Αυξημένα αντανακλαστικά της Πολιτικής Προστασίας με φόντο τη σφοδρή κακοκαιρία που φέρνει ο “Τηλέμαχος” και στα νησιά

Υψηλή ετοιμότητα για τα “λευκά” Κυκλαδονήσια

Κλειστά τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Νάξο, σύμφωνα με αποφάσεις των Δημάρχων

Ετοιμότητα για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής επιδεικνύουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές με θέματα Πολιτικής Προστασίας στις Κυκλάδες, με φόντο τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα το τελευταίο διήμερο, καθώς όμως και ορισμένα νησιά του νησιωτικού νομού.

Ο “Τηλέμαχος” που απλώνει πολικό ψύχος κυρίως στις ορεινές περιοχές τριών νησιών των Κυκλάδων το τελευταίο 48ωρο, οδήγησε τους Δήμους Άνδρου, Τήνου και Νάξου να εκδώσουν αποφάσεις μη λειτουργίας του συνόλου των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου οι μικροί και μεγάλοι μαθητές να μην εκτεθούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού είναι εξαιρετικά επικίνδυνες οι μετακινήσεις.

Ήδη από χθες το πρωί στην Άνδρο και την Τήνο το χιόνι “σκέπασε” τα ορεινά χωριά των δύο νησιών, με τις πρώτες επεμβάσεις μηχανημάτων έργου να πραγματοποιήθηκαν επαρκώς, προκειμένου να διασφαλίζονται οι απαραίτητες μετακινήσεις των πολιτών με ασφάλεια.

Το συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό και από τα δύο Κυκλαδονήσια αποτυπώνει τη χθεσινή και σημερινή κατάσταση, με φόντο την οποία η Κοινή Γνώμη φιλοξενεί ρεπορτάζ για την ετοιμότητα των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως χιονόνερο και μικρό στρώμα “λευκού”, φόρεσαν σε ορισμένα σημεία τόσο η Μήλος, όσο και η Σίφνος.

Ειδικότερα, μιλά ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας από την ΠΝΑι, Θανάσης Δρόσος, όπως και ο Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σπυρίδων Πέτρου, καθώς και οι δύο Δήμαρχοι Άνδρου και Τήνου, Θεοδόσης Σουσούδης και Γιάννης Σιώτος, αντίστοιχα.

Συντονισμός και μητρώο για μηχανήματα έργου στα νησιά που απλώνεται... χιόνι

Εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας της ΠΝΑι, η οποία έχει και κύριο συντονιστικό ρόλο, κλήθηκε να ενημερώσει για θέματα ετοιμότητας, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Υπηρεσίας, Θανάσης Δρόσος.

Εξ αρχής έδωσε έμφαση στο ζήτημα της επικοινωνίας με τους νησιωτικούς Δήμους και τις αρμόδιες πλευρές. “Καταρχήν είναι ενήμερες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και Υπηρεσίες και έχουμε σε ετοιμότητα τους αρμόδιους που έχουν μηχανήματα στο μητρώο μας” ανέφερε πρωτίστως, διευκρινίζοντας πως, καθώς η Περιφέρεια δεν διαθέτει δικά της μηχανήματα έργου, έχει προχωρήσει στην καταγραφή μίας λίστας ιδιωτών που επιθυμούν και ανταποκρίνονται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών με τα δικά τους μέσα.

“Το μητρώο αφορά στην καταγραφή των ιδιοκτητών μηχανημάτων έργου, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται με αίτησή τους και τους αξιοποιούμε ώστε να αντιμετωπίζουμε είτε κατολισθήσεις, είτε ανάγκες σε καθαρισμό δρόμων από χιόνι, ή ακόμη και σε ρέματα – φέτος - που πήραμε εμείς την αρμοδιότητα” πρόσθεσε ο Θανάσης Δρόσος.

Ερωτηθείς για το αν καλύπτονται οι ανάγκες σε εξασφάλιση μηχανημάτων, στο σύνολο των νησιών που αντιμετωπίζουν θέματα σφοδρής κακοκαιρίας και χιονοπτώσεις στο νομό Κυκλάδων, ο ίδιος απάντησε αρνητικά.

“Τα επικίνδυνα νησιά είναι η Άνδρος, η Τήνος και η Νάξος, στα οποία έχουν ήδη επέμβει τα μηχανήματα από την πλευρά της Περιφέρειας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο” σχολίασε σχετικά με τη χθεσινή ημέρα, ενώ πρόσθεσε, πως, “Έχουμε στείλει την ενημέρωση που παίρνουμε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε Δήμους και τις Υπηρεσίες μας και είμαστε σε τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει”.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα νησιά, ο κ. Δρόσος αν και σημείωσε ότι υπάρχει περιορισμένη ανάγκη επέμβασης λόγω μειωμένης αποτύπωσης τέτοιων έκτακτων καιρικών φαινομένων, όπως της σημερινής σφοδρής χιονόπτωσης, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση ιδιωτών.

“Δυστυχώς δεν καλύπτονται όλες οι Κυκλάδες. Δεν έχουμε προθυμία. Υπάρχουν νησιά που δεν έχουμε κανέναν. Τέτοια νησιά είναι η Κύθνος, η Μύκονος, η Κέα ενώ και στη Σαντορίνη με το “ζόρι” εντάξαμε έναν ιδιώτη για το θέμα της συντήρησης του οδικού δικτύου, οπότε αν χρειαστεί θα μας εξυπηρετήσει και σε αυτό το θέμα” δήλωσε ο κ. Δρόσος, ο οποίος σημείωσε μάλιστα πως, το μητρώο είναι “ανοικτό” και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενταχθεί όποιος ιδιώτης επιθυμεί.

Ακολούθως, ο κ. Δρόσος τοποθετήθηκε με θετικά λόγια για το έργο των εθελοντών στην Άνδρο.

“Στην Άνδρο είναι και ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών που βοηθά σημαντικά καθώς έχει πολλά δικά του οχήματα και μεγάλη οργάνωση. Συνδράμει και στους αποχιονισμούς” ανέφερε, ενώ για τα άλλα δύο Κυκλαδονήσια που πλήττονται από το πολικό κρύο και τη χιονόπτωση, όπως γνωστοποίησε, “Στην Τήνο και στη Νάξο, δεν υπάρχουν εθελοντικές αντίστοιχες ομάδες μάχιμες Πολιτικής Προστασίας”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, θέλησε να αναφέρει πως κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα της Περιφέρειας για να λαμβάνει ενημέρωση σχετικά με τα θέματα Πολιτικής Προστασίας στα νησιά. “Επίσης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας υπάρχει ειδική ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για την πληροφόρηση των πολιτών” σχολίασε, ενώ υπενθύμισε πως “Και οι Υπηρεσίες της ΠΝΑι στα νησιά είναι σε επιφυλακή για οτιδήποτε προκύψει”.

Ο κ. Δρόσος έκλεισε την ενημέρωσή του, διευκρινίζοντας πως οι αποφάσεις για τη μη λειτουργία των σχολείων είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.

“Ο κάθε Δήμαρχος πρέπει να εκτιμήσει αν απαιτείται να κλείσουν τα σχολεία και να κάνει την ανάλογη εισήγηση με την αντίστοιχη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση. Η Περιφέρεια θα επέμβει μόνον αν η κακοκαιρία είναι σε περισσότερους Δήμους από δύο - τρεις, οπότε και θα βγει μία συνολικότερη απόφαση” δήλωσε τέλος, λέγοντας κατηγορηματικά πως, η Περιφέρει και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει αντανακλαστικά για τις ανάγκες των Δήμων με φόντο τη σφοδρή κακοκαιρία.

Επικουρικά και τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής

Όσον αφορά την επικουρική συνδρομή των Πυροσβεστικών δυνάμεων σε ζητήματα κακοκαιρίας, όπως αυτής των τελευταίων δύο ημερών, στην εφημερίδα μίλησε ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το Ν. Αιγαίο, Σπυρίδων Πέτρου.

“Τα μέτρα που παίρνουμε εμείς είναι σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης των έκτακτων φαινομένων που έχει βγάλει η Περιφέρεια, όπως και κάθε Περιφέρεια”. Από την πλευρά του, σημείωσε πως, “Εμείς έχουμε πυροσβεστικά κλιμάκια στην Άνδρο, στην Τήνο, στη Σαντορίνη, τη Νάξο, τη Μύκονο και την Πάρο”, οι δυνάμεις των οποίων “έχουν πάρει εντολές σχετικά, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ο διοικητής είναι σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο”.

Κληθείς να ενημερώσει πρακτικά πώς συμμετέχουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων τα εν λόγω κλιμάκια, ο ίδιος τόνισε πως, “Έχει δημιουργηθεί Συντονιστικό όργανο για τα νησιά, που έχει συγκληθεί και έχει υπάρξει συμφωνία σχετικά με το ότι σε περίπτωση κακοκαιρίας υπάρχει συνεννόηση με τους Δήμους και την Πολιτική Προστασία, η οποία διαθέτει ανάλογα μηχανήματα εκχιονισμού, ώστε να ανοίγουν οι δρόμοι, ενώ νωρίτερα, έχουν ρίξει αλάτι οι “αλατιέρες” για να περιοριστεί η ολισθηρότητα”. Συμπλήρωσε πιο αναλυτικά πως, “Έχουμε τις 24ωρες βάρδιές μας στα κλιμάκια και αν αυξηθεί η κακοκαιρία και απαιτηθεί περαιτέρω συνδρομή, γίνεται συγκέντρωση κι άλλων δυνάμεων πυροσβεστών”. Οι ίδιοι οι πυροσβέστες, όπως τόνισε, “Επανδρώνουν τα αυτοκίνητα και παρέχουν βοήθεια” ενώ επανάλαβε πως, “Ο εκάστοτε διοικητής είναι σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους της Πολιτικής Προστασίας και τους Δημάρχους”.

Αναφορικά με το τελευταίο διήμερο, ο κ. Πέτρου επεσήμανε πως οι δυνάμεις των κλιμακίων στα νησιά που “ντύνονται” στα λευκά είναι σταθερά σε επιφυλακή, αφού ήδη έχει υπάρξει ανάγκη επέμβασης και συνδρομής, όπως στην Άνδρο. “Για παράδειγμα στην Άνδρο είχαμε σημαντική παρέμβαση ως τώρα (σσ. χθες μεσημέρι)” σχολίασε κατηγορηματικά.

Η Άνδρος ντύθηκε στα λευκά. Συνεχείς επεμβάσεις για διάνοιξη δρόμων στα ορεινά

Αναφορικά με την κατάσταση στο νησί της Άνδρου μίλησε χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης. Πρωτίστως για την απόφαση να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: “Αυτή τη στιγμή στα πιο χαμηλά σημεία δεν έχει ιδιαίτερο χιόνι. Αλλά τα ορεινά χωριά έχουν. Κι εκεί ζουν πάρα πολλά παιδιά. Σε αυτές τις περιοχές έχουν χιόνια και δεν μπορούμε να πούμε ότι τα σχολεία της Χώρας θα είναι ανοικτά. Ενδεχομένως αύριο (σσ. σήμερα) να έχουμε ακόμη χειρότερες συνθήκες” τόνισε, εξηγώντας πως, “Πήραμε την απόφαση αυτή για έγκαιρη ενημέρωση όλων, δασκάλων, γονιών και παιδιών”.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία με όλες τις αρμόδιες πλευρές που μεριμνούν για θέματα Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Σουσούδης υπήρξε σαφής: “Έχουμε συνεργασία όχι μόνο με την Περιφέρεια, αλλά και με την Πυροσβεστική, το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού, την Αστυνομια και τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών. Η Περιφέρεια έχει κάποια ιδιωτικά οχήματα με συμβάσεις που μπορεί να συνδράμει αλλά επίσης και ο Δήμος έχει κάποια μηχανήματα που μπορεί να επέμβει”. Εκτός των παραπάνω, ο Θεοδόσης Σουσούδης πρόσθεσε πως, “Στον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών έχουμε κάνει (σσ. ο Δήμος) δωρεά δύο ειδικών “μαχαιριών” για εκχιονισμούς που τοποθετούνται στα οχήματά τους”, ώστε όπως ανέφερε, “να μας βοηθούν, όποτε απαιτείται η διάνοιξη ενός δρόμου”.

Ερωτηθείς για τις περιοχές στις οποίες το χιόνι δυσχεραίνει τις μετακινήσεις, ο ίδιος αναφέρθηκε στην Παλαιόπολη και τον Πιτροφό, ενώ μίλησε και για όλα τα ορεινά χωριά της Άνδρου.

Καθησυχάζοντας τους συμπολίτες του με φόντο και τα σημερινά έντονα καιρικά φαινόμενα, σημείωσε πως, συνεχίζονται οι επεμβάσεις με μηχανήματα όπου παρουσιάζεται ανάγκη, συμπληρώνοντας ακόμη τα εξής: “Θεωρώ πως ό,τι και να γίνει, θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση. Υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα σε συνδυασμό πάντα με το οδικό δίκτυο της Άνδρου, το οποίο είναι τεράστιο”.

Κληθείς να προβεί σε ένα γενικότερο σχόλιο για τους δρόμους του επαρχιακού οδικού δικτύου στο νησί, ο ίδιος υπήρξε συγκεκριμένος: “Έχουμε θέματα τα οποία προσπαθούμε να τα αποκαταστήσουμε. Χρειάζεται μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του οδικού δικτύου. Προσπαθούμε και μέσα από χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου (ΠΔΕ) και από την Περιφέρεια”.

Ο κ. Σουσούδης έκλεισε τις δηλώσεις του συνιστώντας στους κατοίκους του νησιού να μην μετακινούνται αν δεν υπάρχει ανάγκη. “Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και οι οδηγοί να έχουν αλυσίδες για τα οχήματά τους”.

 

Ετοιμότητα και στην Τήνο. Μηχανήματα έργου στους δρόμους

Σχετικά με την ετοιμότητα από πλευράς Δήμου Τήνου, ο Δήμαρχος Γιάννης Σιώτος επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας με τους αρμοδίους της Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προκειμένου να αντιμετωπίζεται κάθε ανάγκη στο νησί, λόγω της κακοκαιρίας και της έντονης χιονόπτωσης.

“Από το πρωί είμαι σε συνεχή επικοινωνία με τον Θανάση Δρόσο και τόσο εγώ, όσο και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και με συνεργάτες μας κάναμε έναν γύρο στο νησί. Προς στιγμήν τα πράγματα είναι όλα ελέγξιμα. Όπου χρειάστηκε στείλαμε μηχανήματα έργου” ανέφερε ο κ. Σιώτος, ενώ πρόσθεσε για χθες, πως, η χιονόπτωση έχει καταγραφεί κατά κύριο λόγο “στα ορεινά της Τήνου”.

Ο ίδιος ενημέρωσε μάλιστα πως, “Έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι διαθέσιμοι ιδιοκτήτες – χειριστές μηχανημάτων έργου να είναι σε ετοιμότητα” ενώ γνωστοποίησε πως, παρομοίως, ο Δήμος Τήνου διατηρεί άμεση επικοινωνία και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

“Επίσης, είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας” με φόντο το κλιμάκιο δυνάμεων που υφίσταται στο νησί.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Σιώτος κλήθηκε να διευκρινίσει τις “δυνάμεις” που διαθέτει η Περιφέρεια, μέσω της διατήρησης του μητρώου για την Τήνο, λέγοντας σχετικά πως, “η Περιφέρεια αυτή τη στιγμή σε εμάς διαθέτει δύο ερπυστριοφόρα”, ενώ τοποθετήθηκε και για τις παρόμοιες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή τη μέριμνα για παρουσία κι άλλων απαραίτητων μηχανημάτων έργου σε ορισμένες περιοχές. “Εμείς είμαστε σε ετοιμότητα. Έχουμε ειδοποιήσει όλους τους διαθέσιμους οδηγούς μηχανημάτων έργου και όπως είπα, είμαστε με όλους τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών σε διαρκή επικοινωνία” πρόσθεσε, επισημαίνοντας το αυτονόητο πως, μέριμνα της Δημοτικής Αρχής και προτεραιότητά της είναι “η ασφάλεια των κατοίκων”.

Ο κ. Σιώτος αναφέρθηκε λακωνικά και στην απόφασή του να μη λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες. “Προληπτικά με απόφασή μου έχω κλείσει όλα τα σχολεία την Τρίτη (σσ. σήμερα)” δήλωσε, διευκρινίζοντας πως με φόντο την κλιμάκωση της κακοκαιρίας, η ανωτέρω απόφαση αφορά στο σύνολο των σχολείων σε όλες τις περιοχές της Τήνου. “Δεν τίθεται θέμα πρόληψης μόνον αλλά και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, με τη σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών των Σχολείων, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Τα προαύλια άλλωστε είναι επικίνδυνα για αυλισμό λόγω της ολισθηρότητας των δαπέδων”.

Ο Γιάννης Σιώτος αναφερόμενος τέλος στο οδικό δίκτυο, τόνισε πως δύο προβλήματα συγκέντρωσης χιονιού που υπήρξαν στην Καρδιανή, τα οποία κι αντιμετωπίστηκαν άμεσα. “Σκεφθείτε πως υπήρξε μεγάλη ολισθηρότητα στον δρόμο από χιόνι και λάσπη που δημιουργήθηκε” σχολίασε τέλος, δηλώνοντας πως ο Δήμος παραμένει σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε θέματος από κοινού με άλλες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. “Είμαστε σε υψηλή ετοιμότητα και σήμερα”.