Απολογισμός του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου για τα πεπραγμένα του έτους 2018 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

“Αποτέλεσμα δουλειάς” και κριτική περί “αποτυχίας”

Καυστικές αναφορές από την αντιπολίτευση για τον “ύμνο στον εαυτό του”

Πολιτική αντιπαράθεση αναφορικά με τα πεπραγμένα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για το έτος 2018 “ξέσπασε” ανάμεσα σε Περιφερειακή Αρχή και αντιπολίτευση με φόντο τον απολογισμό που πραγματοποίησε ο Γιώργος Χατζημάρκος, το βράδυ της Παρασκευής, στην έδρα της ΠΝΑι, τη Σύρο.

Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το έργο της Περιφερειακής Αρχής “μάχη ζωής κι επιβίωσης” για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, παρουσιάζοντας αναλυτικά - στο πλαίσιο σχεδόν τρίωρης ομιλίας -, το “αποτέλεσμα δουλειάς” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που αναπτύχθηκε για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, με μέλη της αντιπολίτευσης να ασκούν δριμεία κριτική για τη στάση του και το περιεχόμενο όσων ανέφερε.

Ειδικότερα, κατόπιν της αναλυτικής παρουσίασης, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Μαχαιρίδης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος προχώρησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, θίγοντας από την προσωπική σκοπιά τους τα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής.

Γ. Χατζημάρκος: Χρηματοδοτικό στάτους ΠΝΑι και συνεργασία με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ειδικότερα, ο Γιώργος Χατζημάρκος παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις, τα έργα και τις συμμετοχές της Περιφέρειας σε κάθε πεδίο, ξεκινώντας από τον Τουρισμό που έκανε λόγο για “πρωταθλητισμό” της ΠΝΑι και φθάνοντας ως τα έργα που αφορούν σε όλα τα νησιά, υποστηρίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή στέκεται δίπλα σε κάθε τόπο. Αναλυτικά ο απολογισμός μάλιστα μοιράστηκε και γραπτώς ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις από κάθε πλευρά έχουν αναρτηθεί και διαδικτυακά.

Ωστόσο, ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο σημαντικές “επιτυχίες” της Περιφερειακής Αρχής, όπως σχολίασε, οι οποίες αφορούν στην αναζήτηση και κατοχύρωση χρηματοδοτήσεων προς όφελος των νησιωτικών κοινωνιών.

“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδωσε μάχες ζωής, μάχες επιβίωσης, μάχες για να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων του πολυνησιωτικού χαρακτήρα της” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος, τονίζοντας πως οι δύο κυριότερες εξελίξεις για την ΠΝΑι, “ήταν η αλλαγή του χρηματοδοτικού στάτους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και το άνοιγμα χρηματοδοτικής γραμμής με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με σκοπό την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, για την πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, το Ν. Αιγαίου”.

“Η πρώτη εξέλιξη αφορά στην αλλαγή της κατηγορίας κατάταξης της Περιφέρειας μας στην Ευρώπη, με την μετάπτωση από την κατηγορία του Στόχου 2 των λεγομένων More Developed Regions στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών (Transitional Regions)” πρόσθεσε συγκεκριμένα, εξηγώντας πως, “Αυτό έγινε πραγματικότητα και ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα”, κάτι που όπως συμπλήρωσε θα σημάνει “αύξηση των πόρων που θα έχει στην διάθεση της η Περιφέρεια” προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των νησιών της.

Επιπλέον, τόνισε πως, σχετικά με τη δεύτερη εξέλιξη, “αυτή ήρθε μετά από δύο χρόνια προσπάθειας στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, έδρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αντίστοιχα”, γεγονός που όπως υποστήριξε αποτελεί έναν αγώνα συνεργασίας “κρίσιμο”, ο οποίος μάλιστα “μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστικό για το μέλλον των νησιών μας”. Υπενθύμισε δε, πως, η Περιφέρεια έχει καταθέσει πρόταση “στο πλαίσιο της πρόσκλησης του προγράμματος E.L.EN.A.”, η οποία και “αξιολογήθηκε θετικά τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή” που όπως πρόσθεσε, “εγκρίθηκε το ποσό των 780 χιλ. ευρώ ως επιχορήγηση της ΠΝΑι”.

Αμέσως μετά την αναλυτική ομιλία του ο ίδιος έκανε λόγο για “αισιοδοξία η οποία οφείλεται αποκλειστικά στα αποτελέσματα της πολύ σκληρής και καλής δουλειάς πολλών ανθρώπων, στελεχών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Νοτίου Αιγαίου και του πολιτικού προσωπικού της”, τους οποίους κι ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους.

Γ. Μαχαιρίδης: “Μία χαμένη πενταετία για το Ν. Αιγαίο. Χαμηλές απορροφήσεις”

Έντονη κριτική άσκησε ο Γιάννης Μαχαιρίδης στον Περιφερειάρχη, στηλιτεύοντας πρωτίστως τη μη δυνατότητα τοποθετήσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης στην συνεδρίαση του απολογισμού, εξαιτίας του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου που υπήρξε ως και την αναχώρηση του πλοίου (23.15) από τη Σύρο. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, ωστόσο η σχεδόν τρίωρη ομιλία του κ. Χατζημάρκου δεν ευνόησε τον χρόνο για την αντιπολίτευση. “Ούτε ο Τσάρος δεν μιλούσε πάνω από τριάντα, σαράντα λεπτά” σχολίασε καυστικά ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως ο κ. Χατζημάρκος στον απολογισμό, ανέπτυξε “έναν ύμνο στον εαυτό του”.

Μένοντας στην ουσία της κριτικής, ο κ. Μαχαιρίδης υπογράμμισε πως η σημερινή θητεία είναι “μία χαμένη πενταετία για το Νότιο Αιγαίο”, μιλώντας με αριθμούς για τα έργα και τις απορροφήσεις πόρων από την Περιφερειακή Αρχή.

“Γιατί είναι χαμένη; Παινεύεται ο κ. Χατζημάρκος ότι η ΠΝΑι λέει είναι πρώτη σε απορροφήσεις ή δεύτερη σε απορροφήσεις στη χώρα. Μπράβο στους Δημάρχους λέω εγώ” δήλωσε ο Γιάννης Μαχαιρίδης, υποστηρίζοντας πρωτίστως πως πολλά έργα, έχουν κύριο “θεμέλιο” τους Δήμους, την προσπάθεια των οποίων - σύμφωνα με όσα ανέφερε - “καπηλεύεται ο κ. Χατζημάρκος”.

Επιπλέον, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως, σε ό,τι αφορά στα ενταγμένα έργα στο σημερινό ΕΣΠΑ με δικαιούχο και φορέα υλοποίησης την ΠΝΑι, αυτά φθάνουν στα 22 με προϋπολογισμό 24 εκ. ευρώ, ωστόσο όπως εξήγησε, “η απορρόφηση μέχρι σήμερα είναι 1.1 εκ. ευρώ, δηλαδή 4,5%”.

Ο ίδιος προχώρησε και σε σύγκριση με τη δική του θητεία, λέγοντας παρακάτω πως, “Την περίοδο τη δική μας αντίστοιχα έργα με προϋπολογισμό 24 εκ. ευρώ, είχαν απορρόφηση 92, 5%”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, “Ο κ. Χατζημάρκος συγχέει δύο πράγματα. Άλλο να είσαι φορέας υλοποίησης έργων που σημαίνει ότι μελετάς, προγραμματίζεις και υλοποιείς και άλλο να παίρνεις τα έργα που κάνουν οι Δήμοι και να τα οικειοποιείσαι”.

Ως εκ τούτου, δήλωσε, “Να μας δώσει στη δημοσιότητα πόσα έργα έχει εντάξει η Περιφέρεια σαν φορέας υλοποίησης και σαν δικαιούχος φορέας”.

Ο κ. Μαχαιρίδης επέκτεινε την κριτική του λέγοντας ακόμη πως τα 3 έργα προϋπολογισμού 19 εκ. ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ “έχουν μηδενική απορρόφηση”, στηλιτεύοντας αμέσως μετά την τακτική της Περιφερειακής Αρχής να συνάπτει προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις, το σύνολο των οποίων φθάνει στις 500, όπως σχολίασε.

“Επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει χρηματοδότηση ο κ. Χατζημάρκος. Να πει κι ένα ευχαριστώ στον Χαρίτση για το μπούκωμα των χρημάτων που έκανε” πρόσθεσε στη συνέχεια, θέλοντας να αναδείξει τη μη δυνατότητα “απορρόφησης πόρων” από πλευράς Περιφερειακής Αρχής.

Ο Γιάννης Μαχαιρίδης προτού κλείσει τις δηλώσεις του, σημείωσε πως, “Σημασία έχει να αφήσεις αποτυπώματα σε κάθε νησί. Ας μας πει στη Σύρο τί αφήνει;”, κάνοντας λόγο τέλος για “πλήρη αποτυχία στις απορροφήσεις”.

Διαφωνίες αυτοδιοικητικών

Σκληρή κριτική ανέπτυξε μέσω των δηλώσεών του και ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος υποστήριξε πως, ο Γιώργος Χατζημάρκος επιδίδεται σε έναν “αυτοέπαινο” και αναφέρει “ακόμη και το τελευταίο πανηγυράκι στο οποίο συμμετείχε η Περιφέρεια” προκειμένου να επιδείξει έργο.

Υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “με λεφτά του ελληνικού λαού” προωθεί “την περιβόητη γαστρονομία”, αλλά και τονίζοντας επιπλέον πως με αυτά, η Περιφερειακή Αρχή ασχολείται στον τουρισμό “με πολυδάπανα ταξίδια που δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα στην ΠΝΑι”, ο κ. Κόκκινος δήλωσε πως σήμερα, ο Περιφερειάρχης “δεν πείθει κανένα πολίτη”.

“Όταν δεν υπάρχει έργο, όσες εκθέσεις ιδεών και να αναλύσεις, όσες υποσχέσεις και αν δώσεις, ακόμη και να εγκαινιάσεις έργα που άλλοι έκαναν πριν από πέντε χρόνια και αναφέρομαι σε έργα του 2014, που τώρα ανακάλυψε και εγκαινίασε μετά από πέντε χρόνια και δεν είχε καμία συμμετοχή, όλα αυτά σαν γεγονότα μας θλίβουν” υπογράμμισε ο ίδιος, χρεώνοντας “σκοπιμότητα” στον Γιώργο Χατζημάρκο για τους χρόνους που διέθεσε στην αντιπολίτευση. “Από τη διαδικασία απουσιάζει και η κοινωνία, απουσιάζουν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, απουσιάζουν οι Δήμαρχοι που δίνουν καθημερινή μάχη για να πετύχουν την ανάπτυξη” σχολίασε στον επίλογό του, λέγοντας τέλος πως, η τρέχουσα θητεία είναι “μία χαμένη πενταετία για τον κ. Χατζημάρκο και για το παρεάκι έμμισθων συμβούλων του”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αμέσως μετά την ομιλία του Περιφερειάρχη τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος, Άγγελος Ανανίας ο οποίος εστίασε σε υποθέσεις της Ρόδου, καυτηριάζοντας τη στάση του Γιώργου Χατζημάρκου και στηλιτεύοντας το έργο του, το οποίο όπως υποστήριξε ανέλυσε “σε μία τρίωρη άχρωμη ομιλία, που δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν”.