Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μιλά για το σημαντικό καθήκον που καλείται να εκπληρώσει από τη νέα της θέση

Δικαιοσύνη αλλά και σεβασμός στο θεσμό

Με κύριο στόχο την ομαλή λειτουργία του οργάνου και επικέντρωση της προσήλωσης όλων των συμβούλων στην ουσία, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα προς όφελος των νησιών της περιφέρειας, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, η κ. Νατάσα Δεληγιάννη.

Το νέο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από γυναίκες, καθώς, μετά από σχετική ψηφοφορία, χρέη Προέδρου αναλαμβάνει η κ. Νατάσα Δεληγιάννη – Άσπρου, περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και Έπαρχος Τήνου, Αντιπρόεδρος εξελέγη η κ. Αναστασία Βενετοκλή από τη Ρόδο, που προτάθηκε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, ενώ Γραμματέας ορίστηκε η κ. Ευδοκία Κατσάνη, από τη Νάξο, που προτάθηκε επίσης από την παράταξη της πλειοψηφίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα, η κ. Δεληγιάννη αναφέρθηκε στα νέα καθήκοντα, στα οποία θα κληθεί να ανταποκριθεί, ενώ μίλησε και για τη γυναικεία παρουσία στο Προεδρείο του συμβουλίου.

Κυρία Δεληγιάννη, ο Περιφερειάρχης και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου σας εμπιστεύθηκαν μία θέση ιδιαίτερης βαρύτητας. Πώς σκέφτεστε να διαχειριστείτε τη θέση αυτή σε πολιτικό επίπεδο;

Ν. Δεληγιάννη: «Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να πω, πως αφενός αισθάνομαι εκτός από χαρά, επίσης ένα ιδιαίτερα μεγάλο βάρος στους ώμους μου, αφετέρου όμως, για μένα είναι μεγάλη τιμή το γεγονός, ότι ο Περιφερειάρχης με πρότεινε για τη θέση της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Όπως είπα και στους συναδέλφους μου, κατά την πρώτη συνεδρίαση και ψηφοφορία για την ανάδειξη προεδρείου, θα είμαι δίκαιη και θα ζητήσω από εκείνους να δείξουν σεβασμό προς το θεσμό. Θεωρώ, ότι το κοινό μας όνειρο, το κοινό μας ενδιαφέρον και η κοινή μας επιδίωξη είναι η λύση των προβλημάτων των νησιών μας. Ως προς αυτό, τους ζήτησα να αποφύγουμε ει δυνατόν τις άσκοπες αντιπαραθέσεις, διότι η στείρα σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά. Αν αναλωθούμε σε αντιπαραθέσεις μεταξύ μας, θα χάσουμε την ουσία και ουσία είναι μόνο οι ανάγκες των νησιών μας, η λύση των προβλημάτων.

Είμαι σίγουρη, πως δεν είναι ένα δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και χαίρομαι, διότι ο Περιφερειάρχης δεν τα κρύβει κάτω από το χαλί. Αυτά τα προβλήματα βρίσκονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας και θα πρέπει εκεί να εστιάσουμε όλοι.

Τα προβλήματα της Περιφέρειάς μας επίσης εντείνονται και λόγω της νησιωτικότητας. Δύο νησιωτικά συμπλέγματα και τόσα νησιά, εκ των οποίων το καθένα έχει τις δικές του, μοναδικές ανάγκες. Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα, είναι οι μετακινήσεις. Προσωπικά, για να συμμετέχω στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, θα χρειαστεί να μείνω “εκτός” για περίπου τρεις ημέρες. Αντιλαμβάνεται ο καθένας, λοιπόν, ότι κάθε σύμβουλος αναγκάζεται να αφιερώνει ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου του».

Με αφορμή το τελευταίο σας σχόλιο, κατά την τελευταία θητεία υπήρξαν από πολλές πλευρές παράπονα, όσον αφορά στις πολύ αραιές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεδομένου, ότι ο προγραμματισμός των συνεδριάσεων βαρύνει την Πρόεδρο, ποια είναι η δική σας θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Ν.Δ.: «Είναι βούλησή μου, ο θεσμός να λειτουργεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διάθεσή μου είναι το όργανο να συνεδριάζει όποτε αυτό καθίσταται ανάγκη. Άλλωστε, υπάρχει και ο κανονισμός λειτουργίας. Ωστόσο, οι συνεδριάσεις δεν θα είναι μία ρουτίνα, αλλά ένα μέσο για την καλύτερη λειτουργία της Περιφέρειας.

Εξήγησα και στους συναδέλφους μου, ότι πιστεύω, πως αυτή η θητεία θα είναι γόνιμη και εποικοδομητική. Σκοπεύω, με μία γυναικεία ευαισθησία και οξυδέρκεια, να κάνω πράξη αυτό για το οποίο δεσμεύτηκα ενώπιόν τους».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο απαρτίζεται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, από διαφορετικά μέρη, διαφορετικών ιδεολογιών, που καθείς εξ αυτών προσπαθεί να διεκδικήσει τα μέγιστα για τον τόπο του/της. Ως εκ τούτου έχουν παρατηρηθεί εκνευρισμός και μεγάλες εντάσεις, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τέτοια φαινόμενα;

Ν.Δ.: «Έχω εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας θητεύσει στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου. Η αντιπολίτευση πάντοτε είναι θεμιτή και εποικοδομητική. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις και προσωπικά δεν είμαι – και δε θέλω να είμαι – δογματική. Όπως τόνισα και στο Σώμα, επιθυμώ να αξιοποιήσω κάθε δυνατότητα, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Ωστόσο, όπως ανέφερα και νωρίτερα, η στείρα αντιπολίτευση είναι κάτι που δεν μας χρειάζεται. Το να γίνεται καυγάς για το τίποτα, να λέγεται κάτι απλώς για να λέγεται, δεδομένου ότι οι ανούσιες αντιπαραθέσεις δεν προσφέρουν κάτι στο διάλογο, ή στη διαμόρφωση λύσεων, όπως θα καταλάβουν και οι συνάδελφοί μου, δεν θα γίνουν αφορμή για να χάνεται ο πολύτιμος χρόνος όλων μας. Αντίθετα, θα είμαι καλοπροαίρετη απέναντι στην ουσιώδη κριτική. Σε ό,τι αφορά την ανούσια αντιπαράθεση, αυτή που γίνεται για το φαίνεσθαι, θεωρώ, ότι έγινε κατανοητό ήδη από την πρώτη συνεδρίαση, ότι δεν είναι θεμιτή».

Στη νέα θητεία, το γυναικείο στοιχείο είναι έντονο στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Πώς εκλαμβάνετε εσείς το γεγονός αυτό, σε σχέση με τη λειτουργία του οργάνου;

Ν.Δ.: «Θεωρώ, ότι οι γυναίκες έχουμε κριτήριο, έχουμε άλλου είδους μεθοδικότητα, οξυδέρκεια, αίσθηση του νοικοκυριού, αλλά και δυνατότητα σύγκλισης και εν γένει προνόμια και ικανότητες, τις οποίες είμαι σίγουρη, πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

Αν όλα αυτά τα προτερήματα, τα οποία πιστεύω ότι έχουμε, αξιοποιηθούν, είμαι βέβαιη ότι μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Πάντοτε, όμως, θα βρισκόμαστε και στην κρίση των πολιτών.

Το γεγονός, ότι ο Περιφερειάρχης με εμπιστεύθηκε για αυτή τη διετία, για μένα δεν είναι μόνο θέμα τιμής, αλλά και μία ανάγκη, να σταθώ επάξια σε έναν αγώνα και να δώσω μάχες για το καλό, όχι μόνο του τόπου μου, αλλά όλων των νησιών του Νότιου Αιγαίου.

Στη ζωή μου, έχω μάθει κάτι που ξεκινώ να το φτάνω έως το τέλος του και να αφήνω ένα καλό αποτέλεσμα. Στόχος μου είναι να κάνω έναν καλό αγώνα και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και από αυτή τη θέση».