Απόφαση έγκρισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού του έργου του αεροδρομίου Σύρου

Εκ νέου κινητικότητα για το αεροδρόμιο

  • Τετάρτη, 2 Αυγούστου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 2 Αυγ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Προς θετική έκβαση τείνει να κινείται η υπόθεση του έργου της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου, κατόπιν και των δεσμεύσεων των αρμοδίων κρατικών παραγόντων, ενώ ικανοποιητικά κρίνεται και μία πρόσφατη απόφαση συμπληρωματικού προϋπολογισμού του έργου.

Το ζήτημα της αναβάθμισης του αεροδρομίου της Σύρου βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί συγκεκριμένες διεργασίες, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε υπηρεσιακό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς τη δημοπράτηση του έργου.

Η μικρή επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης αεροσκαφών προς Βορά και Νότο, όπως και η ταπείνωση του λόφου στη νότια πλευρά του αεροδρομίου, στην περιοχή Νεραΐδα, είναι τα δύο σκέλη του έργου, εκ των οποίων το δεύτερο περιλαμβάνει τις χωματουργικές εργασίες για την ταπείνωση αλλά και τις απαλλωτριώσεις γης που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.

Θετικές εμφανίζονται οι προοπτικές για την άμεση εξέλιξη της επί μακρόν τελματωμένης κατάστασης σε ότι αφορά στην εξέλιξη του έργου του αεροδρομίου, όπως διαφαίνεται από τις τελευταίες συζητήσεις, σε τεχνικό πλέον επίπεδο, εκ μέρους του Δήμου τόσο με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υποδομών Αεροδρομίων, όσο και με τη Διευθύντρια Τμήματος Απαλλοτριώσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο, οι επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και η απόφαση συμπληρωματικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Μεταφορών, αποτελούν στοιχεία μία νέας κινητικότητας γύρω από το θέμα.

Έγκριση επιπλέον ποσού

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γεώργιου Δέδε, εγκρίθηκε το επιπλέον ποσό που απαιτούνταν, λόγω μεταβολής του ΦΠΑ, αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου της επέκτασης του διαδρόμου.

Με την έγκριση του συμπληρωματικού ποσού καλύπτεται η αλλαγή που προέκυψε λόγω της μεταβολής των φορολογικών συντελεστών, που από το 16% που ήταν τον Απρίλιο του 2016, κατά την υπογραφή του έργου, πήγε στο 24%, επιφέροντας μία αύξηση ύψους 92.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, επρόκειτο για την απόφαση 272/5-04-2016 του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων με την οποία μεταξύ άλλων εγκρίθηκε η δέσμευση προϋπολογισμού δαπάνης 1.334.000 και η διάθεση ισόποσης πίστωσης για τη

δημοπράτηση του έργου: «Μικρή επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών στον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου».

Στην απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρωθεί η νέα απόφαση, η οποία αφορά «Έγκριση δέσμευσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού δαπάνης  92.000 ευρώ και διάθεση συμπληρωματικής ισόποσης πίστωσης λόγω αύξησης του Φ.Π.Α από 16% σε 24% σε βάρος του ενάριθμου έργου 2015ΣΕ07700005 της ΣΑΕ 077 για τη δημοπράτηση του έργου: «Μικρή επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών στον Κρατικό Αερολιμένα Σύρου (ΚΑΣΟΒ)».

Λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. από τον αρχικό προϋπολογισμό των 1.334.000 ευρώ υπάρχει αύξηση 92.000 ευρώ διαμορφώνοντας τον προϋπολογισμό του έργου στο ποσό των 1.426.000 ευρώ, με την αύξηση να καλύπτεται από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Χαρακτηριστική δε η αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης ότι «Το γεγονός ότι με το δημοπρατούμενο έργο αναβαθμίζεται το αεροδρόμιο της Σύρου, με ευμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη τόσο της περιοχής όσο και της ευρύτερης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Υπηρεσιακές διαβεβαιώσεις

Με αφορμή την προαναφερόμενη απόφαση έγκρισης του επιπλέον ποσού στον προϋπολογισμό του έργου, ρωτήθηκε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης σχετικά με τις εξελίξεις, ο οποίος ενημέρωσε ότι υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές του με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υποδομών Αεροδρομίων, Κώστα Βαλαβάνη.

Αναφερόμενος στα νέα δεδομένα ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι «η συγκεκριμένη εξέλιξη μας επιτρέπει να προκηρυχθεί το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Βαλαβάνη, αναμένεται μία διευκρινιστική εγκύκλιος, με βάση τη νέα νομοθεσία, η οποία προβλέπει τη διαδικασία για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Εκτιμά ότι στο τέλος Αυγούστου θα έχει αυτή δημοσιευθεί για να μπορέσει και η Διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων να προκηρύξει το έργο της επέκτασης του διαδρόμου».

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Μαραγκός για το δεύτερο έργο της ταπείνωσης του λόφου, ενημέρωσε ότι υπήρξε επικοινωνία και με τη Διευθύντρια Τμήματος Απαλλοτριώσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Πουλημένου, από την οποία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η έκδοση βεβαιωτικής πράξης για την κάλυψη της δαπάνης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ήδη υπάρχει η πίστωση 2,5 εκ. ευρώ για το σύνολο του έργου (διαδρόμου, ταπείνωσης λόφου και απαλλοτριώσεις).

Άμεσα, εντός του Αυγούστου, αναμένεται η αποστολή εκ μέρους της ΥΠΑ των διαγραμμάτων των κτηματολογικών πινάκων, οι οποίοι και θα αναρτηθούν στο δημοτικό κατάστημα, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία των ενστάσεων, ώστε κατόπιν να προχωρήσει η έκδοση απόφασης απαλλοτρίωσης των συγκεκριμένων οικοπέδων.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις επαφές με τον υπουργό Οικονομίας, σημειώνοντας ότι «Ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε συνεχείς συνεννοήσεις για το θέμα του αεροδρομίου με τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη και πως έχει προχωρήσει αρκετά η διαδικασία και έχει ωριμάσει για την εκτέλεση του έργου».

Αμφιβολίες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ενώ πολλές φορές έχει επικοινωνιακά χρησιμοποιηθεί και ακόμα περισσότερες φορές έχει γίνει λόγος για θετική έκβαση του, το μόνο που παραμένει ως αποτέλεσμα είναι μία μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην υλοποίηση του.

Αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον και οι νέες δεσμεύσεις θα είναι άμεσα υλοποιήσιμες, όπως και το εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση του έργου.

Οι απαντήσεις του Δημάρχου όταν ρωτήθηκε σχετικά ήταν βάσει της πληροφόρησης που είχε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Όπως είπε «Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα μικρό, σχετικά ελεγχόμενο, που σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του και στο σκέλος του διαδρόμου αλλά και στο σκέλος της ταπείνωσης του λόφου μπορεί να υλοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, σύμφωνα και με τη διακήρυξη. Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις δεσμεύσεις των υψηλόβαθμων υπηρεσιακών στελεχών, να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός εντός του επόμενου διμήνου».

Για το εάν αυτός ο χρονικός ορίζοντας έχει πραγματική ανταπόκριση στην πράξη είπε ότι «Το εάν και κατά πόσο αυτό θα επιβεβαιωθεί μένει να το δούμε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των υπηρεσιακών παραγόντων το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, εφικτό και ευελπιστούμε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε αυτές τις θετικές εξελίξεις, με την βούληση που θα επιδείξει ο αρμόδιος υπουργός και ήδη έχει επιδείξει τόσο ο κ. Παπαδημητρίου όσο και ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, ο οποίος από τη πλευρά του υποστηρίζει κατά πολύ την άμεση υλοποίηση του έργου

Όμως εγώ ως Δήμαρχος δεν μπορώ να δεσμευτώ για το εάν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα».