Νέα προσφυγή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την πολεοδομική υποστήριξη στο Δήμο Μυκόνου

Να πληγεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης

Η εισήγηση του γραφείου νομικής υποστήριξης του Δήμου
  • Τρίτη, 25 Ιουλίου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 25 Ιουλ. 2017 - 22:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Προσφεύγει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης κατά της απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου βάσει της οποίας δικαιώθηκε ο Δήμος Μυκόνου για το θέμα της διοικητικής υποστήριξης που ζητά σε ότι αφορά στις πολεοδομικές υπηρεσίες.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο νομικός σύμβουλος του Δήμου έθεσε το σκεπτικό επί του οποίου βασίζεται η προσφυγή, όπως και τη νομική τεκμηρίωση που απαιτείται, επί των οποίων αποφάσισαν θετικά ομόφωνα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Προσβολή του κράτους δικαίου

Αναλύοντας την τεκμηρίωση προκειμένου να πληγεί η απόφαση με αρ. πρωτ. 42676/19-7-2017 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, Ν. Βιτάλης, έκανε λόγο για «παραβίαση του συντάγματος παράδοσης πορισμάτων της συνταγματικώς κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη και περαιτέρω παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας και νομολογίας σχετικώς με την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ».

Αναλύοντας τα προαναφερόμενα, επεσήμανε πως η απόφαση της Αποκεντρωμένης «δεν βρίσκει δικονομικό έρεισμα νομίμου αποφατικής αιτιολογίας, αλλά ούτε και επί της ουσίας βρήκε λέξη να πει (ο Συντονιστής) για όλα όσα αναφέρονται στην προσφυγή μας».

Μίλησε για «νομοθετικά τερτίπια» της εκτελεστικής εξουσίας και επεσήμανε ότι δεν δίνεται απάντηση επί των αιτιάσεων του Δήμου, οι οποίες «εδράζονται στις συνταγματικές επιταγές του αυτοδιοίκητου των ΟΤΑ και της απονομής δικαίου στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης και της αμεροληψίας», όπως επίσης ότι δεν λήφθηκε υπόψη η μη δυνατότητα να παρασχεθεί προς τον Δήμο Μυκόνου η επιζητούμενη διοικητική πολεοδομική υποστήριξη.

Το γραφείο νομικής υποστήριξης του Δήμου υποστηρίζει ότι «Ο Συντονιστής, εφαρμόζων την συστηματική, σχεδόν δογματική πρακτική της απροσχημάτιστης, βίαιης επιβολής των επιθυμιών της εκτελεστικής εξουσίας επί πασών των άλλων συνταγματικών εξουσιών, ποιείται τη νήσσαν και απροσχηματίστως υπεκφεύγει των νομίμως υπηρεσιών μας, μη απαντώντας ουδέ καθ’ υπαινιγμόν και προς τήρηση των στοιχειωδών δικονομικών απαιτήσεων οφειλομένης απαντήσεως, παραθέτοντας μονοτόνως και κουραστικώς τη διαδοχή των αντισυνταγματικών νόμων περί παραφράσεως στο απρόβλεπτο και απροσδιόριστο διηνεκές της υποχρέωσης των Δήμων πρωτευουσών νομών για υποχρεωτική διοικητική υποστήριξη όμορων Δήμων, λες και τελούν υπό καθεστώς έκτακτου καταστάσεως πολιορκίας».

Τονίζει δε τις θεσμικές υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη ότι πρόκειται για μεθόδευση, η οποία «συνιστά γεγονός ακραίας κακοδιοίκησης και βάναυση προσβολή της χρηστής διοίκησης».

Βάσει όλων των παραπάνω η εισήγηση του νομικού συμβούλου του Δήμου είναι να πληγεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης, σημειώνοντας όμως ότι «είναι πολύ πιθανό να είναι αμφιβόλου αποτελέσματος η εξέλιξη της» και αυτό διότι, όπως σημειώθηκε από τον κ. Βιτάλη, η επιτροπή που θα επιληφθεί θα πρέπει να ελέγξει θέμα τα συνταγματικότητας και αντισυνταγματικότητας νόμων, πράγμα για το οποίο διατηρεί επιφυλάξεις στο κατά πόσον «έχει τη δύναμη και τα κότσια να το πράξει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατέληξε δε ευχόμενος να επιδειχθεί το σθένος αυτό καθώς «πρόκειται για προσβολή του κράτους δικαίου», όπως σημείωσε.

Ικανοποίηση του Δημάρχου Μυκόνου

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κ. Κουκάς, χαρακτηρίζει την απόφαση της Αποκεντρωμένης ως «απόφαση σταθμό», η οποία «δικαίωσε τις πολύχρονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να εξαντλήσει όλα τα μέσα, ώστε να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου».

Όπως δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Μυκόνου «Με σοβαρότητα και επιμονή αξιοποιούμε  όλα τα νόμιμα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, για να επιλύσουμε υπαρκτά και διαχρονικά προβλήματα του Δήμου. Η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που θα δώσει πραγματική ανάσα στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου, αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που δικαιώνει την πολιτική υπεύθυνης διεκδίκησης με μοναδικό, πάντα, στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Όμως πέραν της ικανοποίησης για την αποδοχή της προσφυγής του, ο κ. Κουκάς, βρίσκει την ευκαιρία και βάλλει κατά της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, η οποία είχε προσφύγει κατά της απόφασης του Δήμου Μυκόνου να προσβάλει την απόφαση του, Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης, καθώς δεν προηγήθηκε γνωμοδότηση δικηγόρου για την έκδοσή της σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο «Καλλικράτης», με την Αποκεντρωμένη να απορρίπτει ως απαράδεκτη αυτή την προσφυγή.

Η αιτιολογία εκ μέρους της Αποκεντρωμένης για αυτή την απόρριψη ήταν πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου Μυκόνου «δεν λειτούργησαν, ως όφειλαν, στα πλαίσια της προάσπισης των συμφερόντων του Δήμου, των δημοτών και της εν γένει ευρύτερης τοπικής κοινωνίας».

Αιτιολογήθηκε δε ότι «η υπό κρίση προσφυγή τυγχάνει απορριπτέα ως απαραδέκτως ασκηθείσα, λόγω μη συνδρομής της απαιτούμενης προϋπόθεσης του έννομου συμφέροντος στο πρόσωπο των προσφευγόντων, παρελκόμενης ως μετέπειτα εξεταζομένης, τόσο της έρευνας του παραδεκτού της υπό κρίση προσφυγής από άποψης  εμπρόθεσμης  άσκησης και εκτελεστότητας της προσβαλλόμενης πράξης, όσο και του νόμω βάσιμου των λόγων αυτής».