο μπορούν να επιλυθούν τα διαχρονικά προβλήματα. Με συστράτευση και συνεργασία μπορούν τα νησιά και οι τοπικές κοινωνίες να χαράξουν στρατηγική με βάθος. Να λάβουν ορθές αποφάσεις που θα απαντούν στις μελλοντικές προκλήσεις.

Συστράτευση απέναντι στα προβλήματα

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως έχουν ήδη σχηματιστεί πυρήνες συνεργατών που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μανώλη Γλυνού στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Με δεδομένο ότι η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας, τοποθετείται μέσα στον Οκτώβριο, τότε αναμένεται να είναι έτοιμος ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου, σε όλη την έκταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ως προς την σύνθεση του ψηφοδελτίου του Μανώλη Γλυνού, αναμένεται να εμπεριέχει υποψηφίους που θα εκπροσωπούν όλες τις υγιείς κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές δυνάμεις. Όλους όσοι, πέρα και μακριά από παρωχημένες αντιλήψεις, μπορούν να συνθέσουν και να εργαστούν για το κοινό όραμα της ανάπτυξης και της ευημερίας των νησιών.

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αλλά αντιθέτως καίρια και καθοριστική υπήρξε η πεποίθηση αυτή, για τη συστράτευση πολλών αυτοδιοικητικών, από ετερογενής πολιτικούς χώρους, με πολύχρονη εμπειρία και παρουσία στα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Ο ίδιος προέρχεται από τον κεντρώο χώρο, ωστόσο τα κομματικά διαπιστευτήρια, όπως φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος προς κάθε κατεύθυνση, δεν έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια, που πλαισιώνεται και στηρίζεται από πρόσωπα διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων. Με γνώμονα την αρχή της πολυσυλλεκτικότητας, η «ομάδα κρούσης» της παράταξης του Μανώλη Γλυνού, περιλαμβάνει πρόσωπα με αναφορές στο σύνολο του πολιτικού φάσματος. Παράλληλα θα περιληφθούν και υποψήφιοι που δεν έχουν προηγούμενη ανάμειξη με τα κοινά αλλά και στελέχη που έχουν διανύσει χιλιόμετρα στον στίβο της τοπικής πολιτικής σκηνής και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Η συνύπαρξη λοιπόν στο ψηφοδέλτιο νέων προσώπων σε συνδυασμό με πεπειραμένα, αποτελεί εξίσου σημαντική παράμετρο για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης. 

Η βασική κατεύθυνση που έχει δοθεί για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου όπου έχουν επικεντρωθεί οι διεργασίες, είναι το ειδικό βάρος της προσωπικότητας του κάθε υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου και όχι, «οι κομματικές ταυτότητες». Επιπλέον όπως κατέστη σαφές, οι πιέσεις που ασκούνται στον Μανώλη Γλυνό για να κατέλθει ως υποψήφιος, δεν προέρχονται μόνο από πολιτικούς χώρους αλλά από φορείς και πολίτες των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, κι αυτό είναι κάτι που θα αντικατοπτρίζεται και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου, όπως διαβεβαιώνουν άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος.

Γνωστός στα Δωδεκάνησα καταγωγή από Κυκλάδες

Ως προς τα διαδικαστικά, το επιτελείο των συνεργατών του Μανώλη Γλυνού σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, εργάζεται πυρετωδώς, ώστε μέσα στον Οκτώβριο όλα να είναι έτοιμα προκειμένου να γίνει η επίσημη ανακοίνωση και αμέσως μετά να ξεκινήσει η «κούρσα» μέχρι τον Μάιο του 2019 που οι πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες.

Ο Μανώλης Γλυνός, εξακολουθεί να κινείται αθόρυβα και μεθοδικά, κρατώντας χαμηλά τους τόνους, παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που φθάνουν στο επιτελείο του. Ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, καθώς οι υποψήφιοι που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο θα αποτελούν προσωπικές του επιλογές και ήδη φαίνεται να έχει κάνει έναν πρώτο γύρο επαφών σε νησιά της Περιφέρειας από τον οποίον προκύπτει πως οριστικοποιήθηκαν οι πρώτες συμφωνίες συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως αναφέρουν άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα του, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός πως η υποψηφιότητά του στις Κυκλάδες βρίσκει απήχηση καθώς, πέρα από το αποτύπωμα που έχει αφήσει στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης στη Ρόδο –περγαμηνές τις οποίες φέρει ως παρακαταθήκη για μια επιτυχημένη πορεία και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου – έλκει την καταγωγή του από την πλευρά του πατέρα του και από την Άνδρο.

Η ιδιαίτερη σχέση του με τις Κυκλάδες ξεπερνά την απλή καταγωγή και αποτελεί για αυτόν, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, καίριο σημείο στην απόφασή του να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν «Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απαιτεί άνθρωπο που νιώθει,  καταλαβαίνει τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες τόσο των Κυκλάδων όσο και των Δωδεκανήσων. Ακόμη περισσότερο κάθε νησιού. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια συγκυριακή επίσκεψη προεκλογικά. Πρέπει να καταλαβαίνει τις ανάγκες κάθε πολίτη, κάθε τόπου».

20χρονη πορεία στα κοινά

Οι περγαμηνές που φέρει από την 20χρονη ενασχόλησή του με τα κοινά στη Ρόδο είναι αξιοσημείωτες. Πρόκειται για τον μακροβιότερο και νεότερο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της Ρόδου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Μανώλης Γλυνός και στις πέντε φορές που ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Ρόδο, ήρθε πρώτος σε σταυρούς, από όλες τις παρατάξεις στην πόλη αλλά και στο νησί της Ρόδου. Διετέλεσε επί δεκαετία πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου εκ των οποίων τα τέσσερα στον Καλλικρατικό Δήμο Ρόδου και έξι έτη ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής.

Η θητεία του στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, είναι εκείνη που «σφράγισε» την θητεία του. Γνωστός ο ίδιος για τις ευαισθησίες του, φρόντισε ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής να δημιουργήσει δομές προς ανακούφιση των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, βάζοντας τα θεμέλια για ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο στο Δήμο Ρόδου, και όσοι τον διαδέχθηκαν στην συγκεκριμένη θέση, φρόντισαν να ακολουθήσουν τα βήματά του. Η δημιουργία και λειτουργία στη Ρόδο του παραρτήματος του ΟΚΑΝΑ, τόσο στο επίπεδο της απεξάρτησης όσο και της πρόληψης, φέρουν τη σφραγίδα του Μανώλη Γλυνού. Η λειτουργία του Οργανισμού έδωσε διέξοδο σε εκατοντάδες Ρόδιους αλλά και Δωδεκανήσιους χρήστες, που μεταβαίνουν στη Ρόδο για να παρακολουθήσουν προγράμματα απεξάρτησης ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν ξανά στον κοινωνικό ιστό.

Αξιοσημείωτη είναι η δουλειά που έκανε και στον τομέα κατά της κακοποίησης όπως και στην αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας των ΑΜΕΑ. Επί των ημερών του λειτούργησαν τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ όπως και τα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα για παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες και που μέχρι τότε οι δομές αυτές στη Ρόδο ήταν ανύπαρκτες.

Υπήρξε πρωτεργάτης για τη λειτουργία της δομής Βοήθεια στο Σπίτι, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες και των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ο Μανώλης Γλυνός, στην 20χρονη πορεία του στα κοινά βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή και κλήθηκε να υπηρετήσει σε πολλές θέσεις με έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας και την στήριξη των ασθενέστερων. Μεταξύ άλλων διετέλεσε:

-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου από το 1995 έως το 2000.

-Αντιδήμαρχος Ροδίων, υπεύθυνος της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ροδίων, από το 2001 έως το 2006.

-Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΔΟΠ), του Δήμου Ροδίων

-Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Φροντίδας και Ανάπτυξης του Δήμου Ροδίων (ΑΜΚΕ)

-Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου

-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ

-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΠΗ Ρόδου

-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΡΟΔΩΝ Α.Ε.

-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Κέντρου «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» Ρόδου.

-Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου

-Αντιπρόεδρος και Έφορος μπάσκετ του Διαγόρα Ρόδου

-Αντιπρόεδρος του Γ.Σ. Διαγόρας Ρόδου

-Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώτου ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Ρόδου από το 2011 έως το 2014.

-Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χαραλάμπειου Γηροκομείου

-Πρόεδρος του συνοικιακού συμβουλίου Αγίου Στεφάνου στο χρονικό διάστημα 1987 – 1988

-Μέλος του Δ.Σ. του Βενετοκλείου κλειστού γυμναστηρίου.

Επιπλέον, έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης (Ρ.Ο.Α.) και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.

Στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα γενικότερα, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο Μανώλης Γλυνός άφησε το αποτύπωμά του σε όποιες θέσεις κλήθηκε να υπηρετήσει το κοινό συμφέρον και διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά του. Όπου χρειάστηκε να κοντραριστεί και «να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» το έκανε, χωρίς να μετρήσει το πολιτικό κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ακόμα επικαλούνται στη Ρόδο για την αποφασιστικότητά του, είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστάτησε για την αξιοποίηση μέρους του παλιού νοσοκομείου του νησιού που κατέρρεε και τελικά πέτυχε την στέγαση εκεί του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου και του ΟΚΑΝΑ.

Ο Μανώλης Γλυνός γεννήθηκε στη Ρόδο το 1961. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Αθηνών. Είναι γιος του αείμνηστου Στέλιου Γλυνού, χημικού – τεχνικού Διευθυντή της ΚΑΙΡ και της Παναγιώτας, το γένος Μαρκουλλή. Είναι παντρεμένος με τη Θέτιδα Γεωργίου Χιωτάκη και έχουν δύο παιδιά, τη Στέλλα και το Γιώργο.