Διανύουμε ήδη τον Ιούνιο και δεν έχουν τοποθετηθεί οι ναυαγοσώστες στις τέσσερις πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου

Εκκρεμεί η ναυαγοσωστική επίβλεψη

Έως το τέλος της εβδομάδας, εκτιμούν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, πως θα έχει “κλείσει” το θέμα με την ανάδοχο εταιρεία

Η επιλογή της απόφασης απευθείας ανάθεσης του έργου ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών του νησιού από την πλευρά του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης δεν έχει αποδώσει το ποθητό αποτέλεσμα που ανέμενε εγκαίρως η Δημοτική Αρχή, καθώς, αν κι έχει “ανατείλει” ο Ιούνιος, ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα η τοποθέτηση ναυαγοσωστών.

Με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα ναυαγοσωστικής κάλυψης της Σύρου που συνάντησε κατά το παρελθόν και ειδικότερα πέρυσι, η Δημοτική Αρχή, αποφασίσθηκε για το καλοκαίρι του 2017, να εγκαταλειφθεί ο τρόπος διευθέτησης της διαδικασίας από τον Δήμο και να επιδιωχθεί - μέσω της απόφασης απευθείας ανάθεσης του έργου της ναυαγοσωστικής επίβλεψης σε εταιρεία -, η όσο το δυνατόν αμεσότερη τοποθέτηση ναυαγοσωστών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής και παρά τη συνέπεια που όφειλε να είχε επιδείξει ο Δήμος με φόντο τις τέσσερις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου, τείνει να συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και η Δημοτική Αρχή δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση με την εταιρεία.

Ο Δήμος αντιμέτωπος με ενδεχόμενους ελέγχους και πιθανά νέα πρόστιμα

Αξίζει να υπενθυμισθεί εξ αρχής, πως ο Δήμος τα τελευταία δύο έτη, οφείλει να μεριμνά για τη ναυαγοσωστική επίβλεψη τεσσάρων παραλιών του νησιού και συγκεκριμένα της Βάρης, των Αγκαθωπών, του Γαλησσά και του Κινίου, αφού ανάλογη υπήρξε η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής, που αύξησε απρόσμενα τον αριθμό των πολυσύχναστων παραλιών για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 λήφθηκε εκ νέου η ίδια απόφαση με εκείνη της περυσινής χρονιάς από τα μέλη της, με τη Δημοτική Αρχή να γνωστοποιεί το αμέσως επόμενο διάστημα, πως κρίνεται συμφερότερο από κάθε άποψη, να ακολουθηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του εν λόγω έργου και των καθηκόντων ναυαγοσωστικής κάλυψης σε αρμόδια εταιρεία,.

Κρίνεται αναγκαίο δε, να τονισθεί πως, κατά τα παλαιότερα έτη, ο Δήμος είχε συναντήσει δυσκολία τόσο στην αναζήτηση πιστοποιημένων ναυαγοσωστών, ενώ επιπλέον, δεν είχε επιτύχει να καλύψει επαρκώς το σύνολο των πολυσύχναστων παραλιών καθ΄ όλη τη διάρκεια του προβλεπόμενου τρίμηνου (Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος).

Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή είχε κληθεί μετά από έλεγχο, να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2.200 ευρώ για “την πλημμελή κάλυψη των θέσεων ναυαγοσωστών” κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Σήμερα, ως φαίνεται από τη μη έγκαιρη προώθηση της απαιτούμενης διαδικασίας για την ναυαγοσωστική επίβλεψη του τρέχοντος έτους, ο Δήμος δεν αποκλείεται να έλθει αντιμέτωπος με παρόμοιες “απαιτήσεις” από ενδεχόμενο έλεγχο της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, μέσω του οποίου δεν αποκλείεται να επιβληθούν πρόστιμα.

 

Αναγνωρίζει την καθυστέρηση ο Γ. Παπαμανώλης. Τέλος της εβδομάδας η διάθεση των χρημάτων

Σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης του ναυαγοσωστικού έργου κλήθηκε να ενημερώσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Παπαμανώλης, καθώς ο ίδιος αναμένεται να εισηγηθεί την προσεχή Πέμπτη στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του οργάνου, την ψήφιση διάθεσης της απαιτούμενης πίστωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ΦΠΑ, το ποσόν που θα κληθεί να δαπανήσει ο Δήμος προκειμένου να εξασφαλίσει την ύπαρξη ναυαγοσωστών για την 24ωρη κάλυψη των λουόμενων στις τέσσερις παραλίες που προαναφέρθηκαν, ανέρχεται σε 24.800 ευρώ.

“Η εταιρεία με την οποία έχουμε επικοινωνήσει δεν έχει καταθέσει ακόμη την προφορά που έχουμε ζητήσει” γνωστοποίησε από την πλευρά του ο κ. Παπαμανώλης, αναφέροντας τους πιθανούς λόγους στους οποίους οφείλεται η παρατηρούμενη καθυστέρηση. “Υποθέτω επειδή και η εταιρεία δυσκολεύεται να βρει το προσωπικό που θα στελεχώσει τα πόστα” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα κι εκτιμώντας ωστόσο, πως, έως το τέλος της εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα θα “κλείσει” το θέμα.

“Παρ΄ όλα αυτά είμαστε σε σταθερή επικοινωνία με την εταιρεία και πιστεύω μέχρι την Πέμπτη που θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή το θέμα, να έχει “κλείσει” την προσφορά η εταιρεία” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ευελπιστώντας στην αποφυγή πραγματοποίησης ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές στον παρόντα χρόνο. “Πιστεύω το Λιμεναρχείο να μην κάνει έλεγχο. Αλλά ελπίζω πως μέχρι το Σαββατοκύριακο θα είναι τακτοποιημένη η σύμβαση” υποστήριξε ο κ. Παπαμανώλης.

Στην ερώτηση αν δεν καταφέρει η εταιρεία να ανταποκριθεί άμεσα σε όσα ζητά ο Δήμος, τί προτίθεται να πράξει η Δημοτική Αρχή τόσο για την ασφάλεια των λουομένων, όσο και για την αποφυγή νέων προστίμων, ο Αντιδήμαρχος θέλησε να επαναλάβει μόνον πως, πιστεύω ότι θα κλείσει το θέμα τέλος της εβδομάδας”, χωρίς να επιθυμεί να τοποθετηθεί περαιτέρω.

Αρκέστηκε μόνον στο να επαναλάβει πως, “Δεν βρίσκονται εύκολα άτομα που να θέλουν να έρθουν στο νησί χωρίς να τους πληρωθεί και η διαμονή, το ξενοδοχείο” υπενθυμίζοντας πως, “πέρυσι είχαμε βρει μία εταιρεία που είχε ζητήσει να καλυφθεί το ξενοδοχείο και το φαγητό όσων ατόμων έρχονταν” όμως οι συγκεκριμένες απαιτήσεις, αυξάνουν “υπερβολικά το κόστος” για τον Δήμο.

 

Στη ζώνη ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου το Κίνι. Υπογραφή ανάλογης σύμβασης

Πέραν των ανωτέρω, κρίνεται αναγκαίο να διευκρινισθεί πως, η μία εκ των τεσσάρων παραλιών και συγκεκριμένα του Κινίου, βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου.

Εκ μέρους του προέδρου του, Δημήτρη Κοσμά επισημάνθηκε μάλιστα πως, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου θα προβεί σε ανάλογη ξεχωριστή σύμβαση με την εταιρεία, αναγνωρίζοντας εμμέσως κι ο ίδιος την καθυστέρηση που έχει προκύψει σχετικά με την τοποθέτηση ναυαγοσωστών για την καλοκαιρινή περίοδο του 2017, αφού όπως επεσήμανε σε ανάλογο τόνο με τον κ. Παπαμανώλη, είναι χρήσιμο “η διαδικασία από την εταιρεία να έχει ολοκληρωθεί τέλος της εβδομάδας”.

Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως, “Εντός της εβδομάδας θα γίνει η διάθεση της πίστωσης και κατά συνέπεια η σύμβαση λογικά θα υπογραφεί έως το τέλος της εβδομάδας. Οπότε, το πρόβλημα θα λυθεί και για το Κίνι και πιστεύω πως θα εγκατασταθεί ο ναυαγοσώστης”. Κλείνοντας τις δηλώσεις του δε, θέλησε να τονίσει πως, ευθύνη της εταιρείας αποτελεί και η εξασφάλιση και διάθεση προς τους ναυαγοσώστες, του απαραίτητου εξοπλισμού για την παροχή ολοκληρωμένων ναυαγοσωστικών υπηρεσιών, όποτε αυτές τυχόν απαιτηθούν.

Ετικέτες: