Συνέντευξη Τύπου του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κι επικεφαλής του συνδυασμού “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”, Μανώλη Γλυνού στη Σύρο

“Επαναφέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής τον άνθρωπο”

Παρουσίαση των πέντε υποψηφίων της Σύρου, οι οποίοι συμπορεύονται μαζί του στη μάχη των επερχόμενων εκλογών

Επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου σήμανε από τη Σύρο, την έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Μανώλης Γλυνός, παρουσιάζοντας και τους πέντε υποψηφίους της “Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου” από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, οι οποίοι συμπορεύονται μαζί του.

Ο κ. Γλυνός πραγματοποιεί ήδη επαφές με φορείς, συλλόγους και σωματεία του νησιού, καθώς στη Σύρο θα παραμείνει ως την Κυριακή, οπότε και θα αναχωρήσει για την ανάπτυξη της περιοδείας του στα νησιά του νομού Κυκλάδων, η οποία και θα διαρκέσει 24 μέρες.

“Θα επισκεφθούμε και το μικρότερο νησί των Κυκλάδων” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Γλυνός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, σε ξενοδοχείο της Ερμούπολης, πλαισιωμένος από τους Τζώρτζη Μακρυωνίτη, Νίκο Αλμανόπουλο, Δημήτρη Γρυπάρη, Μαρία Μαυρίκου και Χρηστιάννα Πάπιτση.

Ενιαία περιφερειακή συνείδηση. Πρώτα η εξυπηρέτηση του πολίτη

“Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι για ακόμη μία φορά στην έδρα των Κυκλάδων, στην έδρα της Περιφέρειας, τη Σύρο” δήλωσε πρωτίστως ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κι επικεφαλής του συνδυασμού “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”, σημειώνοντας πως, καθώς έχει υπηρετήσει επί πολλά έτη τον χώρο της Αυτοδιοίκησης και επειδή όπως ανέφερε “είμαι θεσμικός”, θέλησε να σημάνει την “αυγή” της επίσημης προεκλογικής περιόδου από την έδρα της ΠΝΑι.

“Έχω υπηρετήσει χρόνια την Αυτοδιοίκηση κι επειδή είμαι θεσμικός θέλω να πω κάτι. Όταν ξεκινήσαμε να ανακοινώσουμε τη διακήρυξη του συνδυασμού μας, ήρθαμε στη Σύρο, από εδώ για να ανακοινώσω. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα” σχολίασε παρακάτω, προσθέτοντας ακόμη πως, “Πριν από δύο μέρες ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος επισήμως και θεωρώ ότι θεσμικά πρέπει να είμαι στην έδρα της Περιφέρειας, να παρουσιάσω τους υποψηφίους και να ξεκινήσουμε επίσημα την προεκλογική περίοδο”.

Ο κ. Γλυνός επαναλαμβάνοντας το κύριο μέλημα του συνδυασμού του, έκανε λόγο για οικοδόμηση “ενιαίας περιφερειακής συνείδησης”, αναφέροντας πως, η “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου είναι εδώ για να διεκδικήσει αυτονόητες νησιωτικές πολιτικές”.

Καθώς ο ίδιος σκιαγράφησε την υποβάθμιση της έδρας της ΠΝΑι, δηλαδή της Σύρου, κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τί θα πράξει ο ίδιος με φόντο τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στη Ρόδο “εν μία νυκτί”, κάτι που σήμανε ξεκάθαρα την υποβάθμιση του τόπου.

“Αυτό που μας ενδιαφέρει όλους είναι ο πολίτης να εξυπηρετείται. Θα τα δούμε αυτά την επόμενη μέρα ώστε να υπάρχει μία δικαιοσύνη” ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας μόνον πως, “Η Σύρος πρέπει να εισπράξει αυτά τα οποία δικαιούται αλλά με πρώτο και βασικό μέλημα την εξυπηρέτηση του πολίτη”.

Κατάθεση προτάσεων – λύσεων για προβλήματα της Σύρου

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Μανώλης Γλυνός εστίασε σε κύρια προβλήματα που αφορούν το νησί της Σύρου, γνωστοποιώντας τις προτάσεις – λύσεις του συνδυασμού του γι αυτά.

Ο ίδιος ξεκίνησε από την κακή κατάσταση που βρίσκεται το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, που υπενθύμισε πως είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, μιλώντας για μπαλώματα αποκατάστασης ως σήμερα, τα οποία δεν ευνοούν στην κατεύθυνση της ασφάλειας των πολιτών. Γνωστοποιώντας την πρόταση του συνδυασμού του, σημείωσε πως η Περιφέρεια πρέπει να συνδράμει στην ύπαρξη “ολοκληρωμένης συγκοινωνιακής μελέτης”, η οποία θα υποδείξει ένα έργο συνολικό που θα χρηματοδοτηθεί από την ΠΝΑι.

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τονίζοντας πως δυστυχώς, “δεν υπάρχει επαρκής ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σύρο κατά προτεραιότητα με Αθήνα, Ρόδο, Κρήτη και μάλιστα ειδικά το καλοκαίρι”. Καυτηριάζοντας το γεγονός πως ο απερχόμενος Περιφερειάρχης “δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τα θέματα της Σύρου και των νησιών” σε επίπεδο ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης, υπογράμμισε πως και για το θέμα των υδατοδρομίων, ο Περιφερειάρχης είναι εκτεθειμένος, αφού “καπέλωσε τα λιμενικά ταμεία που έχουν την τεχνογνωσία για την εκπόνηση των σχετικών μελετών”. Παρουσιάζοντας τη δική του πρόταση στο θέμα της διασύνδεσης έκανε λόγο για “άσκηση πίεσης προς το Υπ. Ναυτιλίας για αναβάθμιση της διασύνδεσης των νησιών, όλες τις εποχές”. Επιπλέον πρόσθεσε, πως πρέπει να διεκδικηθούν πρόσθετοι πόροι και για επιδότηση των δρομολογίων, ενώ ο ίδιος ανέφερε πως ζητά τη διαχείρισή τους απευθείας από την ΠΝΑι.

Εκτός των ανωτέρω, μίλησε και για τη μαρίνα των Λαζαρέττων. “Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπορεί να συνδράμει εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για τις μελέτες ή και τα έργα. Η λειτουργία της μαρίνας θα πράξει αθροιστικά στην προσέλκυση ιδιωτικών σκαφών στις Κυκλάδες και θα αυξήσει και τους ανάλογους τουρίστες στο νησί” ανέφερε, ενώ για τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, πρόσθεσε πως, “Η ΠΝΑι οφείλει να συμβάλλει επιτελικά στη συνεργασία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων για μεταφορά συνεργασίας και κοινών projects στον τομέα της θαλάσσιας κρουαζιέρας”.

Όσον αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Σύρου, αναφέρθηκε στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα (μπάσκετ) του ΑΚΔΕ, που όπως τόνισε “ενώ υπάρχει ώριμη μελέτη, η Περιφέρεια δεν χρηματοδοτεί”, ενώ και για το δημοτικό κολυμβητήριο σχολίασε ότι η Περιφερειακή Αρχή “τάζει ότι θα χρηματοδοτηθεί έργο”. Για τα θέματα του αθλητισμού συνολικά, τόνισε πως, “Δεσμευόμαστε για τη λειτουργία Επιτροπής Αθλητικών Σωματείων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που θα αξιολογεί αξιοκρατικά τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα αποτελέσματα των χρηματοδοτήσεων Αθλητικών εγκαταστάσεων, διοργανώσεων και δράσεων”.

Ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη παράταξη

Σχετικά με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου του, αφού παρουσίασε τα πέντε πρόσωπα που τον πλαισίωσαν, τόνισε τα εξής: “Στη Σύρο καταρτίσαμε ένα ψηφοδέλτιο όπου φιλοδοξεί να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα αυτοδιοικητικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων. Ένα ψηφοδέλτιο με νέα πρόσωπα, με όραμα και διάθεση προσφοράς, ανάλογη των σύγχρονων προκλήσεων, πλαισιωμένο όμως και με έμπειρα στελέχη στην άσκηση της τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Κατόπιν των ανωτέρω, δήλωσε πως, η παράταξή του είναι “μία Ανεξάρτητη, Ακηδεμόνευτη και Ακομμάτιστη Αυτοδιοικητική παράταξη όπου άνθρωποι από διαφορετικά νησιά και κόμματα αποδέχτηκαν να ενταχθούν. Πετύχαμε δηλαδή διακομματική ενότητα και συνεννόηση που έχει λείψει από την πατρίδα μας εδώ και πολλά χρόνια.  Βασιζόμαστε στην συνέργεια, στην σύμπνοια, στην συνεννόηση και στον αλληλοσεβασμό τόσο μεταξύ των υποψηφίων όσο και στο επιτελείο και τις ομάδες εργασίας”.

Συνεργαζόμαστε και δεν καπελώνουμε τους Δήμους

Ο Μανώλης Γλυνός έδωσε το στίγμα του και για τη συνεργασία των δύο Βαθμών της Αυτοδιοίκησης, με φόντο την παρατήρηση πως, την τρέχουσα θητεία διαπιστώθηκε κενό σε επίπεδο συνεργασίας αλλά και κακές σχέσεις. “Η Περιφέρεια ανταγωνίζεται αντί να συνεργάζεται στην ωρίμανση και τη χρηματοδότηση των έργων” υποστήριξε για τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ενώ τόνισε πως, “Σαν “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή προκύψει και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, σεβόμενοι τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, θα είμαστε συνεργάτες και όχι ανταγωνιστές”. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε κατηγορηματικά, “Δεν έχει κανένα δικαίωμα η Περιφέρεια να θέτει δικές της προτεραιότητες χωρίς να σέβεται τον δημοκρατικό προγραμματισμό των τοπικών κοινωνιών”.