Απολογισμός Περιφερειακής Αρχής για τα πεπραγμένα του έτους που πέρασε

Οι προκλήσεις γίνονται ευκαιρίες στο Ν. Αιγαίο

Πρόοδο σε όλα τα επίπεδα καταγράφει το Νότιο Αιγαίο αναφορικά με την περασμένη χρονιά, καθώς παρά τις συνεχείς κρίσεις που “απειλούν” συνολικά τη χώρα αλλά και τον κόσμο, οικονομικά και κοινωνικά, η Περιφερειακή Αρχή έχει πυροδοτήσει θετικές εξελίξεις για τα νησιά και τους νησιώτες.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο, για τον απολογισμό πεπραγμένων σχετικά με την περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε πως το Ν. Αιγαίο μπορεί να μετατρέπει σε ευκαιρίες, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αποδεικνύοντας στην πράξη πως δεν “εργαλειοποιεί”

τα εμπόδια και τις κρίσεις που υπάρχουν, για να αδρανήσει.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι είχαν στη διάθεσή τους τον πολυσέλιδο απολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο οποίος παρουσιάστηκε στα βασικά σημεία του.

Προλογικά των πεπραγμένων, υπογράφει σύντομο απολογισμό η αρμόδια του Τμήματος Προγραμματισμού της Περιφέρειας.

Πρέπει να σημειωθεί πως αν και η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να μεταδοθεί μέσω live streaming, τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό από την έναρξή της.

Αποτελεσματικότητα

Ένα κομμάτι που τονίσθηκε στον αναλυτικό απολογισμό αφορά το θέμα της μετάβασης από την Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. “To Νοέμβριο του 2022 πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το 8ο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Στο συνέδριο έγινε αναφορά στον σύγχρονο ρόλο των Περιφερειών σε μία περίοδο με μεγάλες προκλήσεις που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα όλων. Τονίστηκε η αναγκαιότητα της μετάβασης από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις και να δημιουργεί ευκαιρίες μέσα από δύσκολες παγκόσμιες συγκυρίες” υποστήριξε ο περιφερειάρχης, εξηγώντας παράλληλα πως, το Ν. Αιγαίο και η Περιφέρεια “επέδειξαν αποτελεσματικότητα και πνεύμα συνεργασίας για την υλοποίηση πολλών έργων και δράσεων που περιλαμβάνονται στον απολογισμό”.

Ρεκόρ σε ΕΣΠΑ και τουρισμό

Αρχικά, υπήρξαν άκρως θετικές οι αναφορές για τον αγώνα της Περιφέρειας σχετικά με τις απορροφήσεις ευρωπαϊκών πόρων.

“Το 2022 ήταν μία ακόμη χρονιά ρεκόρ απορροφήσεων των πόρων του ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ξεπερνώντας το 100% των διαθέσιμων πόρων” αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίστηκε από τον περιφερειάρχη πως, “για τρία συνεχόμενα έτη, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είναι η πρώτη σε απορροφήσεις μεταξύ όλων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της χώρας, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό στην αποδοτική συνεργασία με τους Δήμους των νησιών”.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, η Περιφερειακή Αρχή “έτρεξε” και την τουριστική προβολή. “Μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, επιλέξαμε να ενισχύσουμε τις δράσεις τουριστικής προβολής της Περιφέρειας, υλοποιώντας ένα ογκώδες και καινοτόμο για τα δεδομένα του ελληνικού δημόσιου τομέα πρόγραμμα προβολής. Τα νησιά μας κατέγραψαν ρεκόρ αφίξεων το 2022 και διακρίθηκαν σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δικαιώνοντας τις επιλογές, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας”.

Σύμφωνα με όσα σχολίασε ο ίδιος, “για τους νησιώτες και τους επισκέπτες διοργανώσαμε και υποστηρίξαμε πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα από άκρη σε άκρη της Περιφέρειας. Διεθνή και τοπικά φεστιβάλ, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, πολιτιστικές – εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ διεθνείς και πανελλήνιοι αγώνες και τουρνουά άφησαν έντονα το αποτύπωμά τους σε θεατές και συμμετέχοντες”.

Σημαντικά πρότζεκτ στα νησιά

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε πολύ σημαντικά πρότζεκτ που προωθούνται ήδη στα νησιά και τα οποία έχουν καταστήσει το Ν. Αιγαίο “μαγνήτη” για διεθνή ΜΜΕ.

“Στηρίξαμε έμπρακτα καινοτόμα προγράμματα αειφορίας και βιωσιμότητας στα νησιά κερδίζοντας παγκόσμιο ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ. Το πρόγραμμα “e-mobility on demand” στην Αστυπάλαια που υλοποιεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Κ2”, το πρόγραμμα της Τήλου “Just go zero Tilos” στο οποίο συνεργάζονται ο Δήμος Τήλου και ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, το “Naxos Smart Island” στο νησί της Νάξου, το “GR eco islands” στη Χάλκη, το “The Rhodes co-lab” στο νησί της Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Καινοτομίας και Τεχνολογίας (Aegean Neorion Innovation Center) στη Σύρο ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών και αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας, συνεργασίας και πρωτοπορίας” σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος.

Έργα υποδομής

Έμφαση δόθηκε και στην ατζέντα των έργων υποδομής στα νησιά, τα οποία προχώρησαν ή και στηρίχθηκαν από την Περιφέρεια. “Συνεχίσαμε τον σχεδιασμό, μελέτη, δημοπράτηση και υλοποίηση πλήθους έργων υποδομής από το πιο μικρό ως το μεγαλύτερο νησί της Περιφέρειας. Η ΠΝΑΙ συνεχίζει εντατικά να υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα οδικών παρεμβάσεων στην ιστορία των νησιών της, που στόχο έχει τη βελτίωση της λειτουργίας και της ασφάλειας του οδικού δικτύου” σχολιάστηκε χαρακτηριστικά, ενώ ενδεικτικά, αναφέρθηκε πως, “ολοκληρώθηκε η γέφυρα της Κρεμαστής στη Ρόδο και ο λιμένας των Λειψών”.

Ακόμη μνεία έγινε και στις αθλητικές και σχολικές υποδομές. “Δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις εκσυγχρονίστηκαν και επισκευάστηκαν με την τεχνική ή και την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας προς τους Δήμους, οι οποίοι και έχουν τη σχετική αρμοδιότητα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τους Δήμους, συνεχίστηκε και το 2022 η επισκευή και συντήρηση σχολείων”.

Επιπλέον, η Περιφερειακή Αρχή αναφέρθηκε και σε περιβαλλοντικά έργα. “Επενδύσαμε επίσης στην υλοποίηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης για λογαριασμό των Δήμων, όπως η μονάδα αφαλάτωσης στο Μαράθι, οι υδρογεωτρήσεις στην Τήλο, το δίκτυο ομβρίων της Σκάλας Πάτμου, ο βιολογικός σταθμός της Χάλκης, το δίκτυο αποχέτευσης και εγκαταστάσεις λυμάτων του Αγαθονησίου, το δίκτυο ύδρευσης στην Αρκεσίνη Αμοργού, το δίκτυο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Αιγιαλού Σύμης, ο βιολογικός καθαρισμός Αιγιάλης Αμοργού, η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων σφαγείου στην Ίο”.

Ο Γιώργος Χατζημάρκος αναφερόμενος στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, τόνισε ακόμη πως, “άνοιξε το δρόμο για την υλοποίηση έργων υποδομής που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων του συνόλου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και την προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων για την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων των νησιών”.

Στήριξη στην υγεία

Σε συνέχεια της έμπρακτης στήριξης της ΠΝΑΙ στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στις δομές υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγινε αναφορά και στα πεπραγμένα της περυσινής χρονιάς. “Η ενδυνάμωση των φορέων Υγείας και το 2022 ήταν στο επίκεντρο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίσαμε την παροχή οικονομικού κινήτρου σε ιατρούς που στελεχώνουν τις μονάδες υγείας των μικρών νησιών. Προχωρήσαμε επίσης στην πρόσληψη 205 ιατρών και νοσηλευτών με πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας τους, αναβαθμίσαμε ενεργειακά νοσοκομεία των νησιών και χορηγήσαμε ιατροτεχνικό εξοπλισμό στο ΕΚΑΒ” τονίσθηκε από τον Περιφερειάρχη, ενώ ο ίδιος συμπλήρωσε τα εξής: “Στηρίξαμε και διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία των κοινωνικών δόμων στα νησιά. Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Δομές και Στέγες ΑΜΕΑ, Δομές για Κακοποιημένες Γυναίκες, Κέντρα Νεότητας αλλά και δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα υποστηρίχθηκαν καθοριστικά και αυτή τη χρονιά”.

Έργα πολιτικής προστασίας

Στον άξονα της Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με όσα τόνισε ο περιφερειάρχης, “διενεργήθηκαν καθαρισμοί ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα σε όλα τα νησιά”.

Ειδικότερα, “οι συμβάσεις είναι ενεργές όλο τον χρόνο και επιτρέπουν την έγκαιρη και αποτελεσματική προληπτική δράση απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο κατά την αντιπλημμυρική περίοδο”. Ενδεικτικά, δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας των οικισμών Αρχαγγέλου και Ιαλυσσού Ρόδου που παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, σημειώνοντας μάλιστα πως το Ν. Αιγαίο δηλώνει την ετοιμότητά του και για την αλλαγή στο διοικητικό μοντέλο της Ελλάδας. “Το γεγονός ότι μόνο η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, έχει επιτύχει αύξηση του πληθυσμού της σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021, μας γεμίζει με αισιοδοξία και δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο μας. Στην Περιφέρειας είμαστε περήφανοι για τον ρόλο και τη συμβολή μας στην ανάπτυξη και ευημερία των νησιών μας. Σε αναμονή του νέου νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση, δηλώνουμε έτοιμοι για την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας και την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση. Με οικονομική ανεξαρτησία, σαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων και στελεχωμένες Υπηρεσίες θα επιταχυνθεί η ανταπόκρισή μας στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών και θα αναπτυχθεί το Νότιο Αιγαίο με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα στο μέγιστο βαθμό”.