Η Περιφερειακή Σύμβουλος Χρ. Πάπιτση μιλά στην ‘Κοινή Γνώμη’ για την αποχώρηση της από την παράταξη του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου

Ακόμα μία απώλεια για την Περιφερειακή Αρχή

Με μαθηματική πρόοδο δείχνει να αποδομείται η δυναμική του Περιφερειακού συνδυασμού «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο», του Γιώργου Χατζημάρκου, μετά τη νέα δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την Περιφερειακή Σύμβουλο, Χρηστιάννα Πάπιτση.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος, της Περιφερειακής Ενότητας Σύρου, γνωστοποίησε εχθές την πρόθεση της να αποχωρήσει από τις τάξεις του συνδυασμού της Περιφερειακής Αρχής, αυξάνοντας ανησυχητικά για την παράταξη του Γ. Χατζημάρκου τον αριθμό των μελών που ανεξαρτητοποιήθηκαν, ενισχύοντας την εικόνα διάλυσης του συνδυασμού εις τα εξ ων συνετέθη.

Η νέα αποχώρηση, πέραν των όσων πολιτικά σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, σε πρακτικό επίπεδο, περιορίζει την Περιφερειακή Αρχή σε μία οριακή πλειοψηφία εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία καθιστά πλέον ευαίσθητες τις εσωτερικές ισορροπίες, πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση που και άλλα στελέχη της επιλέξουν ανάλογες «ηρωικές εξόδους».

Απαντήσεις κλήθηκε από την ‘Κοινή Γνώμη’ να δώσει η Χρ. Πάπιτση σχετικά με την απόφαση της, τόσο για τους λόγους οι οποίοι της υπαγόρευσαν να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, όσο και για το δικό της μερίδιο ευθύνης έναντι των όσων καταγγέλλει.

Η ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης

Στο κείμενο της ανακοίνωσης ανεξαρτητοποίησης της, παρά τη συνοπτικότητα του, η Χρ. Πάπιτση κάνει αιχμηρές αναφορές σε θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς η απόφαση της εδράζεται σε λόγους «συνειδησιακής και πολιτικής ηθικής», ενώ η παράταξη «λειτουργεί με τρόπο επιζήμιο», με την παρούσα Περιφερειακή Αρχή να «αδυνατεί να εξασφαλίσει» ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τα νησιά.

Η ανακοίνωση συγκεκριμένα αναφέρει: «Με την παρούσα γνωστοποιώ από σήμερα Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 την αποχώρησή μου από την περιφερειακή παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» και την παρουσία μου εφεξής και μέχρι τη λήξη της τρέχουσας περιφερειακής θητείας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, ως ανεξάρτητης Περιφερειακής Συμβούλου. Τιμώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, δηλώνω, για λόγους συνειδησιακής και πολιτικής ηθικής, ότι δεν δύναμαι να αποτελώ πλέον μέλος μιας παράταξης η οποία λειτουργεί με τρόπο επιζήμιο για το Νότιο Αιγαίο και το νησί μου τη Σύρο, έδρα της Περιφέρειας και πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Τα νησιά μας δικαιούνται και αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης, ένα καλύτερο παρόν και μέλλον το οποίο η σημερινή περιφερειακή αρχή αδυνατεί να το εξασφαλίσει».

Η απάντηση

Την αποχώρηση της Περιφερειακής Συμβούλου σχολίασε το γραφείο τύπου της Περιφέρειας,  τιτλοφορώντας την απάντηση «Μια αποχώρηση από … συνήθεια. Η πολιτική ηθική στο μεγαλείο της».

Στην απάντηση, της καταλογίζεται ως συνήθης πρακτική της η επιλογή των αποχωρήσεων, ενώ σκιαγραφείται ως αιτία της απόφασης της η μη συμπερίληψη της στο συνδυασμό στις επόμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα στην απάντηση αναφέρεται: «Με την αποχώρησή της από την παράταξη της Περιφερειακής Αρχής, η Χριστιάννα Πάπιτση επαναλαμβάνει τον εαυτό της, αφού είναι η δεύτερη φορά που ακολουθεί την ίδια τακτική. Μάλλον το έχει συνήθεια. Για τους «λόγους συνειδησιακής και πολιτικής ηθικής», που θυμήθηκε μόλις επτά μήνες πριν από τις εκλογές, ένα μόνο σχόλιο: Ηθική στην πολιτική, είναι να γνωρίζεις ότι η Χριστιάννα Πάπιτση συνομιλεί με όλους όσους σε εχθρεύονται και παρ' όλα αυτά να την αφήνεις να εξαντλεί τον προϋπολογισμό που της εμπιστεύθηκες, ως Εντεταλμένης Πολιτισμού Κυκλάδων. Μόλις αυτό τον προϋπολογισμό τον εξάντλησε, ανακάλυψε όσα την ενοχλούν. Προφανώς αντιλήφθηκε ότι ο δικός της «προϋπολογισμός» δεν επρόκειτο να ανανεωθεί. Καλή τύχη στην επόμενη παράταξη που θα καταγγείλει».

«Ποτέ δεν εισέπραξα υποστήριξη»

Απαντήσεις για όλα τα προαναφερόμενα έδωσε η Χρ. Πάπιτση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘Κοινή Γνώμη’.

Μία απόφαση η οποία ακολουθεί τα βήματα συναδέλφων σας Περιφερειακών Συμβούλων, που επέλεξαν από νωρίς το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης αποχωρώντας από την παράταξη του Γ. Χατζημάρκου, ενώ άλλοι τόλμησαν να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας προκαλώντας την αποπομπή τους. Κοινό στοιχείο όλων σας ότι είστε τα νέα άτομα, το «νέο αίμα», από το οποίο η παράταξη φαίνεται να αδειάζει.

Χρ. Π.: «Ίσως να μην είναι τυχαίο ότι τα άτομα αυτά, πέρα από το ότι ανήκουν στη νέα γενιά που ασχολήθηκε με τα κοινά έχοντας τη διάθεση της προσφοράς, ήρθαν και πολύ ψηλά σε σταυροδοσία, συγκεντρώνοντας την προτίμηση μεγάλου ποσοστού του εκλογικού σώματος. Ο κόσμος μας έδειξε την εμπιστοσύνη του και έτσι οφείλουμε κι εμείς να του δείξουμε ότι πρέπει να τον τιμήσουμε».

Ήδη ακούστηκε και για εσάς το ίδιο αφήγημα που είχε η Περιφερειακή Αρχή και για όσους αποχώρησαν πριν από εσάς, ότι αντιδράσατε γιατί ακριβώς δεν μπήκατε σε μία έμμισθη θέση, γεγονός που οδήγησε στο να αντιδράσετε.

Χρ. Π.: «Αυτό είναι η εύκολη δικαιολογία, η εύκολη απάντηση. Έχω 2 μεταπτυχιακά, τελείωσα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παιδαγωγική κατάρτιση του πτυχίου μου, ξεκινάω διδακτορικό, εργάζομαι ως ειδικός συνεργάτης στο Δήμο Φολεγάνδρου, επίσης επανέρχομαι στον τομέα της εκπαίδευσης καθώς κλήθηκα να διδάξω και στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ το καλοκαίρι έχω επιπλέον επιχειρηματικές δραστηριότητες, στον τομέα του τουρισμού μαζί με τον σύζυγο μου. Αυτά όλα επιβεβαιώνουν ότι δεν περίμενα καμία έμμισθη θέση, καταρρίπτοντας και αυτό το αφήγημα».

Πως θα ιεραρχούσατε τους λόγους που υπαγόρευσαν την απόφαση σας;

Χρ. Π.: «Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι η απαξίωση της Σύρου, της έδρας της Περιφέρειας, όταν ο Περιφερειάρχης ασκεί τα καθήκοντα του αποκλειστικά από τη Ρόδο, όπου και «εν μία νυκτί» μεταφέρθηκαν ακόμα και οι διοικητικές υπηρεσίες που είχαν απομείνει εδώ, με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτη, όχι μόνο να μην αντιδρά αλλά και να το αποδέχεται, γεγονός που συνιστά συναίνεση. Όποιος θελήσει να πάρει την έδρα από τη Σύρο θα περάσει πάνω από το πτώμα μου».

Γιατί ενώ αυτή ήταν μία γνωστή κατάσταση δεν αντιδράσατε κατά τη διάρκεια των 4 χρόνων που είσαστε μέλος της Περιφερειακής Αρχής;

Χρ. Π.: «Πρωτίστως γιατί δεν μπορούσα να εκδηλώσω δημόσια αντίδραση, καθώς και τότε θα με στοχοποιούσαν ότι «αδειάζω» την ίδια μου την παράταξη και δεύτερο γιατί από τη μία περίμενα από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη να δείξει μία στοιχειώδη ευαισθησία και να υποστηρίξει τον τόπο του και τον θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο της Σύρου και από την άλλη να υπάρξει έστω μία υποτυπώδης συνεργασία για να συζητηθούν τα θέματα ουσίας όπως το συγκεκριμένο. Αντί αυτού εισέπραττα συνεχώς μία απαξίωση, δείχνοντας μου ότι όλα αποφασίζονται από μία κλειστή ομάδα ανθρώπων στη Ρόδο, αφού δεν καλούμασταν ούτε καν σε συναντήσεις πριν τα Περιφερειακά Συμβούλια. Παραταξιακές συναντήσεις γινόντουσαν στη Ρόδο και εμείς δεν ήμασταν σχεδόν ποτέ. Ήταν η Ρόδος και οι άλλοι. Εγώ έφτασα να μαθαίνω ότι ο Περιφερειάρχης ερχόταν στην έδρα της Περιφέρειας τη Σύρο ως επισκέπτης, είτε αν τον συναντούσα τυχαία στο δρόμο ή από αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Όμως είσαστε μία Περιφερειακή Σύμβουλος στην οποία είχαν ανατεθεί αρμοδιότητες και ένας τομέας ιδιαιτέρως επικοινωνιακός, όπως αυτός του πολιτισμού.

Χρ. Π.: «Ακόμα κι αν ήσουν από τους ανθρώπους που δούλευες πολύ, για να αναδείξεις από τη δουλειά αυτή την ίδια την Περιφέρεια, ένοιωθες κάτι να σε τραβάει πίσω. Εγώ έτσι όπως το έζησα είχα πάντοτε ένα άγχος πίσω μου για ότι ήταν να κάνω, με ανθρώπους να με τραβούν πίσω, ειδικά μετά την κατηγοριοποίηση των Περιφερειακών Συμβούλων σε εντεταλμένους και αντιπεριφερειάρχες. Οι ίδιοι οι συνάδελφοι μου Περιφερειακοί Σύμβουλοι, με το που έγινε αυτή η κατηγοριοποίηση, ήταν αυτοί που λειτουργούσαν ως ελεγκτές μεταξύ συναδέλφων. Αυτός είναι και ο λόγος που προετοίμαζα σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε νησιά και ακυρωνόντουσαν εξαιτίας προσκομμάτων που έθετε συνάδελφος έπαρχος. Δεν αναφέρω ότι αυτός που έχει έναν τομέα ευθύνης να διαχειριστεί πρέπει να έχει μισθό, αλλά να μπορεί να έχει λόγο. Δεν είχα καμία συμπαράσταση στο να φέρω εις πέρας τα καθήκοντα που μου ανατέθηκαν, γιατί όλα όσα έκανα στον τομέα των πολιτιστικών δράσεων έγιναν με δικές μου προσπάθειες. Δεν βάζω απέναντι το σύνολο των συμβούλων της παράταξης, αλλά αναφέρομαι στην κλειστή ομάδα αυτών που έλαβαν συγκεκριμένες θέσεις και εκτελούσαν διοικητικές εντολές και έλεγχο σε όλα».

Αναφερθήκατε στην «ευαισθησία» του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη, την οποία περιμένατε να επιδείξει, όταν όμως είδαμε ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διαχειριστήκατε, να καλύπτονται από την Περιφέρεια.

Χρ. Π.: «Μα αυτές οι πολιτιστικές δράσεις ήταν δικές μου πρωτοβουλίες και αναφέρομαι στα δρώμενα του πολιτιστικού τμήματος την περίοδο 2017-2018, όπως και πολλά project ήταν δικά μου, καθώς εγώ δεν λειτούργησα όπως λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια το τμήμα πολιτισμού, ότι από τα αιτήματα που ερχόντουσαν στην Περιφέρεια ποια θα χρηματοδοτηθούν και να πηγαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης να βγάζει μία φωτογραφία και να φεύγει. Δούλευα στην υπηρεσία από το πρωί μέχρι το βράδυ για να στήνω project, να κάνω την επικοινωνιακή διαχείριση και την ενημέρωση των χορηγών, των ιστοσελίδων, του δημιουργικού, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ κλπ.».

Άρα ποιο είναι το παράπονο σας σχετικά με την υποστήριξη του Αντιπεριφερειάρχη για τη Σύρο;

Χρ. Π.: «Το παράπονο μου είναι ότι ακόμα και σε διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεις, όπως οι αθλητικές, που γίνονται στο νησί μου, ο Αντιπεριφερειάρχης δεν συναίνεσε ποτέ να ενισχυθούν από την Περιφέρεια, σε αντίθεση με τις χρηματοδοτήσεις που δίνονται από την Περιφέρεια σε ανάλογες ή ακόμα και πολύ μικρότερου ενδιαφέροντος διοργανώσεις στη Ρόδο. Επίσης δεν έτυχαν της υποστήριξης της Περιφέρειας έργα υποδομών στη Σύρο, όπως συνέβη με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού, όπως υποστηρίχθηκαν ανάλογα έργα σε άλλα νησιά, παρά τις προγραμματικές συμβάσεις για τις μελέτες που είχε συνυπογράψει. Γερασμένες αθλητικές υποδομές που είχαν ανάγκη χρηματοδότησης. Μόνο ένα έργο που μόνος του αποφάσισε ο Αντιπεριφερειάρχης για ψηφοθηρικούς λόγους στα Καμίνια, που είναι η εκλογική του περιοχή. Καλώς και να γίνει το γηπεδάκι, αν και έχει κάποια επιμέρους θέματα ως προς την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, όμως δεν αποτελούσε έργο προτεραιότητας για το νησί, σε επίπεδο αθλητικών υποδομών. Ένα μικρό γηπεδάκι που εξυπηρετεί μία γειτονιά δεν συνιστά καίρια παρέμβαση αθλητικής υποδομής, ούτε το μέγα έργο που έχει να επιδείξει η Περιφέρεια στο νησί».

Πέραν όμως των αθλητικών υποδομών, η πλευρά της Περιφερειακής Αρχής διατείνεται ότι με δικές της αποφάσεις εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ πλήθος έργων για τη Σύρο.

Χρ. Π. «Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί κάτι για να γίνει κατανοητό και στον κόσμο. Οι υπογραφές των εντάξεων των διαφόρων έργων στο ΕΣΠΑ είναι διαπιστωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή ο Περιφερειάρχης καλείται να διαπιστώσει εάν ο φάκελος που καταθέτει ο κάθε Δήμος για ένα έργο είναι ώριμος και πλήρης, οπότε και υπογράφει για την ένταξη του. Όμως από τα χρήματα του Π.Δ.Ε., τα οποία τα είναι χρήματα της Περιφέρειας και είναι αποκλειστικά δική της η απόφαση που θα διατεθούν αυτά και ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν, η Σύρος δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Οι προσωπικές εμμονικές αντιπαλότητες δεν μπορούν να γίνονται αιτία για στέρηση έργων σε έναν τόπο. Αυτό δείχνει την «πολιτική ηθική» που ανέφερα και στη δήλωση μου και το πόσο «επιζήμια» είναι η Περιφερειακή Αρχή. Άλλωστε είναι γνωστά τα θέματα και τα σοβαρά προβλήματα συνεργασίας που έχουν προκύψει μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και της πλειοψηφίας των Δήμων της Περιφέρειας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Η πικρία που διαφαίνεται για τον ρόλο του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, σχετίζεται μόνο για όσα αφορούν στην υποστήριξη του νησιού ή και στη μεταξύ σας συνεργασία;

Χρ. Π.: «Δεν εισέπραξα από τον Αντιπεριφερειάρχη ότι η Σύρος τυγχάνει υποστήριξης. Ένιωθα ότι για το νησί παλεύω μόνη μου και στεναχωριόμουν που δεν είχα καίριο τομέα για να μπορώ να συμβάλω ουσιαστικά. Η συνεργασία ήταν λιγότερο και από τυπική. Ποτέ δεν εισέπραξα υποστήριξη. Αντιθέτως εισέπραξα και πολλές επιθέσεις για εκδηλώσεις που προώθησα, ασχέτως εάν ήταν επιτυχημένες, επειδή δεν ήταν της αρεσκείας του ή δεν εξυπηρετούσαν τις δικές του πολιτικές. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης είναι δοτός, δηλαδή δεν έχει εκλεγεί με σταυρό προτίμησης από τους συμπολίτες μου όπως εγώ ή άλλοι συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι».

Σας στοχοποίησε η Περιφερειακή Αρχή ότι συνηθίζετε να αποχωρείτε καταγγέλλοντας, παραπέμποντας μάλλον στην περίπτωση αποχώρησης σας από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Χρ. Π.: «Συγχέονται εσκεμμένα δύο ανόμοιες καταστάσεις. Η σχέση μου με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης ήταν επαγγελματική και όχι παραταξιακή. Δεν ανήκα σε καμία παράταξη ούτε Δημοτική ούτε Περιφερειακή, παρά μόνο στου Γιώργου Χατζημάρκου, με την οποία και εκλέχθηκα Περιφερειακή Σύμβουλος. Από την εργασιακή σχέση που είχα με το Δήμο αποχώρησα διότι αντιμετώπιζα έντονο οικογενειακό θέμα, έχοντας σύζυγο επί 3 χρόνια στο νοσοκομείο».

Γιατί επιλέξατε να φύγετε τώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές και δεν αποχωρούσατε τόσο καιρό πριν, που βλέπατε τα προβλήματα που ήδη περιγράψατε;

Χρ. Π.: «Θέλω να είμαι ειλικρινής. Πέραν των θεμάτων ήθους στην άσκηση πολιτικής, που ήδη έχουν αρχίσει και έρχονται στην επιφάνεια και γνωστοποιούνται κι εγώ τώρα αντιλαμβάνομαι, είχα και μία υποχρέωση έναντι όσων είχα δεσμευτεί, για θέματα του τομέα που μου ανατέθηκε να διαχειριστώ. Δεν μπορούσα να αφήσω εκτεθειμένους ανθρώπους και να ρισκάρω με την αποχώρηση μου να ακυρωθούν πολιτιστικές δράσεις στα νησιά».

Εμμέσως πλην σαφώς στην απάντηση της Περιφέρειας στην ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης, με τη φράση «ο δικός της «προϋπολογισμός» δεν επρόκειτο να ανανεωθεί», αποστέλλεται το μήνυμα ότι αυτή η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της μη συμπερίληψης σας στο μελλοντικό ψηφοδέλτιο της παράταξης ή ακόμη περισσότερο ότι ετοιμαζόταν η διαγραφή σας.

Χρ. Π.: «Ποιος λογικός επικεφαλής παράταξης θα τη στερούσε από ένα στέλεχος που ήρθε ψηλά σε σταυροδοσία και στον 1 ½  χρόνο της άσκησης διοίκησης που του ανέθεσε αρμοδιότητες υλοποίησε τόσο πολύ έργο; Ο καθένας κινείται με τα δικά του δεδομένα και με τις δικές του επιλογές. Ο κόσμος είναι αυτός που κρίνει και κρίνει εκ του αποτελέσματος. Εμένα με τίμησαν αυτοί οι περίπου 1.000 ψηφοφόροι και οφείλω να πορευθώ όπως πρέπει και υπαγορεύει η συνείδησή μου. Ο τόπος είναι μικρός και όλοι εξάλλου γνωρίζουμε το ποιόν του καθενός».

Ποια θα είναι από εδώ και πέρα η πορεία σας και οι πολιτικές σας επιλογές, καθώς πολλοί έχουν βιαστεί να σας συνδέσουν με την παράταξη Γλυνού, που διεκδικεί την Περιφέρεια;

Χρ. Π.: «Ίσως κάποιους αυτό τους εξυπηρετεί. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, όμως αυτό που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι ότι θα παραμείνω ενεργή πολίτης και παρούσα στα πολιτικά πράγματα του τόπου, είτε αυτό ευχαριστεί είτε δυσαρεστεί κάποιους πικραμένους».