Μέσω υλοποίησης διαβαθμιδικών και προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για αθλητικούς χώρους και σχολεία

Δρομολόγηση έργων ύψους 1 εκ. ευρώ στη Σύρο

Να καρπωθεί προσωπικά έργο επιχείρησε προκλητικά ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης ώστε να μην σφραγιστεί με απουσία πρωτοβουλιών για την έδρα της ΠΝΑι, η θητεία του

Χρηματοδότηση ύψους 1 εκ. ευρώ, η οποία προωθείται για δρομολόγηση έργων στη Σύρο, έγινε αποδεκτή από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, με το δημοτικό συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, να εγκρίνει ομόφωνα τα σχέδια των προγραμματικών και διαβαθμιδικών συμβάσεων που θα υπογράψει με την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οποία κατόπιν αιτημάτων δίνει πόρους για κάλυψη αναγκών σε αθλητικές υποδομές και σχολικά κτίρια.

Οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις όπως ακριβώς αναλύθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος θα “απαντήσουν” σε ανοικτές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, η πλευρά της οποίας αναμένει άρτια και λειτουργικά έργα και όχι υποσχέσεις εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, κάτι που συστηματικά οι εκπρόσωποί της, δείχνουν να ξεχνούν.

Ειδικότερα, στη χθεσινή συζήτηση παρέστη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο οποίος παρεκκλίνοντας της ουσίας των τεσσάρων θεμάτων που κλήθηκε να εισηγηθεί, τοποθετήθηκε αναλυτικά, επιχειρώντας – ως φάνηκε από τη στάση του - απολογιστικά να αποσπάσει όφελος σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να μη “σφραγίσει” τη θητεία του με την απουσία πρωτοβουλιών για την ίδια την έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Μιλώντας για χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού, καθώς και για άλλα έργα που δρομολογήθηκαν στη Σύρο (ενδεικτικά έργα ύδρευσης – αποχέτευσης και συστήματα ασφαλείας του λιμένα Ερμούπολης), επιχείρησε να αποπροσανατολίσει την κουβέντα από το γεγονός πως ο ίδιος ουσιαστικά, όσον αφορά τις καταρρέουσες αθλητικές υποδομές της Σύρου, επί τέσσερα σχεδόν έτη, δεν προώθησε τίποτα περισσότερο από τη συγχρηματοδότηση των μελετών για την Κλειστή Α΄ και την Κλειστή Β΄ Αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου της Ερμούπολης.

Άξιο σχολιασμού δε, αποτελεί το γεγονός πως από μόνος του θέλησε να χαρακτηρίσει φημολογία την ανυπαρξία σχέσεων μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας κατά την τρέχουσα θητεία, αισθανόμενος προφανώς την ανάγκη να δικαιολογήσει την προαναφερθείσα στάση του για τα σοβαρά προβλήματα των αθλητικών χώρων του τόπου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Σύρος πήρε όσα δεν έχει λάβει τα προηγούμενα χρόνια από καμία Νομαρχιακή ή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως, στη χθεσινή συζήτηση έγινε ουσιαστικά αποδεκτή η χρηματοδότηση ποσών για την αναβάθμιση των δημοτικών γηπέδων Βάρης και Πάγου, όπως και για τη συντήρηση και τη βελτίωση του Κολυμβητηρίου, ενώ κατέστη σαφές πως η Περιφέρεια προωθεί μεγάλο ποσό για βασικές συντηρήσεις στις σχολικές μονάδες της Σύρου.

Για τα παραπάνω θέματα, αν και παρέστη στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου και ο περιφερειακός σύμβουλος, Μάκης Δαδάος, ωστόσο, ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε, αφού για το σύνολο των τεσσάρων θεμάτων, θέλησε να μονοπωλήσει τη συζήτηση ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης.

Γνωστοποιείται πως δημαρχεύων Αντιδήμαρχος ήταν ο Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος εξήγησε πως λόγω ασθενείας ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός δεν παρέστη στη συνεδρίαση.

Τέσσερα νέα έργα για τη Σύρο

Αιτιολογώντας την κατεπείγουσα συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα, ο πρόεδρος του ΔΣ επεσήμανε πως στενεύουν οι προθεσμίες πριν την εκπνοή του διαστήματος ως τις εκλογές και καθώς η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου δεν θα συνεδριάσει παρά μόνο μία ακόμη φορά, υπογραμμίστηκε ότι έπρεπε εκτάκτως και στην ατζέντα των εκτός ημερησίας θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου, να ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις επί των σχεδίων των τριών διαβαθμιδικών και της μίας προγραμματικής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό του 1 εκ. ευρώ που δίνει η Περιφέρεια σήμερα κατόπιν αιτημάτων του ΝΟΣ, Συλλόγων και Τοπικών Κοινοτήτων που κατατέθηκαν προ λίγων μηνών, αφορά σε τέσσερα έργα και παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν για την κάλυψη αναγκών που διατηρεί η αθλητική κοινότητα, οι νέοι και οι μαθητές του τόπου.

Ειδικότερα, αναφορικά με το έργο “Συντήρηση κι Επισκευή Αθλητικών Εγκαταστάσεων στον Πάγο Σύρου” σημειώνεται πως η σύμβαση προβλέπει δαπάνη 250 χιλ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες: α. Αποκατάσταση υφιστάμενης χωμάτινης επιφάνειας αγωνιστικού χώρου, β. Επίστρωση γηπέδου με συνθετικό χλοοτάπητα νέας γενιάς – γραμμογράφηση και γ. Συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, σχετικά με το έργο “Συντήρηση – Επισκευή Αθλητικών Εγκαταστάσεων στη Βάρη Σύρου” προϋπολογίζεται το ποσό των 200 χιλ. ευρώ ώστε να υλοποιηθούν τα ακόλουθα: α. Αποκατάσταση υφιστάμενης χωμάτινης επιφάνειας αγωνιστικού χώρου, β. Κατασκευή γραμμών γηπέδου, γ. Αποκατάσταση εξοπλισμού γηπέδου, δ. Συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων, ε. Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης γηπέδου μπάσκετ και στ. Ανακατασκευή γηπέδου μπάσκετ.

Ακόμη, όσον αφορά στο έργο “Εργασίες Επισκευής και Συντήρησης Εγκαταστάσεων Δημοτικού Κολυμβητηρίου Ν. Σύρου”, το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 215 χιλ. ευρώ για εργασίες στα παρακάτω: α. Κολυμβητικές δεξαμενές και συνοδές εγκαταστάσεις, β. Αποδυτήρια κοινού, ομάδων και προσωπικού, γ. Κερκίδες και δ. Κοινόχρηστοι χώρου.

Τέλος, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου φέρνει χρηματοδότηση ύψους 300 χιλ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για το έργο “Επισκευές – Συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”. Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε παιδικούς σταθμούς και σε σχολικά κτίρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η αρχική ιεράρχηση αφορούσε γήπεδα εντός του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας”

Κατόπιν των ανωτέρω, ο δημοτικός σύμβουλος, Πέτρος Μώτος θέλησε να πληροφορηθεί γιατί δεν προωθήθηκε αναλόγως το αίτημα για το μικρό γήπεδο της Αναστάσεως, με τον ίδιο να δίνει αφορμή στον Αλέξη Αθανασίου, να επισημαίνει πως, τον χρόνο που κατατέθηκε το σχετικό αίτημα από τον αρμόδιο Πολιτιστικό Σύλλογο, η Δημοτική Αρχή ενήργησε βάσει των ιεραρχημένων αναγκών για τη Σύρο.

Αυτό όπως εξήγησε, σήμαινε την άσκηση πίεσης προς την Περιφέρεια ώστε να εξετασθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης των κεντρικών αθλητικών υποδομών του νησιού, δηλαδή των γηπέδων του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης, που συγκεντρώνουν πλήθος των αθλητών και όχι μόνον από τη Σύρο.

“Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι μεμπτό για το ότι γίνονται τώρα στη Βάρη ή στον Πάγο τα δύο αυτά έργα και οι δύο παρεμβάσεις. Εκείνη την εποχή όμως που έγινε το αίτημα του Συλλόγου Αναστάσεως πράγματι η ιεράρχηση των προβλημάτων ήταν εντός Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας” κι εκεί είχαμε εστιάσει την προσοχή μας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Αθανασίου, δίνοντας σαφή απάντηση κι εκφράζοντας παρακάτω την ικανοποίησή του για τη δυνατότητα δρομολόγησης νέων έργων και στην περιφέρεια του νησιού.

Γ. Πρίντεζης: Αποτελεσματικές προσπάθειες και από τον Δήμο

Απέναντι σε κριτική που δέχθηκε η Δημοτική Αρχή αναφορικά με τις δικές της κινήσεις για τους αθλητικούς χώρους της Σύρου την τρέχουσα θητεία, έδωσε απαντήσεις ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού, Γουλιέλμος Πρίντεζης.

“Θα έλεγα ότι ο Δήμος δεν ήταν ανύπαρκτος” υποστήριξε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος προσπάθησε αποτελεσματικά για τη δρομολόγηση υλοποίησης τριών βασικών έργων στο νησί.

“Να θυμίσω το γήπεδο ποδοσφαίρου Ερμούπολης το οποίο εδώ και δεκαπέντε χρόνια ήταν σε άθλια κατάσταση, κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και ο κ. Ρένος Φρέρης (πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων)” σχολίασε πρωτίστως ο κ. Πρίντεζης, ενώ αμέσως μετά έκανε λόγο για το στάδιο Πευκακίων. “Επίσης, να θυμίσω τα “Πευκάκια”, κατάσταση τραγική και εκεί. Μπορείτε να ενημερωθείτε και από τους περίοικους που είχαν το μεγάλο πρόβλημα” ανέφερε καυστικά, φωτογραφίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης με σκοπό τη συμβασιοποίηση του έργου σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα.

Εκτός των ανωτέρω, έκανε μνεία και για την Κλειστή Αίθουσα Α΄ (μπάσκετ), η οποία όπως σημείωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του, “δεν είχε ούτε οικοδομική άδεια”, ενώ σήμερα, όπως πρόσθεσε, “ήρθε ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ μετά από τρία χρόνια να μας χρηματοδοτήσει”.

Θέλοντας να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια σχετικά με τα χρήματα που ρίχνει σήμερα για περιφερειακά γήπεδα, ανέφερε για την πλευρά της, πως, “Κάνει ένα μπαράζ αθλητικών έργων στη Σύρο” δηλώνοντας τέλος πως, “Με μεγάλη μας χαρά, γιατί μόνος κερδισμένος θα είναι το νησί και οι δημότες”.

Ο κ. Πρίντεζης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας πως, “ο Δήμος ήταν “παρών” στα αθλητικά έργα και είχε παρουσία και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού”.

Φρ. Βακόνδιος: Αγώνας για χρηματοδοτήσεις έργων και υλοποίηση

Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος εξήγησε πρωτίστως πως, “αυτά τα πέντε χρόνια, ήταν χρόνια με πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες”. Σύμφωνα με όσα περιέγραψε “Οι ανάγκες σε αθλητικούς χώρους και στους σχολικούς χώρους ήταν πάρα μα πάρα πολύ μεγάλες”, υπενθυμίζοντας την αναφορά του για ανάγκες που συνοψίζονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Υπερασπιζόμενος το έργο της Δημοτικής Αρχής και δίνοντας απαντήσεις για το αν υπήρξε “στρατηγικός σχεδιασμός”, τοποθετήθηκε καταφατικά, σημειώνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια, απαιτήθηκε δαπάνη χρόνου και κόπου για την αναζήτηση λύσεων απέναντι στις ανοικτές ανάγκες.

“Ήδη αυτό το διάστημα έχει γίνει το γήπεδο του ποδοσφαίρου και έχουμε το γήπεδο του μπάσκετ για χρηματοδότηση. Από τις 15 Απρίλη είναι ο διαγωνισμός για το γήπεδο των Πευκακίων και από τον Οκτώβριο έχουμε στείλει και για το γήπεδο του βόλεϊ πρόταση χρηματοδότησης για 300 χιλ. ευρώ” υπενθύμισε αναφορικά με τις ενέργειες του Δήμου, κλείνοντας την τοποθέτησή του κι εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την ικανοποίησή του για τις σημερινές εξελίξεις που αφορούν συνολικά τα σχολεία και τις αθλητικές υποδομές της Σύρου.

Παρατηρήσεις για κακές σχέσεις και ερωτηματικά για τη λειτουργία των νέων γηπέδων

Στην ίδια συνεδρίαση, εκ μέρους του κ. Κεράνη υπήρξε σχόλιο αναφορικά με τις σχέσεις των δύο βαθμών, Δήμου και Περιφέρειας κατά την τρέχουσα θητεία, με τον ίδιο να επισημαίνει πως το ουσιαστικό ζήτημα είναι να μη λειτουργεί αυτή η κακή σχέση σε βάρος του τόπου και των δημοτών.

“Θεωρώ κι εδώ θα διαφωνήσω λίγο με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, ότι ο θεσμικός ρόλος και ο προσωπικός ρόλος του καθενός όντως είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά θα πω ότι πιθανά λόγω της προσωπικής διαφοράς χωρίς να ξέρω ποιος φταίει και ποιος όχι, θεωρώ ότι αυτή η Δημοτική Αρχή δεν “εκμεταλλεύθηκε” όσο θα έπρεπε την Περιφέρεια” παρατήρησε ο ίδιος, ενώ προς επιβεβαίωση των λεγομένων του, συμπλήρωσε τα εξής: “Έχουμε τις καλές σχέσεις της πρώτης χρονιάς με δύο μελέτες στην Α΄ και Β΄ Αίθουσα, με τη συγχρηματοδότηση στις δύο αίθουσες, έχουμε μία “παγωμένη” τριετία, δε ζητήσαμε κανένα έργο και τώρα με ανύπαρκτο τον Δήμο έχουμε αιτήσεις από άλλους φορείς, τον ΝΟΣ, την ομάδα του Πάγου, τον Πολιτιστικό των Καμινίων και την Τοπική Κοινότητα της Βάρης και ζητούν έργα από την Περιφέρεια”.

Ο Γιάννης Κεράνης έκανε ξεκάθαρα λόγο για “κενό” στη συνεργασία που θα έπρεπε να έχουν οι δύο θεσμοί, ευελπιστώντας αυτό το πρόβλημα στην επόμενη θητεία να μην υπάρχει.

Αμέσως μετά τα παραπάνω, τόνισε πως, η πλευρά του Δήμου και ο Δήμαρχος “θα πρέπει να δεσμευθεί για την άμεση υλοποίηση, για τη διαχείριση, για τον κανονισμό λειτουργίας”. Όπως επανέλαβε σε ανάλογο τόνο και με τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, “Πρέπει να ξεκαθαρίσουν μερικά πράγματα για το ποιος θα τα δουλεύει, πότε θα τα δουλεύει και να δεσμευθεί επίσης στη συνεργασία που θα έχει εφόσον εκλεγεί στην επόμενη τετραετία, με την όποια Περιφερειακή Αρχή”.