Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Τροποποίηση της ΚΥΑ για τις επιχορηγήσεις αιγοπροβατοτρόφων ζητά ο Φ. Ζαννετίδης

  • Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2020 - 13:11

Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης ζητώντας την παρέμβαση τους για την διόρθωση της ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα της χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας. 
Συγκεκριμένα με την επιστολή αυτή ο αντιπεριφερειάρχης ζητά να γίνουν διορθώσεις στους δικαιούχους ανά νησί, γιατί η ΚΥΑ δημιουργεί ασάφειες σε νησιά που αναφέρεται ότι διαθέτουν τυροκομείο, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν, όπως για παράδειγμα η Ρόδος η Κάρπαθος, η Σέριφος και η Κίμωλος.
 Παράλληλα ο κ. Ζαννετίδης ζητά να επιδοτηθούν όλα τα τυροκομεία και οι αιγοπροβατοτρόφοι των νησιών, λόγω της μειωμένης παραγωγής, εξαιτίας της πανδημίας που έπληξε την χώρα μας και ιδιαίτερα τα νησιά μας, τα οποία είχαν μειωμένη τουριστική κίνηση.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριοι ,
Με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τα ζητήματα της χορήγησης κρατικών ενισχύσεων στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας σε παραγωγούς που διατηρούν εκμεταλλεύσεις με θηλυκά ενήλικα (τουλάχιστον ενός έτους) αιγοπρόβατα , οι οποίοι διαθέτουν εκμεταλλεύσεις με τουλάχιστον 20 ενήλικα αιγοπρόβατα και οι οποίοι έχουν παραδώσει γάλα εντός του 2019 και οι λεπτομέρειες εφαρμογής Προσωρινού Πλαισίου με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής της 19/03/2020 C (2020) 1863 final (Προσωρινό Πλαίσιο). 
Στο άρθρο 2 καθορίζονται οι δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και διαχωρίζονται σε αυτούς που διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις σε νησιά που λειτουργούν τυροκομεία και παραδίδουν γάλα σε αυτά και σε αυτούς που διαθέτουν ζωικές εκμεταλλεύσεις σε νησιά που δεν υπάρχουν τυροκομεία. Στο Παράτημα ΙΙ της σχετικής ΚΥΑ υπάρχει κατάλογος νησιών που διαθέτουν τυροκομεία.
Επειδή στο παραπάνω Παράρτημα αναφέρονται νησιά της Περιφέρειας μας αν και δεν διαθέτουν τυροκομείο  ( όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος , η Σέριφος και η Κίμωλος) όπως επίσης δεν αναφέρονται κάποια αν και  διαθέτουν (όπως οι  Λειψοί),  υπάρχει σύγχυση για την κατηγορία δικαιούχων του άρθρου 2 της ΚΥΑ που πρέπει να υπαχθούν οι κτηνοτρόφοι των νησιών αυτών. Παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα της τροποποίησης της σχετικής ΚΥΑ ή της έκδοσης σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα παραπάνω ζητήματα. 
 Επίσης λόγω της πανδημίας Covid-19 τα τυροκομεία , σε συνδυασμό και με την μειωμένη τουριστική κίνηση, μείωσαν τις παραγωγές τους με αποτέλεσμα τις μικρές ή μηδενικές παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο κλάδος ακόμα και στα νησιά που υπάρχουν τυροκομεία ή αιγοπροβατοτροφεία να έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Ως εκ τούτου παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα πρόβλεψης ενίσχυσης και στις περιπτώσεις αυτές .
  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».