Στην Πάτμο η δράση “Aegean mamas know best” & “Aegean Gardeners”

  • Σάββατο, 13 Απριλίου, 2019 - 15:30

Η δράση «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» & “Aegean Gardeners”,  που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Taste the Seasons»  της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης - Νότιο Αιγαίο 2019  , πραγματοποιήθηκε στις 11Απριλίου 2019  με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή  στο νησί της Πάτμου ,  όπως άλλωστε σε όλα τα νησιά όπου μέχρι σήμερα η δράση αυτή έχει οργανωθεί.

 

Το πρόγραμμα επιμελείται ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Γαστρονομίας, Φιλήμονας Ζαννετίδης με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Νίκο Χριστοφόρου και την Πρέσβειρα του τίτλου Νότιο Αιγαίο – γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019,  σεφ  Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.  

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο «Πάτμιον» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου , με την παρουσία μαθητών, μαμάδων και γιαγιάδων, σε μια όμορφη και ζεστή εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή της νέας γενιάς στην παρουσίαση της τοπικής γαστρονομίας ,  όπου αναδείχθηκε η πλούσια γαστρονομική κληρονομιά του νησιού με βυζαντινές παραδόσεις και έθιμα ξεχωριστά.

Το «Πάτμιον» με θέα τη θάλασσα και το ιερό Μοναστήρι, πλημμύρισε από γιαγιάδες, μαμάδες και παιδιά που παρουσίασαν γεύσεις, έθιμα, τοπικά φαγητά, γλυκίσματα, ροφήματα με τη σοφία και την οικονομία που κληροδότησε η παράδοση στην τοπική κοινωνία.

Ο γαστρονομικός πλούτος της Πάτμου είναι ανεξάντλητος, περιλαμβάνοντας μία μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων, συνταγών και εδεσμάτων.

Μεγάλη ήταν η συμβολή της κ. Μαρουσώς Μαυρόγαλου η οποία έδωσε την πιο ζεστή φιλοξενία , μαγείρεψε και μίλησε για τα ήθη και έθιμα του νησιού της .

 Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο υποψήφιος σύμβουλος κ. Γιάννης Σκεμπές o οποίος μίλησε το όφελος της συγκεκριμένης δράσης στο νησιώτικο σπίτι, για τους στόχους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά για τα ποιοτικά προϊόντα που ξεχωρίζουν.

Παρών ήταν και ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στόϊκος ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση.

Ο ζαχαροπλάστης  Χριστόδουλος Κούμανης,  από τη  Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, παρουσίασε τις λαμπριάτικες πατινιές πίτες , ο οποίος ανέλαβε και το εργαστήρι των παιδιών. Έπλασαν ζυμαράκια σε πολύ κομψά σχέδια και έψησαν στο φούρνο του πεντανόστιμα κουλουράκια.

 Η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ανέδειξε τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν.

Με επιβλητικές τοπικές φορεσιές, το χορευτικό συγκρότημα «Αλώνι» χόρεψε χορούς που συνδέονται με τη βυζαντινή ιστορία του νησιού.

Συνοδεύτηκε από τη ζωντανή μουσική των : Μανώλη Τραυλού, Θεολόγου Θεοδοσίου, Λευτέρη και Γιώργου Καμίτση και τον μικρό Βασίλη Γραμματικό στο βιολί.

Την εκδήλωση στήριξε η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Πάτμου κα Νομική Στράτα Μαύρου και το Σωματείο Γυναικών Πάτμου η «Σπίθα» με την πρόεδρο κα Αγγελική Μπαχά Γονιδάκη και τα δραστήρια μέλη του.

Μαγείρεψαν: χταποδοκεφτέδες, ντολμαδάκια με κόκκινη κολοκύθα η κα Δήμητρα Βογιατζή, καπαμά με κατσικάκι κοκκινιστό, αυγά γιαχνί με τυρί Πάτμου, ρόφημα δασύολο (δασύ γάλα από αμύγδαλο με ψωμί), χυλό από σιτάρι - για τη νηστεία -σκορδαλιά βοριούς (με βολβούς), φάβα, φασόλα με κριθαράκι, φαβατοπιτάκια, ξυστό κυδώνι με πελτέ, καρύδα υποβρύχιο, ανθόνερο από άνθη λεμονιάς και νερατζιάς η κα Ελένη Τραυλού. Κεφτεδάκια, ταραμοσαλάτα η κα Χριστίνα Φέγγαρου.

Εξαιρετικά τυριά από τα Λέβιθα της οικογένειας Δημήτρη Καμπόσου. Ντολμαδάκια γιαλαντζί παρασκεύασε η κα Χρυσή Γαμπιεράκη και η κα Θεολογία Γιαμαίου, καλαμάρι γεμιστό η κα Ρούλα Κάβουρα και η κα Μαρία Σκεμπέ, ρυζόγαλο νηστίσιμο η κα Ευτυχία Τσαμπαλάκη, Ιμάμ η κα Νεκταρία Κάππου. Τυρόπιτα Πάτμου, παξιμάδια, σχινόπιτα έφερε το ζαχαροπλαστείο Φέγγαρος. Χταπόδι κρασάτο έφτιαξε η κα Κοκκώνη Καλλιόπη, Λαμπρόπιτες Πάτμου η κα Ανθούλα Κλεούδη, πεντανόστιμη κακκαβιά η κα Παππά Καλλιόπη, δίπλες και σχινόπιτα η κα Ελένη Γιάνναρου, ξεροτήγανα η κα Γιαμαίου Γεωργία, Αρτόψωμο με σιτάρι αλεσμένο στο μύλο και σχινόψωμο νηστίσιμο ο φούρνος Κούμανη Σταύρου και ο παραγωγός Στούκας Γιώργος,  παλαμίδα μαρινάτη η κα Αναστασία Βιολέντη, απιδάκια (γλυκά) και Μαζουνάκι η κα Αγγελική Μπαχά Γονιδάκη, μέλος της «Σπίθας» έκανε πουγγιά παραδοσιακά τηγανιτά, χταπόδι με γλυκοπατάτα και νηστίσιμα γεμιστά η κα Μαρία Κάβουρα και στιφάδο κουνέλι η κα Σωτηρία Κούμανη.

Το επόμενο πρωι, οι «Κηπουροί του Αιγαίου», η δράση του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου, επισκέφθηκαν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στη Σκάλα, τη Χώρα, τον Κάμπο. Μίλησαν με τα παιδιά για τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα αρωματικά, τα βότανα, την προσφορά τους στην διατροφή και την υγεία και στη συνέχεια φύτευσαν στον κήπο του σχολείου.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.

Χορηγός διαμονής ξενοδοχείο «Γροίκος»

Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Ετικέτες: