Κατάθεση πρότασης από το Ναυτικό Όμιλο Σύρου προς τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης για παραχώρηση χρήσης και λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου

Ο ΝΟΣ ζητά τη διαχείριση του κολυμβητηρίου

  • Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 20 Μαΐου. 2017 - 0:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Πρόταση παραχώρησης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου κατέθεσε προς τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ο οποίος ζήτησε την διαχείριση και λειτουργία του, προτάσσοντας «τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των αθλούμενων και των πολιτών».

Με έγγραφο πολυσέλιδο σχέδιο σύμβασης παραχώρησης της διαχείρισης και λειτουργίας του κολυμβητηρίου, ο ΝΟΣ κατέθεσε την σχετική πρόταση, η οποία συζητήθηκε εχθές σε διευρυμένη τεχνική σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο πλευρών, τεχνικών παραγόντων του Δήμου και προσώπων εμπλεκόμενων με την λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν μέλη του Δ.Σ. του ΝΟΣ, όπως και η νομική του εκπρόσωπος, ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον Αθλητισμό, μέλη της Επιτροπής Αθλητισμού, καθώς και τρία υπηρεσιακά στελέχη.

Η σύσκεψη είχε ως στόχο να αναλυθούν και να αναπτυχθούν λεπτομερώς όσα περιέχονται στην πρόταση του ΝΟΣ προς τον Δήμο για τη δυνατότητα επίτευξης αυτής της συνεργασίας.

«Θα αναλάβουμε αυτά που μας αναλογούν»

Η πρόταση που κατατέθηκε δεν είχε εξειδικευτεί ως προς την μορφή της συνεργασίας, τόσο σε νομικό όσο και τεχνικό επίπεδο, ενώ γενικές ήταν και οι αναφορές σε ότι αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις των δύο πλευρών, χωρίς να ορίζεται με ακρίβεια όχι μόνο το φυσικό αλλά και το οικονομικό αντικείμενο, το οποίο δεν ήταν σαφώς προσδιορισμένο.

Ο πρόεδρος του ΝΟΣ, Γιώργος Φίλιος, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα για τις υποχρεώσεις που προτίθεται να αναλάβει ο Όμιλος ως προς τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, απάντησε ότι «εμείς θα αναλάβουμε αυτά που μας αναλογούν, δεν μπορούμε να αναλάβουμε το προσωπικό, γιατί αυτά είναι του Δήμου».

Όπως εξήγησε ο Δήμος θα δώσει τα χρήματα που έχει προγραμματίσει για το κολυμβητήριο και ότι επί πλέον έξοδο προκύψει θα πρέπει να καλυφθεί από τον ΝΟΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο Δήμος λέει ότι βάζω αυτά τα χρήματα και ότι επιπλέον προκύψει το χρεώνεσαι εσύ».

Όσον αφορά στα έσοδα που προκύπτουν από την χρήση του κολυμβητηρίου, ο κ. Φίλιος διευκρίνισε ότι αυτά δεν θα τα επωφελείται ο ΝΟΣ αλλά όπως είπε «θα πηγαίνουν σε ταμείο για να καλύπτονται οι δαπάνες του κολυμβητηρίου, όπως η αγορά υλικών, ο καθαρισμός των δεξαμενών κ.λ.π.».

Για τις καταγεγραμμένες φθορές του κολυμβητηρίου και πως αυτές θα αντιμετωπιστούν ενημέρωσε ότι από πλευράς ΝΟΣ αυτές θα πρέπει να καταγραφούν, να βρεθεί χρηματοδότης που θα αναλάβει το κόστος επισκευής και να συνταχθεί η σχετική μελέτη.

Ειδικά για το μεγάλο πρόβλημα της θέρμανσης του κολυμβητηρίου, που προϋποθέτει και ένα μεγάλο κόστος λειτουργίας τους μήνες εκτός καλοκαιριού, ο κ. Φίλιος ενημέρωσε ότι ήδη ο ΝΟΣ ετοιμάζει μελέτη-πρόταση για μετά το 2018 οπότε και θα κλείσει ο σταθμός της ΔΕΗ οπότε δεν θα μπορεί πλέον να συζητείται η λύση της τηλεθέρμανσης, η οποία στην πράξη δεν φάνηκε να αποδίδει.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται και στην πρόταση που κατατέθηκε «Το πρόσφατο έργο της υλοποίησης της πρότασης ενεργειακής  μελέτης από διαθέσιμη απορριπτόμενη θερμική ενέργεια της ΑΣΠ ΔΕΗ Σύρου για τη θέρμανση της κολυμβητικής δεξαμενής του  δημοτικού κολυμβητηρίου, επανέφερε τις προϋποθέσεις συνεχόμενης λειτουργίας του  Δημοτικού Κολυμβητηρίου και την

αύξηση των αθλητών του υγρού στίβου του ΝΟΣ. Στο πλαίσιο αυτό  και έως το αναμενόμενο τέλος του υφισταμένου έργου, εξαιτίας της  διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της ΔΕΗ εντός  του έτους 2018, είναι αναγκαία η κατάθεση νέων εναλλακτικών προτάσεων και μελετών για το «επόμενο βήμα». Ο Ν.Ο Σύρου πορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στη δημιουργία και σύνταξη προτάσεων και μελετών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων

εναλλακτικών προτάσεων θέρμανσης του κολυμβητηρίου για τον περιορισμό των δαπανών θέρμανσης και συντήρησης».

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τον ΝΟΣ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του, είναι και η μη λειτουργία του κολυμβητηρίου τα Σαββατοκύριακα, με την σχετική πρόταση να αναφέρει ότι «Προτείνεται η επικαιροποίηση-αλλαγή του υφισταμένου εσωτερικού κανονισμού χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του  Κολυμβητηρίου (εν μέρει ή ως παράρτημα), προκειμένου να διευθετηθούν σημαντικά θέματα, όπως η χρήση της πισίνας κατά τα Σαββατοκύριακα και για προπονήσεις των τμημάτων του ΝΟΣ, κατόπιν λήψης των σχετικών εγκρίσεων των αρμοδίων Οργάνων σε εναρμόνιση Σχέδιο Παραχώρησης Δημοτικού Κολυμβητηρίου

Δήμου Σύρου Ερμούπολης με το αθλητικό και διοικητικό νομικό πλαίσιο, καθόσον στην παρούσα χρονική περίοδο διατίθεται μόνο για

αθλητικές εκδηλώσεις-αγώνες».

Προτείνονται οι όροι παραχώρησης

Οι όροι και οι προϋποθέσεις παραχώρησης που προτάθηκαν εκ μέρους του ΝΟΣ είναι:

«- Η πράξη παραχώρησης διατηρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα των δικαιωμάτων χρήσης.

- Η παρεχόμενη αθλητική υπηρεσία καλύπτεται με ευθύνη του  διαχειριστή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το χαμηλότερο

δυνατό κόστος για το χρήστη και τον ιδιοκτήτη της εγκατάστασης.

- Ζητήματα λειτουργίας εν γένει του κολυμβητηρίου, όπως ενδεικτικά, θερμοκρασίες ύδατος κολυμβητικών δεξαμενών, λειτουργία εξαερισμού–θέρμανσης, ωράριο λειτουργίας, κατανομές  ωρών, χρήση σε ναυταθλητικά σωματεία και κοινό, κατανομή διαδρομών, αλλά και αρμοδιότητες υπάρχοντος προσωπικού του  Δήμου Σύρου Ερμούπολης, συναποφασίζονται.

Ειδικότερα για θέματα που σχετίζονται με καθήκοντα και αρμοδιότητες προσωπικού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης που εμπλέκονται στα θέματα χρήσης και λειτουργίας του  κολυμβητηρίου, ισχύει το υφιστάμενο διοικητικό πλαίσιο και  ουδεμία

διατάραξη που διέπει τις σχέσεις εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων επέρχεται.

- Το ίδιο ισχύει και ως προς τις επενδύσεις που τυχόν πραγματοποιηθούν, για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κολυμβητηρίου.

- Απαγορεύεται απολύτως, η ολική ή εν μέρει υπεκμίσθωση των  χώρων των οποίων η διαχείριση ανατίθεται στο Ναυτικό Όμιλο  Σύρου και η περαιτέρω παραχώρηση της χρήσεως αυτού από άλλο  πρόσωπο που έλκει από τον διαχειριστή τα δικαιώματά του, προς οιονδήποτε τρίτον και καθ’ οιονδήποτε τρόπο, μετά η άνευ ανταλλάγματος.

- Ο διαχειριστής Ναυτικός Όμιλος Σύρου στο πλαίσιο διάθεσης και χρήσης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου που παραχωρείται, δεν υποχρεούται στην καταβολή των εξόδων λειτουργίας και  εκμετάλλευσης χρήσης, αλλά εγγυάται την απόδοση των εσόδων εκ της χρήσεως του κοινού με ανταποδοτικό τρόπο προς τη Δημοτική Αρχή για τις μικροεπισκευές και συντηρήσεις τοιχοποιίας, βαφής,

και αποκατάστασης φθορών χρήσης».

Ο Δήμος δεν θα αναλάβει καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, όταν κλήθηκε από την εφημερίδα να σχολιάσει την πρόταση του ΝΟΣ, είπε ότι «Εμείς ως Δήμος είμαστε ανοιχτοί σε κάθε περίπτωση συνεργασίας, η οποία όμως θα αποβεί επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, των δημοτών, αλλά και της παρεχόμενης ποιότητας των υπηρεσιών των αθλητικών υποδομών».

Έθεσε δε την προοπτική διεύρυνσης ανάλογων συνεργασιών του Δήμου και με άλλους αθλητικούς φορείς λέγοντας ότι «αυτή η ενέργεια μπορεί να εκληφθεί ως πρόκληση και πρόσκληση προς κάθε αθλητικό σωματείο, το οποίο έχει τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία, την επάρκεια και τη διάθεση, να μπορέσει με έναν αξιόπιστο, πλήρως στοιχειοθετημένο και δεσμευτικό τρόπο».

Διευκρινίζοντας ότι αφορά στις δεσμεύσεις που επιζητά ο Δήμος είπε ότι «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις θα υπάρξουν για κάθε πλευρά. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την παραχώρηση της οποιασδήποτε υποδομής χωρίς να διαφυλάξουμε την ωφέλεια προς το κοινωνικό σύνολο, διότι η παραχώρηση τέτοιων υποδομών πρωτίστως πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη του αθλητισμού, την αθλητική υποστήριξη της νεολαίας, την ψυχαγωγία του κόσμου κ.λ.π. Πάντοτε με γνώμονα την ασφάλεια και την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών που ορίζει η νομοθεσία για την λειτουργία τους».

Εκ μέρους του Δήμου εκφράστηκε η διάθεση να συνεχίσει να αποδίδει για την λειτουργία του κολυμβητηρίου τα ποσά που έχει προϋπολογίσει ως δαπάνη, με την προϋπόθεση να ληφθεί από τον ΝΟΣ η υποχρέωση καλύτερης παροχής υπηρεσιών προς τους χρήστες του κολυμβητηρίου.

Όταν ρωτήθηκε ειδικά για το ποιος από τους δύο συνεργαζόμενους φορείς θα αναλάβει τις οικονομικές επιβαρύνσεις λειτουργίας του κολυμβητηρίου απάντησε ότι  «Εμείς ζητήσαμε την διασφάλιση και τη δέσμευση εκ μέρους του ΝΟΣ ότι η οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο, σε καμία περίπτωση, δεν θα υπερβαίνει το μέχρι σήμερα ετήσιο κόστος λειτουργίας, βάσει των στοιχείων όλων των ετών. Εξαιρούμε το κόστος του προσωπικού, το οποίο αυτονόητα θα συνεχίσει να καλύπτει ο Δήμος».

Όπως ενημερωτικά ανάφερε «Στο πλαίσιο εξορθολογισμού των δαπανών, σε όλους τους τομείς, ο Δήμος ενδιαφέρεται να διατηρήσει ή ακόμα και να μειώσει τα κόστη λειτουργίας αυτών των υποδομών. Ειδικά το κολυμβητήριο είναι μία πολύ κοστοβόρα υποδομή, με το μεγαλύτερο κόστος να εντοπίζεται στην προμήθεια του πετρελαίου για την θέρμανση του, όταν σε περιόδους εκτός καλοκαιριού, μπορεί να απαιτηθούν 1,5 με 2 τόνοι πετρελαίου ημερησίως».

Οι εκτεταμένες φθορές που παρουσίασε το τελευταίο διάστημα το κολυμβητήριο, γεννάται το ερώτημα ποιο από τα δύο μέρη θα επιβαρύνουν, με τον Δήμαρχο να αναφέρει σχετικά ότι «σύμφωνα με την πρόταση του ΝΟΣ θα αναλάμβανε ορισμένες δαπάνες μικροεπισκευών, οι οποίες όμως δεν προσδιορίστηκαν συγκεκριμένα, οπότε εμπίπτει στην περαιτέρω εξειδίκευση των οικονομικών παραμέτρων της πρότασης που πρέπει να αποσαφηνιστούν».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι «προ ολίγων εβδομάδων ο Δήμος πραγματοποίησε συγκεκριμένες παρεμβάσεις συντήρησης του κολυμβητηρίου, ενόψει και των αθλητικών διοργανώσεων που θα φιλοξενηθούν εκεί φέτος το καλοκαίρι, με πρώτη αυτή της παγκόσμιας διοργάνωσης συγχρονισμένης κολύμβησης. Σαφέστατα χρήζει επιπλέον παρεμβάσεων, όμως ο χώρος της πισίνας, οι εγκαταστάσεις πέριξ αυτής και οι κοινόχρηστοι χώροι βελτιώθηκαν εμφανώς».

Προς εξέταση εναλλακτικές προτάσεις

Οι προτάσεις που τελικώς μένει να επεξεργαστούν είναι εάν η συνεργασία των δύο πλευρών θα αφορά σε σύναψη είτε σύμβασης παραχώρησης της διαχείρισης του κολυμβητηρίου είτε προγραμματικής σύμβασης ή σύμβασης χρησιδανείου ή ακόμα και ενός μνημονίου συνεργασίας.

Όλες οι προαναφερόμενες μορφές συμβάσεων έχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις νομικές δεσμεύσεις, οπότε πρέπει να εξεταστεί κάθε πρόταση ξεχωριστά, προκειμένου να επιλεγεί η πλέον ενδεδειγμένη.

Ειδικά στην περίπτωση του χρησιδανείου, όπως αντιπροτάθηκε από την πλευρά του Δήμου, θα μπορούσε ο ΝΟΣ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την λειτουργία και υποστήριξη της συγκεκριμένης αθλητικής υποδομής, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το σύνολο των λειτουργικών και όχι μόνο δαπανών.

Σε ότι αφορά στην άλλη εναλλακτική, που προτάθηκε από τον Δήμο, για την σύναψη μνημονίου συνεργασίας, αυτό θα αφορούσε στον ορισμό μίας επιτροπής, αποτελούμενης από εκπροσώπους του ΝΟΣ και του Δήμου, η οποία με την γνωστική επάρκεια των μελών της και με διαδικασίες στενής συνεργασίας θα είχε ως έργο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της λειτουργίας του κολυμβητηρίου.

Εκ μέρους του Δημάρχου διευκρινίστηκε ότι «εάν δεν προσδιοριστεί με ακρίβεια και δεν προδιαγραφεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας σύμβασης δεν μπορούμε εκ των προτέρων να δεσμευτούμε για το ποια λύση θα προκριθεί, αναλόγως με τη συναίνεση και της άλλης πλευράς».

Επεξεργασία των προτάσεων από επιτροπή για την τελική συμφωνία

Ως αποτέλεσμα της συζήτησης, επί της πρότασης του ΝΟΣ, ήταν σε πρώτη φάση η συγκρότηση μίας επιτροπής, μέλη της οποίας θα είναι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών προκειμένου να εξεταστούν όλες οι τεχνικές, οικονομικές και νομικές παράμετροι και να καταγραφούν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του κολυμβητηρίου, στοιχεία που θα καθορίσουν και την τελική συμφωνία, αναλόγως τι από όλα αυτά είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πλευρά.

Εκ μέρους του Δήμου θα μετέχουν στην επιτροπή ο μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μάρκος Μαραγκός και η προϊσταμένη του Τμήματος Αθλητισμού, Δήμητρα Βουτσαρά, το μέλος της Επιτροπής Αθλητισμού, Άκης Μπάιλας και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον αθλητισμό, Γουλιέλμος Πρίντεζης, ενώ τα μέλη που θα εκπροσωπήσουν τον ΝΟΣ θα οριστούν κατόπιν συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ομίλου.