Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Εγκαίνια 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου

  • Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2019 - 10:30

Τα εγκαίνια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, τελέστηκαν το πρωί της Πέμπτης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, των μαθητών του σχολείου και κατοίκων του νησιού.

Τα εγκαίνια των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων του σχολείου, τέλεσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, παρόντος και του Επάρχου Νάξου, Γιάννη Μαργαρίτη.

Με το νέο κτίριο που κατασκευάστηκε χάρη στη χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, αντικαθιστώντας το παλιό ακατάλληλο κτίριο και τις προκατασκευασμένες αίθουσες, το σχολείο λειτουργεί πλέον σε σύγχρονες συνθήκες παρέχοντας ποιοτική εκπαίδευση.

Το 2° Δημοτικό Σχολείο Νάξου που συστεγάζεται με το 1° Νηπιαγωγείο, και το 4° Δημοτικό, μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε εν μέρει σε προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας στο προαύλιο χώρο του σχολείου. Αυτός ήταν ένας επιτακτικός λόγος για τη δημιουργία νέων υποδομών, που να εξασφαλίζουν τη λειτουργία του με σύγχρονες συνθήκες.

Εγκαινιάζοντας το νέο σχολείο, ο κ. Χατζημάρκος, αναφερόμενος συνολικά στον τρόπο με τον οποίο η Περιφερειακή Αρχή προσεγγίζει τα ζητήματα της εκπαίδευσης, όσον αφορά τις υποδομές και τον εξοπλισμό τους, δήλωσε:

“Κάθε νέο σχολείο, αποτελεί πηγή αισιοδοξία και ταυτοχρόνως, αίσθημα εκπλήρωσης της υποχρέωσης μας απέναντι στη νεολαία μας. Αισθάνομαι υπερήφανος να βλέπω πως αξιοποιούμε τους περιορισμένους πόρους, που είχε στη διάθεση της η Περιφέρεια μας αυτήν την Προγραμματική Περίοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να καλύψει τις πάρα πολλές ανάγκες που έχει ακόμα σε υποδομές.

Με συνεργασίες και αγάπη κτίζουμε τα προγράμματα μας που στηρίζουν την κοινωνία μας, όπως τα πρωτοποριακά πανελλαδικά προγράμματα συντηρήσεων σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας μας. Συνεχίζουμε, μόνο μπροστά”

 

Η προετοιμασία του φακέλου του έργου έγινε από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που υπέβαλε την σχετική πρόταση για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Το έργο εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη, τον Ιούνιο του 2016 με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ.

Η υλοποίηση του έργου άρχισε στις 10/11/2017 και ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο του έτους, στις 20/10/2018.

Αρχικός στόχος ήταν η ανακατασκευή τριών αιθουσών με προϋπολογισμό 400χιλ., ωστόσο η μελέτη στατικής και αντισεισμικής επάρκειας απέδειξε ότι υπήρχαν κατασκευαστικές αστοχίες σε μεγαλύτερο τμήμα του σχολείου. Γι’ αυτόν τον λόγο, κρίθηκε σκόπιμο να κατεδαφιστούν τόσο οι τρεις αίθουσες όσο και ακόμα ένα τμήμα του σχολικού συγκροτήματος και υπήρξε δέσμευση από την πλευρά της Περιφέρειας για την διάθεση του απαιτούμενου ποσού των 1,8 εκ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Έτσι, δημιουργήθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής νέου τμήματος στη θέση του κατεδαφισθέντος για την κάλυψη των αναγκών του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Η προσθήκη αυτή έγινε σε δύο στάθμες. Στην πρώτη στάθμη περιλαμβάνονται βιβλιοθήκη, αρχείο και αποθήκες, ενώ στη δεύτερη πέντε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο πληροφορικής, γραφείο διευθυντή, γραφείο διδασκόντων, γραφείο γραμματείας και βοηθητικοί χώροι. Οι νέοι αυτοί χώροι έχουν συνολική επιφάνεια 921 τ.μ.

Έγιναν όμως και σημαντικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο που επιτρέπουν την άθληση και τις εξωτερικές δραστηριότητες των μαθητών: γήπεδα βόλεϊ και μπάσκετ, μικρές κερκίδες, πέργκολα σκίασης, πρασιές και χώρος εισόδου. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για την εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμεΑ.

Το αναμορφωμένο σχολικό συγκρότημα, που ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο, μπορεί να φιλοξενεί σε σύγχρονες πια συνθήκες 250 μαθητές, αναβαθμίζοντας την ποιότητα εκπαίδευσης του νησιού.

Παράλληλα με άλλο έργο που η Περιφέρεια Υλοποιεί αυτή την περίοδο, εξοπλίζει με σύγχρονο εξοπλισμό πληροφορικής και επικοινωνιών όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νοτίου Αιγαίου. Ειδικά για το σχολείο αυτό προβλέπονται 7 Η/Υ, 1 βιντεοπροβολέας, 1 διαδικτυακή κάμερα, 1 πολυμηχάνημα και 1 σετ ρομποτικής.

Σημειώνεται ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείου Νάξου είναι ένα από τα είκοσι ένα, έργα εκπαίδευσης που η Περιφέρεια έχει εντάξει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ. Ευρώ.