Προβλήματα πολεοδομικής αδειοδότησης του μοναδικού έργου της Περιφέρειας στη Σύρο

Στον «αέρα» το έργο του γηπέδου στα Καμίνια

Στον «αέρα» βρίσκεται η κατασκευή του γηπέδου 5Χ5 στην περιοχή Καμίνια, καθώς το έργο, για το σύνολο του, στερείται δυνατότητας πολεοδομικής αδειοδότησης.

Οι αρνητικές εξελίξεις σχετικά με το έργο του γηπέδου των Καμινίων, το οποίο βάσει της υφιστάμενης πολεοδομικής κατάστασης δεν επιτρέπει την εξ ολοκλήρου αδειοδότηση του, αφήνουν έκθετο τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, που είχε αναλάβει όχι μόνο την πλήρη ευθύνη της δημιουργίας του, αλλά αποτελούσε και την μοναδική, κατά κύριο λόγο ψηφοθηρική, δική του πρωτοβουλία έργου για τη Σύρο, πολύ μακράν των ιεραρχημένων αναγκών σε έργα υποδομών.

Στο ένα και μοναδικό έργο στη Σύρο, για το οποίο εξέφρασε πρόθεση υλοποίησης ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, δείχνει να κωλύεται η ολοκλήρωση του, καθώς δεν είχε υπάρξει η εκ των προτέρων μέριμνα ελέγχου για τη νόμιμη πολεοδομική του αδειοδότηση, η οποία δυσχεραίνεται βάσει της υπάρχουσας πολεοδομικής μελέτης που βρίσκεται εν ισχύ, καθιστώντας απαγορευτική την κάθε σχετική ενέργεια, σε αντίθεση με την άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, η οποία έχει επιτρέψει την εκτέλεση εργασιών για ένας μέρος μόνο του συνολικού έργου.

Η ανάληψη υποχρέωσης για το έργο

Για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο αποτελεί και προσωπική πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, είχε συναφθεί διαβαθμιδική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με τον πρώτο συμβαλλόμενο να αναλαμβάνει την υποχρέωση διάθεσης του χώρου, διατηρώντας την πλήρη κυριότητα του και το δεύτερο συμβαλλόμενο, την ΠΝΑι, να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις χρηματοδότησης της κατασκευής του έργου, τις δαπάνες σύνδεσης του με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και εν γένει κάθε απαιτούμενη δαπάνη για να καταστεί το έργο λειτουργικό, την εκπόνηση της μελέτης, την μέριμνα για την λήψη αδειοδότησης με την κατάθεση των σχετικών στοιχείων, τη δημοπράτηση, την υπογραφή της σύμβαση με τον εργολάβο κατασκευής του έργου και την επίβλεψη της κατασκευής.

Η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου προϋπολογίσθηκε σε 170.000 €, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Την μελέτη του έργου εκπόνησε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας και σύμφωνα με αυτή το έργο περιλαμβάνει κτίριο αποδυτηρίων, κοινόχρηστα wc και wc ΑΜΕΑ, γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, περίφραξη, κερκίδες, χώρο παιδικής χαράς και χώρο περιπάτου και αναψυχής.

Ο ανάδοχος που έχει αναλάβει το έργο έχει ήδη προχωρήσει στις εργασίες κατασκευής του φέροντος οργανισμού των αποδυτηρίων, για τα οποία ήταν δυνατή η έκδοση άδειας δόμησης, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να λάβει ανάλογη αδειοδότηση και για το σύνολο του έργου.

Λόγω του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου, δεν επιτρέπεται η πολεοδομική αδειοδότηση για το συγκεκριμένο οικόπεδο, σχετικά με εργασίες που αφορούν τόσο στην κατασκευή γηπέδου όσο και κερκίδων.

Το δεδομένο αυτό καθιστά απαγορευτική τη συνέχιση των εργασιών, με αποτέλεσμα τίθεται εν αμφιβόλω η ολοκλήρωση του έργου και η εξαγγελία του Αντιπεριφερειάρχη να κρίνεται εκ του αποτελέσματος ανεφάρμοστη.  

Επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών

Σε μία προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών για την μη δυνατότητα αδειοδότησης του έργου, ο Αντιπεριφερειάρχης απέστειλε αίτημα προς το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την ρυμοτομία του γηπέδου.

Στο αίτημα προς το Δήμο γίνεται επίκληση της διαβαθμιδικής σύμβασης των δύο πλευρών, αποτελώντας τελείως άστοχη αναφορά καθώς σε κανένα σημείο της δεν απορρέει ευθύνη του Δήμου σχετικά με τις ρυμοτομήσεις.

Ζητείται δε να λάβει το δημοτικό όργανο απόφαση μέσω της οποίας θα επιβεβαιώνει ότι προτίθεται να εφαρμόσει τη νέα Πολεοδομική Μελέτη της Ερμούπολης, την οποία κατόπιν ήδη ληφθείσας απόφασης, έχει ήδη καταθέσει προς έγκριση στα αρμόδια υπουργεία.

Απολύτως άτοπο το συγκεκριμένο αίτημα, όταν ζητείται να ληφθεί μία απόφαση για το εάν πρόκειται να εφαρμοστεί από το Δήμο ένα σχέδιο που ο ίδιος έχει καταθέσει και αναμένει την έγκριση του.

Το αίτημα αυτό έρχεται ως μία απέλπιδα κίνηση του Αντιπεριφερειάρχη να αποτινάξει μέρος της ευθύνης για την εμπλοκή ολοκλήρωσης του έργου, μεταθέτοντας την στο Δήμο, παρουσιάζοντας τον ως υπεύθυνο για την εφαρμογή του νέου ρυμοτομικού σχεδίου.

Η εμπλοκή του έργου προσκρούει στο ρυμοτομικό σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε ισχύ και βάσει αυτού οφείλεται να εκδοθούν οι άδειες δόμησης του έργου.

Όσον αφορά δε το νέο ρυμοτομικό, την εφαρμογή του οποίου επικαλείται στο αίτημα του ο Αντιπεριφερειάρχης, αυτό εμπεριέχεται στη νέα Πολεοδομική Μελέτη της Ερμούπολης, η οποία αφού έχει λάβει τις εγκρίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Αιγαίου, αναμένει τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο ως αρμόδιο θα την αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατόπιν της νομοθετικής της κατοχύρωσης θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Όλη αυτή η διαδικασία καθιστά σαφές πως η εφαρμογή του νέου ρυμοτομικού δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν την ολοκλήρωση όλων των προαναφερόμενων διαδικασιών και πριν την τελική έκδοση του ΦΕΚ, γεγονός ιδιαιτέρως χρονοβόρο, που λειτουργεί απαγορευτικά για την αδειοδότηση δόμησης του έργου με τα νέα δεδομένα.

Ενδεικτικά του τρόπου διαχείρισης

Η αμφιβολία περί της έγκαιρης ολοκλήρωσης του έργου, λόγω όλων των προαναφερόμενων προκομμάτων, αναδεικνύει άλλες παραμέτρους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων, που προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ικανότητα άσκησης διοίκησης.

Η απουσία προκαταρκτικού ελέγχου για τη δυνατότητα αδειοδοτήσεων για την εκτέλεση ενός έργου, πολύ πριν αυτό ξεκινήσει, προς κατοχύρωση της ολοκλήρωσης του.

Η δαπάνη του εν λόγω έργου, ύψους 170.000 €, που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην κάλυψη ιεραρχημένων αναγκών έργων υποδομών για τις οποίες θα μπορούσε να έχει διατεθεί, αλλά καταλήγει να συνιστά σπατάλη, ακόμα και για το ποσό που αναλογεί στις μερικώς εκτελεσθείσες εργασίες, ενός έργου που όλα προοιωνίζουν αρνητική εξέλιξη.