Συνάντηση του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

  • Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023 - 10:34
  • /   Eνημέρωση: 22 Σεπ. 2023 - 16:30

Με κύριο αλλά όχι και μοναδικό θέμα συζήτησης, τις δυνατότητες παρέμβασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην προσπάθεια διάσωσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σύρου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, Μηνά Μπουγιούρη, Γιώργου Ευριπιώτη, Γιώργου Φρέρη και Γιώργου Αρβανίτη με τον υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Χάρη Βεκρή

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του Χάρη Βεκρή και της ομάδας «Τα νεοκλασικά της Σύρου εκπέμπουν SOS», μέσω της οποίας ήρθε στο προσκήνιο ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του νησιού της Σύρου, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση από την Πολιτεία στην τροχοπέδη των χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης. Παράλληλα υπάρχει αδράνεια σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη των ιδιοκτητών διατηρητέων κτιρίων καθώς δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη συντήρηση των ακινήτων τους. Αναφορικά με τα κτίρια που ανήκουν σε Κληροδοτήματα της Σύρου και στο Δημόσιο, τα μέλη του Συλλόγου δήλωσαν διατεθειμένα να συμβάλουν αφιλοκερδώς ως τεχνικοί σύμβουλοι της Περιφέρειας – όπως κατ’ επανάληψη έχουν κάνει και στο παρελθόν – σε μια δυναμική πρωτοβουλία για τη διάσωση και αξιοποίηση αυτών των κτιρίων.

Η φέρουσα ικανότητα και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια του κάθε νησιού σε συνδυασμό με τη στήριξη της νησιωτικότητας, ήταν κάποια ακόμα σημαντικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση από τα μέλη του Συλλόγου προς τον Χάρη Βεκρή, ο οποίος συμφώνησε πως πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την επόμενη 5ετία.