Επίσκεψη του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, Αλ. Αθανασίου σε Υπουργεία στην Αθήνα για την προώθηση του θέματος της μετάταξης του Β. Γουδέλη στη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Από τον Σεπτέμβρη μόνιμος ο Αρχιμουσικός”

Θ. Μενδρινού: Ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στα προβλήματα

Τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνέχισης των μουσικών μαθημάτων στη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τον Σεπτέμβριο και μετά, επιχειρεί να εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή, μέσω επαφών με τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία της μετάταξης του Αρχιμουσικού, Βύρωνα Γουδέλη.

Η στασιμότητα που διαπιστώθηκε προσφάτως σε επίπεδο ενεργειών έκδοσης των απαιτούμενων αποφάσεων από την πλευρά των Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών κι Εσωτερικών “προβλημάτισε” την πλευρά του Δήμου και ειδικότερα τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Διοικητικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού, Αλέξη Αθανασίου και Θωμαή Μενδρινού αντίστοιχα, με τον πρώτο να μεταβαίνει μάλιστα προχθές στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει επαφές με υπηρεσιακά στελέχη, ώστε να υπερπηδηθούν εμπόδια και καθυστερήσεις.

Εντός των ημερών εξελίξεις για τη μετάταξη

Με φόντο την προχθεσινή επίσκεψή του στα αρμόδια Υπουργεία ο Αλέξης Αθανασίου δήλωσε πως καθώς “την περασμένη εβδομάδα η Φιλαρμονική έκλεισε για την καλοκαιρινή περίοδο και τον Σεπτέμβρη πρέπει να ξεκινήσουμε κανονικά” απομένει ένα μικρό χρονικό διάστημα για τη ρύθμιση των διαδικασιών εκείνων που θα επιτρέψουν τη μετάταξη του κ. Γουδέλη στον Δήμο για τη μόνιμη κάλυψη της θέσης του Αρχιμουσικού. “Για να ξεκινήσουμε τον Σεπτέμβρη, θα πρέπει να έχουμε Αρχιμουσικό” πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως, “μετά την απόφαση της Αλίς Λαμπάρς σχετικά με την άδεια άνευ αποδοχών, βρεθήκαμε στο κενό”. Όπως υπενθύμισε δε, “Δεν ήταν εύκολη η κατάσταση που είχαμε να διαχειριστούμε” και καθώς “ο κ. Γουδέλης έχει κάνει τις ενέργειες που πρέπει από την πλευρά του εδώ και τόσους μήνες, οφείλουμε να παλέψουμε με το γραφειοκρατικό κομμάτι στα Υπουργεία”.

Ως εκ τούτου, στη διερευνητικού χαρακτήρα επίσκεψή του στα Υπουργεία για να διαπιστωθεί το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα της έκδοσης των απαιτούμενων εγγράφων και αποφάσεων, ο ίδιος τόνισε πως, “Συναντήθηκα με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών και τελικά διαπιστώσαμε ότι το “χαρτί” δεν έχει “κολλήσει” στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, αλλά έχει “κολλήσει” στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης”. Οπότε όπως συμπλήρωσε, “Κάναμε τις κινήσεις που έπρεπε για να προωθηθεί η διαδικασία στο γραφείο του Υπ. Οικονομικών, καθώς ο αρμόδιος Υπουργός θα υπογράψει και την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται γι αυτές τις μετατάξεις, την οποία ευελπιστούμε να την έχουμε αύριο Τετάρτη (σσ. σήμερα)”. Ως επόμενο βήμα δε, τόνισε πως απομένει η τελική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, στάδιο για το οποίο ο κ. Αθανασίου υπήρξε αισιόδοξος, λέγοντας τελικώς πως, “Θέλω να πιστεύω ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τον κ. Γουδέλη μόνιμο υπάλληλο στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης”. Επεσήμανε δε, πως, το ουσιαστικό εμπόδιο για ακόμη μία φορά, διαπιστώθηκε πως “είναι η γραφειοκρατία και ο χρόνος” αφού όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, “εμείς καιγόμαστε να ξεκινήσει κανονικά η Φιλαρμονική με τον μόνιμο Αρχιμουσικό μας και διευκρινίστηκε πως η μετάταξη δεν θα προκαλέσει δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στα δημοτικά ταμεία” διαπιστώνοντας δε πως, “Αν το θέμα το αφήσουμε στην τύχη του, δεν θα τον έχουμε”. Εκτίμησή του μάλιστα, αποτέλεσε πως, συνολικά η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί “σε μία – δύο εβδομάδες”.

Από μέρους του ο κ. Αθανασίου θέλησε μέσω της εφημερίδας να εκφράσει δημοσίως τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή τους σε δύο πρόσωπα που σταθερά συνδράμουν τις προσπάθειες του Δήμου για το θέμα της Φιλαρμονικής, γνωστοποιώντας μόνον το ένα εξ αυτών, καθώς όπως εξήγησε, σέβεται την επιθυμία του άλλου προσώπου να μην αναφερθεί δημοσίως το όνομά του. “Θέλω να ευχαριστήσω δύο πρόσωπα για τη βοήθειά τους. Ο ένας είναι ο Αντώνης Συρίγος ο βουλευτής μας και ακόμη έναν άνθρωπο που δεν επιθυμεί όμως να αναφερθεί το όνομά του. Σε κάθε περίπτωση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής θέλω να τους ευχαριστήσω” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θ. Μενδρινού: Καθημερινή παρουσία του Αρχιμουσικού. Ενίσχυση με δύο άτομα

Με φόντο την ανωτέρω εξέλιξη της επαφής του κ. Αθανασίου με τα Υπουργεία ως αρμόδιου Αντιδημάρχου για το προσωπικό του Δήμου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού εξέφρασε την ικανοποίησή της, εκτιμώντας παρομοίως πως, “αυτή η επίσκεψη βοήθησε καθώς προχωρά η υπόθεση της μετάταξης, μετά από το τελευταίο διάστημα που το θέμα είχε “κολλήσει” και μας είχε προβληματίσει η κατάσταση. Δεδομένου ότι περάσαμε αυτόν τον σκόπελο των Υπουργείων και υπεγράφη από την Γεροβασίλη του έγγραφο (Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης), εκτίμησή μας είναι ότι η υπόθεση είναι σε πολύ καλό δρόμο”.

Ακολούθως, σημειώνοντας τί θα σημάνει σε ουσιαστικό επίπεδο για τη λειτουργία της Φιλαρμονικής η εν λόγω μετάταξη, που αποτέλεσε εξ αρχής τον στόχο του Δήμου, από την εκδήλωση του ενδιαφέροντος του κ. Γουδέλη και μετά, η κ. Μενδρινού εξήγησε πως, “Αφού θα έχουμε το τελικό έγγραφο και τις εγκρίσεις από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών στη συνέχεια θα υπάρξει μία βεβαίωση οικονομικής υπηρεσίας, απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε από 4ωρος ο κ. Γουδέλης να γίνει 8ωρος και στη συνέχεια η απόφαση της ΑΔΑ, η δημοσίευση σε ΦΕΚ και η απόφαση του δημάρχου για να βρίσκεται καθημερινά στη Φιλαρμονική”.

Μάλιστα η ίδια θέλησε να προσθέσει πως, “Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προσπάθεια του Αρχιμουσικού όλο αυτό το διάστημα, αφού καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα ταξίδευε και ήταν στο νησί δύο φορές την εβδομάδα για να πραγματοποιεί μαθήματα στη Φιλαρμονική. Άρα, μόλις ολοκληρωθεί η μετάταξή του θα είναι καθημερινή η παρουσία του στη Φιλαρμονική με καθημερινά μαθήματα για τα παιδιά” ενώ όπως τόνισε ο Δήμος θέλει να προχωρήσει και στην πρόσληψη ενός ακόμη μουσικού ολιγόμηνης όμως διάρκειας, αλλά και να αξιοποιηθεί ένα ακόμη άτομο σε επίπεδο διοικητικών καθηκόντων. “Εκκρεμεί το αίτημα του Δήμου μας για την πρόσληψη ενός 8μηνίτη ώστε να μην επιβαρυνθεί το έργο συνολικά της εκμάθησης των παιδιών ο ίδιος, όπως είχε γίνει στην περίπτωση της Αλίς Λαμπάρς κι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε άλλο ένα άτομο, το οποίο θα βοηθήσει στη Φιλαρμονική στο κομμάτι το διοικητικό – γραμματειακό όπως οι αιτήσεις και η γραφειοκρατία σχετικά με τις παραδόσεις στολών, μουσικών οργάνων κλπ” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες κινήσεις του Δήμου “Είναι το καλύτερο που μπορεί να πράξει αυτή τη στιγμή για τη Φιλαρμονική”.

Ενέργειες για τη Μουσική Σχολή

Πέραν του ανωτέρω θέματος, στο προσκήνιο της ενημέρωσης εκ μέρους της Αντιδημάρχου Πολιτισμού υπήρξε αναφορά στο θέμα της δημιουργίας Μουσικής Σχολής, αίτημα που είχε εκφράσει και κάθε ειλικρινώς ενδιαφερόμενη πλευρά σε ανοικτή συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί προ μηνών για το παρόν και το μέλλον της Φιλαρμονικής.

Αν και σχετικά πρώιμος ο χρόνος για δεσμεύσεις, ωστόσο η κ. Μενδρινού σημείωσε πως, “έχει ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όσον αφορά στο κτίριο της Φιλαρμονικής, που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές τις οποίες πρέπει να γίνουν σε αυτό” προκειμένου να είναι διαμορφωμένο κατάλληλα και να μπορέσει να αδειοδοτηθεί “για να λειτουργήσει ως Μουσική Σχολή”.

Βάσει των όσων πρόσθεσε, επόμενες ενέργειες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελούν “οι απαραίτητες εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού διότι είναι ένα διατηρητέο κτίριο και πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου καθώς όμως και όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Επιτροπές στη Σύρο”. Προτού ολοκληρώσει τη λιτή αναφορά της στο θέμα, η ίδια κλήθηκε να απαντήσει και για το ζήτημα της κάλυψης του κόστους των προβλεπόμενων παρεμβάσεων, λέγοντας σχετικά πως, “Πρώτα απ΄ όλα θα υπάρξει εκτίμηση του κόστους των εργασιών” αλλά όπως πρόσθεσε τέλος, “Προσωπικά δεν με προβληματίζει καθόλου αυτό το κομμάτι επειδή υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν κι αν είναι τόσο μεγάλο το κόστος που δεν μπορεί να το καλύψει ο Δήμος, που δεν το πιστεύω, θεωρώ ότι δεν θα κολλήσουμε σε αυτό το κομμάτι”.