Κατά πλειοψηφία η έγκριση του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020 στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Πολιτικές διαφωνίες για τον νέο προϋπολογισμό

Με πρόεδρο τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο “άνοιξε” τον κύκλο των συνεδριάσεών της τη νέα θητεία, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, χθες, οπότε και τα μέλη της συζήτησαν κι ενέκριναν κατά πλειοψηφία το σχέδιο του προϋπολογισμού για το έτος 2020.

Στην έναρξη της συνεδρίασης προηγήθηκε η εκλογή του αντιπροέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, θέση που καταλαμβάνει ο Φιλήμων Ζαννετίδης, ο οποίος και προτάθηκε από τον κ. Χατζημάρκο λόγω της εμπειρίας του από την προηγούμενη θητεία.

Παρά το γεγονός πως η συζήτηση του τόσο σοβαρού θέματος κύλησε σύντομα και ομαλά, ωστόσο, δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του προϋπολογισμού, καθώς και πολιτικού χαρακτήρα σχόλια από πλευράς μελών της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται εξ αρχής πως το θέμα του προϋπολογισμού, θα συζητηθεί ολοκληρωμένα σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ η χθεσινή συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη σε Σύρο και Ρόδο.

Τα κύρια οικονομικά στοιχεία για το επόμενο έτος

Στην εισήγηση του οικονομικού θέματος προχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμων Ζαννετίδης, ο οποίος γνωστοποίησε βασικά στοιχεία για το οικονομικό έτος 2020 στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

“Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ανέρχεται στα 131.287.548, 71 ευρώ. Από αυτά τα 78.348.826, 72 αφορούν τα έσοδα και τα 52.938.721,99 το ταμειακό υπόλοιπο. Είναι ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός” υπογράμμισε ο κ. Ζαννετίδης, αναλύοντας παρακάτω τα ποσά για τεχνικά έργα και λειτουργικά έξοδα ανά περιφερειακή ενότητα.

“Στις Κυκλάδες είναι 46.133.153,11 ευρώ σε ό,τι αφορά τα έξοδα, 37.775.119, 23 τα έσοδα και ταμειακό υπόλοιπο είναι τα 8.358.033, 88. Για τα Δωδεκάνησα 85.154.395,60 τα έξοδα, τα έσοδα 40.573.707, 49 ευρώ και το ταμειακό υπόλοιπο είναι στα 44.580.688,11. Το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται για τις Κυκλάδες στα 32.313.719,33, τα δε λειτουργικά έξοδα για τις Κυκλάδες ανέρχονται στο 13.819.433,78 ευρώ. Τέλος, για το Τεχνικό Πρόγραμμα Δωδεκανήσου έχει υπολογιστεί το ποσό των 170.183.395,06 καθώς επίσης για τα λειτουργικά 14.183.395,60”.

Ο Αντιπρόεδρος εξήγησε πως το σχέδιο έχει ακολουθήσει την ισχύουσα νομοθεσία και μέσω της εφαρμογής του προωθούνται δράσεις κι έργα για τα νησιά του Ν. Αιγαίου.

“Ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών και είναι σύμφωνο με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία. Είναι ένας προϋπολογισμός πλήρης, καλύπτει όλες τις ανάγκες των νησιωτών, δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, προβάλλει όλα τα θετικά πλεονεκτήματα, εμπεριέχει και προάγει τη συνεργασία με την κοινωνία, τον Α΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, και τις δράσεις για όλες τις κοινωνικές ομάδες των νησιών μας” υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας τέλος πως, “παρά την τραγική μας υποστελέχωση, αναπτύσσει όλες τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από τον Καλλικράτη, τον Κλεισθένη και τις τελευταίες συμπληρώσεις της νομοθεσίας. Αναπτύσσει δηλαδή τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον πρωτογενή τομέα, τη γαστρονομία, τη Δια Βίου Μάθηση, την υγεία, την πρόνοια, τα αναπτυξιακά έργα υποδομής και πάνω απ΄ όλα, καλλιεργεί και συντηρεί την ελπίδα στους νησιώτες, για καλύτερες μέρες και βελτίωση των συνθηκών της περιοχής τους”.

Διαφωνίες και αρνητική ψήφος

Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Παναγιώτης Κουνάκης γνωστοποίησε πως δεν υπερψηφίζει το σχέδιο, σχολιάζοντας εμμέσως πως, τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι τέτοια που καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες των νησιών.

“Γνωρίζουμε ότι συντάσσουν υπηρεσιακοί τον προϋπολογισμό και πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση και αυτή η ευθυγράμμιση που έχετε, (σσ. θα βοηθήσει) στο να μπορείτε να τον αυξήσετε” ανέφερε λακωνικά, εξηγώντας πως η παράταξη του Μανώλη Γλυνού θα αναπτύξει αναλυτικά την κριτική της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. “Θα ψηφίσουμε παρών στον προϋπολογισμό και θα τοποθετηθούμε στα επόμενα περιφερειακά συμβούλια επί ειδικών θεμάτων”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Ντουνιαδάκης υποστήριξε πως το σχέδιο του προϋπολογισμού έχει συνταχθεί με τρόπο που “ικανοποιεί” πλήρως την κυβερνητική πολιτική.

“Όπως ειπώθηκε εισηγητικά και από την έκθεση, ο προϋπολογισμός είναι εκ προοιμίου εναρμονισμένος με τις οδηγίες του μεσοπρόθεσμου κλπ. Εξυπηρετεί αντιλαϊκούς στόχους της κεντρικής πολιτικής σκηνής” υποστήριξε ο κ. Ντουνιαδάκης, επισημαίνοντας πως η παράταξή του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2020.

“Η γνώμη μας για το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι πως είναι από χέρι αντιλαϊκό. Ουσιαστικά μέσω αυτού, μεταφέρεται κι εξειδικεύεται στο Νότιο Αιγαίο το σύνολο της πολιτικής, την οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες απολαμβάνουν προνόμια και ενισχύσεις και απαλλαγές. Θα καταψηφίσουμε” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας μάλιστα πως η αρνητική ψήφος τους, πρέπει να τεκμηριωθεί και να έχει την άποψη της αρμόδιας Υπηρεσίας για να ληφθεί υπόψιν.

“Μας αναγνωρίζεται μεν το δικαίωμα της διαφωνίας, αλλά υπό τέτοιους όρους που ουσιαστικά, μας ακυρώνει” δήλωσε στη συνεδρίαση, αναφέροντας αναλυτικά τη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα οικονομικά στοιχεία που όπως είπε, πρέπει να εξυπηρετούν τους νησιώτες ουσιαστικά.

Ειδικότερα, ο κ. Ντουνιαδάκης παρατήρησε πως στο νέο έτος, μειώνονται τα έσοδα, λέγοντας τα εξής: “Τα έσοδα είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με το 2019 σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες 37 από 53 και στα Δωδεκάνησα 40 από 55 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα είναι μειωμένα τα έξοδα σε σχέση με το 2019. Επίσης στα επόμενα χρόνια 2021 και 2020 προβλέπεται μηδαμινή αύξηση”, επομένως, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “βοηθά και η Περιφέρεια στην επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων”.

Τέλος, για το τεχνικό πρόγραμμα τόνισε πως δεν προβλέπει μεγάλα ποσά για τη σχολική στέγη, ενώ έχει αρκετά υψηλά ποσά για τα υδατοδρόμια και τον τουρισμό, ωστόσο είναι ανύπαρκτα τα χρήματα και οι πιστώσεις για πυρασφάλεια και αντισεισμική θωράκιση.

Απαντήσεις από τον Γ. Χατζημάρκο

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Γιώργος Χατζημάρκος απευθυνόμενος προς τον κ. Κουνάκη ζήτησε να εξηγήσει το σχόλιό του, στηλιτεύοντας τη στάση του σε αιχμηρό τόνο. “Ακούω από τον κ. Κουνάκη για την ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω τι είναι και επειδή το χρησιμοποιείτε πολύ συχνά τελευταία, είναι καινούργια “καραμέλα” της παράταξής σας. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε όσες “καραμέλες” θέλετε. Αλλά δεν μπορείτε να διαστρεβλώνεται την πραγματικότητα. Δεν καταλαβαίνω τί σημαίνει ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση. Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;” ρώτησε ο Περιφερειάρχης με τον Παναγιώτη Κουνάκη σε ήπιο ύφος να σημειώνει τα εξής: “Ότι έχετε πάρα πολύ καλές σχέσεις (σσ. με τη σημερινή κυβέρνηση) και ό,τι ζητήσετε, μπορείτε να το έχετε. Για καλό είναι”.

Τα παραπάνω φαίνεται να μην έπεισαν τον κ. Χατζημάρκο, ο οποίος πρόσθεσε τα ακόλουθα: “Επειδή τελευταία φορά που ακούσαμε “για καλό” από το στόμα σας δεν το πιστέψαμε, γι αυτό δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε”. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε προς τον κ. Κουνάκη να μην είναι ειρωνικός.

Αμέσως μετά, προς τον Γιάννη Ντουναδιάκη αφού απάντησε για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της ΠΝΑι για το 2020, στάθηκε στο θέμα των πιστώσεων για την σχολική στέγη.

“Να πω ότι εδώ υπάρχει η υπερβολή της αντιπολίτευσης, διότι πιστώσεις για τη σχολική στέγη είμαστε η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα που έχει κι αν αυτά λέγονται στη συζήτηση του δικού μας προϋπολογισμού, τί θα λεγόταν στις υπόλοιπες δώδεκα Περιφέρειες της χώρας που δεν έχουν καμία πίστωση για τη σχολική στέγη, ακριβώς γιατί δεν πήραν την πρωτοβουλία που πήραμε εμείς, μόνοι στην Ελλάδα, να στηρίξουμε τους Δήμους μας στη συντήρηση των σχολικών κτιρίων”.

Τέλος, εστιάζοντας στην κριτική για τα χρήματα των υδατοδρομίων ο ίδιος διευκρίνισε πως, “Από την πρώτη στιγμή, εμείς βάλαμε τα χρήματα τα οποία χρειάζονται στον προϋπολογισμό μας για να υλοποιηθούν τα υδατοδρόμια, ακριβώς γιατί δεν βρίσκαμε από κάπου αλλού”.