Η «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά

"Διεκδικούμε και δεν επαιτούμε από την κεντρική Διοίκηση"

  • Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου, 2018 - 18:03

Η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι η επαναφορά τους αποτελεί αποσπασματικό μέτρο διάρκειας λίγων μηνών.

Πόσο μάλιστα όταν περιλαμβάνει μόνο τα νησιά που επιβαρύνθηκαν περισσότερο από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Πρόκειται δηλαδή για ημίμετρο που περιορίζεται χωρικά σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου και χρονικά μέχρι τέλος του έτους.

Σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος τα μέλη της βουλής, πέρα και πάνω από κόμματα, οφείλουν να νομοθετούν λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Να εξειδικεύουν τις αναπτυξιακές πολιτικές με συγκεκριμένα μέτρα.

Η νησιωτικότητα είναι μόνιμο χαρακτηριστικό που συνδέεται με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων όλων των νησιών του Αιγαίου, χωρίς εξαιρέσεις και χρονικούς περιορισμούς.

Για το λόγο αυτό η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλα τα νησιά, αποτελεί το ελάχιστο πρώτο βήμα αποκατάστασης μίας διαχρονικής αδικίας σε βάρος των νησιών μας.

Σε ότι αφορά δε τα νησιά που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης, η Πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει επιπλέον έκτατα ευνοϊκά μέτρα και να παράσχει πόρους ικανούς να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες συνθήκες.

Η επαναφορά των συντελεστών ΦΠΑ, αλλά και η εφαρμογής  μίας συνολικότερης νησιωτικής πολιτικής  πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μίας διαρκούς διεκδίκησης με όλα τα μέσα.

Ορισμένοι επέλεξαν να περιοριστούν σε νομικές ενέργειες και προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια.

Επέλεξαν να αντιμετωπίσουν ένα πολιτικό ζήτημα ως νομική διαφορά με το κράτος.

Επέλεξαν να μην βγάζουν άχνα κεντρικά ενώ την ίδια στιγμή συγκρούονταν αντί να συνθέτουν τοπικά.

Υπάρχει όμως και μια μεγάλη διαφορά.

Ως Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου και αυριανή Περιφερειακή Αρχή θα απαιτούμε από την Αθήνα και δεν θα επαιτούμε.

Θα διεκδικούμε και δεν θα σιωπούμε.

Προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα αρραγές νησιωτικό μέτωπο, σε συνεργασία με τους Δήμους των νησιών στο Νότιο Αιγαίο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Γι' αυτό ως Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου, δεσμευόμαστε να λειτουργήσουμε συνθετικά, συναινετικά, διεκδικητικά με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, κόντρα στη διάσπαση και στον διχασμό.