Οι αμμοβολιστές για την “κεκλεισμένων θυρών” συνάντηση με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γ. Μαραγκό με θέμα το μέλλον του Νεωρίου

“Φοβάται να πει δημόσια τη γνώμη του”

Δηλώσεις της επταμελούς αντιπροσωπείας κατόπιν της δίωρης συνάντησης

Εκτός ομαλής τροχιάς, με ένταση, υψηλούς τόνους αλλά και χτυπήματα των χεριών στο γραφείο “κινήθηκε” η συζήτηση για το μέλλον του Νεωρίου ανάμεσα στην επταμελή αντιπροσωπεία των αμμοβολιστών και τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό χθες το μεσημέρι, οπότε και οι εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου μετέβησαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο για να ενημερωθούν σχετικά με τη θέση αλλά και την πρόθεση του ίδιου, επί του σοβαρού θέματος.

Με απόλυτο τρόπο και με εμφανή τον εκνευρισμό του δημάρχου στο πρόσωπό του, αν κι εκ μέρους των αμμοβολιστών κλήθηκαν να παραστούν δημοσιογράφοι στη συνάντηση για να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, ωστόσο ο ίδιος, αρνήθηκε κατηγορηματικά την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών ΜΜΕ στο γραφείο του, στάση η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανοικτή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προχθές, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη για το ίδιο ζήτημα.

Η επίμονή του δε, η εν λόγω συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, να πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, αφήνει περιθώρια ερμηνείας της στάσης του, αφενός, ως επιβεβαίωσης του ισχυρισμού των αμμοβολιστών, που τον θέλουν “να φοβάται να τοποθετηθεί δημόσια” κι αφετέρου, ως ενδεχόμενης προσπάθειας αμφισβήτησης των λεγομένων τους προς τη Συριανή κοινωνία, εκ των υστέρων κι εκ του ασφαλούς, με κάθε πρόσφορο μέσο ή τρόπο.

“Μας είπε ότι είναι ανήθικο και πρόστυχο που καλέσαμε τους δημοσιογράφους”

“Η συνάντηση έγινε καθώς ακούμε πολλά για το Νεώριο και όλα ανεπίσημα. Δεν έχει κανείς την τόλμη να πει τί θέλουν να κάνουν” σημείωσαν αρχικά οι αμμοβολιστές και ο πρόεδρός τους, Γιάννης Μπάιλας αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης με τον δήμαρχο, τονίζοντας χαρακτηριστικά όσον αφορά στην απαγόρευση της παρουσίας των δημοσιογράφων, πως, ο ίδιος, “Δεν θέλει με τίποτα να μιλήσει δημόσια” καθώς όπως υποστήριξαν “φοβάται τους δημοσιογράφους”. Μάλιστα, για την επιθυμία τους να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, η οποία αποτέλεσε και το λόγο της πρόσκλησής τους προς τους δημοσιογράφους, επεσήμαναν πως, “Μας είπε ότι δεν είναι ηθικό που καλέσαμε δημοσιογράφους, ότι είναι ανήθικο και πρόστυχο” με τους ίδιους - όπως γνωστοποίησαν εν συνεχεία -, να του ανταπαντούν λέγοντας ότι, η συμπεριφορά του μετεκλογικά παραπέμπει σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς. “Δεν κρατά τις δεσμεύσεις του. Μας ζήτησε βοήθεια και τον βοηθήσαμε να γίνει δήμαρχος. Αυτό τί είναι εκ μέρους του; Δεν είναι πρόστυχο; Μας έταζε ότι θα συνυπάρχουμε ως ναυπηγείο με όλο το νησί. Αυτό που κάνει σήμερα είναι ηθικό;” σχολίασαν ακολούθως, φωτογραφίζοντας έντονα πως, η προεκλογική προσέγγισή του είχε ψηφοθηρικούς σκοπούς. “Προεκλογικά είχε έρθει στο Εργατικό Κέντρο και είπε ότι θα συνυπάρχει το Νεώριο με το νησί. Αυτό δεν το κρατά” επανέλαβαν, υποστηρίζοντας πως, συμπέρασμά τους αποτελεί ότι ο κ. Μαραγκός “θέλει να κλείσει το ναυπηγείο”.

“Γιατί δεν μιλά; Θέλει πρώτα να εξοντωθεί το ναυπηγείο και μετά να βγει να τα πει. Εμάς όμως, μας ενδιαφέρει να έχουμε δουλειά” σημείωσαν κατηγορηματικά, ασκώντας προς τον ίδιο κριτική με φόντο την αντίστοιχη συνάντηση που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. “Αν δεν έχει για κάτι να κρυφτεί, θα έπρεπε να μιλήσει δημόσια σαν τον κ. Λεονταρίτη, ο οποίος βγαίνει ευθέως και λέει κάποιες απόψεις” υποστήριξαν, διατυπώνοντας ένα ακόμη ερώτημα σχετικά με τις συναντήσεις του δημάρχου με το Εργοστασιακό Σωματείο. “Του είπαμε ότι πηγαίνει και συναντά το Εργοστασιακό Σωματείο μέσα. Γιατί εμάς δεν μας αναζητά; Πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Όμως γεννά ερωτηματικά η κατάσταση διάλυσης που επικρατεί. Γιατί ο κόσμος που θέλει το ψωμί του δεν ενώνεται;” σχολίασαν χαρακτηριστικά.

 

Λουκέτο... “δια της πλαγίας οδού, επικαλούμενος τη νομιμότητα”

Συγκεκριμένη υπήρξε η θέση τους στο ερώτημα πώς τεκμηριώνουν την άποψή τους, ότι ο δήμαρχος θέλει να κλείσει το ναυπηγείο. “Αυτό που φάνηκε είναι ότι το Νεώριο εμποδίζει. Δια της πλαγίας οδού θέλει να το κλείσει. Λέει ότι θέλει να μείνει ανοικτό, αλλά να τηρεί τους νόμους” σημείωσαν στην απάντησή τους, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως, “Όμως τα προβλήματα του Νεωρίου, δεν μπορούν να λυθούν όλα σε μία ημέρα”. Αναλύοντας την απάντησή τους, πρόσθεσαν μάλιστα πως, “Εκείνος λέει ότι θέλει το ναυπηγείο να πληρώνει τις δαπάνες του που αφορούν σε νερό, σε λιμενικά τέλη κλπ. Αφού γινόταν τρεισήμιση μήνες απεργία πώς θα πληρωθεί; Έμπαιναν χρήματα μέσα; Γι αυτό λέμε ότι δια της πλαγίας οδού θέλει να το κλείσει”.

Στις δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκαν επιπλέον και στο σοβαρό ζήτημα της αμμοβολής, το οποίο τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση όπως γνωστοποίησαν. “Μας ανέφερε και για το βουνό αμμοβολής. Διευκρινίσαμε πως, πλέον, γίνεται σε ένα ποσοστό 10% αφού προωθείται η υδροβολή. Μας ανέφερε ακόμη κι ότι ενοχλεί ο θόρυβος. Φαίνεται ότι έχει μειωθεί το πρόβλημα, αλλά πάλι κάτι ενοχλεί” υποστήριξαν παρακάτω, λέγοντας μάλιστα πως, πρότασή τους προς τον ίδιο υπήρξε ότι, “θα μπορούσαν τα μπάζα και η αμμοβολή να χρησιμοποιηθούν για το αεροδρόμιο και την επέκταση. Ούτε κι αυτή η ιδέα όμως του αρέσει”. Συνοψίζοντας την θέση τους στο θέμα της νομιμότητας, τόνισαν δε, πως, “Θέλει τα νόμιμα, αλλά όπως τα θέλει εκείνος”.

“Ονειρεύεται να γίνουμε Μονακό”

Σχετικά με το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο κι επικαλείται σταθερά η Δημοτική Αρχή, οι ίδιοι έκαναν μνεία στις δηλώσεις τους και για το σχέδιο του λιμένα Ερμούπολης που ο κ. Μαραγκός τους παρουσίασε, στο περιεχόμενο του οποίου αποτυπώνονται μαρίνες τουριστικών σκαφών. “Λέει ότι θέλει να μείνει ανοικτό το ναυπηγείο, αλλά να γεμίσει μαρίνες γύρω. Εμείς καταλαβαίνουμε ότι θέλει να το κλείσει, αλλά δεν το λέει. Μας έδειξε το πλάνο που φαίνονται οι μαρίνες στο λιμάνι. Μας λέει να συνυπάρχουν όλα, αρκεί να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι” γνωστοποίησαν οι αμμοβολιστές, σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως, “Ποιος θα έρθει να πάρει το ναυπηγείο όταν θα είναι εγκλωβισμένο με μαρίνες; Θα έρθει κάποιος; Όχι!”.

Πέραν αυτών των σχολίων, σημείωσαν επιπρόσθετα πως, ο δήμαρχος, “Ονειρεύεται το Μονακό και μας το είπε. Το θέλει, το ονειρεύεται. Το Μονακό όμως είναι ένα”.

Παρόλα αυτά, επεσήμαναν πως από τον ίδιο ζήτησαν να τοποθετηθεί ακόμη και για την περίπτωση που θέλει να κλείνει το ναυπηγείο, σχετικά με το πότε προσδιορίζονται χρονικά όλα αυτά τα σχέδια για την τουριστική ανάπτυξη στη Σύρο. “Τον ρωτήσαμε πότε θα χτιστούν όλα αυτά τα όμορφα που μας παρουσιάζει χωρίς να έχουμε συγκεκριμένη απάντηση” συμπλήρωσαν οι ίδιοι, εκτιμώντας πως, πρόκειται για ένα “μακροπρόθεσμο πλάνο που θα απαιτήσει δέκα ή είκοσι χρόνια. Θέλει τη νομιμότητα άμεσα, αλλά δεν ξέρει πότε θα κάνει αυτά τα έργα που λέει, ούτε καν αν θα γίνουν”.

Στην περίπτωση που όπως εξήγησαν όμως, για την υλοποίησή τους, “πρέπει να κλείσει το ναυπηγείο” εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το ότι, “Εμείς θα μείνουμε χωρίς δουλειά”.

Ο προβληματισμός τους μάλιστα, επεκτάθηκε και στο ζήτημα των νέων συνθηκών εργασίας που ενδέχεται να διαμορφωθούν από οποιαδήποτε “ξένη και μεγάλη επένδυση”, αφού όπως πρόσθεσαν “η κρίση και τα μνημόνια έχουν ρίξει τους μισθούς. “Δεν θέλουμε να μείνουμε άνεργοι. Υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις για εργασία προς το ναυπηγείο. Το Νεώριο έφερε το 2014, 10 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική αγορά. Πώς θα βγουν τόσα χρήματα μόνο από τον τουρισμό σε ένα έτος;” αναρωτήθηκαν, επαναλαμβάνοντας πως, “Του είπαμε ότι αυτό που σκέφτεται, φαίνεται ωραίο, αλλά μέσα θα κρύβει σαπίλα. Τα μνημόνια έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα”.

“Θέλει ξενοδοχείο στο στρατόπεδο”

Από την ατζέντα της συζήτησης, επεσήμαναν ότι δεν έλειψαν οι αναφορές και στο θέμα του στρατοπέδου και της αξιοποίησής του. “Για το στρατόπεδο θέλει ξενοδοχείο. Το ανέφερε μόνος του και μας ρώτησε, τί μας ενοχλεί που θα γίνει ξενοδοχείο; Του είπαμε τις θέσεις μας” τόνισαν, καθιστώντας σαφές πως, μεταξύ άλλων απάντησαν πως, “Θα μπορούσε να μεταφερθεί εκεί το Πανεπιστήμιο”. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ο δήμαρχος δεν φάνηκε διατεθειμένος να συζητήσει αναλυτικά το εν λόγω θέμα, λέγοντάς τους πως, “Δεν έχουν δουλειά να πουν πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος τους στρατοπέδου”. Βάσει γνωστής εμπειρίας στο νησί, όπως πρόσθεσαν δε, προς τον ίδιο, ολοκληρώνοντας την αναφορά τους, διατύπωσαν και τον προβληματισμό τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που απολέσει το Δημόσιο την “κυριαρχία” του σε μία έκταση που μπορεί να καρπωθεί οποιοσδήποτε επενδυτής “μέσω της αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου”. “Είναι θέμα του Υπουργού Εθνικής Αμύνης το τί θα γίνει” δήλωσαν πως τους απάντησε ο δήμαρχος, εξηγώντας πως, σε γενικό επίπεδο φαίνεται να ισχύει ότι, “οι επενδυτές παίρνουν τα “φιλέτα” και σταδιακά χάνει την περιουσία του το Δημόσιο.

“Θα ξεκινήσουμε αγώνα”

Κατόπιν των αναλυτικών δηλώσεών τους για τη συζήτηση της δίωρης συνάντησης, οι ίδιοι ξεκαθάρισαν πως, εκτός από τον ίδιο, πρέπει να μιλήσουν ανοικτά και οι βουλευτές και η κυβέρνηση. “Δε φταίει μόνον ο δήμαρχος, φταίει και η κυβέρνηση και οι βουλευτές. Πρέπει κι εκείνοι να μιλήσουν” ανέφεραν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι, “Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι θεωρούν εμπόδιο το Νεώριο σε αυτά που θέλουν να κάνουν. Θέλουμε να ξέρουμε τί γίνεται. Είναι ένα σχέδιο κρυφό. Αν αλλάξει η κυβέρνηση τί θα γίνει;”.

Καταλήγοντας, οι εκπρόσωποι των αμμοβολιστών, διευκρίνισαν σε κάθε τόνο πως, “Θα πιέσουμε πολύ την κατάσταση. Πρέπει όλοι να δώσουν εξηγήσεις για τα μακροπρόθεσμα σχέδια που έχουν, γιατί θα φέρουν μαύρη εργασία και ανεργία”. Υποστηρίζοντας πως, “Ξενόδουλοι δε θα γίνουμε”, δήλωσαν κατηγορηματικά πως, “Από εδώ και πέρα θα ξεκινήσουμε αγώνα”.