Τελετή ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου στο θέατρο “Απόλλων”

“Αγαπάμε την ευθύνη και το Ν. Αιγαίο πηγαίνει μπροστά”

Μηνύματα στήριξης του Γ. Χατζημάρκου από τα κυβερνητικά “χείλη” των Γ. Βρούτση και Μ. Κόνσολα

Η τελετή ορκωμοσίας του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και των μελών του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στο ιστορικό θέατρο “Απόλλων”, το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία κυβερνητικών προσώπων, εκπροσώπων φορέων και Αρχών από τους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Την ορκωμοσία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, ενώ παρέστη και ο Επίσκοπος των Καθολικών, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου.

Ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του εξέπεμψε το σήμα της εκκίνησης ενός νέου αγώνα, κατ΄ εντολή των νησιωτών που επέλεξαν τον ίδιο για δεύτερη θητεία, να κρατήσει τα “ηνία” του Νοτίου Αιγαίου.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος ευχαρίστησε τους νησιώτες από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα για την εμπιστοσύνη τους, που αποδείχθηκε με το αποτέλεσμα της κάλπης των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεσμευόμενος για έναν νέο κύκλο παραγωγικής θητείας.

Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς από τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τον Υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα, τους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου (Κ. Μονογυιού, Φ. Φόρτωμας, Ν. Συρμαλένιος, Β. Υψηλάντης) καθώς και τις ευχές από τους Δημάρχους Σύρου και Ρόδου, αλλά και από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ακολούθησε λιτή εκδήλωση – μουσική συναυλία με τη Φωτεινή Δάρρα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πολιτικό όρκο έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος, Μ. Λυριστής, ενώ τη δική τους δήλωση έδωσαν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γ. Ντουνιαδάκης και τα μέλη της παράταξής του.

Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου: “Είμαι πολιτικός από επιλογή. Δηλώνω τη βούληση για προκοπή του τόπου”

“Η σημερινή διαδικασία αποτελεί ύψιστη τιμή, τόσο για εμένα, όσο και για όλους τους αιρετούς συναδέλφους. Εκ μέρους όλων των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου σας ευχαριστώ, ξεχωριστά όσες και όσους από εσάς ταξίδεψαν για να είναι σήμερα μαζί μας. Όλες και όλοι όσοι στέκονται σήμερα στην σκηνή του ιστορικού αυτού θεάτρου “Απόλλων” έτυχαν της εμπιστοσύνης των πολιτών των νησιών κι όλοι έλαβαν εντολή να υπηρετήσουν την ευημερία και την πρόοδο αυτής της γωνιάς της χώρας μας, ο καθένας από συγκεκριμένη θέση. Γι αυτό και η παρουσία όλων μας, εδώ, δεν είναι διεκπεραιωτική. Είναι η δέσμευση ανάληψης αυτής της μεγάλης ευθύνης της εκπροσώπησης, της πολιτικής εκπροσώπησης, σε μία περίοδο που η έννοια της πολιτικής στη χώρα μας έχει αμαυρωθεί” ανέφερε αρχικά στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας εν συνεχεία το δικό του προσωπικό μήνυμα για την ενασχόληση με την πολιτική.

“Είναι μόδα πολλοί συμπολίτες μας, ασχολούμενοι με τα κοινά να δηλώνουν πως δεν είναι πολιτικοί. Εγώ δεν είμαι αυτής της “πολιτικής”. Πιστεύω πως η ενασχόληση με οτιδήποτε, είναι έξω από τον μικρόκοσμο καθενός από εμάς, είναι πολιτική κι αλίμονο αν δεν ήταν έτσι” σημείωσε, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως, “Εγώ προσωπικά στέκομαι ενώπιόν σας και δηλώνω πολιτικός από επιλογή. Ευχαριστώ τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου που με εμπιστεύθηκαν σε αυτήν την πολύ κρίσιμη γι αυτούς περίοδο. Κι ακόμη περισσότερο που μου έδωσαν την έγκριση της πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Περιφέρειά μας τα τελευταία πολύ δύσκολα χρόνια”.

Ο ίδιος πραγματοποιώντας μία μικρή αναδρομή στην ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του την προηγούμενη θητεία, ανέφερε τα εξής: “Θυμάμαι πριν πέντε χρόνια όταν περνούσα την είσοδο του θεάτρου “Απόλλων” μετά τις εκλογές του 2014, προσπαθούσα να δείχνω αγέρωχος αλλά ήμουν τρομαγμένος. Ήμουν τρομαγμένος γιατί ήξερα τί ερχόταν, τί έχουμε μπροστά μας και γιατί καταλάβαινα το μέγεθος της ευθύνης”. Γι αυτήν την ευθύνη, όπως πρόσθεσε ακολούθως, “δούλεψα σκληρά, νύχτα – μέρα και είμαι περήφανος. Όχι για τον πλούσιο απολογισμό της θητείας μου, για τα δεκάδες έργα. Είμαι περήφανος γιατί τήρησα τον λόγο μου”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε δε, “Ο απολογισμός αυτός έγινε μία μακρά περίοδο και κρίθηκε πρόσφατα από τον κόσμο”, συμπληρώνοντας πως, “Είμαι περήφανος για την ευθύνη που προθύμως, αυτοβούλως προσέτρεξα να σηκώσω από τα αδύναμα χέρια άλλων”.

Σε συνέχεια, αυτής της συνέπειας από μέρους του, όπως πρόσθεσε, “Το 2019 επέλεξα να πορευθώ με τη δήλωση πως “Αγαπάμε την ευθύνη”. Και σας καλώ όλες και όλους στον υπέροχο κόσμο της πολιτικής της ευθύνης, της συνέπειας και της αφοσίωσης. Αυτής της πολιτικής που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα, την αγωνία και την ανασφάλεια που βιώσαμε από τον Απρίλιο του 2009 και μετά. (σσ. κρίση)”.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος θέλησε να προχωρήσει σε έναν εξαιρετικά επιγραμματικό απολογισμό για τη θητεία που ολοκληρώθηκε, επισημαίνοντας συμπερασματικά πως, “Δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να βρει τα νησιά μας ανοχύρωτα” παρά τα μεγάλα εμπόδια και τις υποθέσεις που είχε να αντιμετωπίσει το Ν. Αιγαίο, όπως χαμηλούς προϋπολογισμούς, προσφυγικό, ζητήματα για ενίσχυση Παιδείας και Υγείας σε μικρά νησιά. “Σε όλους τους τομείς της ζωής τα νησιά μας στάθηκαν όρθια γιατί είχαν το δικό τους σχέδιο, αυτό που χτίστηκε - από και με - την αγάπη αυτών που νοιάζονται” υποστήριξε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως δόθηκαν μάχες που κερδήθηκαν όπως η αλλαγή κατηγορίας της Περιφέρειας για τις χρηματοδοτήσεις και άλλες που χάθηκαν όπως η μάχη του ΦΠΑ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, “Όλες οι μάχες δόθηκαν”.

Μετά τα παραπάνω, ο κ. Χατζημάρκος δεσμεύθηκε για την παραγωγή έργου προς όφελος των νησιών και τη νέα θητεία, απευθύνοντας πρόσκληση προς κάθε περιφερειακό σύμβουλο για συνεργασία, ανεξαρτήτως παράταξης.

“Σήμερα ένας κύκλος κλείνει κι ένας νέος ανοίγει. (...) Η ουσία βρίσκεται στο να δηλώσουμε όλοι εδώ εμφατικά τη βούληση για διαρκή προσπάθεια για το καλό και την προκοπή του τόπου. Η ανάπτυξη του οποίου οφείλει να είναι το μεγάλο στοίχημα του καθενός από εμάς”.

Υπουργός Εργασίας: “Η πορεία ήταν επιτυχημένη. Έχουμε προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε μαζί”

Με θερμά λόγια απευθύνθηκε προς το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο του Νοτίου Αιγαίου και τον Γιώργο Χατζημάρκο, ο Υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του.

“Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι σε αυτήν την πολύ σημαντική μέρα όπως την αισθάνομαι και την καταθέτω ενώπιόν σας. Και το λέω αυτό γιατί με τον Περιφερειάρχη τον Γιώργο Χατζημάρκο είχαμε μία διαδρομή όλο το προηγούμενο διάστημα πάνω στα προβλήματα, στους στόχους, στις αγωνίες, στις προκλήσεις του αγαπημένου μας τόπου, του τόπου των νησιών μας, του πολύ δύσκολου αλλά ταυτόχρονα και πανέμορφου και μοναδικού” ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε παρακάτω τη σημαντική νίκη του Περιφερειάρχη στις εκλογές, τονίζοντας πως ο κόσμος του Νοτίου Αιγαίου επέλεξε τον ίδιο και την πολιτική του.

“Ο λαός της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου φίλε Γιώργο, σε εμπιστεύθηκε και πάλι. Σε έβαλε και πάλι αξιωματικό πάνω στη γέφυρα του πλοίου να κρατάς το τιμόνι σε αυτήν τη δύσκολη και όμορφη Περιφέρεια. Σε ένα ταξίδι που μαζί με τους συνεργάτες σου, όλοι μαζί, ενωμένοι, μία γροθιά με τις ιδιαίτερες απόψεις του ο καθένας - που είναι απόλυτα σεβαστές -, έχουμε έναν κοινό στόχο”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Υπουργός, “Η πυξίδα δείχνει το όραμα που είναι μπροστά. Να πάμε τους νησιώτες ψηλά κι ακόμη πιο πέρα. Η πρώτη πορεία ήταν πετυχημένη, είχε αρκετά θέματα όμως που παραμένουν κι έχεις τη ευκαιρία να τα αντιμετωπίσεις μπροστά σου. Είμαι σίγουρος για την επίτευξη του στόχου”.

Ο κ. Βρούτσης όμως, επισημαίνοντας πως βρίσκεται στην τελετή ορκωμοσίας εκφράζοντας και την κυβέρνηση, δήλωσε τη στήριξη προς το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο προς όφελος και ικανοποίηση των αναγκών του Νοτίου Αιγαίου.

“Βρίσκομαι εδώ όμως και με μία άλλη ιδιότητα. Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση. Και το ταξίδι μας θα είναι κοινό. Εσύ στο δικό σου πλοίο, από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μαζί με τα στελέχη σου, τους περιφερειακούς συμβούλους κι εγώ στο άλλο πλοίο της κυβέρνησης, θα είμαστε όμως στην ίδια θάλασσα. Και η θάλασσα θα έχει σίγουρα και καλές στιγμές, αλλά και στιγμές με μποφόρ και δυσκολίες”.

Ο Υπουργός προτού ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του, σημείωσε τέλος τα εξής. “Σήμερα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση θέλω να καταθέσω ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου κι εσένα προσωπικά ότι θα είμαστε κοντά στα ζητήματα που θα ανοίξουν, στις προκλήσεις, πάντα στο πλαίσιο του εφικτού. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό γιατί τα προβλήματα και οι προκλήσεις ούτε μπορούν να περιμένουν πολύ, αλλά είναι στόχοι και θέματα, τα οποία πρέπει να απαντάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Εύχομαι καλοτάξιδο ταξίδι για εσάς και για τα νησιά μας. Μα πάνω απ΄ όλα για την πατρίδα μας”.

Υφυπουργός Τουρισμού: “Σταθήκατε όρθιοι και προσφέρατε μεγάλο μέρος του ΑΕΠ. Συνεχίζουμε μαζί”

Αμέσως μετά, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, εκφράζοντας εγκάρδιες ευχές προς τον Περιφερειάρχη και τα μέλη του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου. “Από αυτό το βήμα αγαπητέ Περιφερειάρχη θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου σε εσάς και τους συνεργάτες σας. Γιατί σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε, της κρίσης, σταθήκατε όρθιοι και προσφέρατε με το έργο σας, μεγάλο μέρος από το ΑΕΠ που αντιστοιχεί στη χώρα, μέσα από τη δραστηριότητα των πολιτών του Νοτίου Αιγαίου, από την ανοδική πορεία που είχε όλα αυτά τα χρόνια” δήλωσε αρχικά, προσθέτοντας παρακάτω πως, “Θέλω επίσης να επισημάνω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους εσάς που σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο αποφασίσατε να ασχοληθείτε για μία ακόμη φορά με τα κοινά. Γιατί η προσφορά στα κοινά είναι η αναγνώριση της δικής σας ταυτότητας στην ίδια κοινωνία που υπηρετούμε. Είμαι βέβαιος, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές που μπορούμε να έχουμε, ότι σε αυτήν την πρόκληση της επόμενης τετραετίας είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην αγάπη για τον άνθρωπο. Είμαστε ενωμένοι και συνεργάτες σε ένα κοινό όραμα που χαράζει ο Γιώργος Χατζημάρκος. Και στην προσπάθεια αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι μαζί του σε αυτήν την προσπάθεια”.

Αναφορικά δε, με την αυγή της νέας θητείας, ο Υφυπουργός Τουρισμού έδωσε τη δέσμευσή του πως η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού θα είναι δίπλα στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου.

“Θέλω να εκφράσω την ευχή να υπάρχει μία παραγωγική συνεργασία όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Και τώρα υπό άλλη σκοπιά. Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού κε Περιφερειάρχα, θα είναι κοντά σας” δήλωσε κατηγορηματικά ο Μάνος Κόνσολας, τονίζοντας μάλιστα πως αυτή η δέσμευση είναι γνωστή προς τον Γιώργο Χατζημάρκο και από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στο Υπουργείο.

“Είχαμε την ευκαιρία στην επίσκεψη που είχατε στο Υπουργείο, τόσο ο Υπουργός, όσο κι εγώ αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου να δηλώσουν απερίφραστα την αναγνώριση ότι το Νότιο Αιγαίο, το έχετε κάνε πρωταθλητή στον Τουρισμό. Και νομίζω ότι αξίζει να ευχηθούμε και να προσπαθήσουμε να είναι πρωταθλητής το Νότιο Αιγαίο και την επόμενη τετραετία. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε αρωγοί και είμαστε μαζί”. Ο ίδιος, έκλεισε τον χαιρετισμό του, λέγοντας τα εξής: “Θέλω να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους. Αυτή η νέα θητεία να είναι μία θητεία που θα αντιμετωπίζει προκλήσεις. Είμαι βέβαιος ότι θα υπηρετήσουμε το κοινό όραμα, το Νότιο Αιγαίο να είναι μία θάλασσα ειρήνης και δημιουργίας”.