Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο

Ζητά δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων

Υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα γίνει παρέμβαση προς το κεντρικό κράτος

Λύση που θα ανακουφίσει οικονομικά τα ερασιτεχνικά αθλητικά Σωματεία των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, αναφορικά με τα πολυέξοδα ταξίδια της μετακίνησης αθλητών από το ένα νησί στο άλλο σε όλη τη γεωγραφική περιοχή του Ν. Αιγαίου, πρότεινε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, η οποία και υιοθετήθηκε ομόφωνα.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως επιβάλλεται να ζητηθεί από την κυβέρνηση να μετακινούνται δωρεάν όλες οι ερασιτεχνικές ομάδες του Ν. Αιγαίου που ταξιδεύουν στα νησιά με τα πλοία των επιδοτούμενων γραμμών, ώστε τα Σωματεία να απαλλαγούν από ένα τεράστιο οικονομικό βάρος που μέχρι στιγμής επωμίζονται, την ίδια στιγμή που αναζητούν πόρους για να είναι βιώσιμα.

Ο Γιώργος Λεονταρίτης στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επεσήμανε πως, “είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία απέναντι στους αθλητές των νησιών”, όταν λόγω της γεωγραφικής ασυνέχειας, η συμμετοχή σε αγώνες και σε πρωταθλήματα, “εκτοξεύει το κόστος, αφού χρειάζονται απαραίτητα και διανυκτερεύσεις για τους αθλητές”.

Η πρότασή του, έγινε ομόφωνα αποδεκτή από όλες τις παρατάξεις, ενώ επιπλέον, υιοθετήθηκε και η παρατήρηση για ένταξη των ομάδων στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, αναφορικά με τις μετακινήσεις με τα πλοία στις γραμμές ελεύθερης δρομολόγησης.

Το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας πρέπει να εφαρμοστεί και στον αθλητισμό”

Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά, μετά από τη σχετική πρόταση του Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος επεσήμανε πως ουσιαστικά το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει ομόφωνα στο να ζητηθεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πρόβλεψη περί νησιωτικότητας του Συντάγματος και στον αθλητισμό.

Στην αρχική πρότασή του, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ανέφερε: “Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η πλούσια δράση των ερασιτεχνικών αθλητικών Σωματείων στους δύο νομούς της Περιφέρειάς μας, η οποία κατά γενική ομολογία αποτελεί την πιο δύσκολη γεωγραφικά περιοχή της Ευρώπης ως προς τις μετακινήσεις, εδράζεται στη μεγάλη αγάπη που τρέφουν για τον αθλητισμό, τη νεολαία μας και στη σκληρή δουλειά όλων όσων εμπλέκονται με αυτά.

Γνωρίζοντας τις μεγάλες θυσίες που έκαναν και κάνουν όλοι τους, παράγοντες, αθλητές, και γονείς πρέπει να καταθέσουμε σήμερα ότι η προσπάθειά τους αυτή, ουδέποτε έτυχε ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία. Τα σωματεία ουσιαστικά λειτουργούσαν και λειτουργούν με την αυτοθυσία των Δ.Σ. και των αθλητών, καθώς και τη βοήθεια φιλάθλων και των χορηγών.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές των νησιωτικών περιοχών λόγω του αυξημένου κόστους των μετακινήσεών τους, απαιτούν μόνιμες και όχι παροδικές λύσεις. Οι μετακινήσεις τους και τα έξοδα που προκύπτουν είναι πολύ μεγάλα.

Με ισχυρή την πεποίθηση ότι το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας πρέπει να εφαρμοστεί και για τον αθλητισμό στα νησιά μας, εισηγούμαι τη θεσμοθέτηση πάγιου μέτρου περί δωρεάν μετακίνησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα”.

Να μπει τέλος στον οικονομικό Γολγοθά

Αμέσως μετά, ο κ. Λεονταρίτης μίλησε αναλυτικότερα για την πρόταση, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να μπει τέλος στην οικονομική ταλαιπωρία των ερασιτεχνικών Σωματείων, τα οποία με τις προσπάθειές τους, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στα νησιά.

“Πιστεύω ότι ο πιο ισχυρός συνδετικός κρίκος των κοινωνιών μας είναι ο αθλητισμός. Ο αθλητισμός είναι αυτό που αν κάποιος εξ ημών, ένα Σαββατοκύριακο βρεθεί σε ένα λιμάνι των Κυκλάδων, θα δει πως δίνει τη δυνατότητα σε μικρά παιδιά από την ηλικία των 12 ετών μέχρι τους ενήλικες που παίζουν στα μεγάλα Σωματεία, να ταξιδεύουν από νησί σε νησί και να συναναστρέφονται μεταξύ τους, να γίνονται φίλοι και να αναπτύσσουν την ευγενή άμιλλα γιατί στο τοπικό πρωτάθλημα, οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι”. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, ο αθλητισμός “ενισχύει αναμφισβήτητα την κοινωνική συνοχή της περιοχής μας”, εξήγησε πως, δυστυχώς σήμερα, το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να ανταποκριθούν οι ερασιτεχνικές ομάδες είναι εξαιρετικά δύσκολο και αφιλόξενο. “Τι είναι ο αθλητισμός στις Κυκλάδες; Είναι ένας Γολγοθάς για τους παράγοντες, για τα παιδιά, για τους γονείς. Αρκεί να ταξιδέψουμε μαζί τους μία φορά για να αντιληφθούμε ότι αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι χρήζει επαίνων”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ανακατασκευή γηπέδων στα νησιά

Συμπλήρωσε ακόμη, πως, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έρχεται να συνδράμει όπως μπορεί στη στήριξη του αθλητισμού, μεριμνώντας για τις υποδομές. Απόδειξη αυτού, η φροντίδα για τα γήπεδα στα νησιά. “Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή δεν έχουμε αρμοδιότητα στον αθλητισμό. Παρόλα αυτά, επειδή έχουμε αξιολογήσει την αξία του αθλητισμού και την κοινωνική διάστασή του, θα γνωρίζετε ότι έχουμε ανακατασκευάσει σχεδόν το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα”, δήλωσε, επισημαίνοντας πως, “αυτό μπορούσαμε να κάνουμε και αυτό έχουμε κάνει, όπως επίσης, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί αξίζει να στηρίζουμε τη νεολαία μας”.

Τεράστιο βάρος με φόντο τις διανυκτερεύσεις

Σε συνέχεια των ανωτέρω, τόνισε πως η πρόταση για τις δωρεάν μετακινήσεις είναι απόλυτα σωστή. “Θεωρούμε πως η εισήγησή μας είναι απολύτως σωστό να υιοθετηθεί από την πολιτεία, η οποία δεν ενισχύει τα ερασιτεχνικά Σωματεία μας ή τα ενισχύει ελάχιστα. Τα έξοδα ενός Σωματείου, για να διατηρηθεί και να ταξιδέψει σε όλα τα νησιά μας είναι μεγάλα, γιατί όλα τα ταξίδια έχουν και διανυκτέρευση. Αντιλαμβάνεστε τι κόστος είναι αυτό για ένα Σωματείο.

Ένα τεράστιο κόστος που πρέπει να το σηκώσουν στην πλάτη τους, οι παράγοντες με κάποιους χορηγούς και τη βοήθεια των γονέων”, εξήγησε, καλώντας τους περιφερειακούς συμβούλους να υπερψηφίσουν. “Εισηγούμεθα λοιπόν και νομίζω πως είναι απολύτως σωστό, στα πλοία της ενδοεπικοινωνίας για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, τα οποία είναι επιδοτούμενα από το κράτος, τα ερασιτεχνικά Σωματεία να ταξιδεύουν δωρεάν. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία απέναντι στα ερασιτεχνικά Σωματεία, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει για να στηρίξει τον αθλητισμό στην περιοχή μας”, συμπλήρωσε, λέγοντας σε απόλυτο τόνο πως πρέπει να γίνει παρέμβαση στην κυβέρνηση.

Μεταφορικό Ισοδύναμο στις ομάδες για τα πλοία ελεύθερης δρομολόγησης

“Πρέπει να πάρουμε μία απόφαση και να εισηγηθούμε στην κυβέρνηση τη δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών Σωματείων στα επιδοτούμενα πλοία των Κυκλάδων”, επανέλαβε παρακάτω, λέγοντας τέλος πως υιοθετείται και η πρόταση του έπαρχου Νάξου, Γιάννη Μαργαρίτη για ένταξη των ομάδων στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου αναφορικά με τα πλοία στις γραμμές ελεύθερης δρομολόγησης.

“Είναι πάρα πολύ σημαντική η πρόταση για τα επιδοτούμενα δρομολόγια, αλλά είναι και πάρα πολύ σημαντικό το Μεταφορικό Ισοδύναμο, στο οποίο δεν έχουν ενταχθεί οι ομάδες. Οπότε, τα εισιτήρια τα κόβει η ομάδα και δεν παίρνει το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Οπότε να ενταχθεί στο ψήφισμά μας και αυτό”, ανέφερε σχετικά ο κ. Μαργαρίτης.

Ομόφωνη διεκδίκηση για τους αθλητές των νησιών

Τη σύμφωνη γνώμη τους με την πρόταση εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις. Αρχικά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικηφόρος Παπανικόλας, δήλωσε πως το αίτημα θα διεκδικηθεί γιατί είναι σε ορθή κατεύθυνση. “Συμφωνούμε απόλυτα με την εισήγηση. Δεν είναι θέμα προνομιακής αντιμετώπισης, αλλά θέμα βιωσιμότητας των Σωματείων. Για παράδειγμα η ομάδα της Τήνου αν θέλει να συμμετέχει στο πρωτάθλημα, πρέπει να κάνει 11 με 12 ταξίδια κάθε χρόνο και όχι απαραίτητα προς τη Ρόδο που θεωρητικά είναι πιο εύκολη η συγκοινωνία, αλλά θα πρέπει να ταξιδέψει στη Ρόδο για να πάρει άλλο μέσο και να πάει στη Σύμη ή στη Νίσυρο. Και πολλές φορές χρειάζονται δύο ή και τρεις διανυκτερεύσεις”, σχολίασε, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί για τους αθλητές και τις ομάδες στα νησιά.

Σε παρόμοιο τόνο και η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Χρύσα Καραγιάννη δήλωσε πως υιοθετεί την πρόταση, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα και για τον εξοπλισμό των ομάδων. “Να βάλω επίσης μία μικρή προσθήκη στην εισήγηση που πολύ σωστά γίνεται. Είναι σημαντικό να μεταφέρεται και ο εξοπλισμός τους, όπως ενδεικτικά τα κοντάρια στο άλμα επί κοντώ, καθώς απαιτείται μεγάλο κόστος”, σημείωσε.

Τέλος, συμφώνησε και η Λαϊκή Συσπείρωση, με το μέλος της, Μαρία Χατζηγιάννη να αναφέρει τα εξής: “Θεωρούμε ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση. Άρα, δεν πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί, πόσο μάλλον οικονομικοί, ώστε τα παιδιά και οι ομάδες να μπορούν να ασκήσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες στα νησιά. Συμφωνούμε και πρέπει να το πάρουν πάνω τους και οι ομάδες για να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση”.