Επίσημη παρουσίαση του νέου συνδυασμού για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Κόκκινο

“Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου”

“Όχι σε Περιφερειακή Αρχή που πρωταγωνιστεί στις σέφλι” δηλώνει κατηγορηματικά ο ίδιος

Απευθύνοντας το μήνυμα πως οι άνθρωποι της καθημερινής προσπάθειας, οι νησιώτες που κρατούν ζωντανά τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τον συνδυασμό “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου”, ο επικεφαλής του, Χαράλαμπος Κόκκινος προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, δηλώνοντας εκ νέου παρουσία στην πρώτη γραμμή των αυτοδιοικητικών πραγμάτων για τα δύο νησιωτικά συμπλέγματα.

Ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου βρέθηκε στην έδρα της ΠΝΑι, τη Σύρο, το πρωί της Παρασκευής, πραγματοποιώντας συνέντευξη Τύπου από το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, που αποτέλεσε μία απόφασή του με συμβολικό χαρακτήρα όπως ανέφερε, καλώντας όλους τους νησιώτες να “αγκαλιάσουν” το νέο περιφερειακό συνδυασμό, ο οποίος έχει σε προτεραιότητα τη ζωή του νησιώτη.

Ο κ. Κόκκινος γνωστοποίησε τις επαφές του στη Σύρο, σημειώνοντας πως οι υποψήφιοι που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό του θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, ενώ μίλησε και για τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με την πλευρά του Νεωρίου και τους εργαζομένους, τονίζοντας ξεκάθαρα τη στήριξή του σε μία υγιή κατεύθυνση λειτουργίας της βαριάς βιομηχανίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα της πολιτικής διαδρομής που θέλει να χαράξει για το Νότιο Αιγαίο και την ανάπτυξή του, η οποία – όπως ανέφερε – θα χαρακτηρίζεται από πράξεις και διεκδικήσεις για τις πραγματικές ανάγκες των νησιών και όχι από “πρωταθλητισμό στις σέλφι” όπως κάνει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή.

Προτάσεις για τα νησιά και διεκδικήσεις για τη νησιωτικότητα

“Είμαστε κοντά στον νησιώτη. Είμαστε κοντά σε αυτόν που βλέπει το εισόδημά του να εξαφανίζεται λόγω των μνημονιακών πολιτικών, λόγω της απουσίας νησιωτικών πολιτικών. Εννοείται λοιπόν ότι το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων ήταν ο τόπος που θέλαμε να έρθουμε για να τοποθετηθούμε. Εδώ χτυπά η καρδιά των εργαζομένων” δήλωσε αρχικά στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κόκκινος, ο οποίος εν συνεχεία παρουσίασε τους γενικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού του.

Ο ίδιος σημείωσε ξεκάθαρα πως στην επόμενη θητεία θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση που έχει πορευθεί ως σήμερα, λέγοντας πως στόχος είναι “να υπερασπιζόμαστε το δίκιο των νησιωτών”, “γραμμή” στην οποία κινήθηκε – όπως υποστήριξε – και κατά τη θητεία που υπήρξε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην ΠΝΑι, αλλά και σε αυτή τη θητεία που διανύει σήμερα στο Ν. Αιγαίο. Παρά “τους πολιτικούς διωγμούς” που σύμφωνα με όσα επεσήμανε αντίκρισε ο ίδιος και άλλοι νυν ανεξάρτητοι σύμβουλοι της Περιφέρειας από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής του Γιώργου Χατζημάρκου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, προσπάθησε να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του, έχοντας “πυξίδα”, τις ανάγκες του κάθε μικρού και μεγάλου νησιού. “Η Περιφερειακή Αρχή με τον κ. Χατζημάρκο απέδειξε ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί όχι μόνο με πολίτες της περιοχής μας, όχι μόνο με αυτοδιοικητικούς παράγοντες, με τους οποίους ήρθε σε σύγκρουση, αλλά όπως είδατε συγκρούστηκε και με τα ίδια της τα στελέχη” πρόσθεσε σε έντονο τόνο ο Χαράλαμπος Κόκκινος, λέγοντας πως, “Κάτω λοιπόν από δύσκολες συνθήκες, δώσαμε τη μάχη για τα Δωδεκάνησα και φυσικά και για τις Κυκλάδες”.

Από την πλευρά του, θέλησε να τονίσει πως στο πρόγραμμα του συνδυασμού του θα υπάρχουν σαφείς προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, τον αθλητικό και την κοινωνική μέριμνα στο Νότιο Αιγαίο, ενώ θα διεκδικηθούν ακόμη περισσότεροι πόροι για τα νησιά. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, ειδικότερα για τις συνδέσεις και το ακτοπλοϊκό, θα υπάρξουν συγκροτημένες προτάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να δρομολογηθούν λύσεις στις μετακινήσεις των πολιτών.

Ο κ. Κόκκινος υπήρξε κατηγορηματικός και ως προς τη στάση που οφείλει να έχει η Περιφερειακή Αρχή για ζητήματα νησιωτικότητας, υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα, πως ο δρόμος της διεκδίκησης είναι η μόνη λύση και για τον ΦΠΑ. Ασκώντας κριτική για τα “γραφεία στις Βρυξέλλες” της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, που όπως ανέφερε, δεν είχαν αποτέλεσμα ουσιαστικό για τους νησιώτες, σημείωσε πως, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών είναι σταθερή απαίτηση, ασχέτως με την όποια (σήμερα) εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου.

Αξίζει να αναφερθεί πως, ο ίδιος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για ουσιαστική ενίσχυση του πρωτογενή τομέα στα νησιά, με σοβαρές προτάσεις και όχι με κινήσεις “πυροτεχνήματα”, όπως η κοστοβόρα... Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης.

Για όλα τα παραπάνω, επεσήμανε την αναγκαιότητα σοβαρής λογοδοσίας προς τους νησιώτες, στην αντίθετη κατεύθυνση με τη “γραμμή” της σημερινής Περιφερειακής Αρχής που – όπως τόνισε – πραγματοποιεί απολογισμούς “παρωδίες”.

Συνεργασία με Δήμους και όχι καπέλωμα έργου

Θέμα στο οποίο στάθηκε ιδιαιτέρως ο Χαράλαμπος Κόκκινος υπήρξε η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους δύο Βαθμούς της Αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος άσκησε δριμεία κριτική για τη στάση της νυν Περιφερειακής Αρχής, κάνοντας λόγο για “καπέλωμα” έργου και αποτελέσματος των Δήμων από την πλευρά της, προκειμένου να δείξει ότι έχει παράξει έργο.

“Δεν είδαμε να υπάρχει ιδιαίτερη συνεργασία που θα έπρεπε να υπάρχει από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής σε όλα τα επίπεδα. Δεν είδαμε να υπάρχει η απαιτούμενη συνεργασία με τους ενεργούς πολίτες της περιοχής” παρατήρησε κατηγορηματικά ο κ. Κόκκινος, στηλιτεύοντας παρακάτω τις κινήσεις διαφήμισης της Περιφερειακής Αρχής των συμβάσεων που υπογράφει με τους Δήμους, οι οποίοι υλοποιούν τα έργα. Απέναντι στις μεγαλοστομίες και τις ανακοινώσεις της Περιφερειακής Αρχής για έργα όπως σχολίασε, ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει πως, “Η διανομή των χρημάτων είναι υποχρέωση του κάθε Περιφερειάρχη”.

“Να δουν οι Συριανοί και οι Κυκλαδίτες και όλο το Νότιο Αιγαίο αν η ζωή των νησιωτών βελτιώθηκε με αυτήν την Περιφερειακή Αρχή;”, συμπλήρωσε ο κ. Κόκκινος, εξηγώντας πως οι κάτοικοι του Ν. Αιγαίου θα πρέπει να προβληματιστούν και να αναζητήσουν μία παράταξη που δεν θα μένει στα λόγια, αλλά θα προωθεί με πράξεις, λύσεις για τα νησιά και την καθημερινότητα.

Ουσιαστική στήριξη για τη έδρα Σύρο

Ο ίδιος έκανε ξεχωριστή αναφορά και για το νησί της Σύρου, λέγοντας πρωτίστως πως, αν ο συνδυασμός του εκλεγεί επόμενη Περιφερειακή Αρχή, τότε η διοίκηση θα ασκείται από την έδρα και πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Κατόπιν των ανωτέρω, πρόσθεσε σε πρώτο επίπεδο πως, “Εδώ στη Σύρο έχει στόχο ο συνδυασμός μας να συμβάλει με δημιουργική πρόταση, με θετικό λόγο στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή”. Άλλωστε, όπως σχολίασε, “Είναι γεγονός ότι κάποια έργα που έπρεπε να προχωρήσουν έχουν μείνει στα χαρτιά. Και στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο είδαμε ότι κάποια έργα εντάχθηκαν στα λόγια, στις υποσχέσεις και σε ανακοινώσεις, τα οποία έπρεπε να είχαν προχωρήσει ήδη για να είναι και αξιόπιστη η Περιφερειακή Αρχή. Εννοείται αυτά τα έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει”.

Ανακοινώνοντας τέλος και τη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με το Νεώριο, δεν παρέλειψε να σχολιάσει για τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή πως, “Είδαμε ένα θολό τοπίο στην περίπτωση του Νεωρίου από πλευράς της”.

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου απαντώντας και σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις.