Στελέχη του Υπ. Πολιτισμού θα επισκεφθούν τη Σύρο προκειμένου να συνδράμουν στην υποβοήθηση σύνταξης της μελέτης για την επισκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου

Μάχη υπέρ της αποκατάστασης

Στον αγώνα της δρομολόγησης της επισκευής του Δημαρχιακού Μεγάρου ρίχνεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, επιχειρώντας να ωριμάσει μία ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του αρχιτεκτονικού μνημείου της πλατείας Μιαούλη, καθώς και να αναζητήσει χρηματοδότηση, μέσω της οποίας θα απαντήσει στις τεράστιες ανάγκες του ιστορικού κτιρίου.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αναμένεται να συνδράμει το Υπουργείου Πολιτισμού, στελέχη και αρχιτέκτονες του οποίου, προγραμματίζεται να επισκεφθούν τη Σύρο, προκειμένου να υποβοηθήσουν στη σύνταξη μίας σπονδυλωτής μελέτης που θα εστιάζει στην υλοποίηση παρεμβάσεων που θα βελτιώνουν τη συνολική κατάσταση του Δημαρχείου της Ερμούπολης.

Δεδομένου ότι το ιστορικό μνημείο που δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας Μιαούλη έχει περιέλθει καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών σε κακή κατάσταση, η Δημοτική Αρχή εισηγείται την πρόταση φιλοξενίας αρμόδιων προσώπων από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την όσο το δυνατόν αμεσότερη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών.

“Η κατάσταση του κτιρίου είναι γνωστή και διαπιστωμένη. Είναι κάτι που μας απασχολεί. Η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη για να μπορέσεις να εξασφαλίσεις τέτοιου ύψους χρηματοδοτήσεις, αλλά εδώ έρχεται η βοήθεια του Υπ. Πολιτισμού. Να σπάσουμε σε φάσεις το έργο της αποκατάστασης ώστε να είναι πιο ρεαλιστικό το σενάριο της χρηματοδότησης. Πριν απ΄ όλα χρειάζεται η σύνταξη μίας μελέτης” δήλωσε σχετικώς ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που πραγματοποίησε η εφημερίδα, προκειμένου να παρουσιάσει τις κινήσεις του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Τεχνικές συσκέψεις με σκοπό την ωρίμανση μελέτης επισκευής – αποκατάστασης

Διευκρινίζοντας εξ αρχής, πως η δαπάνη των 200 ευρώ, η οποία και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα αφορά στη φιλοξενία προσώπων του αρμόδιου Υπουργείου, ο κ. Μαραγκός υπογράμμισε πως, η παρουσία τους στο νησί έρχεται “σε συνέχεια μίας επίσκεψης δικής μου στην Αθήνα και μίας συνεργασίας με τον γενικό διευθυντή του Υπ. Πολιτισμού, κ. Πολίτη με σκοπό να δούμε τη δυνατότητα επισκευής του Δημαρχιακού Μεγάρου”.

Με την προτροπή του συγκεκριμένου προσώπου μάλιστα, να απευθυνθεί ο Δήμος “στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ώστε ο Δήμος να ζητήσει τη συνδρομή της προκειμένου να καθοδηγηθεί για τη σύνταξη της αναγκαίας μελέτης ώστε να ωριμάσει η μελέτη του έργου επισκευής του Δημαρχιακού Μεγάρου και να μπορέσει να διεκδικήσει χρηματοδότηση”, ο δήμαρχος επεσήμανε πως, ακολούθησε η απαιτούμενη επικοινωνία κι ως εκ τούτου, “το επόμενο διάστημα θα γίνουν δύο τεχνικές συσκέψεις με τους αρμόδιους αρχιτέκτονες και μηχανικούς του Υπ. Πολιτισμού στη Σύρο και η συνεργασία αυτή θα γίνει με την Πολεοδομία και την Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να μας καθοδηγήσουν σε επίπεδο σύνταξης των προδιαγραφών ώστε να ανατεθεί αυτή η μελέτη”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε δε, αν και ο Δήμος έχει “τρεις ή τέσσερις μελέτες που αφορούν σε μεμονωμένες παρεμβάσεις” στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ωστόσο, σήμερα, πρέπει να προχωρήσει οργανωμένα στην προσπάθεια αποκατάστασης – επισκευής του κτιρίου, μέσα από μία συνολική μελέτη, η οποία μπορεί “να είναι σπονδυλωτή” με σκοπό “να μπορέσει να υλοποιηθεί τμηματικά”.

“Αυτή η μελέτη αφορά σε όλο το κτιριακό κέλυφος, όψεις, στην ταράτσα του Δημαρχιακού Μεγάρου, σε μονώσεις, εξωτερικά κουφώματα και πατώματα διότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί φθορές” ανέφερε μιλώντας για τα πιο σοβαρά θέματα που καταγράφονται στο κτίριο – μνημείο της πλ. Μιαούλη κι ως εκ τούτου, όπως πρόσθεσε, ο Δήμος πρέπει να συντάξει μία μελέτη που θα του επιτρέπει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις ανάγκες επισκευής, αλλά και να αναζητήσει χρηματοδότηση. “Το Υπ. Πολιτισμού θα έρθει ώστε να μας βοηθήσει αυτή η μελέτη να έχει μία σπονδυλωτή, κλιμακωτή δομή ώστε να μπορέσουμε σε πρώτη φάση να ιεραρχήσουμε τα σημαντικότερα πράγματα και στη συνέχεια, δοθείσης της δυνατότητας εξεύρεσης χρηματοδότησης, να περάσουμε σε μία β΄ φάση. Να χωρίσουμε σε φάσεις το κομμάτι επισκευής – αποκατάστασης και να προχωρήσουμε” δήλωσε σχετικά.

Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Υπάρχουν μελέτες τα τελευταία χρόνια οι οποίες έχουν γίνει για παρεμβάσεις αποσπασματικές στο Δημαρχείο και αυτές τις μελέτες θα αξιολογήσουμε μαζί με τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια βέβαια και των επιτόπιων δύο αυτοψιών, αλλά και των τεχνικών συσκέψεων, θα μπορέσουμε να ξέρουμε πώς ακριβώς θα κινηθούμε”.

Σχετικά με το στάδιο έγκρισης της μελέτης, που θα ανάψει το “πράσινο φως” για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης, ο Γιώργος Μαραγκός τόνισε πως, “το Υπουργείο μιας και είναι ο αρμόδιος φορέας ο οποίος θα εγκρίνει τη μελέτη, θέλουμε να μας υποστηρίξει στη φάση εκπόνησής της μελέτης, ώστε η μελέτη να απαιτεί τις λιγότερες δυνατές διορθώσεις όταν υποβληθεί προς έγκριση”.

 

Δεύτερο βήμα, η διεκδίκηση χρηματοδότησης

Πέραν της ωρίμανσης της μελέτης, ο κ. Μαραγκός σκιαγράφησε το γενικό περίγραμμα εντός του οποίου θα κινηθεί ο Δήμος για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, υπογραμμίζοντας μάλιστα εκ προοιμίου, πως είναι γνωστό τοις πάσι ότι “δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση”.

“Αυτό το έργο επισκευής συνολικά ίσως εκτιμηθεί σε 2 – 2,5 εκατ. ευρώ” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας όμως, πως, η σημερινή προβληματική εικόνα του, “είναι κάτι που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε”. Κατά συνέπεια, σημείωσε πως, “το πρώτο βήμα είναι η ωρίμανση του έργου επισκευής, εκπόνησης της σπονδυλωτής μελέτης και στη συνέχεια εξεύρεσης των πόρων.

Από ίδιους πόρους εννοείται δεν έχουμε τη δυνατότητα, αλλά ίσως από το τομεακό πρόγραμμα του Υπ. Πολιτισμού, ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να επιτύχουμε κάτι”. Μάλιστα, διευκρίνισε πως, υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να μπορέσει να εξευρεθεί χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ν. Αιγαίου, αφού όπως τόνισε, “οι πόροι που έχουμε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για υποδομές Πολιτισμού είναι εξαιρετικά περιορισμένοι”.

Κλείνοντας την αναφορά του κι εν αναμονή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, δήλωσε πως, “Είναι γεγονός ότι το Δημαρχιακό Μέγαρο είναι ένα μνημείο όχι μόνο για το νησί μας αλλά για ολόκληρη τη χώρα και υπό την έννοια αυτή, ευελπιστούμε ότι με την ωρίμανση των αναγκαίων μελετών θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την επισκευή του”.