Την παραχώρηση/μίσθωση σχολικών χώρων σε ενδιαφερόμενους για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Προεξόφληση αποτελέσματος, παράκαμψη οργάνων

Αναφορικά με παραχωρήσεις αιθουσών δημοτικών σχολείων, για δραστηριότητες, που είτε πραγματοποιήθηκαν, είτε πρόκειται να πραγματοποιηθούν, εκτός των ωρών λειτουργίας των σχολείων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στις παραχωρήσεις σχολικών αιθουσών και αύλειου χώρου, σύμφωνα με τα αιτήματα των ενδιαφερομένων, αλλά και τη γνωμοδότηση της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για εξωσχολικές δραστηριότητες, προχώρησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εντύπωση προκάλεσε η εξαγγελία εκ μέρους συνεταιριστικής επιχείρησης, για πραγματοποίηση θερινού camp σε χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, περίπου 10 ημέρες πριν την οριακά θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και δύο ημέρες μετά την αρνητική γνωμοδότηση από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

«Τα παιδία παίζει» υπό επιτήρηση Συλλόγου Γονέων

Η πρώτη παραχώρηση, αφορά σε ήδη τετελεσμένη δραστηριότητα και έχει σχέση με την παραχώρηση, μετά από ομόφωνη απόφαση της Α/θμιας Σχολικής, στον Οργανισμό Hellenic English Council έξι αιθουσών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, για δύο ημέρες και συγκεκριμένα 13 και 14 Μαΐου για τη διεξαγωγή εξετάσεων του Cambridge.

Η Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με έγγραφό της είχε διασαφηνίσει, ότι συμφωνεί με την παραχώρηση των αιθουσών καθώς δεν παρεμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, ενώ προτάθηκε, για την παραχώρηση να ζητηθεί χρηματικό αντίτιμο 150 ευρώ για τις δύο ημέρες που θα απαιτηθεί η χρήση των 6 αιθουσών, το οποίο θα διατεθεί για τις ανάγκες της Σχολικής Επιτροπής και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Στη δεύτερη περίπτωση, μετά από εισήγηση της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής, με την οποία προτείνει ομόφωνα την παραχώρηση του αύλειου χώρου και μίας αίθουσας στο ισόγειο του διδακτηρίου, στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, κάθε Κυριακή έως το τέλος του σχολικού έτους, προκειμένου να έχουν τα παιδιά ευκαιρία συνεύρεσης και άσκησης ελεύθερων δραστηριοτήτων αθλητικών ή άλλων, πχ σκάκι, επιτραπέζια, προβολή ταινιών, κλπ και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, η Σχολική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκριναν την παραχώρηση, με τον όρο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των παιδιών, για την ομαλή διεξαγωγή των δραστηριοτήτων, τη σωστή χρήση των χώρων, καθώς και για την καθαριότητά τους.

Διχογνωμία για την παραχώρηση

Η περίπτωση που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, αφορά στην παραχώρηση αιθουσών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, στην Κοιν.Σ.Επ. Κυκλάδων, με σκοπό την πραγματοποίηση θερινού σχολείου.

Στην εισήγησή της προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία την παραχώρηση στην ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων – Altera Vita, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, για τη λειτουργία του θερινού σχολείου, που θα πραγματοποιήσει.

Σύμφωνα με το αίτημα που υπεβλήθη, η ΚΟΙΝΣΕΠ ζητά τη χρήση τριών αιθουσών, όπου θα πραγματοποιούνται τις εργάσιμες ημέρες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 26/6 έως 12/8 θεματικές ενότητες με σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων παιδιών, μέσα από ομάδες βιωματικής εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά να αρχίσουν να αναζητούν και να μαθαίνουν πώς να προσεγγίζουν την ψυχική και σωματική υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με έγγραφό της αναφέρει, ότι «με βάση την αίτηση ης ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων, με την οποία ζητείται η παραχώρηση αιθουσών αλλά και αξιοποίηση των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στο Σχολείο μας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του θερινού σχολείου της, κατά την θερινή περίοδο, σας ενημερώνουμε, ότι είμαστε σύμφωνοι με την προϋπόθεση, ότι θα τηρηθούν οι όροι περί παραχώρησης σχολικών χώρων. Επισημαίνεται επίσης, ότι όπως έχουμε πληροφορηθεί, το σχολείο μας έχει συμπεριληφθεί σε μία εργολαβία του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Στην περίπτωση λοιπόν που πρόκειται μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν εργασίες στο σχολείο, τότε σαφώς και δε συναινούμε στην παραχώρησή του».

Επίσης, στην απόφαση της Σχολικής Επιτροπής προτάθηκε η καταβολή 400 ευρώ για το χρονικό διάστημα της χρήσης των αιθουσών, η υπογραφή συμφωνητικού μεταξύ των δύο μερών, καθώς και η προκαταβολή 50% του αντιτίμου.

Από την πλευρά της η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τη μη παραχώρηση χρήσης τριών αιθουσών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, διότι το αντίτιμο δεν είναι συμβολικό όπως είχε αναφερθεί στις διαλογικές συζητήσεις της επιτροπής, καθώς από τα έγγραφα που προσκοπμίστηκαν όπως και το πρόγραμμα της ΚΟΙΝΣΕΠ για το καλοκαιρινό camp, προκύπτει ότι για κάθε μεμονωμένο συμμετέχοντα, το αντίτιμο μηνιαίως είναι 200 ευρώ. Μόνος μειοψηφήσαντας ο κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους, ο οποίος επεσήμανε, ότι τα καλοκαιρινά camp έχουν όλα περίπου την ίδια αποζημίωση.

Παράκαμψη των αρμόδιων οργάνων

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, κ. Μαρίζα Αγγελοπούλου εισηγήθηκε τη μη παραχώρηση, όπως αναφέρεται και στην απόφαση της Επιτροπής, ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, αντιπρότεινε την έγκριση της παραχώρησης, βάσει της απόφασης της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Ψηφίζοντας επί της πρότασης του κ. Γιαλόγλου, το Σώμα ενέκρινε, με πλειοψηφία 10 προς 8 ψήφους, την παραχώρηση, με βάση την εισήγηση της Σχολικής Επιτροπής, με τους όρους ότι:

·         Η ΚΟΙΝΣΕΠ Κυκλάδων οφείλει με ευθύνη της να παραδίδει τους χώρους καθαρούς, τακτοποιημένους, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Σχολείου το Σεπτέμβριο,

·         Είναι υποχρεωμένη να αποκαταστήσει τυχόν ζημιές που θα γίνουν κατά τη χρήση του σχολικού χώρου

·         Δεν θα υπάρξει έλλειψη ή καταστροφή εξοπλισμού του σχολείου,

·         Δεν θα υπάρξει αμέλεια ως προς την ασφάλεια του διδακτηρίου.

Παράδοξο, αποτελεί το γεγονός, ότι η Κοιν.Σ.Επ. Κυκλάδων, από τις 17 Μαΐου 2017, δύο ημέρες μετά τη συνεδρίαση και την αρνητική γνωμοδότηση της Δημ. Επιτροπής Παιδείας και 12 ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ήδη αναρτημένο στη σελίδα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, προωθητικό σύνδεσμο, για την υποβολή αιτήσεων για το θερινό σχολείο, συνοδεία κειμένου, όπου αναφερόταν ξεκάθαρα, πως το θερινό camp θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, γεγονός, που, αν μη τι άλλο, υποδηλώνει απαξίωση και παράκαμψη των αρμόδιων οργάνων του Δήμου.