Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Η Γαστρονομία του Ν. Αιγαίου για 3η φορά στη Νέα Υόρκη

  • Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2019 - 18:49

Στον ναό της Γαστρονομίας των ΗΠΑ, το James Beard Foundation, στη Νέα Υόρκη,  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, παρουσίασε  για τρίτη  συνεχόμενη χρονιά τα μυστικά της γαστρονομικής παράδοσης του Νοτίου Αιγαίου, την Τετάρτη 1 Μαΐου  2019 . 

Η  Νέα Υόρκη γνώρισε την αυθεντικότητα και την σαγηνευτική απλότητα των γεύσεων του Νοτίου Αιγαίου. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Κώστας Μπουγιούρης μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων – Δωδεκανήσου  ο οποίος εκπροσώπησε  την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  όπου ένωσε τις δυνάμεις του  με ταλαντούχους σεφ και δημιούργησαν  ένα μενού, ύμνο στην αιγαιακή γαστρονομία.

Οι σημαντικότεροι δημοσιογράφοι γαστρονομίας και γαστρονομικού τουρισμού,  από τα μεγαλύτερα αμερικανικά ΜΜΕ, μυήθηκαν στα μυστικά της αιγαιακής διατροφής στο James beard House, γνωστό ως “ναό” της Αμερικανικής Γαστρονομίας, όπου κάθε Αμερικανός σεφ ονειρεύεται να μαγειρέψει στην καριέρα του.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «INTERNATIONAL: SOUTHAEGEAN FEAST» και πλαισιώθηκε από εκλεκτές γεύσεις, δημιουργίες των σεφ Κωνσταντίνου Μπουγιούρη μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου-Κυκλάδων, Ιπποκράτη Αναγνώστη, Αθηναγόρα Κώστακο,  Δημήτρη Παμπόρι  και  Δημήτρη Ριζογαλά , που ως γνήσιοι πρεσβευτές των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, δημιούργησαν πιάτα σαν έργα τέχνης, που εντυπωσίασαν τους πάντες και εξέπληξαν πεπειραμένους ουρανίσκους.

Θαλασσινά , κρεατικά , χυλοπίτες , λάδι και βότανα από τα νησιά ήταν οι πρωταγωνιστές που “μάγεψαν” τους γευστικούς κάλυκες του κοινού και ταξίδεψαν το μυαλό τους στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Ψαρόσουπα με φιλέτο αστακού, Καπνιστό αβγοτάραχο με σάλτσα τομάτας, Χταπόδι με ξύδι μαρμελάδας,  Αργομαγειρεμένο μοσχάρι με χυλοπίτες ήταν ορισμένα από τα πιάτα που παρουσιάστηκαν και ενθουσίασαν δημοσιογράφους και κοινό.  

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο τρόπος παρουσίασης των συνταγών, με τoν σεφ Κωνσταντίνο  Μπουγιούρη να “ξεναγεί” τους παρισταμένους στην ιστορική διαδρομή που ακολούθησαν από την αρχαιότητα μέχρι την σύγχρονη κουζίνα.   «Αφιερώστε χρόνο και χρησιμοποιήσετε όλες τις αισθήσεις σας για να απολαύσετε τις μοναδικές, παραδοσιακές γεύσεις και τα αρώματα των νησιών του Αιγαίου που μοιραζόμαστε μαζί σας σήμερα» κάλεσε  τους συμμετέχοντες στην γιορτή των αιγαιακών γεύσεων o σεφ.

Οι σεφ που έλαβαν μέρος ήταν οι εξής:

• Ιπποκράτης Αναγνώστης – Kenshō Ψαρού στο Kenshō Boutique Hotels & Villas, Μύκονος

• Κωνσταντίνος Μπουγιούρης – Ηλιοβασίλεμα, Σύρος

• Αθηναγόρας Κώστακος – Σκορπιός, Μύκονος

• Δημήτρης Ριζογαλάς – SantAnna, Μύκονος, Ελλάδα

 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με την παρουσίαση της γαστρονομίας του Νοτίου Αιγαίου στη Νέα Υόρκη:

 

«Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ταξιδεύει και προβάλλει τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου  και την γαστρονομική κληρονομιά των νησιών μας, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας που ακολουθούμε από την αρχή της θητείας μας, μαζί με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τον στρατηγικό βασικό κοινωνικό εταίρο της ΠΝΑΙ στην υπηρέτηση του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, είχαμε γι ακόμη μια φορά την δυνατότητα και την ευκαιρία, να συστήσουμε τα προϊόντα και τη μοναδική μας κληρονομιά και την γαστρονομική ταυτότητα των νησιών μας στους σημαντικότερους Travel & Food Editors των ΗΠΑ.

Είμαστε πολύ περήφανοι που το Νότιο Αιγαίο κατάφερε να κατακτήσει την διεθνή σκηνή καθώς είναι η πρώτη περιοχή της Ελλάδας, που περνά αυτή την πολύ μεγάλη πόρτα, του οργανισμού James Beard Foundation και μάλιστα για τρίτη χρονιά.

Το Νότιο Αιγαίο, αποδεικνύει ότι έχει εδραιώσει την θέση του στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας και στέκεται πλέον ισάξια δίπλα στους μεγαλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Αυτό αποτελεί και την επιβράβευση της εξαιρετικής δουλειάς που έχουν κάνει όλοι οι συνεργάτες μας».

 To «James Beard Foundation», με έδρα τη Νέα Υόρκη δημιουργήθηκε προς τιμήν του Αμερικανού James Beard, μιας από τις επιδραστικότερες μορφές της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής.  Κάθε χρόνο, διοργανώνει τα «James Beard Awards», την πιο σημαντική εκδήλωση γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιείται στην Αμερική.

 Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στο πλαίσιο του προγράμματος "Taste the seasons" με στόχο την ανάδειξη των νησιών της ως διεθνείς γαστρονομικούς προορισμούς. Σε αυτήν την προσπάθεια βρίσκεται πάντα δίπλα της  η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ως  Στρατηγικός Κοινωνικός Εταίρος. 

 

Το Γραφείο Τύπου