Εκ νέου Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου βάσει των αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών της 26ης Μαΐου

Πρωτιά και νίκη για τον Γιώργο Χατζημάρκο

Με ποσοστό 54,07% σε υψηλό ποσοστό ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, συνεχίζει στο “τιμόνι” του Ν. Αιγαίου

Νίκη από την πρώτη Κυριακή πέτυχε ο Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος επικράτησε με μεγάλη διαφορά στις περιφερειακές εκλογές της 26ης Μαΐου έναντι των πολιτικών αντιπάλων του, κατοχυρώνοντας μία ακόμη θητεία στο Νότιο Αιγαίο με ποσοστό 54,07%.

 

 

Ο κ. Χατζημάρκος ως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα κι ως εκ τούτου, συνεχίζει από τη θέση του Περιφερειάρχη να ηγείται στις δύο περιφερειακές γεωγραφικές ενότητες.

Μετά από μία έντονη περίοδο προεκλογικής αντιπαράθεσης κυρίως δε, με τον συνδυασμό του Μανώλη Γλυνού, ο κ. Χατζημάρκος κατάφερε να “κλείσει” την εκλογική “μάχη” από την πρώτη Κυριακή, αφήνοντας δεύτερο τον κύριο αντίπαλό του με ποσοστιαία διαφορά 20 μονάδων σε υψηλότατο ποσοστό ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας ως αργά χθες το απόγευμα, βάσει της επίσημης πλατφόρμας του Υπ. Εσωτερικών (σχεδόν 90%).

Εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και τη λαϊκή ετυμηγορία των νησιωτών, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε δημοσίως τη χαρά του για το ποσοστό του συνδυασμού “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, δεσμευόμενος πως θα συνεχίσει με “τον ίδιο σεβασμό και την ίδια υπευθυνότητα” απέναντι στους πολίτες για την πρόοδο των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.

Η παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου προηγήθηκε σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα σε ορισμένες όπως ενδεικτικά της Μυκόνου με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά (69,31%), κατακτώντας ουσιαστικά τη νίκη με άνεση, από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο Περιφερειάρχης προχώρησε σε δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα στην “Κοινή Γνώμη”, όπως παρομοίως και ο περιφερειακός σύμβουλος του, Μάκης Δαδάος, ο οποίος είχε θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μαζί του.

Σημειώνεται πως, όταν ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας, θα γνωστοποιηθούν από την “Κοινή Γνώμη”.

Γ. Χατζημάρκος: Ηθική ανταμοιβή της δουλειάς μας. Ήρθαμε στην κορυφή και εκλογικά

Με φόντο το θετικό αποτέλεσμα για τον συνδυασμό του και την απόφαση των νησιωτών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα να συνεχίσει να βρίσκεται στη διοίκηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και για τη νέα θητεία, ο Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:

“Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την Περιφέρειά μας, για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Είναι μια μέρα πιο αισιόδοξη και με μεγαλύτερο βάρος –υπό την έννοια της ευθύνης- γιατί ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά δόθηκε χτες (σσ. προχθές) από τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου στην παράταξή μας και στην Περιφερειακή Αρχή”.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε ο κ. Χατζημάρκος, “Εγώ δεν θα το χαρακτηρίσω ποσοστό εκλογικό, θα το χαρακτηρίσω ποσοστό εμπιστοσύνης”, καθώς όπως σημείωσε, “Αποτελεί τη μεγάλη ηθική ανταμοιβή όλης της δουλειάς που κάναμε με τους συνεργάτες μου, επί τεσσεράμισι χρόνια, σε μια Περιφέρεια που θέλαμε να είναι πάντα μπροστά, να είναι στην κορυφή. Και ήρθε στην κορυφή και εκλογικά!”.

Ο ίδιος θέλησε να συμπληρώσει μάλιστα πως, “Όλα αυτά τα οποία πέτυχαν τα νησιά κατά την πρώτη θητεία μας είναι πολύ σημαντικές νίκες σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικές, οικονομικές αλλά και πολιτικές”.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των εκλογών ως κορυφαίας “στιγμής” της δημοκρατίας, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως, ο ίδιος και η παράταξή του με φόντο το αποτέλεσμα, θα συνεχίσουν να διατηρούν στάση σεβασμού απέναντι στους πολίτες.

“Κάθε 4-5 χρόνια υπάρχει μια μέρα που μιλούν οι πολίτες. Και απέναντι σε αυτή την ετυμηγορία οφείλουμε όλοι να στεκόμαστε με μεγάλο σεβασμό – τον ίδιο με τον οποίο σταθήκαμε σε όλη την θητεία μας και γι αυτό τύχαμε αυτής της εξαιρετικής τιμής και αποδοχής. Με τον ίδιο σεβασμό θα συνεχίσουμε” υπογράμμισε, προσθέτοντας ακόμη πως, “Όλες τις κορυφές που κατακτήσαμε, θα τις διατηρήσουμε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε όλα τα πολιτικά θέματα, σε όλα τα πεδία των διεκδικήσεων”.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος ευχαρίστησε δημοσίως τους νησιώτες για την απόφαση ανανέωσης της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό του και τους υποψηφίους του, ερμηνεύοντας εμμέσως το θετικότατο αποτέλεσμα για τον συνδυασμό του, ως αποτέλεσμα της ειλικρινούς σχέσης του με τους νησιώτες.

“Θέλω να πω σε όλους τους πολίτες ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί τα μηνύματα ήταν πράγματι συγκινητικά όπως και τα ποσοστά που λάβαμε, σε όλα τα νησιά. Είναι αυτό που μας δίνει το κουράγιο για τη συνέχεια, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις και τις δυσκολίες - που θα βρούμε, φυσικά μπροστά μας”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Σε αυτές τις εκλογές, είχαμε την απλούστερη στρατηγική” εξηγώντας πως, “Διάβαζα απίθανες τοποθετήσεις ή προσπάθειες ερμηνείας ή ανάλυσης” ωστόσο, όπως υποστήριξε, “Η αλήθεια είναι πολύ απλή: μόνο οι πολίτες ήταν και είναι συνομιλητές μας και κανένας άλλος. Και προφανώς, αυτό ενόχλησε διότι οι παράγοντες που ήθελαν να είναι συνομιλητές μας δεν έγιναν και δεν θα γίνουν ποτέ! Είπαμε αλήθειες σε όλα, κοιτάζαμε τον κόσμο στα μάτια και προχωρήσαμε μπροστά”.

Από την πλευρά του, προβαίνοντας σε έναν σχολιασμό για τη στάση που διατήρησε ο ίδιος κατά την πρώτη θητεία που άσκησε διοίκηση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με φόντο το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον της Ελλάδας, τόνισε πως, “Το να κάνεις πολιτική στην χώρα μας μόνο με αλήθειες, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είχα αταλάντευτη πορεία σε αυτό και χαίρομαι διότι αυτό το μεγάλο πολιτικό «πείραμα» που τολμήσαμε, να πορευτούμε μόνο με την αλήθεια, επιβραβεύτηκε και έληξε με αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα”.

Θα ζητήσω από όλους να δουλέψουμε μαζί”

Ο Γιώργος Χατζημάρκος προτού ολοκληρώσει τη δήλωσή του, θέλησε να σχολιάσει τον χαρακτήρα της προεκλογικής περιόδου που πλέον έκλεισε με νίκη του συνδυασμού του, υποστηρίζοντας πως ήταν “τοξικός”, ωστόσο, όπως υπογράμμισε, η επόμενη ημέρα στο Νότιο Αιγαίο απαιτεί συνεργασία και υπεύθυνη δουλειά.

“Οι εκλογές τελειώνουν και σχεδόν πάντα αφήνουν τραύματα. Αυτές οι εκλογές άφησαν πολλά τραύματα γιατί ήταν πολύ τοξικές, με πολύ χαμηλό επίπεδο. Τα ξεχνάμε. Προχωράμε και μόνο μπροστά, με απόφαση που ανήκει στους πολίτες. Θα ζητήσω από όλους, από όποια θέση τον τοποθέτησαν οι πολίτες με την ετυμηγορία τους, να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου”.

Ο Περιφερειάρχης ολοκλήρωσε τη δήλωσή του, δεσμευόμενος πως, “Τουλάχιστον από την πλευρά μας, οι πολίτες ξέρουν ότι θα συνεχίσουμε να κοιτάμε ψηλά και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αγάπη, με δημιουργικότητα, με υπευθυνότητα.”.

Μ. Δαδάος: Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο

Σε ανάλογο αισιόδοξο τόνο μίλησε και το μέλος του συνδυασμού του από τη Σύρο, Μάκης Δαδάος, για τα αποτελέσματα των εκλογών το βράδυ της Κυριακής, οπότε και αφότου έκλεισαν οι κάλπες και άρχισε η καταμέτρηση, διαφάνηκε αμέσως η επικράτηση του κ. Χατζημάρκου.

Λίγο έως πολύ, προσωπικά για μένα, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Είναι ένα αποτέλεσμα που βγαίνει από μια διαδικασία και μία Περιφερειακή Αρχή, η οποία έχει να παρουσιάσει έργο. Αποτέλεσμα αυτού του έργου ήταν να επιβραβευθούν ο Γιώργος Χατζημάρκος και οι συνεργάτες του και πιστεύω ότι από όλους, πράγματι, γίνεται αποδεκτό ότι - δεν έχουμε φυσικά το τελικό αποτέλεσμα, αλλά αυτό θα είναι -, δεν θα πάμε σε δεύτερη Κυριακή”.

Ο ίδιος σχολιάζοντας το προεκλογικό κλίμα στο νησί της Σύρου κυρίως, τόνισε πως, “Πιστεύω ότι το όλο προεκλογικό κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, δε δημιουργήθηκαν παρατράγουδα” ενώ, μιλώντας για τη σταυροδοσία που αναμένεται από ώρα σε ώρα, διατύπωσε την αισιοδοξία του και για την προσωπική εκλογή του.

Όσον αφορά τη σταυροδοσία, πιστεύω ότι θα είμαι μέσα στους εκλεγέντες περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής ενότητας Σύρου με σκοπό να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Είναι μία δύσκολη Περιφέρεια αλλά πραγματικά πιστεύω ότι έχει έναν άξιο επικεφαλής, τον Γιώργο Χατζημάρκο, ο οποίος είναι διορατικός, εργασιομανής και πάντα προσπαθεί να αποδώσει το δίκαιο σε όλους”.

Αυτά όπως επανέλαβε είναι και τα “προσόντα του Γιώργου Χατζημάρκου”, για τα οποία όπως υποστήριξε, “τον αναγνώρισαν οι Κυκλαδίτες και οι Δωδεκανήσιοι και για ακόμη μία τετραετία του δίνουν το δικαίωμα να διοικήσει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου”.

Σχετικά με τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, ο κ. Δαδάος δήλωσε πως, “Εγώ τουλάχιστον αισθάνομαι τυχερός που ανήκω σε αυτή την παράταξη”, συμπληρώνοντας πως, “Όλοι όσοι θα εκλεγούν πιστεύω ότι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο”.

Η περιφερειακή ενότητα της Σύρου χρειάζεται βοήθεια”

Σχετικά με την έδρα της Περιφέρειας, ο κ. Δαδάος θέλησε να δηλώσει πως, ο ίδιος θα δώσει έμφαση στις ανάγκες της αν πράγματι εκλεγεί στο περιφερειακό συμβούλιο.

Επειδή ίσως εκλεγώ κι εγώ, απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, η περιφερειακή ενότητα της Σύρου είναι πράγματι μια περιφερειακή ενότητα η οποία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι να βοηθήσουμε” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες της Σύρου που τον στήριξαν, τόνισε τα εξής: “Πιστεύω ότι είναι μια δυνατότητα την οποία μου έδωσε ο Συριανός λαός, εκτιμώντας την πολυετή προσφορά μου στο Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι όλα θα γίνουν σωστά. Θα προσπαθήσουμε πάλι για μία ακόμη τετραετία. Ήδη έχουν προγραμματιστεί πάρα πολλά έργα και για τη Σύρο και για όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπάρχει διάθεση γι’ αυτά και πιστεύω ότι, θα αποδώσουμε πάλι στο ίδιο επίπεδο όπως και την προηγούμενη πενταετία”.

Ο Μάκης Δαδάος έκλεισε τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις παρατάξεις, για να βοηθηθούν τα νησιά στο σύνολό τους.

Ας ευχηθούμε συνεργασία, διότι αυτό είναι το κύριο κομμάτι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, προκειμένου να καταλήξουμε και να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα βοηθήσουν γενικά την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Απ’ ό,τι έχει αποδείξει ο κ. Χατζημάρκος είναι συνεργάσιμος, ακούει πολύ και πιστεύω ότι, αυτή η συνεργασία θα βρει ανταπόκριση. Εύχομαι σε όλους, σε αυτούς που μας ψήφισαν και σε αυτούς που δε μας ψήφισαν, να είναι υγιείς και να περιμένουν το καλύτερο που θα προκύψει μέσα από μία οπωσδήποτε καλή συνεργασία. Εγώ ευχαριστώ προσωπικά όλους τους Συριανούς, όπου κι αν ανήκει ο καθένας, αυτούς που μας ψήφισαν και με ψήφισαν, κι αυτούς ακόμη που δε με ψήφισαν γιατί είχαν μια διαφορετική άποψη που σέβομαι. Πιστεύω ότι θα αποδώσω κι εγώ τα αναμενόμενα και θα ανταποκριθώ πλήρως στις προσδοκίες του Συριανού λαού αλλά και όλου του κόσμου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.”.

Ποσοστά εμπιστοσύνης” από τους νησιώτες

Το σαφές προβάδισμα και την επικράτηση νίκης για τον συνδυασμό του Γιώργου Χατζημάρκου φανερώνουν τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας των νησιωτών από το Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων της πλατφόρμας του Υπ. Εσωτερικών (ποσοστό ενσωμάτωσης 87,05%) ο συνδυασμός του Γιώργου Χατζημάρκου “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” έλαβε ποσοστό 54,07%, κάτι που μεταφράζεται σε 27 έδρες στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο.

Έπονται με μεγάλη διαφορά ο συνδυασμός του Μανώλη Γλυνού “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” με ποσοστό 33,12% (17 έδρες), ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου με ποσοστό 5,95% (3 έδρες), ενώ ακολουθούν ο Χαράλαμπος Κόκκινος με την Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου με ποσοστό 3,72% (2 έδρες) και η Ελληνική Αυγή με ποσοστό 3,14% (2 έδρες).

Πιο αναλυτικά, από τις Κυκλάδες ο κ. Χατζημάρκος έλαβε 56,15%, ο κ. Γλυνός 29,08%, ο κ. Ντουνιαδάκης (Λαϊκή Συσπείρωση) 7,48%, ο κ. Κόκκινος 4,27% και η Ελληνική Αυγή 3,02%.

Μικρές διαφοροποιήσεις καταγράφονται στα γενικά ποσοστά των νησιών της Δωδεκανήσου. Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος έλαβε 53,89%, ο κ. Γλυνός 34,02%, ο κ. Ντουνιαδάκης 5,24%, ο κ. Κόκκινος 3,50% και η Ελληνική Αυγή 3.35%.

Άξια λόγου και παρουσίασης είναι και τα επιμέρους ποσοστά σε Σύρο και Ρόδο.

Συγκεκριμένα, η έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έδωσε στον Γιώργο Χατζημάρκο ποσοστό 48,95%, στον κ. Γλυνό 39,33%, στον κ. Ντουνιαδάκη 5,64%, στον κ. Κόκκινο 3,26% και στην Ελληνική Αυγή 2,81%.

Τέλος, από τη Ρόδο ο συνδυασμός “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο” πήρε ποσοστό 48,82%, η “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” 41,24%, η Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Αιγαίου 4,14%, η Πνοή Δημιουργίας Ν. Αιγαίου 3,25% και η Ελληνική Αυγή 2,54%.