Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Ώρα συναγερμού για τα νησιά με φόντο τους δασικούς χάρτες

  • Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, 2018 - 16:40

Να «παγώσει» άμεσα η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να αποκατασταθούν τα σημεία του ΠΔ 32/2016, τα οποία συνιστούν βίαιη υφαρπαγή των πατρογονικών ιδιοκτησιών στα νησιά, ζητούν από την κυβέρνηση ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και οι επικεφαλής των επιστημονικών και κοινωνικών φορέων της Δωδεκανήσου, αίτημα το οποίο διατύπωσαν στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, της οποίας προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη.

Στην σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να καταρτισθεί πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση που θα αποτρέψει το διαλυτικό για τις νησιωτικές κοινωνίες χτύπημα, έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης,  ο  προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας Δήμου Ρόδου και μέλος της Επιτροπής Κτηματολογίου, Θεόδωρος Παπαγεωργίου,  ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Φιλιππάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων – Τοπογράφων, Παναγιώτης Τσιράκος.

 Ανάλογη σύσκεψη έγινε προ ημερών και στη Σύρο, στο γραφείο του Περιφερειάρχη, με τα μέλη του Συλλόγου Μελετητών-Μηχανικών του Νομού Κυκλάδων.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σε όλους τους τόνους διατύπωσε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία από την ένταξη στους δασικούς χάρτες και εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες εως σήμερα ως αγροτικές ή χορτολιβαδικές, διαδικασία που ισοδυναμεί με δήμευση των ιδιωτικών περιουσιών και με ακόμη μεγαλύτερες παρενέργειες και από αυτές ακόμη της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. 

Το κείμενο της νομοθετικής παρέμβασης που συντάσσεται για να κατατεθεί αρμοδίως μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα προτείνει ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, καλύπτοντας τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:

« Είναι ώρα συναγερμού. Η κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών θα επιφέρουν σκληρό χτύπημα κατά των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με τρόπο βίαιο και ακραίο. Πρόκειται για ένα κατάφωρα αντιλαϊκό μέτρο, που εξελίσσεται σε μηχανισμό υφαρπαγής των πατρογονικών ιδιοκτησιών και ισοδυναμεί με δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας. Είναι το σοβαρότερο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με επιπτώσεις ακόμη βαρύτερες και από αυτές ακόμη της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.  Η φιλοσοφία του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος έχει στοιχεία κοινά με Διάταγμα του 1924, που είχε θεσπίσει ο Ιταλός κατακτητής, που είχε συγκεκριμένη αποικιοκρατική στόχευση. Είναι αδιανόητο και ανατριχιαστικό 70 χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας , να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια λογική.  Ο αγώνας μας, είναι αγώνας υπέρ δικαίων. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να ανατραπεί η ζωή των πολιτών με ένα τρόπο τόσο άδικο, παράλογο και βίαιο. Με κάθε τρόπο θα τους προστατεύσουμε από το κύμα βίας που υπονομεύει την κοινωνία. Είναι κρίσιμης σημασίας  να επικρατήσει η λογική και να «παγώσει» η διαδικασία. Δεν θέλω να σκεφτώ ότι θα χρειαστεί να προσφύγουμε στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συνένοχοι στο έγκλημα δεν πρόκειται να γίνουμε» κατέληξε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι η υπό κατάρτιση πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα κατατεθεί στην κυβέρνηση, θα  συνιστά λύση ορθολογική,   με  σεβασμό τόσο  την προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, όπως προβλέπεται και από το Σύνταγμα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Βασίλης Περίδης, δήλωσε:

«Το ζήτημα της κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι ένα ζήτημα δύσκολο και επικίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Ήδη ένα μεγάλο κομμάτι ιδιωτικών εκτάσεων περνούν στα χέρια του Δημοσίου, στα νησιά της Σύμης και της Πάτμου, για τα οποία οι δασικοί χάρτες έχουν ήδη αναρτηθεί. Το ίδιο θα συμβεί και στα υπόλοιπα νησιά, τα οποία λόγω της μικρής έκτασής τους, ουσιαστικά θα περιέλθουν στο Δημόσιο.  Όσον αφορά τη Ρόδο και την Κω, μπορει το ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί να μην αλλάξει λόγω του Κτηματολογίου, όμως πολλές εκτάσεις θα αχρηστευθούν, διότι, χαρακτηριζόμενες ως χορτολιβαδικές ή δασικές, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησής τους. Το θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γι αυτόν το σκοπό».

Στις ιδιαιτερότητες που διέπουν την δημόσια και κατ’ επέκταση και την ιδιωτική περιουσία στα Δωδεκάνησα αναφέρθηκε ο δικηγόρος, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι εφόσον επεκταθεί η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τους δασικούς χάρτες, η Δωδεκάνησος θα αποτελέσει παράπλευρη απώλεια, ακριβώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων  που υπάρχουν. Αναλύοντας επιμέρους τομείς όπου θα υπάρξουν επιπτώσεις από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, δήλωσε:

«Οι τρομερές συνέπειες του όλου ζητήματος, όσον αφορά τον χαρακτηρισμό και καλλιέργεια αγροτικής γης, την επέκταση σχεδίων πόλεως, τις τουριστικές επενδύσεις κλπ,  συνιστούν δήμευση  της ιδιοκτησίας. Αν οι δασικοί χάρτες επεκταθούν και στην Ρόδο, το θέμα θα είναι έντονα κοινωνικό.Θα κινδυνεύσει οποιαδήποτε επένδυση ή συναλλαγή που αφορά γη. Επιβάλλεται, άμεσα, με τροπολογία, να αντιμετωπισθούν αυτά τα ζητήματα».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, δήλωσε:

«Οι δασικοί χάρτες είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα δημιουργήσει μόνο οικονομικά προβλήματα στα νησιά,  αλλά κυρίως θα δημιουργήσει και κοινωνικά προβλήματα, τα οποία θα είναι ανυπέρβλητα. Μιλάμε όχι απλά για δήμευση ιδιωτικής περιουσίας,  αλλά για ολική απαξίωση περιουσιών, οι οποίες δυστυχώς θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτες, λόγω της πιθανής ύπαρξης πολύ μικρού δασικού τμήματος εντός των εκτάσεων αυτών.  Εμείς ως Επιμελητήριο θα σταθούμε δίπλα στον Περιφερειάρχη σε αυτό τον αγώνα, που πραγματικά κατά την κρίση μας είναι ίσως ο σημαντικότερος αγώνας ακόμη και από την απώλεια του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Θα δώσουμε μαζί την μάχη, μαζί με όλους τους φορείς, οι οποίοι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της Δωδεκανήσου, για το μέλλον της χώρας».

Ο Παναγιώτης Τσιράκος, πρόεδρος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Δωδεκανήσου, δήλωσε:

«Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο. Είναι οικονομικό, κοινωνικό, τεχνικό και θα έχει πολλές επιπτώσεις στην ζωή μας. Φανταστείτε ότι εκτάσεις σε επικλινή άγονα και πετρώδη εδάφη των νησιών μας, χαρακτηρίζονται δασικά, όταν η πλειονότητα των νησιών μας, είναι αυτής της μορφολογίας. Επιπλέον, τα νησιά μας έχουν πεπερασμένη έκταση και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εξ ολοκλήρου  δασικά. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών προβλέπει μεν μια διαδικασία αντίρρησης,  αλλά η συγκεκριμένη διαδικασία, πέραν του γεγονότος πως δίνει μόνον 60 ημέρες περιθώριο για να προσβάλλει κανείς μια πράξη χαρακτηρισμού, έχει το δυσάρεστο αποτέλεσμα ότι δεν μπορεί κανείς να προσφύγει πουθενά αλλού πλην του ΣτΕ, το οποίο ως γνωστόν λειτουργεί στη λογική “πάνω από όλα το περιβάλλον”.. Για να προβεί κανείς σε μια τέτοιου είδους αντίρρηση είναι  και κοστοβόρα διαδικασία διότι περιλαμβάνει τοπογραφικό διάγραμμα, έκθεση φωτοερμηνείας από δασολόγο που να ανατρέπει την πράξη χαρακτηρισμού, συν το νομικό πλαίσιο. Θεωρούμε ότι απαιτείται άμεσα νομοθετική παρέμβαση».

Ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Φιλιππάκος ανέφερε:

«Το νομοθετικό περιβάλλον περιγράφει μια διαδικασία η οποία, έγινε ερήμην των θεσμών και των υπολοίπων φορέων. Το θέμα αυτό δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά κυρίως στην ανάπτυξη ενός τόπου με το οποίο συνδέεται άρρηκτα. Επομένως θα πρέπει κανείς να δράσει στην κατεύθυνση της διόρθωσης των σοβαρών λαθών,  πάνω στην βάση των οποίων στηρίχθηκε το συγκεκριμένο διάταγμα 32/2016 το οποίο εισάγει νέα θέματα στον θεσμό της προστασίας των δασικών εκτάσεων. Έχουμε μπροστά μας ένα ζήτημα  με πάρα πολλές πτυχές. Πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να υποβάλλουμε μια συγκροτημένη πρόταση στην κατεύθυνση της αναθεώρησης των διατάξεων ώστε να γίνει κατανοητό ότι εδώ δεν βλάπτεται μόνο το περιβάλλον αλλά η ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής».

 

Ετικέτες: