Τα LED φώτα του κ. Χατζημάρκου "στραβώνουν" το δρόμο προς τις κάλπες

Πονοκέφαλος η εισαγγελική έρευνα αλλά και η πολιτική διάσταση της υπόθεσης

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα φώτα led, δεν φαίνεται να φωτίζουν τον σωστό δρόμο.

Μία υπόθεση που εκθέτει πολιτικά τον Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκο, ενώ έχει ήδη υπάρξει μία δικαστική απόφαση καταπέλτης, κεντρίζοντας παράλληλα και το ενδιαφέρον της εισαγγελίας για περεταίρω διερεύνηση, σε επίπεδο ποινικών ευθυνών.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός προμήθειας φωτιστικών LED για το επαρχιακό δίκτυο, περιείχε «φωτογραφικές» διατάξεις, παρά των έγκαιρων επισημάνσεων μελών της Οικονομικής Επιτροπής, Περιφερειακών Συμβούλων της αντιπολίτευσης, υπηρεσιακών και συμμετεχόντων, που συνάντησαν την περί του αντιθέτου ένθερμη υπεράσπιση του Περιφερειάρχη.

Και ενώ είχε γίνει σαφές στην αντίληψη όλων ο μεθοδευμένος, μέσω των «φωτογραφικών» διατάξεων, διαγωνισμός, η διαδικασία συνεχίστηκε πεισματικά για τον διαγωνισμό των 4,5 εκ. ευρώ, με την Περιφερειακή Αρχή να επιδεικνύει μία «γλαντόμα» επιμονή και με απουσία ουσιαστικών απαντήσεων.

Η συνέχεια και η κατάληξη γνωστή, με τη δικαστική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης προδικαστικών προσφυγών, η οποία είναι καταπέλτης και ειδικά στο άρθρο 45 καταλήγει ότι πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό, με χαρακτηριστική αναφορά ότι «…οι θεσπιζόμενες απαιτήσεις είναι «φωτογραφικές», παρακωλύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και δεν αιτιολογούνται βάσει του αντικειμένου της υπό κρίση σύμβασης…».

Κοινώς, η δικαστική Αρχή επιβεβαίωσε ότι οι όροι της διακήρυξης «φωτογράφιζαν» συγκεκριμένο επιχειρηματία, δηλαδή φωτογραφικός διαγωνισμός με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης.

Ουδέποτε, εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, δόθηκαν πειστικές απαντήσεις, παρά την καθολική διαφωνία, ούτε κατονομάστηκε ο υπεύθυνος της σύνταξης του «φωτογραφικού» διαγωνισμού, ενώ δεν κατατέθηκε ούτε ένσταση κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής.

Η υπόθεση όμως δεν σταματά εκεί, καθώς πλέον ενεπλάκη και εισαγγελέας, για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, με τη δικαιοσύνη να αναλαμβάνει να διαλευκάνει και για ενδεχόμενες νομικές ευθύνες όσων είχαν ενημερωθεί αλλά δεν έβλεπαν ή δεν αποδέχονταν το προφανές.

Η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και προσωπικά ο κ. Χατζημάρκος εκτέθηκε πολιτικά και αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, ακυρώνοντας το διαγωνισμό, χωρίς όμως η κίνηση αυτή να ακυρώνει τις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι δεδομένες, ανεξάρτητα των υπολοίπων πτυχών της υπόθεσης, που αποτελούν δουλειά της δικαιοσύνης.

Η στάση που τήρησε και η πρακτική που μετ’ επιτάσεως υποστήριξε ο κ. Χατζημάρκος, δείχνουν ότι εάν ο διαγωνισμός δεν είχε σταματήσει από τις καταγγελίες, θα συνεχιζόταν με όρους που θα έβλαπταν τον υγιή ανταγωνισμό και φυσικά τα ταμεία της Περιφέρειας.

Αυτό το μείζον πολιτικό θέμα, αναμένεται να ανατροφοδοτηθεί τις επόμενες ημέρες, εξαιτίας του νέου διαγωνισμού που διεξάγεται, ο οποίος, κατά την Περιφερειακή Αρχή, «θεραπεύει» τις φωτογραφικές διατάξεις.

Η εισαγγελική έρευνα προς το παρόν αφορά στον προηγούμενο διαγωνισμό, χωρίς όμως να αποκλείεται ότι, αναλόγως των εξελίξεων, δεν θα επεκταθεί και στο νέο.

Η εν λόγω εξέλιξη επικεντρώνει το ενδιαφέρον σε ποιόν θα καταλήξει τελικά η προμήθεια, ιδιαιτέρως δε εάν τελικά καταλήξει στην εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία που είχε «φωτογραφηθεί», αλλά και με ποιες διαδικασίες, όταν από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής επιδεικνύεται ιδιαίτερη σπουδή για την κατά δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Απομένει να αποδειχτεί στην πράξη, αν η λάμψη των LED φωτιστικών "στραβώνει" ή διευκολύνει, όταν κρατάς το τιμόνι μιας περιφέρειας.