Παρουσίαση της διακήρυξης των αρχών του συνδυασμού “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Μανώλη Γλυνό

Διοίκηση με ήθος και αποτέλεσμα για τα νησιά

Από την έδρα της ΠΝΑι, τη Σύρο, πρόσκληση συμπόρευσης προς κάθε νησιώτη και νησιώτισσα που αντιλαμβάνεται την αξία της συνεργασίας ως “όπλο” για λύσεις στα προβλήματα

“Αυτή την ημέρα, από τον ευλογημένο αυτό τόπο, τη Σύρο, που συνδέεται ιστορικά με τη θάλασσα και τα πλοία ξεκινάμε το κοινό μας ταξίδι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλυνός, υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τον συνδυασμό “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου – Περιφέρεια Τεσσάρων Εποχών”, μιλώντας από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για την απόφασή του να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με “πυξίδα” την ανάγκη του ως νησιώτης να μετουσιώσει το όραμά του σε πραγματικότητα, δηλαδή να γνωρίσει - συνολικά - ο ιδιαίτερος γεωγραφικός χώρος του Νοτίου Αιγαίου, ανάπτυξη και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ο Μανώλης Γλυνός προχώρησε στην παρουσίαση της διακήρυξης των θέσεων του συνδυασμού του, το μεσημέρι της Τετάρτης, από τον χώρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, προσκαλώντας τους πολίτες που συντάσσονται στην κατεύθυνση της συνεργασίας για την πρόοδο των νησιών, να συμπορευθούν μαζί του.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου απηύθυνε μηνύματα ήθους σε επίπεδο διοίκησης, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως, “αδιαπραγμάτευτες αρχές” για τον ίδιο αποτελούν στο χώρο της πολιτικής “η διαφάνεια, η εντιμότητα και η έννοια του δημοσίου συμφέροντος”.

Ο Μανώλης Γλυνός προτού αναπτύξει τις βασικές κατευθύνσεις του συνδυασμού του, με τον οποίο θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προχώρησε σε συστάσεις, προκειμένου να τον γνωρίσουν σε γενικότερο επίπεδο και οι νησιώτες του νομού, σημειώνοντας μάλιστα πως οι ρίζες του είναι από την Άνδρο, τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, όπως και από τη Ρόδο, τον τόπο καταγωγής της μητέρας του.

Τον ίδιο συνόδευσαν μεταξύ άλλων, γνωστοί αυτοδιοικητικοί, όπως ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ο Χρήστος Βουραζέρης (Άνδρος), καθώς και από τα Δωδεκάνησα, ο Αντώνης Χατζηιωάννου και ο Παναγιώτης Κουνάκης, ενώ με ιδιαίτερη θέρμη τον υποδέχθηκαν πολίτες κι επιχειρηματίες της Σύρου, που θέλησαν να παρακολουθήσουν την πρώτη ομιλία του στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όπως επίσης ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και οι αντιδήμαρχοι, Φραγκίσκος Βακόνδιος και Θωμαή Μενδρινού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων παρευρέθηκαν και αρκετά πρόσωπα που πέρασαν από τον πολιτικό χώρο της Σύρου και των Κυκλάδων ενώ ο κ. Γλυνός αμέσως μετά την παρουσίασή του, μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπου και είχε συνάντηση με τον κ. Μαραγκό, ενώ ακολούθησε η επίσκεψή του στο Νεώριο, για το οποίο πραγματοποίησε ιδιαίτερη αναφορά κατά την ομιλία του.

Συνεργασία και σύνθεση στην πολιτική ζωή

Γνωστός ιδιαιτέρως στα Δωδεκάνησα, όπου και υπηρέτησε τις ανάγκες των πολιτών, από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού για αρκετά χρόνια, ο Μανώλης Γλυνός διευκρίνισε πως διαχρονικά πορεύθηκε ως αιρετός με “όπλο” του τη συνεργασία, τη σύνθεση και τη συνέργεια, “με γνώμονα την επίλυση σημαντικών προβλημάτων των νησιών”.

“Δεν χρησιμοποίησα την πολιτική ως σκαλοπάτι για προσωπική, κοινωνική ή επαγγελματική ανέλιξη και ούτε επεδίωκα να είμαι αρεστός κόντρα στις αρχές και τις πεποιθήσεις μου” πρόσθεσε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως, “Σε εποχές που υπήρχαν αναστολές και αντιδράσεις, δεν δίστασα να θίξω ευαίσθητα ζητήματα για να εξασφαλίσω την κοινωνική συναίνεση”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως, “οι πρωτοβουλίες ίδρυσης κοινωνικών δομών έγιναν αποδεκτές από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, δίνοντας διέξοδο σε εκρηκτικά κοινωνικά ζητήματα”.

Ο κ. Γλυνός θέλησε να αναφέρει πως, το 2014 “έχοντας τιμηθεί με πρωτιά σε σταυρούς και τις πέντε φορές που ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (στη Ρόδο), αποφάσισα συνειδητά να αποσυρθώ”, τονίζοντας παρακάτω πως, η απόφασή του σήμερα να έλθει στην πρώτη γραμμή και να διεκδικήσει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, δηλαδή να δηλώσει “παρών” στον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, έχει την ρίζα του στο γεγονός πως αισθάνεται την ευθύνη για ένα καλύτερο μέλλον της Περιφέρειας Νοτίου.

Περιφέρεια τεσσάρων εποχών. Συμβολικά τα μηνύματα που αποπνέει η Σύρος

Θέτοντας εξ αρχής ξεκάθαρο τον στόχο του συνδυασμού του, ο Μανώλης Γλυνός μίλησε για ένα Νότιο Αιγαίο που θα είναι επί της ουσίας “Περιφέρεια τεσσάρων εποχών” και θα αξιοποιεί το σύνολο των δυνατοτήτων της. Προς αυτήν την κατεύθυνση τόνισε, πως, “όποιος πιστεύει πως ο τόπος μας έχει δυνατότητες που δεν τις εκμεταλλεύεται, πράγματα μικρά και μεγάλα που δεν γίνονται, αν αισθάνεται πως μπορεί να είναι χρήσιμος και δεν αξιοποιείται, αν νιώθει ότι μπορεί να δώσει αλλά δεν ξέρει πώς, τότε φίλες και φίλοι είστε στο σωστό μέρος”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Σήμερα θα σας μιλήσω για το πώς μπορούν οι συνεργάτες μου κι εγώ μαζί με όλους εσάς, να αλλάξουμε τον τόπο μας” και όπως υπογράμμισε “να κάνουμε το Νότιο Αιγαίο, μία Περιφέρεια όπου ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα θα θέλει να ζει σε αυτήν. Να κάνουμε το κάθε νησί του Νότιου Αιγαίου από νησί της άγονης γραμμής σε νησί γόνιμου διαλόγου και ανάδειξης κάθε πλεονεκτήματος του ευλογημένου τόπου μας”. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης εστιάζοντας την αναφορά του στη Σύρο, την έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, μίλησε για τα συμβολικά μηνύματα που αποπνέει η πορεία της ιστορικά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως, είναι ένα νησί “τόπος γνωστός από την αρχαιότητα και συνυφασμένος με την γνώση, τον πολιτισμό, την εφευρετικότητα και την καινοτομία”. Μιλώντας για το πρώτο ηλιακό ρολόι του Φερεκύδη, γνωστό ως ηλιοτρόπιο του μεγάλου φιλοσόφου, τόνισε πως, αυτό ουσιαστικά συμβολίζει το όραμα του συνδυασμού του, δηλαδή μία Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που θα έχει ζωή κι ανάπτυξη όλο τον χρόνο και τις τέσσερις εποχές. Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, “η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρέπει να ανοίξει πανιά και να πάψει να αποτελεί τόπο χειμερίας νάρκης εκτός τουριστικής περιόδου”.

Κοινό μέτωπο απέναντι στα προβλήματα

Κατά την παρουσίαση της διακήρυξης των αρχών της “Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου”, ο Μανώλης Γλυνός κατέστησε ξεκάθαρο πως, “Ξεκινάμε την κοινή μας πορεία ως μία Συμμαχία όλων των υγιών κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών δυνάμεων” που αντιλαμβάνεται και υπερασπίζεται την αξία “μίας καινούργιας προσπάθειας με διαφορετικό ύφος διοίκησης και λειτουργίας”. “Ξεκινάμε με στόχο να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο απέναντι στα κοινά προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” με κύρια στόχευση, όπως δήλωσε κατηγορηματικά να διεκδικηθεί αποτέλεσμα για τις ανάγκες των νησιωτών και των ίδιων των τόπων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. “Δηλώνουμε αποφασισμένοι να παράξουμε ουσιαστικό έργο κυρίως προς την κατεύθυνση των αναγκαίων υποδομών και όχι να καταστούμε απλοί διαχειριστές” σημείωσε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας πως, “Κυκλάδες και Δωδεκάνησα συνιστούν δύο ενδοπεριφερειακούς πόλους σε μία ενιαία και αδιαίρετη δομή”. Εκτός των ανωτέρω, δήλωσε μάλιστα πως, “Σύρος και Ρόδος ως τα δύο κέντρα διοίκησης αποτελούν την καρδιά και το μυαλό, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” κι ως εκ τούτου, η συνεργασία τους – όπως υπογράμμισε – κρίνεται απαραίτητη για λύσεις απέναντι σε ανοικτά θέματα της νησιωτικότητας.

“Μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα και η διεκδίκηση κοινών λύσεων” σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα και τις μεταφορές καθώς και για τα αναπάντητα προβλήματα στην ενδοπεριφερειακή διασύνδεση. “Η Περιφέρεια πρέπει να απαιτήσει την καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για όλα τα νησιά και με βάση τα πραγματικά κόστη” υποστήριξε κατηγορηματικά, μιλώντας ακόμη για την ανάγκη “ουσιαστικής πρόσβασης των νησιωτών σε δομές υγείας και υπηρεσίες”. Ειδικότερα, για την ενίσχυση στον τομέα της Υγείας στα νησιά, υπογράμμισε πως, “Ζητάμε και θεσπίζουμε κίνητρα για εγκατάσταση νέων ιατρών στα νησιά των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα” καθώς όπως επανέλαβε δεν πρέπει να υπάρχει κανένα νησί χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Αναφορικά με τα σοβαρά θέματα επάρκειας νερού στον νησιωτικό χώρο του Νοτίου Αιγαίου, ο ίδιος παρατήρησε πρωτίστως πως, “Η γεωγραφική ασυνέχεια της Περιφέρειας αντίθετα με την ηπειρωτική χώρα, δεν επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών των Δήμων μέσω δικτύων μεταφοράς παρά με τοπικά έργα ή μεταφορά νερού υψηλού κόστους με χρήση υδροφόρων” σημειώνοντας παρακάτω πως, κατά συνέπεια η “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” εστιάζει “στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι κάθε κατοικημένο νησί θα έχει πόσιμο νερό και τους χειμερινούς και τους θερινούς μήνες. Απαιτούμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ειδικό τομεακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Υπάρχουν λύσεις. Θέληση και πίεση δεν υπάρχει” σχολίασε κατηγορηματικά.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και για το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αστικών αποβλήτων, με φόντο τις ανάγκες των νησιών, δεσμευόμενος πως, “Θα αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές και τις καλύτερες λύσεις και θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με μια μόνο κόκκινη γραμμή. Την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος”.

Ποιοτική αναβάθμιση τουριστικού προϊόντος

Αναφορικά με τον Τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη στα νησιά, ο Μανώλης Γλυνός τόνισε ξεκάθαρα πως, για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προκύπτει “η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου”, ενώ διατηρείται στην ατζέντα η μέριμνα για την παραμονή των νησιών στους κορυφαίους διεθνείς προορισμούς. “Η παγκοσμιοποιημένη τουριστική αγορά σε συνδυασμό με την ανάδειξη εναλλακτικών προορισμών τόσο εντός Ελλάδας όσο και σε γειτονικές χώρες, έχει αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό. Παράλληλα οι κατά καιρούς διεθνείς οικονομικές κρίσεις σε χώρες που αποτελούσαν παραδοσιακές αγορές, συντελούν στην μείωση και υποβάθμιση του τουριστικού ρεύματος, καθιστώντας την διείσδυση σε νέες αναδυόμενες αγορές επιτακτική” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως, με φόντο τα παραπάνω, “για εμάς το πανίσχυρο όνομα κάθε νησιού είναι το καλύτερο όπλο για να προωθήσουμε τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Με στοχευμένες παρεμβάσεις και οργανωμένη προβολή της Περιφέρειάς μας σε ταξιδιώτες αλλά και σε τουριστικούς πράκτορες μπορούμε να εξασφαλίσουμε κατακόρυφη αύξηση των ποιοτικών τουριστικών αφίξεων σε όλα μας τα νησιά”.

Διαρκής και ουσιαστική διεκδίκηση των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ

Άκρως σημαντική υπήρξε και η αναφορά του κ. Γλυνού στο θέμα της κατάργησης των ειδικών συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά. “Μετά την τελευταία εξίσωση των συντελεστών ΦΠΑ, το ζήτημα όχι μόνο της επαναφοράς του ειδικού καθεστώτος αλλά και η εφαρμογή μίας συνολικότερης νησιωτικής πολιτικής πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μίας διαρκούς διεκδίκησης με όλα τα μέσα” υποστήριξε, τονίζοντας κατηγορηματικά πως, ο συνδυασμός του, θα πράξει όσα επιβάλλεται να γίνουν για τα νησιά, στην κατεύθυνση της απαίτησης και όχι επαιτώντας από το κεντρικό κράτος. “Εμείς δεν θα επαιτούμε από την Αθήνα. Θα απαιτούμε. Δεν θα κραυγάζουμε αλλά θα πηγαίνουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις και εφικτές λύσεις. Δεν θα περιμένουμε από τους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματά μας, αλλά θα συνδιαμορφώνουμε τις λύσεις και θα απαιτούμε την εφαρμογή τους. Μην έχουμε την αυταπάτη ότι οι άλλοι θα νοιαστούν για τα δικά μας προβλήματα αν εμείς οι ίδιοι δεν τα αναδείξουμε” τόνισε ο ίδιος σε απόλυτο τόνο προς όφελος των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Ξεκινάμε ως ΣΥΜΜΑΧΙΑ που αγκαλιάζει όλο το Νότιο Αιγαίο”

Απευθύνοντας πρόσκληση συμπόρευσης όλων των πολιτών που συμφωνούν με τις βασικές αρχές του συνδυασμού “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Μανώλης Γλυνός, ανέφερε επιπλέον, πως, “Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία της παράταξής μας”, τονίζοντας πως, “Η νίκη μας θα είναι νίκη των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου” κι ως εκ τούτου, “Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, απ΄ όπου και αντλούμε την δύναμή μας”.

Απορρίπτουμε τις κομματικές ταυτότητες, σεβόμαστε όμως τον ιδεολογικό προσανατολισμό κάθε συμπολίτη που επιθυμεί να ενταχθεί στη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”. Εχθρός μας είναι μόνο τα προβλήματα του τόπου μας. Για εμάς η Συμμαχία και η Συνεργασία δεν είναι αδυναμία, είναι η υπέρβαση του “εγώ” της καθεμίας και του καθένα μας. Μόνο έτσι θα σκοτώσουμε ό,τι μας κρατάει πίσω, ό,τι μας βυθίζει στη μιζέρια, ό,τι μας κρατάει στο παρελθόν, ό,τι δεν μας αφήνει να δούμε κατάματα το μέλλον” υπογράμμισε ο κ. Γλυνός, αναφέροντας μάλιστα πως, “Ξεκινάμε ως μία ΣΥΜΜΑΧΙΑ που αγκαλιάζει όλο το Νότιο Αιγαίο, όλα τα νησιά, όλους τους πολίτες”.

Αμέσως μετά ο ίδιος προχώρησε στην ερμηνεία του τίτλου του συνδυασμού και του λογότυπου που το συνοδεύει, διευκρινίζοντας πως, στην παράταξη που δημιουργείται “έχουμε γνώση των δυσκολιών του εγχειρήματος που αναλαμβάνουμε”, τονίζοντας πως, μέγιστος σκοπός είναι η ανταπόκριση στις ανάγκες του κάθε νησιού από το μικρότερο ως το μεγαλύτερο, ώστε οι νέοι και οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν μία καλύτερη νησιωτική πραγματικότητα. “Γι' αυτό προαναγγέλλουμε οριστικό τέλος στις διχαστικές πρακτικές που εξυπηρετούν μόνο επικοινωνιακά αυτούς που αδυνατούν να παράξουν ουσιαστικό έργο” σχολίασε παρακάτω, εξηγώντας πως, “Μόνο με σύνθεση απόψεων και συγκλίσεις μπορούμε να σταθούμε απέναντι στις διαχρονικά άστοχες πολιτικές του κεντρικού κράτους και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας”.

Ο κ. Γλυνός προτού ολοκληρώσει την ομιλία του, απηύθυνε με σαφήνεια πρόσκληση προς κάθε πολίτη και προς κάθε τοπική νησιώτικη κοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Καλώ σύσσωμες όλες τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και τους κατοίκους να ενταχθούν στη “ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”. Καλώ κάθε νησιώτισσα και νησιώτη να επιβιβαστεί στον Κοινό Στόλο της “ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”. Καλώ κάθε κάτοικο να συμβάλει για να δημιουργηθεί Άνεμος και Ρεύμα Πολιτικής Ανατροπής και Αλλαγής, που θα οδηγήσει το στόλο των νησιών της “ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” σε ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης. Αυτή είναι η αποστολή που μπορούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να φέρουμε σε πέρας”.