Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκου στη Σύρο μετά την εκλογική νίκη του συνδυασμού του το βράδυ της 26ης Μαΐου

“Αγαπάμε την ευθύνη για τα νησιά μας”

Πρώτη συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Ν. Λειβαδάρα και αμοιβαίες διαβεβαιώσεις συνεργασίας για το νησί

Δέσμευση ευθύνης κι έργων απέναντι στους νησιώτες και στις ανάγκες τους ανέλαβε ο Γιώργος Χατζημάρκος, μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, που τον ανέδειξε εκ νέου Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, με φόντο το οποίο μετέβη στη Σύρο και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος πλαισιωμένος από τα μέλη του συνδυασμού του στη Σύρο, μίλησε για το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα που έλαβε ο συνδυασμός του “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, εξηγώντας πως ο ίδιος το ερμηνεύει ως ποσοστό εμπιστοσύνης των κατοίκων των νησιών απέναντι στην πρώτη θητεία έργων που ανέπτυξε με τους συνεργάτες του, προκειμένου αυτό να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά.

“Ποτέ δεν μας ικανοποιεί καμία κορυφή από αυτές που έχουμε κατακτήσει για τα νησιά” δήλωσε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος πως τη νέα θητεία, το Νότιο Αιγαίο θα συνεχίσει να στοχεύει ολοένα και πιο ψηλά.

Ο Περιφερειάρχης άσκησε έμμεσα κριτική σε όσους θέλησαν να “χτυπήσουν” τον ίδιο και τον συνδυασμό του προεκλογικά, υποστηρίζοντας πως, ο κόσμος των νησιών, δεν “εγκλωβίστηκε” στον λαϊκισμό και το ψέμα, αντιθέτως, έδωσε ηχηρή απάντηση με την ψήφο του.

Υπενθυμίζεται πως, το ποσοστό του κ. Χατζημάρκου τη βραδιά των εκλογών της 26ης Μαΐου άγγιξε το 53,61%.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, το γραφείο του Περιφερειάρχη επισκέφθηκαν ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας μαζί με τους εκλεγμένους της παράταξής του και άλλα μέλη του συνδυασμού “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο”, προκειμένου να συζητήσουν για πρώτη φορά με τον Γιώργο Χατζημάρκο.

Τα νησιά θα συνεχίσουν μπροστά”

“Οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου με έναν τρόπο θα έλεγα εκκωφαντικό, γιατί είναι οριζόντιος είναι από άκρη σε άκρη, σε όλο το Αιγαίο και σε όλα τα νησιά, έστειλαν ένα πάρα πολύ καθαρό μήνυμα, με μία πολύ δυνατή φωνή. Μας έδειξαν τον δρόμο, την κατεύθυνση, στην οποία τα νησιά θα συνεχίσουν να κινούνται. Κι αυτή είναι μία και είναι μπροστά” δήλωσε προλογικά στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Χατζημάρκος, εξηγώντας πως το αποτέλεσμα της κάλπης για την ομάδα του, “Είναι μία απόφαση ότι τα νησιά μας, οι κάτοικοί τους, κοιτάνε το μέλλον τους με αισιοδοξία, δημιουργικά και υπεύθυνα. Δημιουργικά και υπεύθυνα όπως διοικήσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2014 που μας τίμησαν ξανά με την εμπιστοσύνη τους”.

Ερμηνεύοντας το θετικό αποτέλεσμα για τον ίδιο και τον συνδυασμό του, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου σχολίασε: “Είπα και το βράδυ των εκλογών ότι δεν το αντιλαμβάνομαι ως εκλογικό ποσοστό αυτό το οποίο λάβαμε, αλλά ως ποσοστό εμπιστοσύνης. Και ως τέτοιο είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλο. Μας γεμίζει χαρά, περηφάνια, αλλά πάνω από όλα ευθύνη. Αυτή την ευθύνη που το 2014 ζητήσαμε να την αναλάβουμε και που το 2019 φωνάξαμε πως την αγαπάμε”. Ο ίδιος επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Αγαπάμε την ευθύνη”, εξήγησε πως, “μόνο έτσι, αγαπώντας την ευθύνη, μπορείς να κάνεις και να εφαρμόσεις την πολιτική που εφαρμόσαμε”.

Ο κ. Χατζημάρκος υποστήριξε πως επέλεξε την αλήθεια σε όλη την πολιτική διαδρομή του, στόχος ιδιαιτέρως δύσκολος όπως είπε, αφού κανείς μπορεί να μετρήσει απώλειες σε πολιτικό επίπεδο.

“Μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία στην αλήθεια. Γιατί μόνο θεραπεύοντας έναν βαριά άρρωστο όπως είναι ο χώρος της πολιτικής στη χώρα μας, μπορούμε να έχουμε μακροχρόνιες ελπίδες για το μέλλον. Αυτός ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος κατέληξε να είναι ένα μεγάλο πολιτικό πείραμα. Ένα πείραμα, γιατί στη χώρα μας, οι δυνάμεις του λαϊκισμού, του ψέματος, της μιζέριας, οι δυνάμεις αυτές που κλέβουν μέσα από κουτσομπολιό και από ταπεινά ένστικτα είναι πολλές δυστυχώς”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “στο Νότιο Αιγαίο με έναν εντυπωσιακό τρόπο η κοινωνία τους γύρισε την πλάτη”. Κατά συνέπεια, ο ίδιος εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το μήνυμα που έστειλαν οι νησιώτες, σημείωσε πως, “Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως με την ίδια στόχευση θα είναι και η δεύτερη θητεία μας”.

Σε αυτή τη διαδρομή όπως πρόσθεσε, έχει συνεργάτες, τους οποίους κι ευχαρίστησε, λέγοντας μεταξύ άλλων πως, “είναι μία υπέροχη ομάδα ανθρώπων που έδωσαν έναν αγώνα με ευπρέπεια κι επικοινώνησαν την αλήθεια”.

Ο κ. Χατζημάρκος έκλεισε τη συγκεκριμένη αναφορά του, θέλοντας να επισημάνει πως τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη νέα Περιφερειακή Αρχή (σσ. νέα σύνθεση), οι στόχοι μπαίνουν ψηλά. “Το Νότιο Αιγαίο και τα νησιά μας κατέκτησαν κορυφές. Βγήκαν μπροστά με έναν επιθετικό τρόπο. Με τον ίδιο επιθετικό τρόπο θα συνεχίσουμε. Να τα προβάλουμε, να τα αναδεικνύουμε, να στηρίζουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα και προσωπικότητα του κάθε νησιού, το αναπτυξιακό οικονομικό και κοινωνικό προφίλ του κάθε νησιού” αφού συμπλήρωσε πως, “Δεν μας ικανοποιεί ποτέ καμία κορυφή από αυτές που έχουμε κατακτήσει”.

Ο ίδιος μάλιστα μιλώντας για συλλογική προσπάθεια και συλλογική ατζέντα υπέρ των νησιών, θέλησε να προσθέσει πως, από την αρχή της πρώτης θητείας, “απομονώσαμε γρήγορα όσα “στοιχεία” είχαν την προσωπική ατζέντα πάνω από τη συλλογική”.

Θα δώσουμε την ευκαιρία να αποδείξουν ότι εννοούσαν τα περί συνεργασίας”

Με φόντο την έντονη αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Χατζημάρκος κλήθηκε να απαντήσει αν είναι εφικτό να γεφυρωθεί η απόσταση ανάμεσα στις παρατάξεις προς όφελος των νησιών.

Πρωτίστως, ο ίδιος σχολίασε πως “Τον Σεπτέμβριο ξεκινά μία νέα περίοδος διοικητική με ένα νέο σχήμα περιφερειακό. Με ένα νέο σχήμα στο οποίο εμείς τουλάχιστον θα δώσουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα - σε όλους όσους το τελευταίο διάστημα προσπάθησαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα, όποιο κι αν ήταν αυτό και όπου κι αν το κατατάσσω σήμερα -,να αποδείξουν ότι εννοούσαν αυτά τα οποία έλεγαν περί συνεργασιών”.

Αναφέροντας πως, “Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά”, ο Περιφερειάρχης με αφορμή δημοσιογραφική ερώτηση, επανέλαβε πως, “Από την Παρασκευή 24 Μαΐου που έκλεισε επίσημα η προεκλογική περίοδος έχω πάψει να μιλάω γι αυτά που τραβήξαμε και περάσαμε γιατί θέλω να κοιτάω μπροστά, πάντα τα πράγματα θετικά, αισιόδοξα και να επικεντρώνω στο δικό μας στόχο και βεβαίως νομίζω πως θα αδικούσα και πάρα πολύ αυτό το υπέροχο μήνυμα που έστειλε η ίδια η κοινωνία”. Σημείωσε δε, πως, “Ό,τι έγινε, έγινε. Μπήκαμε στην πολιτική για να αλλάξουμε τα πράγματα που μας ενοχλούσαν, μπήκαμε για να βελτιώσουμε καταστάσεις, τη θέση μας” και όπως πρόσθεσε, “Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να συνεργαστεί κανείς. Υπάρχουν πολλές θέσεις από τις οποίες θα συνεργαστεί κανείς. Το μόνο που χρειάζεται για μία συνεργασία είναι να το θέλεις, να το αγαπάς, να το πιστεύεις και να έχεις τη διάθεση να το κάνεις. Καμία φορά και κάνοντας βήμα πίσω, σίγουρα υποβιβάζοντας λίγο το επίπεδο του εγωισμού σου”.

Ο κ. Χατζημάρκος έκλεισε την απάντησή του, επαναλαμβάνοντας μόνον πως, “Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά κι εκεί θα πρέπει όλοι να αποδείξουν αν εννοούσαν αυτά που έλεγαν. Κι εμείς και οι άλλοι”.

Επαφές με νέες Δημοτικές Αρχές

Με φόντο το διάστημα που απομένει ως και την έναρξη της νέας θητείας, ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η Περιφερειακή Αρχή θα αναπτύξει τις επαφές που πρέπει με τις νέες Δημοτικές Αρχές ώστε να υπάρχει συνεργασία. “Μέχρι τότε, την επόμενη Κυριακή θα περιμένουμε τα αποτελέσματα του β΄ γύρου των εκλογών στον Α΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης, όπου υπάρχει δεύτερος γύρος. Και μέχρι τότε, μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τις 34 νέες Δημοτικές Αρχές που θα προκύψουν στους 34 Δήμους του Νοτίου Αιγαίου θα δουλέψουμε μαζί, να σχεδιάσουμε το πρώτο πλάνο δράσεων, ενεργειών και πρωτοβουλιών σε κάθε νησί και θα το εξειδικεύσουμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες όπως αυτές έχουν εκφραστεί ήδη, όπου κρίθηκε η μάχη των εκλογών των Δήμων και με όσες Δημοτικές Αρχές θα προκύψουν την δεύτερη Κυριακή”.

Συλλογική προσπάθεια κι έργο

Αμέσως μετά, τον λόγο πήραν τα μέλη του συνδυασμού του για τη Σύρο. Μεταξύ αυτών οι δύο που επικράτησαν και εκλέχθηκαν από τον Συριανό λαό.

“Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, οι οποίοι έκαναν μία υπερπροσπάθεια προκειμένου να συντελεστεί όλο αυτό το έργο, το έργο των εκλογών” είπε πρωτίστως ο Μάκης Δαδάος, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Ό,τι είχε να πει, το είπε και το έδειξε στην πράξη ο δημότης του κάθε νησιού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Με το 54% που μας έδωσε απέδειξε ότι η συλλογική προσπάθεια της περιφερειακής πλειοψηφίας ήταν τέτοια που αξιολογήθηκε θετικά από τους κατοίκους της Περιφέρειας”.

Ο κ. Δαδάος υποστήριξε μάλιστα πως, ο κάθε νησιώτης “αξιολόγησε την παραγωγικότητα του προέδρου και όλης της περιφερειακής πλειοψηφίας, αξιολόγησε τη διορατικότητα του επικεφαλής”, λέγοντας στη συνέχεια πως, “Χαίρομαι ιδιαίτερα που πήρα μία σοβαρή απόφαση να συμμετάσχω στο έργο του Γιώργου Χατζημάρκου. Επαληθεύτηκα πανηγυρικά και η εκλογή μου για τρίτη θητεία είναι για εμένα ένα ευχάριστο γεγονός. Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μου”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος κάνοντας λόγο για “κυνήγι μαγισσών” από ορισμένες πλευρές προεκλογικά, δήλωσε πως, “Το πολύ μεγάλο ευχαριστώ θέλω να το απευθύνω στους κατοίκους του Ν. Αιγαίου, οι οποίοι αντιστάθηκαν σε αυτό. Αντιστάθηκαν σε αυτό και ανέδειξαν ότι το Ν. Αιγαίο αποτελείται από ανθρώπους που έχουν χαρακτηριστικά, τα οποία δεν μπορούσε να επηρεάσει κανένας με την άρνηση, τον μηδενισμό και τη συκοφαντία”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο ίδιος σημείωσε πως, “Είμαι υπερήφανος που είμαι ένας από τους πολίτες του Ν. Αιγαίου που αντιστάθηκαν σε αυτό, εκφράζοντας τη δέσμευση πως, “Θα προσπαθήσω καθημερινά μαζί με όλη την ομάδα και υπό την ηγεσία του Γιώργου Χατζημάρκου, να κάνουμε θόρυβο με τα έργα μας”.

Συνεργασία Χατζημάρκου – Λειβαδάρα για το καλό της Σύρου

Θερμό καλωσόρισμα στον Νίκο Λειβαδάρα είχε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο γραφείο του το μεσημέρι της Πέμπτης.

“Θέλω να καλωσορίσω στα γραφεία μας στην Περιφέρεια τον νέο Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης τον κ. Λειβαδάρα και να τον συγχαρώ για το εξαιρετικό αποτέλεσμα το οποίο έφερε και για την ευρύτερη αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, της οποίας έτυχε” ανέφερε προς τον ίδιο αρχικά, τονίζοντας πως, “από τώρα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που ξεκινά η νέα θητεία, θα έχουμε ολοκληρώσει ως τότε τις επαφές μας, το πλάνο των πρώτων έργων ή πρωτοβουλιών, στις οποίες θα πρέπει να πάμε μαζί” προκειμένου όπως εξήγησε, “να επιτύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

Ο κ. Χατζημάρκος πρόσθεσε δε, πως, “Και θα πρέπει να πάμε μαζί γιατί εμείς τη συνεργασία δεν την είχαμε σαν ένα λεκτικό τρικ, αλλά τη συνεργασία την αποδείξαμε στην πράξη, στην πρώτη μας θητεία πετυχαίνοντας τον μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας που επετεύχθη ποτέ στο Νότιο Αιγαίο”.

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος στον κ. Λειβαδάρα, σημείωσε τα παρακάτω: “Θέλω να διαβεβαιώσω τη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πως στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα βλέπουν πάντα έναν σταθερό σύμμαχο σε όλα τους τα σχέδια που έχουν στο επίκεντρο τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, την άνοδο της οικονομίας και την ανάπτυξη, την επίτευξη καλύτερων κοινωνικών συνθηκών”.

Ανταποδίδοντας τις ευχές και τα συγχαρητήρια προς τον Γιώργο Χατζημάρκο για την εκλογική νίκη του, ο Νίκος Λειβαδάρας δεσμεύθηκε για μία εποικοδομητική συνεργασία.

“Κι εγώ να σας συγχαρώ και να ευχηθώ καλή συνέχεια σε εσάς. Όταν είχα παρακολουθήσει τον απολογισμό που κάνατε στη θητεία σας στη Σύρο είχα εντυπωσιαστεί από τους δείκτες που άκουσα για την Περιφέρειά μας. Εμείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ένα πράγμα ακούσαμε και είπαμε, συνεργασία και ειλικρίνεια” ανέφερε ο νέος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, τονίζοντας παρακάτω πως, “Άρα, αυτό είναι δεδομένο με τον Β΄Βαθμό της Αυτοδιοίκησης”.

Ο κ. Λειβαδάρας έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας πως, “Θα δώσουμε το καλύτερο για την πρόοδο του νησιού μας. Άρα, είναι δεδομένη και η συνεργασία και η φιλία. Πιστεύω ότι κι εσείς θα ανταποκριθείτε και θα είστε αρωγοί στο έργο που αναλαμβάνουμε. Θέλουμε το νησί να το πάμε μπροστά”. Στον επίλογο της κοινής συνύπαρξης μπροστά στα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε πως, “Οι κάτοικοι της Σύρου θέλω να γνωρίζουν πως οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο κληθούμε ή χρειαστεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να συνδράμει τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, θα είμαστε εκεί σώμα και ψυχή”.