Ενίσχυση του ΕΚΑΒ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου

“Θέτουμε σε προτεραιότητα την Υγεία”

Συνεχής η ενίσχυση των νησιωτικών υγειονομικών δομών με εξοπλισμό, μέσω δωρεάς

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει την παροχή στήριξης κι ενίσχυσης της Υγείας στα νησιά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, λαμβάνοντας θετικές αποφάσεις, όπως η πρόσφατη των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, περί οικονομικής ενίσχυσης του ΕΚΑΒ, για την πλήρωση θέσεων οδηγών και νοσηλευτών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Τη σχετική ενημέρωση πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος τόνισε πως η Περιφέρεια διαθέτει χρήματα από ίδιους πόρους για τη στήριξη της Υγείας στο νησιώτικο χώρο, με φόντο και την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία διαμορφώνει νέες συνθήκες για νησιώτες κι επισκέπτες.

Κατόπιν αυτού του θέματος, επί τάπητος τέθηκε και η εισήγηση για δωρεά υγειονομικού εξοπλισμού στις δομές Υγείας των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας βελτίωσης και ανάπτυξης των δυνατοτήτων του Ν. Αιγαίου να ανταποκρίνεται σε όσα περιστατικά προκύπτουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας.

Γ. Χατζημάρκος: Άμεση εκταμίευση και άμεση αξιοποίηση

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση του ΕΚΑΒ “για την άμεση κάλυψη επιπλέον θέσεων οδηγών και νοσηλευτών στις δομές του στο Νότιο Αιγαίο”.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος έθεσε το ζήτημα “στη λογική της μέγιστης εξάντλησης όλων των δυνατοτήτων της Περιφέρειας για την ενίσχυση των δομών Υγείας και την υγειονομική θωράκιση των κατοίκων των νησιών, πολύ δε περισσότερο υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία”.

Ο ίδιος, ως προϋπόθεση έθεσε την κατά προτεραιότητα κάλυψη συγκεκριμένων περιοχών που και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί σε συνεργασία της Περιφερειακής Αρχής με την Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Όπως είπε, “οι περιοχές αυτές είναι Νότια Ρόδος και Έμπωνας στο νησί της Ρόδου, το τουριστικό τρίγωνο Κως - Καρδάμαινα - Κέφαλος στο νησί της Κω, Νάουσα Πάρου και ορεινή Νάξος”. Επίσης, μίλησε και για όποιες άλλες περιοχές προκύψουν από την συνεργασία Περιφέρειας και Διοίκησης του ΕΚΑΒ, ότι πρέπει να προστεθούν, υπό τις παρούσες συνθήκες.

“Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θέτει ως αυστηρή προϋπόθεση για την χρηματοδότηση, να καλυφθούν κατά προτεραιότητα από το ΕΚΑΒ οι προαναφερθείσες περιοχές και ταυτόχρονα να νομοθετηθεί η δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης της χρηματοδότησης – η οποία, σημειωτέον, γίνεται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – προκειμένου οι ανάγκες των νησιών να καλυφθούν εντός του 2020” σχολίασε κατηγορηματικά ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας μάλιστα πως βούληση της Περιφερειακής Αρχής είναι η άμεση εκταμίευση και η αξιοποίηση των χρημάτων εντός Ιουλίου. “Ειδικά όπως είναι τώρα η κατάσταση αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι αυτή η δράση να γίνει μέσα στο 2020 και μέσα σε αυτήν την παρούσα υγειονομική και οικονομική κρίση” πρόσθεσε σχετικά, ενώ ανέφερε πως το δεσμευμένο ποσό είναι 800.000 ευρώ αλλά μπορεί να αυξηθεί και στο 1.000.000 ευρώ. “Είναι χρήματα τα οποία διαθέτουμε κατά προτεραιότητα στην Υγεία” δήλωσε κατηγορηματικά στο πλαίσιο της ενημέρωσής του προς τους περιφερειακούς συμβούλους.

Συνεχής ενίσχυση

Πέραν των ανωτέρω, ο Περιφερειάρχης θέλησε να υπενθυμίσει τη συνεχή προσπάθεια της Περιφέρειας να ενισχύσει την Υγεία στο Νότιο Αιγαίο, λέγοντας πως γίνονται παραγγελίες για θαλάμους απομόνωσης, ενώ ακόμη οι επτά σταθμοί μοριακών ελέγχων στα νησιά παραδίδονται σταδιακά. “Έχουν παραδοθεί τρεις (Ρόδος, Κως, Λέρος) και είμαστε σε αναμονή για ακόμη τρεις αυτή την εβδομάδα σε Σύρο, Νάξο και Σαντορίνη ενώ μένει ένας για Κάλυμνο”. Στα παραπάνω, πρόσθεσε πως έχουν γίνει παραγγελίες για αντιδραστήρια για τους περισσότερους σταθμούς αφού υπάρχει έλλειψη, ενώ προωθείται σταθερά και η παράδοση υγειονομικού υλικού, όπως ενδεικτικά προσωπίδες οι οποίες θα φθάσουν σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των δομών Υγείας όλων των νησιών. Τέλος, μίλησε για παράδοση 24 αναπνευστήρων, όπως και για παράδοση κλωβών αρνητικής πίεσης εντός Ιουλίου στο ΕΚΑΒ.

Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε πως “παρακολουθούμε και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας και τη 2η ΔΥΠΕ καθώς και με όλες τις δομές υγείας και τις διοικήσεις τους” προκειμένου να καλύπτονται ανάγκες, ενώ δεδομένης της συζήτησης που έχει “ξεσπάσει” για δημιουργία ΜΕΘ, ο ίδιος επεσήμανε πως, φαίνεται να προκρίνεται η επιλογή των ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), για τις οποίες τόνισε πως η Περιφέρεια πάλι έχει την πρόθεση να “στηρίξει”.

Δωρεά υγειονομικού εξοπλισμού

Επιπλέον, με το άρθρο 10 παρ. 3 της ΠΝΠ της 11/3/2020 (ΦΕΚ 55/τ.Α) και την ΠΝΠ και το άρθρο δεύτερο παρ. 8 της ΠΝΠ της 14/3/2020 (ΦΕΚ 64/τ.Α) καθορίστηκαν οι διαδικασίες για την προμήθεια υλικού και υπηρεσιών καθώς και κάθε ενδεδειγμένου είδους ατομικής ή συλλογικής προστασίας από τις αναθέτουσες αρχές στο πλαίσιο λήψης κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID – 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεννόηση με τις δομές Υγείας της χωρικής αρμοδιότητάς της και του ΕΚΑΒ προμηθεύτηκε τα υλικά που ζητήθηκαν προκειμένου για τη θωράκισή τους με υγειονομικό εξοπλισμό απαραίτητο για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Ο εξοπλισμός αυτός ανήκει κατά κυριότητα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πρέπει να δωρηθεί στις υγειονομικές μονάδες για τις ανάγκες των οποίων έγινε η σχετική προμήθεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση ζητήθηκε η θετική ψήφος των περιφερειακών συμβούλων για τα παρακάτω.

Ειδικότερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου “Ανδρέας Παπανδρέου” μέσω δωρεάς της ΠΝΑι αποκτώνται 3 θάλαμοι ως φυλάκια υποδοχής ασθενών (προκατασκευασμένοι οικίσκοι ISOBOX export in συνολικού εμβαδού 6,76m2 και εξωτερικών διαστάσεων 2,60x2,60x2,50m), όπως και 3 θάλαμοι υγειονομικής απομόνωσης ασθενών (προκατασκευασμένοι οικίσκοι ISOBOX export in συνολικού εμβαδού 15,86m2 και εξωτερικών διαστάσεων 6,10x2,60x2,50m). Όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου “Βαρδάκειο και Πρώιο” μέσω δωρεάς αποκτώνται 1 συσκευή MY AIRVO 2 (PT100EE) της εταιρείας FISHER & RAYKEL και 2 συσκευές BIPAP ST, PRISMA 25 ST (29925) της εταιρείας LOWELSTEIN GERMANY, όπως επίσης παραχωρούνται 2 ίδιες συσκευές και στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου.

Ακόμη παραχωρούνται μέσω δωρεάς στο Νοσοκομείο Θήρας 1 θάλαμος ως φυλάκιο υποδοχής ασθενών (προκατασκευασμένοι οικίσκοι ISOBOX export in συνολικού εμβαδού 6,76m2 και εξωτερικών διαστάσεων 2,60x2,60x2,50m) καθώς και 1 θάλαμος υγειονομικής απομόνωσης ασθενών (προκατασκευασμένος οικίσκος ISOBOX export in συνολικού εμβαδού 15,86m2 και εξωτερικών διαστάσεων 6,10x2,60x2,50m), όπως επίσης ο ίδιος εξοπλισμός ακριβώς και στο Κέντρο Υγείας Πάρου.