Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: "The Rhodes Co-Lab- Sustainable Destination"

  • Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, 2024 - 15:15

Τρεις μέρες διήρκεσε ο πρώτος κύκλος συναντήσεων εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς που καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στο φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της Ρόδου στον πρώτο αειφόρο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination», της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ομίλου-ηγέτη της τουριστικής αγοράς Tui Group. Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων εργασίας περιλάμβανε τους τομείς των Ξενοδοχείων, Τουριστικών Γραφείων και Εμπορίου και Εστίασης, όπου συμμετείχαν 80 περίπου εκπρόσωποι και διοργανώθηκε στη μορφή συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης στα γραφεία της Περιφέρειας, από τις 15-17 Ιανουαρίου 2024, με οικοδεσπότη τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς το πρόγραμμα, που τελεί υπό την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, υλοποιείται και με τη συνεργασία του Δήμου.

Γ. Χατζημάρκος: Ο βιώσιμος μετασχηματισμός είναι ηθικό μας χρέος απέναντι στον πλανήτη και τις επόμενες γενιές. Είναι όμως και οικονομικό πλεονέκτημα κάθε τοπικής επιχείρησης απέναντι στον ανταγωνισμό

Μέσω της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς διασφαλίζεται η δέσμευση και ο συντονισμός ολόκληρου του φάσματος των κλάδων στην συνδιαμόρφωση και εκτέλεση των δράσεων στρατηγικής του «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination», με στόχο τη δημιουργία ενός ολιστικά μετασχηματισμένου προορισμού βιώσιμων διακοπών. Τις παρουσιάσεις των συγκεκριμένων δράσεων ανά τομέα ανέλαβε η ομάδα διαχείρισης του προγράμματος και συγκεκριμένα η Εκτελεστική Διευθύντρια, Αγγελική Χονδροματίδου και ο συντονιστής Βαγγέλης Γεωργίου, μαζί με τον Κυριάκο Ανδρέου Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Δημήτρη Σακίπη, Διευθυντή Βιωσιμότητας της PwC, της εταιρείας που έχει εκπονήσει τη μελέτη του έργου.

Στις συνεδρίες, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να γίνουν βιώσιμοι οι προορισμοί και πως αυτό είναι προς όφελος τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών. Υποδεχόμενος τους φορείς, ο Περιφερειάρχης τόνισε σχετικά με το πρόγραμμα: Ο βιώσιμος μετασχηματισμός είναι ηθικό μας χρέος απέναντι στον πλανήτη και τις επόμενες γενιές. Είναι όμως και οικονομικό πλεονέκτημα κάθε τοπικής επιχείρησης απέναντι στον ανταγωνισμό. Αν δεν το κάνουμε από μόνοι μας σήμερα, θα υποχρεωθούμε να το πράξουμε στο μέλλον. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Το «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination» είναι ένα ολόκληρο ταξίδι, το οποίο θα το κάνουμε μαζί, δημόσιος και ιδιωτικός φορέας πιασμένοι χέρι με χέρι.

«Συνδιαμορφώνοντας το βιώσιμο ξενοδοχείο του αύριο» ήταν το θέμα της πρώτης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, και συγκεκριμένα ο νέος Πρόεδρος Γιάννης Παπαβασιλείου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Ματσίγκος, ο Άρης Σουλούνιας εκ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, o Αθηναγόρας Κωνσταντινίδης εκπροσωπώντας τον ΣΕΤΕ (εκτός της ΈΞΡ, της οποίας είναι Αντιπρόεδρος), η Πρόεδρος της ΕΠΟΤ, Άντα Καραγιάννη και αρκετοί ακόμα ξενοδόχοι.

Την επόμενη μέρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη «Μετάβαση στη Βιώσιμη Ταξιδιωτική Εμπειρία» με τη συμμετοχή, όπως είναι αναμενόμενο, του κλάδου των Τουριστικών Γραφείων, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστο Μιχαλάκη και μέλη του Δ.Σ., αλλά και με τη συμμετοχή του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών δια του Προέδρου του Δημήτρη Σαλαχούρη, του Αερολιμενάρχη Ρόδου, Βασίλη Καταβενάκη και του νέου Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, Βαγιανάκη, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Δωδεκανήσου, Νίκου Νικολή.

Ακολούθως, η τρίτη στη σειρά συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ήταν αφιερωμένη στον εμπορικό κλάδο και στην Εστίαση, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις για τη «Μετάβαση σε Βιώσιμες Υπηρεσίες Εστίασης», με προσκεκλημένους τον Πρόεδρο του ΕΒΕΔ, Γιάννη Πάππου, την υπεύθυνη του έργου Aegean Cuisine, Μαριτάνα Αλακιώτου Ανθοπούλου, τον Πρόεδρο Γιάννη Κλούβα και μέλη του ΔΣ από το Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου «Η Πρωτοπορία», τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιμαγείρων, Νίκο Χριστοφόρου και μέλη του ΔΣ, αλλά και εκπροσώπους εταιριών, όπως από τη Μελισσοκομική Ρόδου, ΒΑΠ και Απλώς, παρουσία και του Αν. Περιφερειάρχη, Απόστολου Ασπράκη.

Στους συμμετέχοντες εξηγήθηκε η στρατηγική ανά τομέα και ο τρόπος συμμετοχής στο του «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination», ενώ επισημάνθηκε ότι αυτή απαιτεί δέσμευση σε ένα σύνολο ενεργειών για κάθε επιχείρηση, ώστε να γίνει η ίδια περισσότερο βιώσιμη και ταυτόχρονα να συμβάλει στο να γίνει το νησί ο πρώτος ολιστικός βιώσιμος προορισμός.

Ειδικότερα συζητήθηκαν οι συγκεκριμένες ανά κλάδο ανάγκες, προκλήσεις και ευκαιρίες και οι εκπρόσωποι συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά σε επακόλουθες συναντήσεις και να καταλήξουν σε συγκεκριμένα έργα και δράσεις.

Αντίστοιχες συναντήσεις πάντως θα ακολουθήσουν και με άλλους κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας, όπως αεροπορικές εταιρείες, φορείς τουριστικής εκπαίδευσης κ.α.

Τι είναι το του «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination»

Το «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination» είναι μια μοναδική συνεργασία, που ξεκίνησε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Όμιλο TUI και το TUI Care Foundation και στοχεύει να μετατρέψει τη Ρόδο σε ένα πρότυπο για βιώσιμους προορισμούς ανά τον κόσμο, σε ολόκληρη την αλυσίδα του τουρισμού και σε τρεις πυλώνες αειφορίας, το Περιβάλλον, την τοπική Κοινωνία και τον Πολιτισμό, μετατρέποντας τον Τουρισμό σε δύναμη για καλό.